Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Dziennik dipsiarza!:D

• Please log in to reply
506 replies to this topic

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts

Podciągnięcia 10x15 - dla mnie to byłby trening życia, a Ty piszesz, że kiepsko się czujesz...
Ech...

Pozdro!

• 0

Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!! :D

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 posts

Według mnie powinieneś zrobić conajmniej tydzień przerwy a nawet dwa od treningów. Jakich kolwiek treningów. Ból jest pierwszą oznaką, że coś jest nie tak z naszym organizmem. Jeżeli to będziesz lekceważył, a widzę ze to robisz to wierz mi, że przerwa od treningów będzie Twoim najmniejszym zmartwieniem. Narzuciłeś sobie ogromną objętość przy bardzo małym stażu treningowym, podejżewam że organizm ma dość.

Mój brat z kolegą z treningów rozwalili sobie nadgarstki. Jego kolega trochę odpoczął i wrócił do treningów, bandażował rękę myśląc, że mu przejdzie. Mój brat pauzował pół roku, szlag go trafiał bo nie mógł ćwiczyć, ale wyleczył kontuzję i teraz nie ma problemu. Jego kolega dalej bandażuje nadgarstek.

Sam wybierz która opcja jest dla Ciebie lepsza, zdrowie czy kolejny wpis do dzienniczka forumowego w stylu dziś znowu super dzień, walnąłem 500 podciągnieć, nieważne że bolało jak cholera, ważne że zrobiłem...

• 1

Dipsiarz

Dipsiarz

Pracuj ciężko w ciszy, niech efekty robią hałas!

• Bywalec
  • 586 posts

kano, biorac pod uwage jak szybko ostatnio progresowalem, to te 10x15 to kiepski wynik, tym bardziej, ze takie glupie 10 serii zajelo mi cos kolo godziny, wiec jest to wrecz fatalny wynik. Moglem zrobic tak jak zwykle ale stwierdzilem ze lepiej nie.. 

Eragon3d chyba bierzesz mnie za jakiegos fircyka, dla którego najwazniejsze sa wpisy do dziennika treningowego. Poznalem juz troche swoje cialo i ten dzisiejszy trening nie byl wyzwaniem poniewaz zrobilem 10x15 podciagniec po kontuzji, wyzwaniem byl bardziej przez to ze jakos naprawde dziwnie sie czulem, jakby cisnienie mi spadalo, czasem tak mam i tyle, a dzieki treningowi jestem potem zywszy. Nigdy nie pije kawy moze dlatego, kawe w zyciu pilem moze 2 razy. Przyznam Ci czesciowo racje bo zdrowie jest najwazniejsze, i trzeba cwiczyc z glowa, lecz jesli bym robil sobie odpoczynek gdyby mnie cos bolalo to trenowalbym rzadko, u mnie kontuzje przychodza i odchodza, czytalem kiedys ciekawy artykul nt. leczenia kontuzji poprzez odpowiedni trening (tak dziala przeciez tez rehabilitacja) i stosujac odpowiednie pasmo ruchów, z odpowiednim natezeniem i paroma innymi czynnikami jestesmy w stanie nie tylko utrzymac forme i wyleczyc kontuzje, lecz wyleczyc lepiej ta kontuzje. Wyleczylem tak mn. lokiec. Wiadomo ze przerwa jest potrzebna gdy czuje sie przesade, dlatego zrobilem sobie tydzien przerwy, w tym tygodniu postaram sie zrobic treningi na tyle odpowiednie aby calkowicie doleczyc kontuzje, cos wlasnie na zasadzie takiej rehabilitacji :) niby panuje przekonanie ze to powinno sie wykonywac po jakis wiekszych kontuzjach, a to nieprawda:) Dzisiejszy trening nie bolal jak cholera, w zasadzie praktycznie wcale nie bolal, wiadomo miesnie podpiekaly delikatnie ale to tak jak zazwyczaj, kontuzja nie jest doleczona bo np flagi zrobic nie moge bo we fladze w gornej rece mnie boli ale zwisy i podciaganie juz ok:) Mysle ze taki trening jak ja dzis, wykonalby prawie kazdy nieco bardziej doswiadczony uzytkownik forum, przerwy dochodzily do prawie 5 min, zeby calkowicie pompe zbic i podciagniecia wykonywane raczej ostroznie. :) Niemniej jednak dzieki serdeczne za rade, jednak postaram sie delikatniej pocwiczyc przez ten tydzien, jesli to nie pomoze to z pewnoscia skorzystam z twojej rady:)

aa i zapomnialem dodac, w poprzednim poscie napisalem ze troche cwiczylem przez ten tydzien, jednak nie cwiczylem zadnymi cwiczeniami z uzyciem rak tylko cwiczylem brzuch i nogi z tego co pamietam

• 1

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 posts

Rehanilitacja polega na lekkich ćwiczeniach. 10X15 w podciąganiu różnymi chwytami raczej do nich nie należy.

To zdanie z tym bólem jak cholera to była tylko przenośnia ;)

Życzę pełnego powrotu do zdrowia :)

• 1

Dipsiarz

Dipsiarz

• Bywalec
  • 586 posts

Jednak chcąc nie chcąc znów przerwa, wczorajsze osłabienie było zwiastunem dzisiejszej choroby... :/ więc znowu trochę muszę zrobić przerwy.. wkurzające no ale co zrobić..

• 1

Dipsiarz

Dipsiarz

• Bywalec
  • 586 posts

Wracam do treningów!:)

Co prawda zdrowy jeszcze nie jestem, bo czuję osłabienie, kaszel mam i w głowie mi się czasem trochę kręci, ale trzeba ćwiczyć!:) Z tym zapaleniem przyczepów, to wraz nie chce się wyleczyć, ale myślę, że zacznę to smarować jakimś altacetem czy czymś, może szybciej przejdzie:) Myślę, że wzięło to się stąd, że przestałem się rozciągać po treningach...

Dziś plecy & bajseps :P

Podciąganie:
nachwyt
podchwyt
szeroki nachwyt
wąski podchwyt
neutral grip
wąski neutral grip

2 takie cykle, pierwszy po 16, a drugi po 15, ale czuć to osłabienie, w ostatnich seriach drugiego cyklu nie dorabiałem ostatnich 2 powtórzeń, ale nie z braku siły, tylko ze względu, że mi się jakoś w głowie kręciło...

Wieczorem zaliczę jeszcze trening spiczagi i trochę pobawię się z ekspanderem, bo pod choinkę dostałem:)

• 1

kamasinho13

kamasinho13

Brak

• Użytkownik
  • 7 posts
  • LokalizacjaPoznań

Dipsiarz mam pytanko , jakie przerwy robisz pomiędzy ćwiczeniami w jedyn cyklu ?? :D

• 0

Dipsiarz

Dipsiarz

• Bywalec
  • 586 posts

od minuty do trzech minut:) nie odmierzam zbytnio czasu, robię na oko, staram się tak dobrać przerwę aby trening był jak najkrótszy ale i żeby zachować pełną liczbę powtórzeń za każdym razem czyli żeby np nie zrobić 14 podciągnięć i na to 15 nie mieć już siły, tylko, żeby zawsze machać po te 15:) Trening podciągania jest stosunkowo krótki bo trwa ok. godziny, ale jest "solidny" :P 

• 1

Dipsiarz

Dipsiarz

• Bywalec
  • 586 posts

Forma spadła:(

Wczoraj 
8x10 full HSPU
2x8 full HSPU (bo nie dociągnąłem ostatnich 2 powt)
5x30 pompki zwykłe

jakoś nie miałem już siły na nic więcej, ale nie mam dziś zakwasów...

Dziś
5x20 wznosy prostych nóg w leżeniu na plecach
5x15 wznosy okrężne nóg w leżeniu na plecach
5x15 Vsitups
5x10 wznosy prostych nóg do pozycji L w zwisie
5x15 wycieraczki
5x20 wznosy kolan do klatki

7x20 przysiady zwykłe
7x20 przysiady wąskie

• 1

Dipsiarz

Dipsiarz

• Bywalec
  • 586 posts

Jakoś ustąpiło dziś to zapalienie :D już prawie zdrowy, tylko trochę kaszlę, powoli wracam do formy, podciąganie z obciążeniem 17 kg dziś:)

Podciąganie:
nachwyt
podchwyt
szeroki nachwyt
wąski podchwyt
neutral grip
wąski neutral grip

3 takie cykle po 7 powt. dwa z obciazeniem 17 kg, trzeci z obciazeniem 13 kg. Forma jeszcze nie ta... ze dwa czy trzy razy nie moglem dociagnac ostatniego powtorzenia:/ .. to zeskok, dwa wymachy i dorabialem... do tego spiczaga przy scianie 5x8

Spiczage przy scianie chyba zaczne wykonywac ogolnie 4 lub 5 razy w tygodniu bo to fantastyczne cwiczenie i czuje ze mnie wzmacnia

• 1

Dipsiarz

Dipsiarz

• Bywalec
  • 586 posts

Dziś trening w zasadzie tylko jednego ćwiczenia.. HSPU .. nie mam pojęcia ile ich zrobiłem, bo przestałem liczyć po 10 serii, ale tak robiłem po 10, po 8, po 7, zależy "ile weszło" przez cały wieczór.

• 1

novy

novy

Student Siły

• Bywalec
  • 495 posts
  • LokalizacjaWarszawa

Taki trochę dzień skupienia :-)

• 0

“Tension is strength. Tension is power. Tension is slow. Tension is fatigue.
Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”

Dipsiarz

Dipsiarz

• Bywalec
  • 586 posts

Dokładnie, choć czuję, że powinienem potrenować klatkę bardziej, bo mam wrażenie, że ją zaniedbuję trochę, ale no siadło mi dziś na mózg z HSPU, pomimo, że mi jakoś meega dobrze dziś nie idą, tylko raczej zwyczajnie, ale czuję, że muszę, więc robię:) Od poniedziałku startuję z pełną parą, bo ostatnio trochę się rozleniwiłem, i teraz treningi będą jak nigdy przedtem tak czuję :D

• 1

Dipsiarz

Dipsiarz

• Bywalec
  • 586 posts

Dziś podciąganie :D totalna miazga, mało drążka nie urwałem XD dziś meeega dużo siły, aż nadmiar :D
2 cykle tradycyjne 

nachwyt
podchwyt
szeroki nachwyt
wąski podchwyt
neutral grip
wąski neutral grip

pierwszy cykl po 16 a drugi po 15 powtórzeń czyli w sumie 6x16 + 6x15 = 186 powt., siadło lekko, możliwe, że następny trening lub za dwa pokuszę się na 2 cykle po 17 i 18 powt. i tak spróbuję do 20 wbić :D Pod koniec stycznia lub w pierwszych dwóch tyg. lutego będzie filmik z pierwszego roku z kali:)

+ dziś spiczaga 5x8 :))

• 1

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1,017 posts
  • LokalizacjaSieradz

Co polecasz do ćwiczeń z obciążeniem pas czy kamizelkę? Ostatnio się zastanawiałem i pas wychodzi o wiele taniej, a ciężarków mam w domu 300 kg. więc już obciążenia nie musiałbym kupować. Z drugiej strony w kamizelce mogę robić pompki i inne ćwiczenia, a z pasem tego nie zrobię. Czego ty używasz i co o tym sądzisz? :)

Dobry trening, dzisiaj chyba dobre warunki do podciągania, bo też trening jak najbardziej udany miałem. :P

Edited by Mateusz01, 11 January 2016 - 22:17 PM.

• 1

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts

Liczby niebotyczne!

Może nagrasz ze 3 sety tego podciągania po 15-17x?

• 1

Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!! :D

Dipsiarz

Dipsiarz

• Bywalec
  • 586 posts

Mateusz01, to zależy, osobiście nie posiadam kamizelki ale podczepiam pas z obciążeniem i zakładam plecak a w nim też obciążenie. Niema tragedii, ale przyznam szczerze, że pas wygodniejszy od plecaka, więc możliwe, że w kamizelce gorzej byłoby Ci się podciągać ale ma ona tak jak pisałeś więcej zastosowań, może zrób tak jak ja ... :P znajdź gdzieś stary pas ze skóry (takiej prawdziwej) i podczepiaj obciążenie, upewnij się, że pas jest wystarczająco mocny, klamra też. I wtedy możesz kupić kamizelke, bo pas też będziesz miał :P 

kano, 3 sety, że 3 te całe cykle?:P 3 całe treningi, 3 serie, czy jak ? :D wykonuję po 2 cykle (12 serii) bo 3 cykli (18 serii) to już nie dałbym rady :D w sumie to mogę nagrać to na jakimś oddzielnym filmiku, bo trochę to potrwa, nawet jeśli przyspieszę czas w przerwach :D

• 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts
Nagrywaj tylko jak już trenujesz. I wtedy łączysz kilka filmików w jeden i nie będzie wtedy tak długo trwał. Ja polecam program na tela " movie creator beta ". Jest bardzo prosty w obsłudze i jak ja ogarnąłem to każdy ogarnie :)
  • 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1,017 posts
  • LokalizacjaSieradz
Chyba zrobię taki pas jak tutaj rosstraining.com/blog/2011/04/19/dips-and-pull-ups-homemade-belt/ i kupię kamizelkę do 15 kg. za ok 170 zł. Tak będzie najlepiej bo będę miał już obciążenie do każdego ćwiczenia. ;)

Edited by Mateusz01, 12 January 2016 - 01:18 AM.

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Dipsiarz, nagraj lepiej swój rekord w podciąganiu - chciałbym to zobaczyć ;)

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users