Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Ekspander - rozgrzewka, dobicie, rzeźnia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
123 odpowiedzi w tym temacie

Yamakasi

Yamakasi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 22 postów
Na razie wykonuje jedynie pompki-więcej trenuje przede wszystkim tricepsy i klatkę,a chciałbym uzupełnić sobie ćwiczenia ekspanderami na przedramiona,bicepsy,ramiona i plecy.Aby na wiosnę ćwiczyć podciąganie.Bo ja nie znam innym ćwiczeń kalistenistycznych na biceps niż podciąganie.Może ktoś zna jakieś?
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Ekspanderem możesz emulować ćwiczenia wolnymi ciężarami (np. uginanie przedramion na wiele różnych sposobów) lub na wyciągu (np. ściąganie do klatki, czyli ruch bardzo podobny do tego przy podciąganiu).
  • 0
Shut up and get moving.

Robert

Robert

Overcoming Gravity

• Użytkownik
  • 254 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Na razie wykonuje jedynie pompki-więcej trenuje przede wszystkim tricepsy i klatkę,a chciałbym uzupełnić sobie ćwiczenia ekspanderami na przedramiona,bicepsy,ramiona i plecy.Aby na wiosnę ćwiczyć podciąganie.Bo ja nie znam innym ćwiczeń kalistenistycznych na biceps niż podciąganie.Może ktoś zna jakieś?

Fajną odmianę podciągania wymyślił Borkoś - podciąganie do karku w wąskim podchwycie
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów

Da się :)

A jak się odniesiesz do tego np.tematu - LINK
Takie coś mnie demotywuję ;/

Nie chce mi się czytać tego, a tym bardziej odnosić..

Prosty przykład:

Kiedyś mogłem rozciągnąć jedną sprężynę, a teraz mogę dwie - czy to nie wzrost siły?

A czy to się przełoży na jakieś tam wyciskanie na ławce, czy pompki - to nie wiem, ale w tym konkretnym ćwiczeniu "siła poszła!"

(czy tutaj każdą wypowiedź będzie trzeba podpierać linkami do badań naukowych?)
:)
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość

Ale DLACZEGO według Ciebie nie jest przyrządem do wyrabiania siły?

Ponieważ siłę wyrabia się poprzez duży ciężar i małą ilość powtórzeń. Oczywiście jak pisał Julo wyrobimy ekspanderem siłę dynamiczną potrzebną np. w sportach walki. No i pracując nad wytrzymałością siła oczywiście też nam wzrośnie ale nie tak mocno i szybko jak przy klasycznym treningu na siłę.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Pytanie brzmiało:

czy da się ekspanderem wyrobić siłę mięśni,oraz lekko rzeźbę?

Na tak OGÓLNIE postawione pytanie - 2x TAK

Ekspander ekspanderowi nierówny.
W tym wątku jest o kilkumetrowych gumach, a w osobnym chyba było o ekspanderze (sprężynach do rozciągania).
Pytanie - co autor miał na myśli? Jaki trening? jak jest silny? itd..
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Dokładnie, jest mnóstwo rodzajów ekspanderów. To czy hantlem wyrobisz siłę, masę czy wytrzymałość zależy tak samo od jego ciężaru, a nie od samego faktu bycia hantlem.
Chyba że to wątek ściśle o ekspanderze nieregulowanym używanym przez gimnastyków w wymienionych w pierwszym poście celach, to się zamykam już :D
  • 0
Shut up and get moving.

rafal

rafal

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 238 postów
gumą też można robić siłę, tylko trzeba zwiększyć obciążenie
  • grubsza/twardsza guma
  • guma złożona na 2 lub 4 jeżeli mamy taką długą
  • stanąć krok lub dwa dalej od miejsca mocowania

jeżeli będziemy w stanie wykonać nie więcej niż te 5 czy 8 powtórzeń (jak kto woli) to będziemy zwiększać siłę.

50 lub 100 powtórzeń to podobno robienie głównie wytrzymałości.
  • 0

Yamakasi

Yamakasi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 22 postów
Mam dokładnie taki - http://www.sklep-pre.../0/1/1910/1.jpg ,na razie rozciągam tylko 2 sprężyny bo jak założę 3 to na sile wycisnę z raz.Tylko pytanie jak ćwiczyć na siłe aby były efekty,czyli lepiej wolno i dłużej,czy szybciej i więcej powtórzeń?
  • 0

rafal

rafal

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 238 postów
wątek jest o ekspanderze w sensie gumy (tubing) coś jak to http://allegro.pl/tu...3018161904.html - są 3 kolory, każdy oznacza inny poziom trudności.
Ale taniej zrobić samemu z linki elastycznej do palet, którą można kupić w marketach budowlanych albo na allegro.
  • 0

Yamakasi

Yamakasi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 22 postów
No ale przecież ekspander czy to gumowy czy sprężynowy to przecież też ekspander?A temat nie nazywa się Ekspander gumowy. - rozgrzewka, dobicie, rzeźnia.
Ponawiając pytanie na takim ekspanderze sprężynowym jak ćwiczyć na siłe aby były efekty,czyli lepiej wolno i dłużej,czy szybciej i więcej powtórzeń?
  • 0

rafal

rafal

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 238 postów
ekspander gumowy i sprężynowy mają wspólną jedynie nazwę. To są 2 zupełnie różne przyrządy. Autor wątku chciał przybliżyć użytkownikom pracę z narzędziem jakim jest tzw. tubing...
Jakby wątek miał tytuł "Guma - rozgrzewka, dobicie, rzeźnia" to byś się pytał o gumę do żucia albo do gaci? :)

co do ćwiczenia siły to tak jak w każdym innym przypadku:
- siła -> 3-5 powtórzeń
- siła i masa -> 5-8 powtórzeń
- masa -> 8-12 powtórzeń
- wytrzymałość -> max powtórzeń

tak się przynajmniej przyjęło :)
a więc jak chcesz robić siłę sprężynami to musisz mieć takie obciążenie (zdaje się, że to coś da się regulować przez zwiększanie/zmniejszanie ilości sprężyn), żeby zrobić 5 powtórzeń i mieć w zapasie siły na jeszcze 1-2 powtórzenia. Robisz dłuższe przerwy między seriami, tak z 3-5 min nawet.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów

ekspander gumowy i sprężynowy mają wspólną jedynie nazwę. To są 2 zupełnie różne przyrządy. Autor wątku chciał przybliżyć użytkownikom pracę z narzędziem jakim jest tzw. tubing...
Jakby wątek miał tytuł "Guma - rozgrzewka, dobicie, rzeźnia" to byś się pytał o gumę do żucia albo do gaci? :)

Wszystko w temacie, bo to wątek o długich gumach :)

Ktoś jeszcze próbował?
  • 0

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1 598 postów
  • LokalizacjaWawa
Ja się tylko zastanawiam dlaczego od wymachów prostych rąk mam zakwasy w bicepsach :) Po wczorajszym treningu dzisiaj doskonale czuję barki :) jutro pewnie wyjdą zakwasy w czworobocznych. A przynajmniej ostatnio tak miałem.

Nie wiem jak to jest możliwe żeby uzyskać 2 ruchy na sekundę. Dla mnie to nieosiągalne :)
  • 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
Miałam kilka treningów z liną pod okiem kolegi trenującego boks. http://allegro.pl/ek...2996239813.html Patentem jest nałożenie na linkę choćby kawałka węża ogrodowego-nie wcina się wtedy w dłonie. Ale do rzeczy. Zdziwiło mnie to co napisał Autor tematu bo nigdy nie robiłam w serii więcej niż 10 powtórzeń na dane ćwiczenie. W sumie kwestię siła/wytrzymałość rozgryzł Rafał. Ćwiczyłam linką dość masywną, z dużym naprężeniem. Pomimo tego iż od kilku miesięcy trenuję na wolnych ciężarach to jeszcze nigdy nie miałam tak równo spracowanych barków. Mam gdzieś pdf z ćwiczeniami, mogę podesłać. Są to ćwiczenia na taśmy Thera-band i obawiam się, że linka w niektórych przypadkach może nie do końca się sprawdzić ale to tylko takie moje gdybanie :P
  • 0
Każdy ma swego uciekającego króliczka

Rob PMC

Rob PMC

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 135 postów
Czekamy na pdf
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
Nie umiem wrzucić tutaj tego pliku. Komputerowo jestem skrajnym beztalenciem więc mogę komuś podesłać pdf na maila :) i poprosić z góry o wklejenie :)
  • 0
Każdy ma swego uciekającego króliczka

KABUM

KABUM

Advanced Member

• Użytkownik
  • 373 postów
Mam bardzo ważne pytanie. Jak dobrać długość gum ekspandera? Przejrzałem cały wątek ale nie znalazłem tej informacji.
  • 0

www.sportymiejskie.pl - Aktualności sportowe, wydarzenia sportowe, relacje z niszowych sportów.

Rob PMC

Rob PMC

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 135 postów
4.5m jeżeli chodzi o gumy
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Kilka linków, żeby nie męczyć Czarnej Kotki..

http://www.thera-ban...d_Anleitung.pdf - niestety nie po polsku

http://www.thera-ban...tion_Manual.pdf - szersze opracowanie.

Niespecjalnie się to ma do treningu "gimnstycznego" Adama, ale bardziej pasuje do tego wątku niż do ekspandera-sprężyn :)

http://ministryhealt...eraband_exc.pdf - to do sprężyn!! ale nie chce mi się szukać wątku..

Rep oczywiście !!

Długość gum - pierwszy post, czwarty akapit..
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych