Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
Ekspander - rozgrzewka, dobicie, rzeźnia
Rozpoczęty przez
Adam.Kalman
, sty 25 2013 22:41
Napisano 04 marca 2013 - 00:08
Jeżeli mówimy o typowej sile to leżąc na ławce w każdej rece powinniśmy mieć 20kg i móc sobie manewrować tym dowolnie na każdą strone, potem możemy przejść do siły statycznej, ok 27-30kg na rękę(rozpiętki, unoszenie, wytrzymanie), na zmianę z siłą dynamiczną 18 kg, unoszenie w serii po 12-15 razy.
Czy o taką odpowiedź budowania siły chodziło? Trzeba lat zanim się to osiągnie, ekspander jest moim zdaniem 1 krokiem.
Wiem ze każdy chce wszystko już, ale się nie da, jeżeli ktoś mi pokaże wideo, że manewruje swobodnie 20kg w jednej rece, podam reszte
Zahir11, biomechanika jest tak obszernym tematem, że równie dobrze można by powiedzieć:
podaj mi najważniejsze wiadomości z google
nie da się, biomechanika to ruchomość stawu biodrowego, ramienia, nawet palców, które chwytają drążek, jeżeli ktoś chce poznać biomechanike skoku, musi ją poznać od stawu skokowego, od kości łódkowej do kości klinowatych.
100 powtórzeń ekspanderem jest git
Ja tylko dziele sie radami, mozna skorzystać ale nie trzeba
Czy o taką odpowiedź budowania siły chodziło? Trzeba lat zanim się to osiągnie, ekspander jest moim zdaniem 1 krokiem.
Wiem ze każdy chce wszystko już, ale się nie da, jeżeli ktoś mi pokaże wideo, że manewruje swobodnie 20kg w jednej rece, podam reszte
Zahir11, biomechanika jest tak obszernym tematem, że równie dobrze można by powiedzieć:
podaj mi najważniejsze wiadomości z google
nie da się, biomechanika to ruchomość stawu biodrowego, ramienia, nawet palców, które chwytają drążek, jeżeli ktoś chce poznać biomechanike skoku, musi ją poznać od stawu skokowego, od kości łódkowej do kości klinowatych.
100 powtórzeń ekspanderem jest git
Ja tylko dziele sie radami, mozna skorzystać ale nie trzeba
Napisano 04 marca 2013 - 13:04
Właśnie! Zaraz temat zaśmieci się 1000 filmików, lepiej dawaj dalej.
A tak poważnie, to jaka jest koncepcja?
Machamy sobie kilka ćwiczeń (ja mam 4 ćwiczenia - ubogo, ale na stoart chyba dobrze), po 50-150x i to kilka obwodów.
Daje nam to z 10min zabawy.
4ćwiczenia po 120x, x 4 obwody.
120powt = 1min
4ćwicz x 1min = 4min
4min x 4obwody = 12min
OK
Jak już to osiągniemy, to co jest następnym krokiem?
Domyślam się że nie grubsza guma, bo to nie o to chodzi.
A o co??
A tak poważnie, to jaka jest koncepcja?
Machamy sobie kilka ćwiczeń (ja mam 4 ćwiczenia - ubogo, ale na stoart chyba dobrze), po 50-150x i to kilka obwodów.
Daje nam to z 10min zabawy.
4ćwiczenia po 120x, x 4 obwody.
120powt = 1min
4ćwicz x 1min = 4min
4min x 4obwody = 12min
OK
Jak już to osiągniemy, to co jest następnym krokiem?
Domyślam się że nie grubsza guma, bo to nie o to chodzi.
A o co??
Napisano 05 marca 2013 - 00:44
Już się mi to podoba
Za każdym razem czuję niedosyt po Skazanym, a tutaj proszę, jak znalazł. Po siłowni zawsze się czułem spompowany, a tutaj ledwo co. Efekty oczywiście są (chociaż dopiero 5 tydzień), ale to i tak nie to samo. Może to zastąpić skakankę? Też potrzebuję, a bym miał 2 w jednym
Żyj chwilą, lecz myśl perspektywicznie
Napisano 05 marca 2013 - 09:34
Pewnie że to może zastąpić skakankę. Możesz zawsze skakać przez gumę :-D
Wysłane z Tapatalk2
Wysłane z Tapatalk2
Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.
Napisano 05 marca 2013 - 13:26
W sumie to temat o rozgrzewce więc nie wiem po co te twierdzenia, że 100 powt. nie buduje siły. Bo 100 powt. nie ma budowac siły, a dobrze rozgrzać mięśnie do czegoś konkretnego.
Chyba nie przeczytałeś do końca nawet pierwszego posta...
Napisano 05 marca 2013 - 13:30
Te 100 powtórzeń przygotowuje mięsień do czegoś innego, ale w dłuższej perspektywie czasowej!!
Powiedzmy miesiąc takiego treningu, a potem np. dołożenie czegoś ciężkiego (może wyciskanie ciężarów, a może ćwiczenia gimnastyczne), albo po prostu równoległy progres w tych ciężkich ćwiczeniach przy pomocy ekspandera.
I to raczej o taką podbudowę chodzi. O takie przygotowanie mięśni..
Tak ja to rozumiem przynajmniej..
Powiedzmy miesiąc takiego treningu, a potem np. dołożenie czegoś ciężkiego (może wyciskanie ciężarów, a może ćwiczenia gimnastyczne), albo po prostu równoległy progres w tych ciężkich ćwiczeniach przy pomocy ekspandera.
I to raczej o taką podbudowę chodzi. O takie przygotowanie mięśni..
Tak ja to rozumiem przynajmniej..
Napisano 05 marca 2013 - 14:17
Tak co do ćwiczeń z ekspanderem, znalazłem dzisiaj, może komuś się przyda:
http://band-exercises.net/
http://band-exercises.net/
Napisano 06 marca 2013 - 01:40
To może podaj od razu to co Masz podać bo nie kazdy ma ochote nagrywać video
Dom - myślę, że dałoby to motywację wielu forumowiczom, że ktoś coś takiego osiągnął, jeżeli możesz to wrzuć filmik z Twoimi ćwiczeniami rozpiętek po 20kg na każdej ręce, nie wiem czy wspomniałem wcześniej ( ale to chyba logiczne w pracy z ekspanderem ), że to mają być proste ręce, zablokowane w łokciach. Jeżeli mówisz o takich siłownianych rozpiętkach gdzie się to robi na rękach zgiętych prawie o 90* to nie o tym gadamy niestety.
Zahir11, jak znajdę chwile, to podeśle parę pozycji wartych uwagi, nie pamiętam tytułów + wydań, więc muszę trochę posiedzieć i pogrzebać, a sam wiesz, że mało czasu teraz, siedzę z doskoku praktycznie
Napisano 06 marca 2013 - 20:45
To może podaj od razu to co Masz podać bo nie kazdy ma ochote nagrywać video
Dom - myślę, że dałoby to motywację wielu forumowiczom, że ktoś coś takiego osiągnął, jeżeli możesz to wrzuć filmik z Twoimi ćwiczeniami rozpiętek po 20kg na każdej ręce, nie wiem czy wspomniałem wcześniej ( ale to chyba logiczne w pracy z ekspanderem ), że to mają być proste ręce, zablokowane w łokciach. Jeżeli mówisz o takich siłownianych rozpiętkach gdzie się to robi na rękach zgiętych prawie o 90* to nie o tym gadamy niestety.
Zahir11, jak znajdę chwile, to podeśle parę pozycji wartych uwagi, nie pamiętam tytułów + wydań, więc muszę trochę posiedzieć i pogrzebać, a sam wiesz, że mało czasu teraz, siedzę z doskoku praktycznie
Jednak w tych siłownianych ręce nie dochodzą za bardzo do kąta 90 stopni. Chyba, że widziałeś jak trenował jakiś sezonowiec to się nie dziwię
Napisano 06 marca 2013 - 21:28
Guest_zahir11_*
Napisano 06 marca 2013 - 22:27
Guest_zahir11_*
Sopel, zapewniam Cię, że Adam nie jest fanatykiem. Chciał po prostu pokazać skalę trudności ćwiczenia gimnastycznego i użył do tego porównania. Nie traktuj tego dosłownie i nie dyskutujmy czy dla kogoś kto waży mało to będzie za trudne itp. Chodzi o to, że to naprawdę trudne ćwiczenia i trzeba mieć do nich wystarczającą podbudowę. Na seminarium prawidłowo wykonał rozpiętki Adam i ... nikt więcej. Najbliżej był Borkoś ale też nie zrobił ich do końca poprawnie. To chyba daje do myślenia.
Napisano 06 marca 2013 - 22:33
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś