Zaloguj się Zarejestruj się
Posted 07 December 2014 - 14:10 PM
Spider - kolana na zewnatrz lokci.
Chodzi tylko o ulozenie nog wzgledem lokci przy zgietym kolanie.
wysłane za pomocą TapaTalk
Piękno i siła, a nie pompa i masa
Posted 07 December 2014 - 15:24 PM
Witam, również chciałbym zacząć przygodę z crawlingiem tylko mam jeden problem, mianowicie mógłby mi ktoś doradzić jak ustawić sobie w tym ćwiczeniu postęp? od jakiej odmiany zaczynać i do jakiej starać się dojść ? i na koniec wytłumaczyłby mi ktoś co to jest rocking ? ;D wybaczcie jeśli głupie pytanie
Posted 07 December 2014 - 17:06 PM
Najlepiej, jak zaczniesz od raczkowania dziecka(baby crawling). Ten ruch jak i rocking(kołysanie) znajdziesz na kanale original strenght na YT. Polecam.
Posted 07 December 2014 - 17:43 PM
Posted 07 December 2014 - 18:05 PM
Dzięki panowie za odpowiedzi, a tak z ciekawości, jaki rodzaj crawlingu i rocking wy wykonujecie i ile razy w tygodniu ? ![]()
Posted 07 December 2014 - 18:15 PM
Crawling zastapilem malpa z animal flow, okolo 300 powtorzen
Posted 07 December 2014 - 21:30 PM
Dzięki Powadzi za odpowiedź. Miałem podobne odczucie. Utwierdziłeś mnie w tym.
Posted 07 December 2014 - 21:55 PM
łatwy i przyjemny sposób na 4 minutowy reset, czy to po treningu czy kiedykolwiek
włączamy typową tabatę 8 rund 20/10
20 sekund leopard lub spider
10 sekund rocking
wchodzi rewelacyjnie, a jak ktoś lubi się spocić to można i 20 rund (prawie 10 min) i kozacki trening z resetem się z tego robi
samo zdrowie ![]()
...
Posted 07 December 2014 - 22:19 PM
Dobre Struc
Będę musisz sprawdzić w najbliższym czasie.
Posted 09 March 2015 - 00:22 AM
Od pierwszego treningu (czyli od niecałego tygodnia) robię baby crawl, jednak nie do końca jestem przekonany, że wykonuję je poprawnie. Wzrok przed siebie, wykonując ruch podnoszę ręce i kolana, palce stóp zawsze dotykają podłogi - wszystko poprawnie? Największy dylemat mam z plecami, wyczytałem, że mają tworzyć prostą linię z tyłkiem, jednak nie wiem, czy u mnie taką linię tworzą i nie mam pomysłu jak to sprawdzić. Napinać jakieś mięśnie (np. brzucha) podczas raczkowania? To samo pytanie dotyczy rockingu.
Proszę o wyrozumiałość. Wiem, że było już sporo pisane na forum na ten temat, wszystko wcześniej przeczytałem, nie idę na łatwiznę, po prostu nie chcę mieć żadnych wątpliwości.
Posted 09 March 2015 - 12:32 PM
Nic nie napinaj. Ciało ma działać refleksywnie czyli automatycznie. Zastosuj bardzo prostą wizualizację: wyobraź sobie że jesteś dumnie kroczącym lwem po sawannie. Poruszaj się z gracją i bądź w tym totalnie odprężony. Ten drobny myk dla wyobraźni robi wielką różnicę.
Jeśli masz głowę wysoko, wzrok przed sobą oraz wypiętą klatkę piersiową to plecy układają się praktycznie same bez żadnej pomocy z zewnątrz. Jeśli są wciąż wyżej to potrzeba kilku wcześniejszych progresji.
Najlepiej jakbyś nagrał video, to najlepszy sposób aby to sprawdzić, ponieważ nie mamy możliwości zgadywania.
Posted 09 March 2015 - 16:29 PM
Wielkie dzięki za pomoc! Dzisiaj zastosuję powyższe rady i jeśli dalej nie będę mieć pewności, czy jest ok, to wstawię filmik.
Posted 09 March 2015 - 23:52 PM
A jak Wasz crawling?
Ja jestem na dobrej drodze by z robić pająka 100 m bez przerywy, ale... 50m w przód i 50m w tył.
W przód wydaje się być spacerkiem przy chodzeniu do tyłu.
Do przodu łatwo bo pchają nogi a do tyłu o wiele słabsze ręce ![]()
...
Posted 10 March 2015 - 19:15 PM
A to ciekawe - mi jest do tyłu łatwiej ![]()
Posted 10 March 2015 - 21:02 PM
A jak Wasz crawling?
Ja jestem na dobrej drodze by z robić pająka 100 m bez przerywy, ale... 50m w przód i 50m w tył.
W przód wydaje się być spacerkiem przy chodzeniu do tyłu.
Do przodu łatwo bo pchają nogi a do tyłu o wiele słabsze ręce
Ja robię tyłem pod górkę na rozgrzewkę, a czasami na rozgrzewkę po płaskim przód-tył-bok-skos i na zmianę leopard oraz spider.
Akurat tam gdzie mam drążki jest fajna górka. I na niej robię w piątek wykroki. ![]()
Ja akurat na metry nie robię tylko na czas, np jak do przodu poszedłem 2minuty to tyle samo w tył idę.
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Posted 10 March 2015 - 21:54 PM
A to ciekawe - mi jest do tyłu łatwiej
a to ciekawe ![]()
widocznie bary i tricepsy masz mocne jak skały
ja robię na metry, bo mam idealnie 10 m korytarza linii prostej ![]()
Edited by Struc, 10 March 2015 - 21:55 PM.
...
Posted 10 March 2015 - 22:31 PM
Posted 10 March 2015 - 23:31 PM
Jak masz możliwość to daj video, być może wiem w czym tkwi problem. Na samym początku gdy Raczkowałem w tył to również było mi łatwiej w szczególności podczas Pająka, bo ciało sprytnie znajduje sposób by oszukiwać. Gdy zintegrowałem ciało innymi progresjami, to o dziwo Raczkowanie w tył zamieniło się w brutala solidnego.
Nie powinno być tak że Raczkowanie w tył jest łatwiejsze od tego do przodu, gdzieś tkwi błąd..
Posted 11 March 2015 - 12:21 PM
Also tagged with one or more of these keywords: crawling
|
Trening →
Trening - pomoc / pytania →
Zmiana treninguStarted by wyświetlaną , 04 Jun 2016 |
|
|
|
Trening →
Dzienniki postępu →
Miesiąc raczkowaniaStarted by czillaut , 15 May 2016 |
|
|
|
Trening →
Plany treningowe →
Super-plan na wytrzymałość i siłę ogólną - bez grama sprzętu.Started by Struc , 10 Aug 2015 |
|
|
|
Trening →
Plany treningowe →
Plan treningowy po wypadkuStarted by Starczew , 28 Jun 2015 |
|
|
|
Trening →
Plany treningowe →
Siłą wytrzymałośc Miks Planu treningowego Nagiego wojownika z CrawlingiemStarted by gollem , 26 Jun 2015 |
|
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report