Zaloguj się Zarejestruj się

Trifecta
Napisano 05 marca 2014 - 18:33

I jeszcze pytanko? Czy przed takim treningiem jak powyżej robisz rozgrzewkę, czy nie?
Nie robię żadnej rozgrzewki ponieważ nie traktuje tego w kategorii treningu - w sensie workout'u. Dla mnie jest to po prostu zwykła forma ruchu podobnie jak stanie, siadanie czy leżenie. Oczywiście dla "niewtajemniczonych" może wyglądać to dość ciężko i dziwnie jednak to co pokazałem na filmie jest ostatnią z wszystkich progresji opisanych w CC2. Osoby zaczynające swoją przygodę z Trifecta zaczynają od prostszych wersji i z czasem dochodzą do tych "trudniejszych".
Zdecydowanie jednak nie polecam gonitwy za ostatnią progresją ponieważ ćwiczenia te mają zupełnie inny charakter. Tu powinno się zostać tak długo na danej progresji jak długo czerpiemy z niej korzyści. Dopiero gdy ćwiczenie staję się za proste i czujemy, że nie przynosi nam ono dalszego pożytku testujemy następne.
To osobny trening, czy taka "codzienna mobilizacja"?
Wykonuję te ćwiczenia codziennie nawet kilka razy na dzień, sekwencje w przysiadzie od jakiegoś miesiąca a Trifecte od niecałego tygodnia. Mam zamiar robić to teraz regularnie dzień w dzień. Was również do tego zachęcam i namawiam.
Co do Ido Portal to Sethbdg podał Wam link do strony. Poczytajcie, pooglądajcie filmy i uczcie się bo ten gość robi coś naprawdę dobrego. Dla mnie jest ogromną inspiracją i podoba mi się jego wizja oraz podejście do treningu. Czysty, piękny, niczym nie ograniczony ruch...
Napisano 09 marca 2014 - 13:34

Napisano 09 marca 2014 - 13:43

o kurde... sorry
ty jesteś już rozciągnięty na maxa i wejście do takich pozycji to dla ciebie, żaden problem. ja jestem słabo rozciągnięty ale zauważyłem, że takie rutyny pomagają mi i widzę postępy jeżeli chodzi o gibkość i ruchomość stawów.
przyjąłem schemat, że 2x dziennie (rano i wieczorem) robię parę minut takich ćwiczeń. będę jednak robił mini rozgrzewkę przed, dla bezpieczeństwa.
dzięki
...
Napisano 10 marca 2014 - 00:43

Dobierz takie formy tych ćwiczeń, które nie sprawiają Ci problemu i do których nie musisz się rozgrzewać. Przecież wstając rano z łóżka się nie rozgrzewasz, po prostu wstajesz. Jeśli do wykonywania tych ćwiczeń czujesz ewidentnie, że musisz się wcześniej rozgrzać to znaczy, że dobrałeś za ciężką wersje. Zacznij od najprostszych progresji i wykonuj je sumiennie, codziennie tak długo aż będziesz czuł, że możesz przejść dalej. To nie jest zwykły trening gdzie Twoim celem jest dążenie do jak najwyższego progu... Tu potrzebujesz wycisnąć z każdego ćwiczenia maxa aby czerpać najwięcej korzyści.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: skazany na trening, trifecta, rozciąganie aktywne
![]() |
Trening →
Plany treningowe →
Plan na siłę do oceny.Napisany przez kirgo61 , 03 maj 2018 ![]() |
|
|
![]() |
Trening →
Trening - pomoc / pytania →
Sztuki walki + skazany na trening?Napisany przez SHogun , 25 lip 2017 ![]() |
|
|
![]() |
Trening →
Ile powtórzeń i jakie tempo ?Napisany przez Kalisteniczny , 29 cze 2017 ![]() |
|
|
![]() |
Trening →
Stagnacja i skazany na trening - pytaniaNapisany przez Kalisteniczny , 25 cze 2017 ![]() |
|
|
![]() |
Trening →
Plany treningowe →
Plan treningowy - przygotowanie ogólneNapisany przez gandi , 14 wrz 2016 ![]() |
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych