Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Ekspander - rozgrzewka, dobicie, rzeźnia

• Please log in to reply
123 replies to this topic

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Tak.
W sumie to temat o rozgrzewce więc nie wiem po co te twierdzenia, że 100 powt. nie buduje siły. Bo 100 powt. nie ma budowac siły, a dobrze rozgrzać mięśnie do czegoś konkretnego.
  • 0

Adam.Kalman

Adam.Kalman

Go KalistenikaPolska.pl!

• Instruktor
  • 74 posts
Jeżeli mówimy o typowej sile to leżąc na ławce w każdej rece powinniśmy mieć 20kg i móc sobie manewrować tym dowolnie na każdą strone, potem możemy przejść do siły statycznej, ok 27-30kg na rękę(rozpiętki, unoszenie, wytrzymanie), na zmianę z siłą dynamiczną 18 kg, unoszenie w serii po 12-15 razy.
Czy o taką odpowiedź budowania siły chodziło? Trzeba lat zanim się to osiągnie, ekspander jest moim zdaniem 1 krokiem.

Wiem ze każdy chce wszystko już, ale się nie da, jeżeli ktoś mi pokaże wideo, że manewruje swobodnie 20kg w jednej rece, podam reszte

Zahir11, biomechanika jest tak obszernym tematem, że równie dobrze można by powiedzieć:
podaj mi najważniejsze wiadomości z google

nie da się, biomechanika to ruchomość stawu biodrowego, ramienia, nawet palców, które chwytają drążek, jeżeli ktoś chce poznać biomechanike skoku, musi ją poznać od stawu skokowego, od kości łódkowej do kości klinowatych.

100 powtórzeń ekspanderem jest git :)
Ja tylko dziele sie radami, mozna skorzystać ale nie trzeba :)
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
To może podaj od razu to co Masz podać bo nie kazdy ma ochote nagrywać video :)
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Właśnie! Zaraz temat zaśmieci się 1000 filmików, lepiej dawaj dalej.

A tak poważnie, to jaka jest koncepcja?

Machamy sobie kilka ćwiczeń (ja mam 4 ćwiczenia - ubogo, ale na stoart chyba dobrze), po 50-150x i to kilka obwodów.

Daje nam to z 10min zabawy.

4ćwiczenia po 120x, x 4 obwody.
120powt = 1min
4ćwicz x 1min = 4min
4min x 4obwody = 12min

OK

Jak już to osiągniemy, to co jest następnym krokiem?
Domyślam się że nie grubsza guma, bo to nie o to chodzi.

A o co?? :)
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Adam, chodziło mi generalnie o to jakie książki polecasz, by dowiedzieć się więcej o metodyce gimnastycznej.
  • 0

Crochu

Crochu

Lepszy niźli wczoraj

• Użytkownik
  • 171 posts
  • LokalizacjaStargard
Już się mi to podoba :) Za każdym razem czuję niedosyt po Skazanym, a tutaj proszę, jak znalazł. Po siłowni zawsze się czułem spompowany, a tutaj ledwo co. Efekty oczywiście są (chociaż dopiero 5 tydzień), ale to i tak nie to samo. Może to zastąpić skakankę? Też potrzebuję, a bym miał 2 w jednym :)
  • 0
Żyj chwilą, lecz myśl perspektywicznie

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Pewnie że to może zastąpić skakankę. Możesz zawsze skakać przez gumę :-D

Wysłane z Tapatalk2
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,598 posts
  • LokalizacjaWawa

W sumie to temat o rozgrzewce więc nie wiem po co te twierdzenia, że 100 powt. nie buduje siły. Bo 100 powt. nie ma budowac siły, a dobrze rozgrzać mięśnie do czegoś konkretnego.

Chyba nie przeczytałeś do końca nawet pierwszego posta... :) To nie jest temat tylko o rozgrzewce. Jeśli jesteś w stanie na rozgrzewkę zrobić kilka serii po 100 powtórzeń z ekspanderem w tempie 2/s i potem zrobić normalny trening, to chylę czoła. Chętnie bym zobaczył to w Twoim wykonaniu.
  • 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Te 100 powtórzeń przygotowuje mięsień do czegoś innego, ale w dłuższej perspektywie czasowej!!
Powiedzmy miesiąc takiego treningu, a potem np. dołożenie czegoś ciężkiego (może wyciskanie ciężarów, a może ćwiczenia gimnastyczne), albo po prostu równoległy progres w tych ciężkich ćwiczeniach przy pomocy ekspandera.

I to raczej o taką podbudowę chodzi. O takie przygotowanie mięśni..

Tak ja to rozumiem przynajmniej..
  • 0

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1,055 posts
Tak co do ćwiczeń z ekspanderem, znalazłem dzisiaj, może komuś się przyda:
http://band-exercises.net/ :)
  • 0

66668745.png

Adam.Kalman

Adam.Kalman

Go KalistenikaPolska.pl!

• Instruktor
  • 74 posts

Dom - myślę, że dałoby to motywację wielu forumowiczom, że ktoś coś takiego osiągnął, jeżeli możesz to wrzuć filmik z Twoimi ćwiczeniami rozpiętek po 20kg na każdej ręce, nie wiem czy wspomniałem wcześniej ( ale to chyba logiczne w pracy z ekspanderem ), że to mają być proste ręce, zablokowane w łokciach. Jeżeli mówisz o takich siłownianych rozpiętkach gdzie się to robi na rękach zgiętych prawie o 90* to nie o tym gadamy niestety.

Zahir11, jak znajdę chwile, to podeśle parę pozycji wartych uwagi, nie pamiętam tytułów + wydań, więc muszę trochę posiedzieć i pogrzebać, a sam wiesz, że mało czasu teraz, siedzę z doskoku praktycznie :)
  • 0

Rob PMC

Rob PMC

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 135 posts
Nabrałem szacunku do ćwiczeń Adama,dokładnie rozpiętki "kulturystyczne"to nie to samo co gimnastyczne
7min sposob wykonywania
czyli trenujemy
  • 0

spruce

spruce

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 48 posts
Witam

Super że osoby takie jak Adam Kalman są z nami.
Expander - zdawałoby się że zapomniane ćwiczenie, spróbowałem i nie zawiodłem się. Raczej już się go nie pozbędę z grafika tygodnia ;).

Dzięki Adam !!!

Serdecznie pozdrawiam.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Adam, wiem, że ciężko z czasem ale jeśli tylko dasz radę coś podrzucić, to z góry dziękuję:-)
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1,536 posts
I ja również podziękuję! ;)
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts

Dom - myślę, że dałoby to motywację wielu forumowiczom, że ktoś coś takiego osiągnął, jeżeli możesz to wrzuć filmik z Twoimi ćwiczeniami rozpiętek po 20kg na każdej ręce, nie wiem czy wspomniałem wcześniej ( ale to chyba logiczne w pracy z ekspanderem ), że to mają być proste ręce, zablokowane w łokciach. Jeżeli mówisz o takich siłownianych rozpiętkach gdzie się to robi na rękach zgiętych prawie o 90* to nie o tym gadamy niestety.

Zahir11, jak znajdę chwile, to podeśle parę pozycji wartych uwagi, nie pamiętam tytułów + wydań, więc muszę trochę posiedzieć i pogrzebać, a sam wiesz, że mało czasu teraz, siedzę z doskoku praktycznie :)

Jednak w tych siłownianych ręce nie dochodzą za bardzo do kąta 90 stopni. Chyba, że widziałeś jak trenował jakiś sezonowiec to się nie dziwię :D
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
No tak, nie ma to jak oceniać czyjąś siłę po zdolności trzymania w rękach hantli o jakimś wziętym z rzyci ciężarze (chudy kurdupel spędzi resztę życia w kompleksach, endomorf nawet się bardzo nie zmęczy)... Fanatyka nie przegadasz.
  • 0
Shut up and get moving.

Rob PMC

Rob PMC

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 135 posts
Rozpietki "gimnastyczne" to jest zupełnie inna praca mięśni

ok 7 minuty
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Sopel, zapewniam Cię, że Adam nie jest fanatykiem. Chciał po prostu pokazać skalę trudności ćwiczenia gimnastycznego i użył do tego porównania. Nie traktuj tego dosłownie i nie dyskutujmy czy dla kogoś kto waży mało to będzie za trudne itp. Chodzi o to, że to naprawdę trudne ćwiczenia i trzeba mieć do nich wystarczającą podbudowę. Na seminarium prawidłowo wykonał rozpiętki Adam i ... nikt więcej. Najbliżej był Borkoś ale też nie zrobił ich do końca poprawnie. To chyba daje do myślenia.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Skala trudności jest dla każdego inna. Nie ma takich samych ludzi, każdy się różni nie tyle siłą, co budową ciała itd. jednym łatwiej jest zrobić takie ćwiczenia, a innym inne. Kwestia jest też jaki rodzaj treningu się wykonuje, czy przygotowuje się do takich rozpiętek itd.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users