Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Moje HSPU

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
182 odpowiedzi w tym temacie

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

stosuje podział na serie np. staram się robić max 5 serii i robię po 5,6 powtórzeń i staram się coraz więcej, w sumie myślałem by maxymalna ilość serii to 7, a maxymalna powtórzeń to przedział 12-15 i potem utrudniam ćwiczenie, wpierw siła, potem wytrzymałość, umacniam się w ćwiczeniu i jade na nastepny lvl, moim zdaniem to dobry pomysł xd

Tak trenowałem przez lata. Przeważnie 10 serii i coraz więcej powtórzeń w jednej. Na pewno to jest dobre ale chcę wypróbować inne schematy, nie mówię, że do tego nie wrócę lecz testuję drabinki dopiero 2 tygodnie około. To moim zdaniem za krótko żeby coś więcej powiedzieć. Za miesiąc będę wiedział czy ta metoda na mnie działa

• 0

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 145 postów
  • LokalizacjaSzczecin

nie no fakt, warto sprawdzić, różne bodźce itd :) 

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

Rozsądek mówi mi żeby odpuścić drabiny. Znowu siadają mi nadgarstki. To jest fajny schemat ale chyba zbyt intensywny jak na moje stare ścięgna:) Może kiedyś wrócę lecz teraz obawiam się, że znowu odnowię kontuzję nadgarstków i będzie pozamiatane.Robię kilka dni przerwy żeby zregenerować co nieco, w tym czasie tylko baby crawl

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Daj organizmowi odpocząć przez jakiś czas od tego natężenia, skup się na luźniejszych sesjach i może wprowadź rocking do swoich sesji i za jakiś czas ponownie zaatakuj drabiny ;)

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

tak, ja tu jeszcze wrócę! :) Znaczy do drabin:) a przy okazji pytanko-podkręciłem spider i leopard crawl i zastanawiam się czy to nie od tego nadgarstki zaczęły siadać. Nie robiłem dużo 3-5x2 minuty 3 dni z rzędu, możliwe, że od leoparda pogięło mi ręce?

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Możliwe, w końcu w leopardzie i spiderze opierasz się na dłoniach i stopach.

• 0

E = mc2

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

Nadgarstki praktycznie zrehabilitowane ale wstrzymam się jeszcze z tydzień z dużym natężeniem. Drabiny odłożę na czas późniejszy. Teraz jadę "normalnie" serie po 5 HSPU. Do tego trochę crawlingu (codziennie), wznosy nóg na drążku, podciągania- słowem standard. Co do nadgarstków to stosuję statyczną pozycję pompki na pięściach i tak trzymam minutę kilka razy dziennie. Dobrze leczy ścięgna w nadgarstkach+ wzmacnia pięści i dłonie. Ćwiczonko to polecił mi Luko, którego przy okazji serdecznie pozdrawiam!

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

1 2 3

1 2

1 1 

W sumie 21 powtórzeń

Nie mogę się tu doliczyć 21  - jak to się liczy? Możesz mi przybliżyć jak robisz te drabiny? obecnie robie piramidy ale nie wiem czy dobrze i chyba przejdę na drabiny :) Z góry dzięki!

• 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

1 2 3
1 2
1 1 
W sumie 21 powtórzeń

Nie mogę się tu doliczyć 21  - jak to się liczy? Możesz mi przybliżyć jak robisz te drabiny? obecnie robie piramidy ale nie wiem czy dobrze i chyba przejdę na drabiny :) Z góry dzięki!

1+2+3+4=10
1+2+3=6
1+2=3
1+1=2

10+6+3+2=21
  • 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

A widzisz. 1,2,3,4 było wyżej poprzedzone "schematem 1,2,3,4". Myślałem, że zaczynał od 1,2,3 :D Wszystko jasne :D

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

hehe taa 1+2+3+4 było na początku. Ogólnie drabiny podobają mi się. Czułem ostrą pompę ale ze względu na natężenie musiałem wyluzować na jakiś czas bo moje stare ścięgna tego nie wytrzymywały:)

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

No ale jak to się robi? Robię 1 podciągnięcie przerwa 2 podciągnięcia przerwa 3 podciągnięcia przerwa 4 podciągnięcia i przerwa? A potem dawaj od nowa 1 podciągnięcie przerwa? Czy bez przerw między? Po ile te przerwy między powtórzeniami? Po ile między seeriami? naświetlisz mi? :)

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

to już wg uznania. Ostatnio jak robiłem do podciągania to np. 1 podciągnięcie, szybkim spacerkiem wokół placu "zabaw" 2 podciągnięcia itd. Przerwy to w zależności od celów tak gdzieś od 30 sekund do 2 minut ale też bez stopera można jak kto woli. 

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Merfi, zdaje się że o drabinach trochę już pisałem - gdybyś był zainteresowany to trzymaj:

http://kalistenikapo...i-wytrzymałość/

http://kalistenikapo...-proste-metody/

Oczywiście powyższe teksty to tylko niektóre z metod wykorzystania drabin, możesz eksperymentować. Zachęcam jednak najpierw posłużyć się którąś z opisanych metod. Byłoby świetnie gdybyś po ewentualnym cyklu napisał co sądzisz.

• 0

E = mc2

konop90

konop90

Advanced Member

• Bywalec
  • 290 postów
Ja akurat mieszam drabiny z piramidami i wszystko to wplatam w obwód. Wtedy wygląda to w ten sposób:
Obwód 1 - każde ćwiczenie po 1 powtórzeniu,
przerwa
Obwód 2 - każde ćwiczenie po 2 powtórzenia
Itd.
Ogólnie na mnie działa super ale większe sprawozdanie z tego napisze dopiero gdzieś za 2-3 miesiące żeby wykorzystać ten system do końca.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
  • 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

Powrót do drabin w HSPU. Nadgarstki póki co wytrzymują. Po prostu będę robił mniej niż ostatnio tych hspu. Oprócz tego bez zmian-crawling, podciąganie na drążku, przysiady. Da się żyć:) W podciąganiu chyba też wrócę do drabin. Odpuszczam back levera i inne figurki, to nie czas a zresztą nadgarstki muszę mieć całkiem ok bo znowu rozwalę. Plan aktualny-60 HSPU w 3 drabinach co trzeci dzień, podciąganie to zobaczymy, ze 2 drabinki po 50 powtórzeń w sumie dam radę, wznosy nóg na drążku w zależności od formy nadgarstków, crawlin codziennie 15 minut rozłożone na cały dzień, przysiady co 3 dzień+wspięcia na łydki. Drabiny w HSPU chcę przeplatać z normalnymi seriami po 4-5 powtórzeń systemem- drabina a potem już do końca "normalnie"

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Daj znać jak tam sprawują się te drabiny.

• 0

E = mc2

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Ja od jakiegoś czasu robię piramidy i w sumie jestem zaskoczony jak działają. Po krótkim czasie już znacznie zwiększyłem ilość wykonywanych powtórzeń :) Zobaczymy jak to się sprawdzi w dłuższej perspektywie ;)

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

Powrót do drabin w pełnym wymiarze zarówno jak chodzi o HSPU jak i podciąganie. Przy HSPU wczoraj połączyłem drabinę ze wznosami nóg na drążku tj. w przerwach między kolejnymi seriami HSPU waliłem wznosy. Wszystko weszło dobrze. Drabina niewielka bo

1 2 3 4

1 2 3

1 2 

1 1

ale szybka bo całość około 20 minut i nawet siła została na 2 serie podciągnięć na drążku na dobicie. Ogólnie były 2 treningi wczoraj. Pierwszy-2 drabiny HSPU w czasie około 30 min. no i ten drugi. Sumarycznie 60 HSPU wyszło. Więcej na razie nie jadę bo nadgarstki nie są w idealnym stanie

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Kolejny plus drabin - zrobić coś szybko, a treściwie. Widać to dobrze na Twoim przykładzie.

• 0

E = mc2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych