A jak odprowadzasz łokcie jeśli masz ręce na szerokości barków ? o.O
Generalnie im szerzej, tym mniej udziału bierze triceps, a większą pracę wykonują mięśnie naramienne. Analogicznie w drugą stronę
Łokcie to taki mi idą. Już pokazywałem to kiedyś
Nasze strony:
Nie za bardzo sprawdziły się drabiny w moim przypadku. Może coś źle robiłem ale nie zwiększyłem liczby powtórzeń w HSPU a to było celem. Mam wrażenie, że moje ciało (układ nerwowy) przyzwyczaiło się do mniejszej liczby powtórzeń w serii. Nie mówię, że drabiny są złe. Weszło trochę rzeźby i wytrzymałości ale na siłę jakoś mi się nie przełożyło. Wracam do konsolidacyjnego, który u mnie lepiej się sprawdza i zobaczymy
Panowie naprostujcie mnie - wyczytałem, że robiąc HSPU z techniką na 6+ łokcie powinny być prowadzone przy ciele. Oczywiście zauważyłem lepszą robotę tricepsa, jednak barki aż tak bardzo nie dostają przy tym? Ćwiczę planem PPL i każdy rodzaj ruchu oprócz nóg ćwiczę dwa razy w tygodniu, gdzie jedną sesję treningową mam typowo na triceps(dipy, pompki na jednej ręce na uchwytach + łokieć przy ciele), a drugą skierowaną bardziej właśnie na barki ( zależy mi na sile i masie - więc jaką technikę do HSPU powinienem stosować?)
Panowie naprostujcie mnie - wyczytałem, że robiąc HSPU z techniką na 6+ łokcie powinny być prowadzone przy ciele. Oczywiście zauważyłem lepszą robotę tricepsa, jednak barki aż tak bardzo nie dostają przy tym? Ćwiczę planem PPL i każdy rodzaj ruchu oprócz nóg ćwiczę dwa razy w tygodniu, gdzie jedną sesję treningową mam typowo na triceps(dipy, pompki na jednej ręce na uchwytach + łokieć przy ciele), a drugą skierowaną bardziej właśnie na barki ( zależy mi na sile i masie - więc jaką technikę do HSPU powinienem stosować?)
Barki dostają właśnie najbardziej w momencie w którym prowadzisz łokcie równolegle do ciała tak jak tutaj:
http://www.beastskil...age/fshspu2.jpg
Żeby im jeszcze dowalić do pieca można robić na uchwytach i zwiększyć zakres ruchu w dół (wtedy zaczyna się ostra jazda).
Powinno się też dbać o odpowiednią pozycję taką jak na zdjęciu czyli głowa wychylona w przód (przed rękoma), a nogi za (tak jakby całe ciało pod skosem). Im większy skos i wychylenie tułowia w przód tym mocniej obciążasz barki (największe obciążenie jest przy pozycji planche). Możesz sobie też spróbować zrobić prawidłowy pike pushup to od razu poczujesz. Tak jak tutaj:
http://img.youtube.c...s/sddefault.jpg
Dla utrudnienia można położyć nogi na krześle. Wtedy masz w sumie takie pół hspu ![]()
No ale oczywiście jak dojdziesz do 5-5-5-5-5 to zmieniasz znowu ćwiczenie na trudniejsze i jedziesz od początku.
Weźmy np. pistolety:
4-3-2-1-1
5-3-2-1-1
5-3-2-2-1
5-4-2-2-1
5-4-3-2-1
5-4-3-2-2
5-4-3-3-2
5-4-3-3-3
5-4-4-3-3
5-5-4-4-3
5-5-5-4-3
5-5-5-4-4
5-5-5-5-4
5-5-5-5-5
W tym momencie dodajesz sobie powiedzmy 5kg i jedziesz od nowa:
3-2-2-1-1
I znowu do 5-5-5-5-5 ![]()
EDIT: No widzę, że Twoim celem jest zwiększenie ilości powtórzeń więc ja bym np. proponował robić jakiś plan pod hipertrofię (za nią idzie wytrzymałość, a więc zwiększenie liczby powtórzeń) albo ew. jakieś piramidy. Jedziesz do maksa i potem z powrotem. Na pewno krótkie przerwy. Jak hipertroficznie to w zakresie 8-12 powtórzeń na serię i takie ze 4-5 ![]()
Merfi, w przypadku jeśli wyglądałoby to tak idealnie to faktycznie są to drabiny, natomiast jeśli skoki między poszczególnymi powtórzeniami są różne (przykładowo trening wygląda tak: 5,4,2,3,1) to już wtedy mówimy o zwykłym 5x5 ![]()
W każdym razie obydwie metody powinny działać, w przypadku tej pierwszej polecam dodawać powtórzenie poczynając od ostatniej serii aż w końcu przebijemy tą pierwszą (czyli zamiast 5 powtórzeń wykonamy 6 i wtedy taki trening będzie wyglądał: 6,5,4,3,2).
E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.
Za długo remix, tyle to przy zwykłych seriach i tak potem to się zmniejsza by manipulować intensywnością, rób minutowe osiągnij wybrany pułap i zmniejsz np. 20 sekund, jak osiągniesz ten pułap drabin z 40 sekund przerwy to gwarantuje że wytrzymałość nieźle wskoczy
Powodzonka, ja dziś natrzaskałem troche hspu już xd
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych