Cześć! Postanowiłem w końcu założyć dziennik treningowy, którego będę się trzymał
Zakładam go z kilku powodów. Po pierwsze, będę poniekąd zobowiązany trzymać się planu treningowego, co się przyda, bo ostatnio łapię się za wiele różnych planów i niestety słabo się to przekłada na wyniki. Po drugie, zawsze mogę o coś spytać i dostać poradę od bardziej doświadczonych użytkowników
A po trzecie, myślę, że to miłe uczucie zobaczyć swoje postępy czarno na białym, poza samym odczuciem postępów, w dodatku pisanie wrażeń z treningów wydaje mi się super opcją, aby poukładać myśli i wyłapać swoje błędy ![]()
Tak jak tytuł tematu wskazuje, będę się skupiał na technikach wysokiego napięcia z nagiego wojownika. Jednakże wdrożenie wszystkich technik na raz będzie niepraktyczne, więc postanowiłem to rozbić na części. W każdym tygodniu dodam jedną nową technikę z nagiego wojownika do moich treningów. Rozkładając na kolejne tygodnie będzie to wyglądało mniej więcej tak:
1. tydzień - siła pięści (str. 53)
2. tydzień - moc brzucha (str. 57)
3. tydzień - zaciskanie pośladków (str. 60)
4. tydzień - statyczne tupnięcie (str. 63)
5. tydzień - napinanie mięśni najszerszych grzbietu i trzymanie nisko barków (str. 65)
6. tydzień - korkociąg (str. 67)
7. tydzień - napinanie (str. 72)
Jeśli zauważę, że próbując wdrożyć do treningów nową technikę zapominam o jakiejś ze wcześniejszych tygodni, to odpuszczę sobie tą nową technikę na ten tydzień i spróbuję dodać w następnym. Uznałem, że dodawanie technik w kolejności jakiej są podane w książce jest dobrym rozwiązaniem, wydaje mi się nawet, że Pavel celowo opisał je w takiej kolejności ![]()
Dobra, to teraz pora na plan treningowy i cele treningowe. Jak już wiadomo, chcę się nauczyć technik wysokiego napięcia, ale poza tym chcę:
-wyszlifować pistolety
-nabrać siły w podciąganiu
-nauczyć się wykonywać poprawną pompkę jednorącz
-nauczyć się HSPU bez ściany, progresja z tego filmu:
Mój plan treningowy to będzie 5x2. Czemu 5x2? Z tego powodu, że mam zamiar stosować zatrzymania dynamiczno-izometryczne. W każdym ćwiczeniu będę na chwilę się zatrzymywał w trzech trudnych momentach. Ćwiczenia jakie będę wykonywał to Pike push ups na podwyższeniu, pistolety i podciągnięcia na kółkach z nogami lekko poniżej niż równolegle do ziemi, bo brakuje mi miejsca, a chcę utrzymywać hollow body. Będę też wykonywał pompki jednorącz metodą smarowania gwintów, ale to już bez konkretnego planu i ilości. Po prostu, gdy będę miał ochotę i siłę to wykonam po pompce na każdą rękę. Uważam, że taka pompka świetnie uczy technik napięcia.
Trenuję również Muay Thai, a treningi odbywają się we wtorki i czwartki, więc rozłożę to w ten sposób:
Poniedziałek: leg, push
Wtorek: Muay Thai
Środa: leg, pull
Czwartek: Muay Thai
Piątek: push, pull
Sobota i niedziela: dni wolne, co nie znaczy, że "dni leżenia na kanapie"
Jeśli będę miał siły to wybiorę się na basen, może porobię jakieś swingi czy TGU albo spróbuję wreszcie crawlingu ![]()
Zamierzam iść tym planem minimum 8 tygodni. Raczej nie będę dodawał powtórzeń do serii. Będę starał się dłużej wykonywać zatrzymania izometryczne, zaczynając od dwóch sekund na każde zatrzymanie. Liczę na waszą pomoc w razie jakichś problemów! ![]()
Edited by warrumin, 17 August 2016 - 19:40 PM.

Sign In
Create Account

Back to top
Report