Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

My road to planche - Boguś

planche hs hspu straddle hollow

• Please log in to reply
289 replies to this topic

Guest_Clyde_*

Guest_Clyde_*
  • Gość

Czyli piramidy robiłeś wcześniej, drabiny według mnie powinny lepiej wypaść.

• 0

Mateusz_handstand

Mateusz_handstand

Advanced Member

• Bywalec
  • 438 posts
  • LokalizacjaŚwiecie
A fakt :) Zobaczymy jak to wyjdzie. <br /><br />Wysłane z mojego HTC Desire 510 przy użyciu Tapatalka<br /><br />
  • 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Robię 1,2,3,4,x,x,12 np. i w dół,tak ? :)

Dokładnie tak :) To jest prosty system bardzo bo nic nie trzeba liczyć i planować. Po prostu dojeżdżasz do maksa i wracasz ;)

A to co robiłeś to jakaś sinusoida o małej intensywności :D  Żeby wytrzymałość wzrosła to jednak trzeba zmęczyć bułę ;)

• 2

Mateusz_handstand

Mateusz_handstand

Advanced Member

• Bywalec
  • 438 posts
  • LokalizacjaŚwiecie

Moim błędem w treningach była chyba zbyt mała intensywność. Chociaż zależy mi na sile.. ale z tego co czytałem to takie drabiny i piramidy poprawiają i siłę i wytrzymałość (której u mnie brak) :D

Dziś ,

Core

Horse Stand 3x30sec - tutaj widzę progress,

Hs przy ścianie 2x30sec

Następnie ponad 30min Hs'ów ,pressów, ćwiczeń pod one arm.

Waga przodem

2x One Leg hold,

3x Adv. Tuck hold

5x10-12sec ^

Negatywy one-leg 9 powtórzeń

Spięcia łopatek 5,5

CORE

Ćwiczenia jedno po drugim, bez przerw, między serią 30sec, 3serie - ćwiczenie po "/" to kolejna seria.

HollowBodyHold / SupermanHold / SupermanHold

V-Ups / V- Ups / V-Ups

ArchBodyHold / ArchBodyHold / Podpór tyłem i trzymanie

Wznosy nóg i rąk w leżeniu przodem / Kołyska w leż. przodem / Kołyska w leż. przodem

Wznosy nóg w staniu na głowie / Wznosy nóg w staniu na głowie / Wznosy nóg w staniu na głowie

Na koniec jeszcze zrobiłem 3x max hold w podporze przodem na kolanach, rozpięcia na ziemii.

Później dodam wideo ;)

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,733 posts
  • LokalizacjaGdańsk

Moim błędem w treningach była chyba zbyt mała intensywność. Chociaż zależy mi na sile.. ale z tego co czytałem to takie drabiny i piramidy poprawiają i siłę i wytrzymałość (której u mnie brak) :D

No poprawiłoby Ci gdybyś tak dobrał np. ciężar do podciągania, że byś robił maks 4-5 powtórzeń. Wtedy drabina 1/2/3/2/1/2/3 z krótkimi przerwami miałaby rzeczywiście sens :)

PS. Jak Ty wrzucasz te filmiki? Ja próbowałem i ten tapacośtam mi się wykrzacza jak dodaję :/

• 0

Mateusz_handstand

Mateusz_handstand

Advanced Member

• Bywalec
  • 438 posts
  • LokalizacjaŚwiecie

W sumie racja. A tak to nic na mnie nie zadziałało nawet.

Najpierw konwertuję w programie, potem wrzucam na vimeo ,a jak chcesz dodać tutaj na forum to w tagach

[media] [/media]

umieść link i będzie :D Przez tapatalka tak samo, tylko,że tam nie widać czasami jak coś dodam.. i często wyskakuje to <br/> (to są puste linie w html) czasem działa dobrze, czasem wykrzacza. Też nie wiem o co chodzi :D

• 0

Mateusz_handstand

Mateusz_handstand

Advanced Member

• Bywalec
  • 438 posts
  • LokalizacjaŚwiecie

3.08.2016

Rozgrzewka + Krótkie rozciąganie całego ciała,

Hs Hold przy ścianie 30sec,

Adv. frog stand 30sec,

Pompki (8powt) , które często wykonuje Luis Sarabia (polecam, gość jest świetny ! ) https://www.youtube..../ernestosarabia

PLANCHE

Open Tuck Hold 6x10sec - gdy nie dawałem rady to robiłem zwykłego tucka, ale chyba zmniejszę czas,bo udało mi się go trzymać całego tylko w pierwszej i drugiej serii .

Rozpięcia w opadzie tułowia z hantlami po 4kg + lekkie przytrzymanie w górze , 12,12,12 - mega ćwiczenie !

Tuck Planche -> Bent Arm straddle planche 5,5

CORE (przerwy między serią i ćwiczeniem 30sec)

Wznosy nóg do drążka 12,7,7

Wznosy nóg do L-ki 10,8,8

Wznosy kolan do klatki i wznos do przerzutnego 5,5,4 - chwyt juz nie dawał rady ,

Na koniec kilka Hs, bo barki były już zmęczone.

No i dodatkowo na koniec mobilność barków oraz bioder + pike. Ostatni mało tego u mnie było, więc wracam do regularnych ćwiczeń.

Ograniczam bazę do 2x w tyg- Te piramidki o których pisałem w Super Seriach oraz 2 dni na fronta i planche + zależy jak będę się czuł trening z samymi negatywami.

Kupiłem sobie ostatnio Flexit na stawy. Moje kolana już wracają do sił i podczas rozgrzewki często wykonuję przysiady jak i w trakcie treningu.

• 1

Mateusz_handstand

Mateusz_handstand

Advanced Member

• Bywalec
  • 438 posts
  • LokalizacjaŚwiecie

Tak na szybko ,

https://youtu.be/in7WXGd1iBo

Tutaj wrzucam link do mojego YT oraz rzeczy które ostatnio robiłem. m.in. planche lean, straddle press itp. :)

• 1

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,145 posts
  • LokalizacjaSzczecin

Twoje zabawy z psiakiem mnie rozwaliły xd 

Znalazłem Cie na fejsie ;DD

• 0

Mateusz_handstand

Mateusz_handstand

Advanced Member

• Bywalec
  • 438 posts
  • LokalizacjaŚwiecie

No przezabawny jest :D Dziś trening o którym pisałem,czyli nie drabina a piramidka :) Podciaganie nachwytem + Dipy. Przerwy między powtorzeniami do 30sec, a u szczytu 3min.

SS:

Pull 1/2/3/4/5/6/7/6 <- ost. <- "rest" i dalej 8/6/5/4/3/3/2/1 = 66powt

Dipy 1/2/3/4/5/6/7/8 <- ost i dalej 7/6/5/4/3/2/1 = 64powt .

Na koniec 3x10powt. Przysiadow i Hs na czas. Wrażenia? Niesamowita pompa :D Trochę zwalilem z podciaganiem robiąc 8powt. Po przerwie .

• 0

Mateusz_handstand

Mateusz_handstand

Advanced Member

• Bywalec
  • 438 posts
  • LokalizacjaŚwiecie

8.08.2016

CORE

4x15sec L-sit na drążku,

Spięcia łopatek 5,5

PLANCHE

TuckPlancheHold 5x12sec

Wznosy hantli (6/8kg) w górę w sylwetce na ławeczce 8/6/6

Wyciskanie żołnierskie 40kg 7/6/6

Rozpięcia w opadzie tułowia (6/8kg) 6/4/4

Pompki w wychyleniu i sylwetce 8/7/6

I na koniec planche lean 5x max.

Na koniec rozciąganie oraz mobliność bioder + barków

• 0

Mateusz_handstand

Mateusz_handstand

Advanced Member

• Bywalec
  • 438 posts
  • LokalizacjaŚwiecie

Tak mam obolałe barki po treningu w poniedziałek, że dziś sobie odpuszczam jakikolwiek trening. Głównie część środkowa.

Wczoraj ,

CORE

Hollow body hold 3x30sec,

Superman hold 3x30sec - tutaj widzę progres, staram się przy końcu trzymania zejść jak najniżej. Nagram następnym razem jak to wygląda.

Dragon flag 5/5/4 + 5/5 Straddle,

Russian Twist +10kg , 3x15powt, na stronę - czuję lekki dyskomfort w odcinku lędźwiowym. No i jakoś nie czułem zmęczenia mięśni brzucha przy tym,

"Dookoła świata" - w leżeniu tyłem , 3x5powt, w każdą stronę,

Wznosy nóg w staniu na głowie 3x8powt,

Później próbowałem "cristo" ,czyli zwisu na drążku wisząc na szyi/głownie , trzymając się jedną ręką drążka udaje mi się wisieć przez ok 5sec.

A na sam koniec mobilność bioder oraz obręczy barkowej wraz z rozciąganiem.

Trening trwał dobre 50min.

Dragony, w dól starałem się schodzić z maksymalnie spiętym brzuchem (w hollow), jak później widać brzuch puszczam i robi się banan.. będę lepiej wykonywać je do momentu w którym cały czas będę miał spięty brzuch. Dziwnie,bo jeśli mam być na samych barkach to się tak nie wygnę by zejść bardzo nisko. musiałbym pokombinować z ułożeniem i wkrótce coś wrzucę ;)

• 0

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,145 posts
  • LokalizacjaSzczecin

cristo? Inna nazwa to neck hang, ja teraz takiej używam, co Cie tak wzięło na to? xd Ja ogarnąłem, że to kwestia psychiki jak chce to i 6 sekund sobie wisze i dyndam xd

Moim zdaniem źle robisz te dragony, nogi Ci latają, wygląda to jakbyś nie miał spiętego tułowia, no i widać tego banana. 

Ja robię tak, że od samej góry wciskam miednice, obciągam palce, brzuch napinam i jade do samego dółu, ciało - prosta linia, chwilke zatrzymuje przed ziemią -zatrzymania dają w kość i wracam, ale jak wracam to nie robię bananu, bo kiedyś łamałem się na pół, za mało siły xd

• 0

Mateusz_handstand

Mateusz_handstand

Advanced Member

• Bywalec
  • 438 posts
  • LokalizacjaŚwiecie
Na końcu puszczam to błąd, wiem. Do pewnego momentu robię go w Hollow body. Myślę,ze źle się opieram gdy je robię. <br /><br />Wysłane z mojego HTC Desire 510 przy użyciu Tapatalka<br /><br />
  • 0

Mateusz_handstand

Mateusz_handstand

Advanced Member

• Bywalec
  • 438 posts
  • LokalizacjaŚwiecie
Dziś :

3x20sec hs przy ścianie + Free hs i próby one arm hs. ~15min ,

Front
SS:
1. Adv. Tuck hold 5sec -> podciagniecie i trzymanie 5sec,
Gdy brakło sił robiłem w zwykłym tucku,

2. 3xL-pull -> za 3 podciagniecie i trzymanie 5sec

1 - 3/3/3/2/2
2 - 2/1/1/1/1

Tuck Body Raises 5,5,5
One leg negatywy 6powt.

Okrojona rutyna z filmiku :
https://youtu.be/-g5RMKa5Aic

Bardzo mocno czuje już plecy. Będę robić to raz w tygodniu.

Wysłane z mojego HTC Desire 510 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Mateusz_handstand

Mateusz_handstand

Advanced Member

• Bywalec
  • 438 posts
  • LokalizacjaŚwiecie

13.08.2016

Core

HollowBody 3x30sec

SupermanHold 3x20-30sec

Stanie na rękach, próby freeHSPU.

Baza

SS:

Podciąganie nachwytem 1/2/3/4/5/6/7 - przerwa i zmiana na podchwyt - 7/6/5/4/3/2/1=56powt

Declined Pike Push Ups 1/2/3/4/5/6/7/7/6/5/4/3/2/1 = 56powt

Core + rąbanie drewna :D

Wycieraczki 6,6

Wznosy nóg do drążka 8,8

Mniej powtórzeń niż ostatnio,ale czułem, że nie dam rady podciągnąć się 8razy. Wolałem zrobić przerwę i jechać dalej w dół. Aczkolwiek technicznie wyglądało to lepiej niż ostatnio. Chciałem coś dodać jeszcze do bazy,ale czułem się mocno "na pompie" :)

Superman hold + press, jestem w stanie zjeść niżej, lecz ślizgam się delikatnie. Widać nawet na filmiku.  Czy dobrą opcją jest np.podpieranie się stopami o ścianę? Brzuch pracuje wtedy tak samo.

• 1

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,145 posts
  • LokalizacjaSzczecin

Raczej odradzałbym podpieranie się stopami, przejdź stopami na inną powierzchnie. Ja tego nigdy nie robiłem w sumie i zacznę, nie wiedziałem jak ciało ułożyć ale już wiem że trzeba zrobić "garb" miednice wcisnąć, poprawna sylwetka gimnastyczna, przy rozjazdach dobrze się to sprawdza ;D 

• 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1,017 posts
  • LokalizacjaSieradz

Tak patrzę na te dzienniki, każdy stanie na rękach katuje, a ja taki wyjątek i nie ćwiczę pod to. Chyba muszę się za to zabrać, ale ciągle za mało miejsca w planie treningowym. :P

• 0

Mateusz_handstand

Mateusz_handstand

Advanced Member

• Bywalec
  • 438 posts
  • LokalizacjaŚwiecie
Nie katuje tego stania na rękach. Ja się nim bawię :P

Wysłane z mojego HTC Desire 510 przy użyciu Tapatalka
  • 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1,017 posts
  • LokalizacjaSieradz
Nawet żeby je robić dla zabawy i tak nie mam czasu, bo już bawię się hefesto, back leverem i dipami koreańskimi, więc gdybym dołożył jeszcze stanie na rękach to już by było za dużo jak na dzień zabawy treningiem. :P
  • 0

Also tagged with one or more of these keywords: planche, hs, hspu, straddle, hollow

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users