Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Ekspander - rozgrzewka, dobicie, rzeźnia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
123 odpowiedzi w tym temacie

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1 598 postów
  • LokalizacjaWawa

4.5m jeżeli chodzi o gumy

No, tylko to raczej chodzi o to że takie długie gumy możesz sobie złożyć na pół. Ja mam ok. 2m (nie mierzyłem) i też da się ćwiczyć. Mam 3 gumy różnej grubości i potem będę sobie je najwyżej łączył.
A 4.5 metrową (czyli po złożeniu 2.25m) gumą to nie bardzo bym miał gdzie ćwiczyć w domu...
  • 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

KABUM

KABUM

Advanced Member

• Użytkownik
  • 373 postów
Po waszych odpowiedziach wygląda na to że powinienem kupić 3m. Wtedy po złożeniu jest 1.5m więc powinno być wystarczająco.
  • 0

www.sportymiejskie.pl - Aktualności sportowe, wydarzenia sportowe, relacje z niszowych sportów.

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
Na siłowni mam 5' . Jednym z moich ulubionych ćwiczeń jest walka z cieniem i tak gdybam czy byłoby wygodnie ćwiczyć krótszymi linkami. Może jakimś wyjściem są właśnie nie linki a taśmy. Najczęściej gotowe mają 2,5m. Można też kupić z metra. Go sport ma teraz wyprzedaże na fitness, może tam coś by się znalazło w dobrych cenach.

Co ciekawe ale przypomniałam sobie jak w lato chłopaki ćwiczyli chodzenie po gumach zawieszonych na drzewach :)
  • 0
Każdy ma swego uciekającego króliczka

KABUM

KABUM

Advanced Member

• Użytkownik
  • 373 postów
Ja już wiem co chcę kupić i wybór długości nie jest problemem tylko chcę wiedzieć jaką długość :) dzięki za pomoc.
  • 0

www.sportymiejskie.pl - Aktualności sportowe, wydarzenia sportowe, relacje z niszowych sportów.

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Kabum, na seminarium Adam polecał 5m. Taką długość można potem złożyć na pół, by zwiększyć obciążenie, gdy bez problemu będziesz robił 100 powtórzeń. Choć zgodzę się z Michałem, że w mieszkaniu na taką długość może być za mało miejsca.
  • 0

Rob PMC

Rob PMC

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 135 postów
Zwykła linka od plandeki: działanie takie same,a koszta niewiele
  • 0

Adam.Kalman

Adam.Kalman

Go KalistenikaPolska.pl!

• Instruktor
  • 74 postów
Looknąłem na wątek, postaram się rozwiać pytania.

-Czy ekspander daje siłę?
Nie, troszeczkę może, ekspander daje wytrzymałość mięśnia i pojemność, którą potem można i trzeba wykorzystać do budowania siły ćwiczeniami do budowania siły :)
- Jak pracować z ekspanderem?
Zaczepić o cokolwiek i poruszać rękami i nogami, im trudniej tym lepiej.
- Jak szybko?
Trzymamy się zasady 2 ruchów na sekundę.
- Ile razy
Pisałem w pierwszym poście, jak ktoś da rade to można 50, 100, 150 albo 200 razy, ekspander nie spowoduje wzrostu siły!, zwiększy pojemność i objętość mięśnia, siłę potem trzeba zrobić innymi ćwiczeniami
- Jakie ćwiczenia
Było omówione
- Która guma lepsza, od gaci czy od plandeki?
Obojętnie, ważne żeby była rozciągliwa i stawiała opór, można zaczepić za kaloryfer, nie wyrwiecie (chyba ze kaloryfer jest z kartonu), można za klamkę, można za cokolwiek, na ekspanderze mamy siłę naciągu max 10kg (przy podwójnym złożeniu), jeżeli 10kg wyrwie Ci kaloryfer ze ściany, zmień ściany albo kaloryfer!
- Jaka długość
5m, bo na początku przydaje się pojedyncze złożenie. Zaczepiasz o kaloryfer a nie starcza Ci pokoju? Zawiąż supełek w połowie i wtedy zaczep, wyjdzie na to samo co rozciągniecie ekspandera do połowy, prawda, że proste :)
Potem, jak już 100 powtórzeń będzie nudne i nie efektywne, zwiń na 2 razy i zacznij od nowa ( brakuje miejsca? patrz zdanie wyżej)
- Wiec po co 5m?
Bo można złożyć ekspander na 2, stanąć na niego i pracować rękami w górę ?

Trening to nie tylko suche wykonywanie poleceń wyczytanych z internetu, to też logika, odkrywczość, inwencja i praca :)

Pozdrawiam :)
  • 0

rafal

rafal

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 238 postów

Zaczepić o cokolwiek i poruszać rękami i nogami, im trudniej tym lepiej.

brzmi jak harlem shake :D
  • 0

Rob PMC

Rob PMC

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 135 postów
Adamie może teraz troche na temat ćwiczeń budowania siły
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
Ja kupiłem dwie w Casto po 5 metrów i ta długość wydaje się optymalna zarówno do ćwiczeń gdzie gumy są przymocowane do ściany/klamki/grzejnika jak i ćwiczeń że tak je nazwę "wolnostojących". Słuchajcie Adama, nie kombinujcie za dużo.
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Rob PMC

Rob PMC

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 135 postów
Zwykła guma można sporo kombinować np :martwe ciagi,ćwiczenia na brzuch ,w sumie zależy wszystko do wyobraźni.
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Jak możecie robić sto powtórzeń w serii, to naprawdę nie wiem dlaczego po prostu nie weźmiecie mocniejszej gumy i nie zrobicie dziesięciu, tylko biadolicie że się nie da ćwiczyć siły ekspanderem...
  • 0
Shut up and get moving.

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
Widzę spore zainteresowanie ekspanderem i to także wśród wyznawców "skazanego" i zastanawia mnie jak się ma "dobicie mięśnia" do "odkładania siły do banku"... przecież to dwie skrajności.
  • 0

Adam.Kalman

Adam.Kalman

Go KalistenikaPolska.pl!

• Instruktor
  • 74 postów

Jak możecie robić sto powtórzeń w serii, to naprawdę nie wiem dlaczego po prostu nie weźmiecie mocniejszej gumy i nie zrobicie dziesięciu, tylko biadolicie że się nie da ćwiczyć siły ekspanderem...

kolego Sopel, biomechanika określa coś innego nt siły, chyba że masz swoją własną i lepszą teorie :)

100 powtórzeń nie jest po to, żeby zrobić siłę, już chyba któryś raz to mówię, to adaptacja mięśni do przyjęcia konkretnych ćwiczeń siłowych.
Polecam udać się do literatury źródłowej.

poza tym trochę teorii.

Biomechanika w 2 słowach:
wiedza i umiejętności w zakresie oddziaływania środkami z obszaru sportu gimnastycznego w kształtowaniu psychofizycznych możliwości człowieka o zróżnicowanej aktywności fizycznej i w różnym wieku.

Sopel, dlaczego uważasz ze na forum są tylko osoby w Twoim wieku i o identycznej z Twoją sprawności fizycznej?
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Bo pytam o to piętnasty raz i nadal nikt nie potrafi mi wytłumaczyć skąd wziął się ten wasz Święty Graal. I nie, wykład akademicki tym bardziej tego nie zrobi, wręcz przeciwnie.
  • 0
Shut up and get moving.

Adam.Kalman

Adam.Kalman

Go KalistenikaPolska.pl!

• Instruktor
  • 74 postów
czego potrzebujesz się dowiedzieć? Konkretnie?
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Skoro juz tu jesteśmy, możesz polecić jakieś książki na temat biomechaniki Adamie?
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Bo ktoś tu się wciął w sprawie siły na ekspanderze, ale raczej chodziło mu o ten sprężynowy..
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Adam właśnie ja też przyłączam się do prośby o polecenie dobrych źródeł, nie tylko o bio mechanice ale ogólnie o gimnastyce. Fajnie było by uzupełnić wiedzę:)
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
A Soplowi chodziło o to, że siłę buduje się niską ilością powtórzeń, więc jeśli zwiększy naciąg ekspandera, tak by wykonywał 6 - 10 powtórzeń, to czy zbuduje siłę?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych