Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Paul Wade - Skazany na Trening(Convict conditioning)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
239 odpowiedzi w tym temacie

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1 055 postów
Wstyd się przyznać, ale książkę ściągnąłem z chomika w wieśniacko przygotowanym pdfie, aczkolwiek nie dlatego, że żydzę Wade'owi tych czterech dyszek, tylko dlatego, że chwilowo jestem bez forsy, a nie mogłem się powstrzymać, aż zasięgnę wiedzy zawartej w tej książce.

Oczywiście zaraz po wypłacie zamawiam oryginał ;)))

W dwa dni przeczytałem prawie całą książkę - to jest geniusz sam w sobie - wszystko opisane dokładnie od początku do końca i w taki sposób, że każdy, nawet chuderlawy czternastolatek był w stanie zacząć trening.

Warto poświęcić kilka wieczorów na dokładne i świadome przewertowanie tej książki od A do Z, są tam zawarte WSZYSTKIE informacje.

Czasami tutaj na forum czytając niektóre pytania mam wrażenie, że niektórzy przeczytali może z dwa rozdziały - i to nie do końca rozumiejąc o co chodzi - i obejrzeli zdjęcia z ćwiczeniami, dlatego powtarzam jeszcze raz - należy ją wziąć na poważnie, usiąść w spokoju i przeczytać.

Sam Wade mówi: "wiedza to potęga", więc bierzcie z niego przykład i czytajcie książki. :)
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Set, zgadzam się w 100% :)
  • 0

aquaknight

aquaknight

aqua

• Użytkownik
  • 366 postów
Właściwie to set masz rację. Dodam od siebie, że często czytam sobie ją wyrywkami albo całość OD NOWA, żeby utrwalić wiadomości i wiedzę. Czasem coś przegapiłem, ale zawsze gdy przeczytam ją jeszcze raz dostaję nowy zastrzyk energii do treningu :-)
TO jak z komiksem kaczorka donalda - kiedyś byłem mały, czytałem go i nie rozumiałem paru zdań, sformułowań - coś mi umykało. 2 lata potem czytam znowu ten komiks i więcej rozumiem :-)
Tak to jest :-)
  • 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Właściwie to set masz rację. Dodam od siebie, że często czytam sobie ją wyrywkami albo całość OD NOWA, żeby utrwalić wiadomości i wiedzę. Czasem coś przegapiłem, ale zawsze gdy przeczytam ją jeszcze raz dostaję nowy zastrzyk energii do treningu :-)

no dokładnie, też czytam urywakami czy nawet całość, i potem większa motywacja do treningu nastaje :cool:
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1 055 postów
Ja też wracam do niektórych momentów, dokładnie tak samo - nie wszystko spamiętam i warto coś przeczytać jeszcze raz dla pewności. :)
Przy okazji, tak jak napisałeś - Hannibal - dodaje to motywacji.

A ponadto bardzo mi się podobają pierwsze rozdziały mówiące o życiu więziennym, historii kalisteniki etc. - bardzo fajnie się to czyta.
Powiem szczerze, że mam nadzieję, że Wade napisze kiedyś fabułę opartą na faktach ze swojego życia w więzieniu, czyli z punktu widzenia trenera, od samego początku do końca odsiadki. ;)
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 postów
  • LokalizacjaRzeszów
A co do wracania do niektórych momentów, w ręce wpadła mi własnie ciekawa tabelka wraz ze zdjęciami przestawiająca ćwiczenia ze skazanego. Naprawdę pomocne polecam :)
http://www20.speedys...91054593760.jpg
  • 0

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1 598 postów
  • LokalizacjaWawa
@m6k3 - było: http://kalistenikapo...-mini-ściągawka
  • 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 postów
  • LokalizacjaRzeszów
Oj nie zauważyłem tamtego tematu niestety :(
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
No to dzielę się opinią:

WADY - jak na książkę, dużo literówek, itp.
- trochę przesłodzona fabuła. Jaki on był extra, itp. Wiadomo na potrzeby. ;)

ZALETY - poczułem się jak w więzieniu ( klimat fajny ),
- fascynacja starymi metodami bodybuilderów i ich ogromnej siły,
- dowiedziałem się również kilka nowych rzeczy,
- opisany dzień "skazanego" i wykorzystanie wszystkiego co jest pod ręka do treningów.
- uświadomiłem sobie po raz kolejny, że nie warto się spieszyć.
- czyta się ją przyjemnie.

Opinia: Przeczytałem tę książkę mimo tych kilku literówek - w żadnej innej nie znalazłem tylu. (czyt. kilka). Jednak z drugiej strony zdałem sobie sprawę, iż trenując te wszystkie kroki, nie musimy wcale się forsować, by osiągnąć je w rok, czy dwa. Możemy sobie założyć, że w kwestii treningowej nasz czas na wolności również może przypominać ten z więzienia. (nigdzie nie spieszno nam, dopiero po upływie wyroku, możemy wyjść z zakładu karnego.) Dlatego też nie powinniśmy się spieszyć w uzyskaniu jak najlepszych rezultatów w jak najkrótszym czasie, gdyż podobnie jak za kratkami nasz czas płynie tak samo. Podsumowując: Trenujmy powoli, choćby i te dwadzieścia lat jak nasz skazany, dostaniemy w ten sposób nagrodę w postaci silnego i maksymalnie sprawnego ciała, za sumienne odsiadywanie wyroku (czyt. trening). Czas i tak upłynie.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Taka prawda. W krótkim czasie nie osiągniemy wymierzonych nam celów.
W więzieniu nie żyjemy tylko treningiem, ale możemy mieć prawie wszystko.
Nawet i lepiej jak na wolności, ale cóż nie siedziałem to ....ówno wiem.
Nie życzę nikomu siedzieć.

Oglądał ktoś film "Symetria"? Każdego może to spotkać. 
Taka prawda. W krótkim czasie nie osiągniemy wymierzonych nam celów.
W więzieniu nie żyjemy tylko treningiem, ale możemy mieć prawie wszystko.
Nawet i lepiej jak na wolności dla co niektórych, ale cóż nie siedziałem to ....ówno wiem.
Nie życzę nikomu siedzieć. Nikt z tego powodu nie będzie gwiazdą.

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

kiedyś oglądałem, chyba polski dramat, nie przepadam za polskimi produkcjami :P
  • 0

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Hanniball nie lubisz polskich filmów? Coś na pewno lubisz choćby komedie polskie :)
  • 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Hanniball nie lubisz polskich filmów? Coś na pewno lubisz choćby komedie polskie :)

jak z Cezarym Pazurą, no śmieszne, ale to są polskie filmy, ciężko porównać z hiszpańskimi horrorami czy amerykańskich filmów akcji :P

• 0

BlackHeart

BlackHeart

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 119 postów
"Symetria" to dobry film, w zasadzie perełka w kompoście polskich filmów. Jeśli ktoś się interesuje klimatami więziennymi w USA to polecam "Oz"-genialny serial.
  • 0
Dum spiro, spero!

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Krzysiek, to chyba najlepsza recenzja "skazanego" jaka tu padła i taka sama puenta:)
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Heh. ;) Coś mnie tak natchnęło. ;)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów

"Symetria" to dobry film, w zasadzie perełka w kompoście polskich filmów. Jeśli ktoś się interesuje klimatami więziennymi w USA to polecam "Oz"-genialny serial.

Dzięki Black już wiem co będę robić w niedzielę ;)
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Panowie, żeby tylko te więzienne klimaty za bardzo się Wam nie spodobały;)
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 postów
  • LokalizacjaRzeszów
sorry za offtop ale jeśli klimaty więzienne i przetrwania w tym środowisku za pomocą ćwiczeń i brutalnej siły to polecam film "Felon" po polsku Skazaniec :) http://www.filmweb.p...iec-2008-464212
  • 0

Sethbdg

Sethbdg

Nie ćwiczę 5x5. ;)

• Bywalec
  • 1 055 postów
Hahaha, dzisiaj polecałem tę książkę znajomemu, chciałem powiedzieć coś w stylu "Stary, po pierwszych rozdziałach poczujesz się jak byś był w pace", ale na szczęście w porę wyhamowałem, bo kolega po dwóch odsiadkach jest. :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych