Zaloguj się Zarejestruj się
przetrenowanie
Napisano 15 października 2012 - 13:53
Guest_zahir11_*
Napisano 15 października 2012 - 18:05
Wiesz co z tego co wiem podczas profesjonalnego przygotowania do sezonu w piłce ręcznej czy koszykówce te poduszki i podobne przyrządy są wykorzystywane dość często, może po prostu w śród nas zwykłych "śmiertelników" ćwiczenia w niestabilnym otoczeniu jeszcze nie są tak popularne.
No tak. Nigdy nie trenowałem sportów zespołowych. Natomiast w sztukach walki ten sprzęt jest prawie zupełnie nieznany, choć bardzo użyteczny.
Napisano 15 października 2012 - 18:09
Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.
Napisano 12 grudnia 2012 - 20:24
http://t-motywator.b...trenowaniu.html
Napisano 13 grudnia 2012 - 11:17
może temat stary ale wstawiam wam ciekawy link.. coś na temat przetrenowania miłej lektury
http://t-motywator.b...trenowaniu.html
Tylko, że to wychwalanie przetrenowania z punktu widzenia kulturysty, którego celem jest masa mięśniowa. A w kali chodzi jednak o ogólną sprawność/siłę/wytrzymałość, a masa to jedynie "produkt uboczny".
Guest_zahir11_*
Napisano 13 grudnia 2012 - 12:11
Napisano 14 grudnia 2012 - 21:21
Napisano 14 grudnia 2012 - 21:31
2. jak często biegasz pod rząd
3. w jakich butach, jaka nawierzchnia terenu ?
4. teren płaski czy górzysty ?
5. jaką techniką biegasz, stąpając na palce/śródstopie odczujesz mocniej pracę łydek - i taka technika jest optymalna, jeśli stąpasz na pięty to wtedy mniej pracują łydki, lecz jest to niebezpieczne dla kolan i całego aparatu ruchowego
6. może jakieś dodatkowe ćwiczenia na łydki/nogi rób ?
7. może za szybko, za długo biegłaś ?
8. może odpocznij i po przerwie zmniejsz tempo/dystans/czas i potem zobacz jak się będziesz czuła, a następnie wkrocz na swój normalny rytm
szczerze powiedziawszy łydki to ciężko przetrenować, to mała partia ciała więc regenerują się szybko jak biceps w porównaniu do klaty czy ud
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Guest_zahir11_*
Napisano 14 grudnia 2012 - 21:38
Napisano 14 grudnia 2012 - 21:41
Napisano 14 grudnia 2012 - 21:50
2. Biegam... w zależności jak się czuję, mam tygodnie w których biegam nawet codziennie, ale zazwyczaj jest to 5-6 razy na tydzień.
3. Nike Darts te same które używam do treningów parkour i free runningu.
4. Mieszkam w mieście, które jest położone na wzgórzach, nie są to jakieś wysokie góry, ale zawsze biegnie się albo pod górkę albo z górki.
5. Używam tej pierwszej techniki.
6. Robię ćwiczenia na łydki (nie liczę rozciągania).
7. Luźny bieg, trochę szybszy od truchtu, trasa ok. 10km.
8. Na razie odpoczywam, dziś się nigdzie nie wybieram. Poczekam do poniedziałku.
Jednak tak jak pisałam, nigdy wcześniej nie bolały mnie łydki po bieganiu. Jestem dość zdziwiona, zwłaszcza, że nawet do sklepu nie byłam w stanie dobiec (100m od domu). Maść mam już od dawna (uniwersalna metoda leczenia bólów w UK zalecana przez wszystkich lekarzy ) i smaruję.
Dzięki za pomysł z kąpielą, solą i masażem. Dziś się za to zabiorę, poszukam również jakiegoś uzupełniacza, ponieważ faktycznie ostatnio jestem za pan brat z kofeiną .
Dzięki za pomoc
Napisano 14 grudnia 2012 - 23:02
moim zdaniem za krótki staż aby biegać po 5-6x tydz2. Biegam... w zależności jak się czuję, mam tygodnie w których biegam nawet codziennie, ale zazwyczaj jest to 5-6 razy na tydzień.
nie znam Cię, nie widziałem jak ćwiczysz, jaki masz styl życia, co robisz etc... [nie musisz odpowiadać na te pytania]
sama wiesz o sobie najlepiej, więc i wierzę że sobie pomożesz również, my tutaj na forum, możemy tylko gdybać i podsuwać różnorakie pomysły
bóle mają nawet najlepsi z najlepszych i ci lepsi, więc ból/problem to normalna anomalia w treningu trzeba znaleźć przyczynę i uniknąć następnym razem tego
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Napisano 23 lutego 2013 - 14:51
“Jeśli masz marzenie, musisz je chronić. Ludzie nie potrafią sami czegoś zrobić, więc mówią, że ty też nie możesz. Jeśli czegoś chcesz, to zdobądź to. Kropka.”
Napisano 26 lutego 2013 - 16:04
i jeszcze w tle tego filmiku go słychać
"Jeżeli odpowiednio się odżywiasz i odpowiednio odpoczywasz to niemożliwe jest przetrenowanie. Spójrz na gimnastyków - 4, 5, 6h trenują dzień w dzień to samo. Oni się k..wa nie przetrenowują..."
Napisano 27 lutego 2013 - 10:57
Słowo "przetrenowanie" jest często nadużywane, czasem ma się po prostu słabszy okres a wpływ na to ma wiele czynników jak przemęczenie organizmu, osłabienie, stres i pewnie jeszcze wiele innych. Często ktoś jest po prostu w słabszej formie a nie przetrenowany. Poza tym nie każdy z nas ma 18 lat i wiek też robi swoje
W takim czasie można np przez tydzień zrobić sobie odpoczynek np ucinając 50% powtórzeń. De facto powinno się robić taki tydzień raz na 4-6 tygodni nawet jak nie odczuwasz objawów "przetrenowania".
Co może być powodem przetrenowania - cytat z Building the Gymnastic Body (nie chce mi się go tłumaczyć, kto nie zna angielskiego to trudno - trzeba się uczyć języków )
"Beginners often mistake the rapid improvements that they make in load/rep increases as increases in strength when in reality their untrained physique is simply becoming more neurologically efficient through practice. In reality it takes a minimum of 6 weeks to see actual physical improvements in basic strength.
By constantly attempting to improve from workout to workout; more weight, more reps, more volume, more speed etc. over an extended period of time, the athlete will eventually, usually within an eight week timeframe, come up against their current physical limitations. Continued attempts to try to force the body to blast thru these very real physical limitations are fruitless as the body's schedule of regeneration and adaptation is set and cannot be exceeded.
All that will be accomplished by continually struggling to exceed these biological limitations are a plethora of over-training issues, among these being: joint pain, muscle strains, lack of energy, decrease in coordination, lack of explosiveness, connective tissue issues and mental fatigue. In addition, continuing to push in the face of these over-training issues will often result in a short term injury, which could easily have been resolved through reduced training or rest, becoming a chronic or permanent physical impairment."
Guest_zahir11_*
Napisano 27 lutego 2013 - 11:59
Napisano 27 lutego 2013 - 12:43
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych