Zaloguj się Zarejestruj się
Ekspander - rozgrzewka, dobicie, rzeźnia
Napisano 23 lutego 2013 - 12:34
Napisano 23 lutego 2013 - 12:48
Na razie wykonuje jedynie pompki-więcej trenuje przede wszystkim tricepsy i klatkę,a chciałbym uzupełnić sobie ćwiczenia ekspanderami na przedramiona,bicepsy,ramiona i plecy.Aby na wiosnę ćwiczyć podciąganie.Bo ja nie znam innym ćwiczeń kalistenistycznych na biceps niż podciąganie.Może ktoś zna jakieś?
Fajną odmianę podciągania wymyślił Borkoś - podciąganie do karku w wąskim podchwycie
Napisano 23 lutego 2013 - 15:42
Da się
A jak się odniesiesz do tego np.tematu - LINK
Takie coś mnie demotywuję ;/
Nie chce mi się czytać tego, a tym bardziej odnosić..
Prosty przykład:
Kiedyś mogłem rozciągnąć jedną sprężynę, a teraz mogę dwie - czy to nie wzrost siły?
A czy to się przełoży na jakieś tam wyciskanie na ławce, czy pompki - to nie wiem, ale w tym konkretnym ćwiczeniu "siła poszła!"
(czy tutaj każdą wypowiedź będzie trzeba podpierać linkami do badań naukowych?)
Guest_zahir11_*
Napisano 23 lutego 2013 - 17:48
Guest_zahir11_*
Ale DLACZEGO według Ciebie nie jest przyrządem do wyrabiania siły?
Ponieważ siłę wyrabia się poprzez duży ciężar i małą ilość powtórzeń. Oczywiście jak pisał Julo wyrobimy ekspanderem siłę dynamiczną potrzebną np. w sportach walki. No i pracując nad wytrzymałością siła oczywiście też nam wzrośnie ale nie tak mocno i szybko jak przy klasycznym treningu na siłę.
Napisano 23 lutego 2013 - 19:30
czy da się ekspanderem wyrobić siłę mięśni,oraz lekko rzeźbę?
Na tak OGÓLNIE postawione pytanie - 2x TAK
Ekspander ekspanderowi nierówny.
W tym wątku jest o kilkumetrowych gumach, a w osobnym chyba było o ekspanderze (sprężynach do rozciągania).
Pytanie - co autor miał na myśli? Jaki trening? jak jest silny? itd..
Napisano 23 lutego 2013 - 20:16
Chyba że to wątek ściśle o ekspanderze nieregulowanym używanym przez gimnastyków w wymienionych w pierwszym poście celach, to się zamykam już
Napisano 23 lutego 2013 - 20:35
- grubsza/twardsza guma
- guma złożona na 2 lub 4 jeżeli mamy taką długą
- stanąć krok lub dwa dalej od miejsca mocowania
jeżeli będziemy w stanie wykonać nie więcej niż te 5 czy 8 powtórzeń (jak kto woli) to będziemy zwiększać siłę.
50 lub 100 powtórzeń to podobno robienie głównie wytrzymałości.
Napisano 23 lutego 2013 - 23:32
Napisano 24 lutego 2013 - 00:17
Ale taniej zrobić samemu z linki elastycznej do palet, którą można kupić w marketach budowlanych albo na allegro.
Napisano 24 lutego 2013 - 13:46
Ponawiając pytanie na takim ekspanderze sprężynowym jak ćwiczyć na siłe aby były efekty,czyli lepiej wolno i dłużej,czy szybciej i więcej powtórzeń?
Napisano 24 lutego 2013 - 14:06
Jakby wątek miał tytuł "Guma - rozgrzewka, dobicie, rzeźnia" to byś się pytał o gumę do żucia albo do gaci?
co do ćwiczenia siły to tak jak w każdym innym przypadku:
- siła -> 3-5 powtórzeń
- siła i masa -> 5-8 powtórzeń
- masa -> 8-12 powtórzeń
- wytrzymałość -> max powtórzeń
tak się przynajmniej przyjęło
a więc jak chcesz robić siłę sprężynami to musisz mieć takie obciążenie (zdaje się, że to coś da się regulować przez zwiększanie/zmniejszanie ilości sprężyn), żeby zrobić 5 powtórzeń i mieć w zapasie siły na jeszcze 1-2 powtórzenia. Robisz dłuższe przerwy między seriami, tak z 3-5 min nawet.
Napisano 24 lutego 2013 - 16:53
ekspander gumowy i sprężynowy mają wspólną jedynie nazwę. To są 2 zupełnie różne przyrządy. Autor wątku chciał przybliżyć użytkownikom pracę z narzędziem jakim jest tzw. tubing...
Jakby wątek miał tytuł "Guma - rozgrzewka, dobicie, rzeźnia" to byś się pytał o gumę do żucia albo do gaci?
Wszystko w temacie, bo to wątek o długich gumach
Ktoś jeszcze próbował?
Napisano 26 lutego 2013 - 21:39
Nie wiem jak to jest możliwe żeby uzyskać 2 ruchy na sekundę. Dla mnie to nieosiągalne
Napisano 26 lutego 2013 - 22:39
Napisano 27 lutego 2013 - 21:35
Napisano 27 lutego 2013 - 23:38
http://www.thera-ban...d_Anleitung.pdf - niestety nie po polsku
http://www.thera-ban...tion_Manual.pdf - szersze opracowanie.
Niespecjalnie się to ma do treningu "gimnstycznego" Adama, ale bardziej pasuje do tego wątku niż do ekspandera-sprężyn
http://ministryhealt...eraband_exc.pdf - to do sprężyn!! ale nie chce mi się szukać wątku..
Rep oczywiście !!
Długość gum - pierwszy post, czwarty akapit..
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś