Zaloguj się Zarejestruj się
Progresja ciężaru w ćwiczeniach kettlami
Posted 30 May 2013 - 14:40 PM
Posted 30 May 2013 - 14:53 PM
Nie mam zamiaru się zbywać co jest lepsze, bo uważam to za bez sens. W moim przypadku ćwiczenie kettlem ma inne cele niż start na zawodach. Nie ma gorszej/lepszej techniki, one są po prostu inne, ale wszystkie kładą nacisk na bezpieczeństwo co jest najważniejsze w przypadku kettlowania.
Ktoś kto lubi kettle jako sport będzie się uczył od Cottera lub Fedorenki, natomiast ktoś inny od Neuperta czy Pavla. Sonnon np. trenował u Fedorenki i Pavla, i wyrobił swój własny styl. I świetnie to określił jeśli poznasz zasady, potem możesz je swobodnie łamać. Pavel napisał pierwszą książkę o kettlach w której program minimum zakładał snatche i bent pressy. Dla Rosjan to bułka z masłem, natomiast dla nas to by prowadziło raczej do katastrofy.
Mówienie po co się uczyć gorszych wzorców ruchowych, ma się trochę dziwnie. To tak jakby postawić gościa w garniaku i gościa w jeansach i trampkach i powiedzieć że gość w garniaku jest lepszy, więc po co ubierać się inaczej. Każdy ma swój styl - Cotter, Maxwell, Pavel, Fedorenko, itp itd. Nie ma jednej jedynej słusznej szkoły - to już jest kwestia wyboru.
Posted 30 May 2013 - 15:58 PM
Posted 30 May 2013 - 16:15 PM
Bent press nie jest wymysłem Pavla, a Sandowa i Saxona ;]
Nie chce mi się dyskutować na tak idiotyczne tematy, czyj styl jest lepszy, dla mnie miarą czyjegoś stylu jest tylko jedna rzecz: czy to działa czy nie i rezultaty. Działają zarówno techniki Pavla, Fedorenki czy Maxwella, koniec tematu.
Posted 30 May 2013 - 16:41 PM
Jałowa dyskusja, bo co kto lubi.
Jak ktoś ma konkretny cel - to może dobrać lepszą lub gorszą metodę.
Weźmy taki swing - w GS chodzi o rozluźnienie, o zużycie jak najmniejszej ilości energii, żeby zrobić jak najwięcej powt, a w HS - napinka całego ciała, co na organizm działa inaczej.
Mi się podoba jedno i drugie, ale skoro o samym sypaniu magnezji na kettla jest filmik trwający pół godziny, to w domu nie ma się co zabierać za takie zabawy. Doliczmy jeszcze zestaw kettli PG..
Osobiście stosuję różne techniki (pomijam ich poprawne wykonanie, bo nikt mi tego nie oceniał!) - GS/HS/CF
I w sumie, mi to wisi ta cała otoczka - że to, że tamto, bo robię to bo lubię.
Dla części kettle to dodatek, jak ktoś ćwiczy pod GS, to jest to baza, a dodatkiem mogą być ciężary, biegi, narty biegowe (tak pisał Michał Cukrowski, który zajmuje się GS - kettlebells.pl).
Jak kogoś stać na turniejówki (są droższe niż żeliwne, a o niebo droższe niż żeliwne z allegro) i są dla niego wygodne - niech kupuje.
Nie handluję kettlami i jest mi to obojętne ![]()
Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!!
Posted 31 May 2013 - 15:15 PM
jeśli się Wam kiedyś przydarzy wielopowtórzeniowe Turkish Get Up ![]()
Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.
Posted 31 May 2013 - 16:41 PM
Posted 31 May 2013 - 16:58 PM
Pytaj gości z RKC ![]()
Posted 31 May 2013 - 17:08 PM
Dokładnie napisz maila do Pavla, to Ci przedstawi swój punkt widzenia.
Posted 31 May 2013 - 18:23 PM
Posted 31 May 2013 - 19:24 PM
Zawsze można zarejestrować się na dragondoor czy strongfirst i zapytać..
Swoją drogą - oni teraz też muszą się jakoś podzielić ![]()
Czymś muszą się różnić!
No, ale to temat o ciężarze kettli...
Posted 01 June 2013 - 14:28 PM
Posted 02 June 2013 - 22:05 PM
10!
Robiłem 5x5/5 ![]()
Ale to nie ciężar do snatchowania na liczbę powtórzeń dla mnie !!
Posted 03 June 2013 - 02:43 AM
Posted 03 June 2013 - 10:13 AM
Dla mnie osiągnięcia GS są bardzo kuszące. Jednocześnie styl ćwiczeń PT bardzo mi się podoba. Uważam, że najlepiej jest czerpać wiedzę ze wszystkich źródeł i wykorzystywać to co najlepsze.
Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.
Posted 03 June 2013 - 10:51 AM
GS a StrongFirst to są kompletnie inne przesłania i cele. Nie widzę sensu porównywania tego. To tak jakby porównywać karate i krav magę. Obie są sztukami walki, a jednak mają całkowicie inne podejście do walki.
A liczby to są tylko liczby, ja od paru miesięcy w ogóle nie liczę powtórzeń, skupiam się tylko na technice. Polecam takie podejście, kompletnie zmienia obraz treningu.
Posted 03 June 2013 - 16:50 PM
Posted 03 June 2013 - 16:53 PM
Posted 03 June 2013 - 19:41 PM
Nawet nie wiedziałem, że są różne style treningu z kettlami. Moglibyście napisać w skrócie czym różnią się między sobą lub gdzie można znaleźć więcej informacji na ten temat?
Posted 03 June 2013 - 20:31 PM
Zastanawiam się w jaką stronę iść z zakupami, kupiłem 16kg i zastanawiam się czy lepiej później dokupić 24 i 32 czy 24 i drugą 16 aby robić ćwiczenia oburącz? Pewnie najlepiej mieć po parze każdego ciężaru, ale to jak na razie zbyt kosztowne.
"Uważaj, żeby nie pomylić nieba z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu."
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report