Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Paul Wade - Skazany na Trening(Convict conditioning)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
239 odpowiedzi w tym temacie

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów

Ale z drugiej strony Cassi wrzucił filmik gościa, który podnosi się na jednej ręce bez eksplozywnej pomocy nóg.

Bez eksplozywnej pracy nóg, ale to nadal jest przejście z one armed lever do stania na jednej ręce, a nie pompka na jednej ręce, nawet w komentarzu na youtubie jeden gość to pisze. Odnosiłem się do tego w pierwszym poście. I do tego, że "autor" gubił się w zeznaniach a propos tego czy ma to być pompka czy przejście z balansowania poziomego na jednej ręce do stania na jednej ręce. Chodzi o tę dyskuję: http://kbforum.drago...t=152403&page=1
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chłopie widzę, że nie masz swojego zdania. Opierasz się tylko na wypowiedziach ludzi z innych forum, także Youtube. Więc po twojej wypowiedzi nie masz pojęcia. Obejrzyj jeszcze raz ten film i zastanów się. Gościu robi to bez ściany i wolno bez wybicia
Pokaż mi film na YT jak ktoś stoi na jednej ręce w zgiętym łokciu i ciało w prostej lini? Wtedy uwierzę Ci w to co mówisz.

Narazie

https://www.youtube.com/watch?v=dnzob6hLI9o
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Panowie, nie wiem czemu zeszliśmy na boczny temat dotyczący siłowni. Jeśli ktoś chce rozwinąć tylko i wyłącznie muskulaturę, to będzie to dla niego najlepszy, bo specjalistyczny trening. To, że np. ja wybrałem kalistenikę wynika z faktu, że ważne są dla mnie jeszcze inne parametry (ważniejsze od sylwetki) przede wszystkim sprawność fizyczna.

Zastanawiam się tez czemu kontynuujemy te rozmowę która do niczego nie prowadzi. Gdybyśmy poddali "skazanego" konstruktywnej krytyce, mówiąc co należy zmienić w treningu, zrozumiałbym. Natomiast wydaje mi się, że jest to krytyka dla krytyki.

A według mnie ta książka ma bardzo wiele zalet. Jest prosto i przejrzyście napisana i zawarty w niej trening na pewno nikomu nie zaszkodzi. Osobiście wykonuje go już prawie dwa lata i jestem zadowolony. Dzięki niemu jestem w stanie wykonać ćwiczenia o jakich kiedyś nie marzyłem.

Kończę, bo idę na trening. Żywię jednak głęboką nadzieję, że zamiast albo oprócz błyskotliwego punktowania błędów "Skazanego" i naszej głupoty Nihil jednak przeprosi nas za żenujące i nieetyczne zachowanie:)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Ja kończę tą rozmowę. Nie ma to sensu czy jest lub nie. Po prostu mam to w 5 literach. Każdy ma swoje zdanie.
  • 0

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1 598 postów
  • LokalizacjaWawa

Bo akurat nie ma żadnego naukowego uzasadnienia dla tak wolnych powtórzeń jakie zalecane są w Skazanym. W zasadzie książka jest dosyć niejasno napisana, bo zalecane są tylko przy pompkach i nie wiadomo co się tyczy innych ćwiczeń.

No, to coś nieuważnie czytałeś tę książkę... Jest to napisane przy kilku ćwiczeniach (sprawdziłem tak na szybko żeby nie być gołosłownym - np. na stronie 148). Choć chyba nie przy wszystkich.

6. W przysiadach krok 7-my powoduje większe problemy z równowagą niż docelowy przysiad na jednej nodze. Poprzednie ćwiczenia są banalnie proste i nijak nie stanowią wstępu do pistoletów. Progresje w tym ćwiczeniu są do dupy. Jedyny skuteczny sposób nauczenia się pistoletów to schodzenie na jednej nodze na coraz niższe siedzisko.

Pisałem już o tym - każdy jest inny. Niektórym przysiady wąskie sprawiają wielką trudność, tak samo jak nierówne. Ja potrafię zrobić prawą nogą jeden pistolet z kroku 10, a z kroku 7 potrafię ich zrobić 5. Zatem jak dla mnie jakaś progresja trudności jest.

7. W pompkach krok 8-my jest trudniejszy od 9-go przy czym 9-ty nadmiernie obciąża staw łokciowy bo spora część ciężaru ciała opiera się na wyciągniętej w bok ręce z wyprostowanym łokciem. Jak dojdziecie do tego kroku dacie znać czy łokcie bolą. Ale to niemożliwe przecież, bo kalistenika nie obciąża stawów, bo Wade tak pisze.

Tu się nie wypowiem ale chętnie przeczytam wypowiedzi osób, które ten krok robią/robiły. W tym również Twoją, bo rozumiem, że piszesz z własnego doświadczenia?
Tak patrząc na to ćwiczenie, to jeśli boli łokieć, to nie należy go całkowicie prostować. Wtedy nie powinno być problemu. Może ból spowodowany jest właśnie złą techniką? Zdjęcia z książki są niestety czasem mylące, bo Jim robił je wyłącznie na podstawie opisów.

Co trenuje jaką partie ciała chyba wiecie, zamiast idiotycznych progresji pompek i przysiadów ze Skazanego trzeba robić to co zalecił chociażby Tsatsouline, czyli trenować z coraz mniejszą podpórką,

Czyli zastosować "idiotyczną progresję"... :)

A co do twierdzeń, że Skazany jest dobry na początek to wydaje mi się, że to też nie prawda.

Na szczęście to tylko Twoje zdanie Ja jestem przekonany, że to może być świetna książka dla kogoś początkującego.

Czytając Twoją wypowiedź dotyczącą tego jak trenujesz dochodzę do wniosku, że nie można niestety z Tobą dyskutować inaczej niż teoretycznie, bo swoje przekonania opierasz na wypowiedziach innych. Skoro sam olałeś trening wg Skazanego i wybrałeś własną drogę, to jak możesz wypowiadać się na temat jego skuteczności? Jakie masz porównanie?
Dla mnie EOT.
Dodam jeszcze wyraźnie, że wg mnie Skazany to świetna książka, choć niestety niepozbawiona niedociągnięć, po części spowodowanych długością (a w związku z tym małą dokładnością) tekstu opisującego ćwiczenia.
  • 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL
nie trzeba udawadniać że książka skazany na trening jest b. dobra, skoro wiele osób w Polsce jak i na świecie trenuję tym systemem
te krytyki nie uzasadnione bezpodstawnie Nihila nie mają się nijak z tym system treningowym :)
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Nihil

Nihil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 17 postów
[quote='Michal' pid='18216' dateline='1357901607'] [quote='Nihil' pid='17605' dateline='1357469733']Co trenuje jaką partie ciała chyba wiecie, zamiast idiotycznych progresji pompek i przysiadów ze Skazanego trzeba robić to co zalecił chociażby Tsatsouline, czyli trenować z coraz mniejszą podpórką, [/quote]
Czyli zastosować "idiotyczną progresję"... :) [/quote]Człowieku, myśl trochę, mówiłem o progresjach ze skazanego, nie o progresjach w ogóle. Przecież progresje to w kalistenice podstawa. Tylko muszą być dobrze ułożone. W Skazanym nie są. Twój wywód tutaj:
[quote='Michal' pid='18216' dateline='1357901607']Pisałem już o tym - każdy jest inny. Niektórym przysiady wąskie sprawiają wielką trudność, tak samo jak nierówne. Ja potrafię zrobić prawą nogą jeden pistolet z kroku 10, a z kroku 7 potrafię ich zrobić 5.[/quote]jest tego dowodem. Dobrą progresją jest chociażby ta z Nagiego Wojownika. Ćwiczenia na coraz niższe podpórce. Działa we wszystkich przypadkach, przy każdej budowie ciała.

[quote='Michal' pid='18216' dateline='1357901607'][quote='Nihil' pid='17605' dateline='1357469733']
7. W pompkach krok 8-my jest trudniejszy od 9-go przy czym 9-ty nadmiernie obciąża staw łokciowy bo spora część ciężaru ciała opiera się na wyciągniętej w bok ręce z wyprostowanym łokciem. Jak dojdziecie do tego kroku dacie znać czy łokcie bolą. Ale to niemożliwe przecież, bo kalistenika nie obciąża stawów, bo Wade tak pisze. [/quote]
Tu się nie wypowiem ale chętnie przeczytam wypowiedzi osób, które ten krok robią/robiły. W tym również Twoją, bo rozumiem, że piszesz z własnego doświadczenia? [/quote]Nie, ja jeżdżę na wózku. Tutaj RafisLPS coś napisał http://forum.kaliste...=17609#pid17609 zresztą zapytaj innych ludzi z tego forum.

[quote='Michal' pid='18216' dateline='1357901607'] Tak patrząc na to ćwiczenie, to jeśli boli łokieć, to nie należy go całkowicie prostować. Wtedy nie powinno być problemu. Może ból spowodowany jest właśnie złą techniką? Zdjęcia z książki są niestety czasem mylące, bo Jim robił je wyłącznie na podstawie opisów.[/quote] Tak się zastanawiam jaki stopień dysonansu poznawczego występuje u osoby która jest świadoma takich rzeczy, pisze je na forum a jednocześnie broni tej książki i poleca ją.

[quote='Michal' pid='18216' dateline='1357901607'] Czytając Twoją wypowiedź dotyczącą tego jak trenujesz dochodzę do wniosku, że nie można niestety z Tobą dyskutować inaczej niż teoretycznie, bo swoje przekonania opierasz na wypowiedziach innych. [/quote]Powiedz mi jeszcze jak doszedłeś do tego wniosku, bo jest sformułowany tak, że brzmi jak racjonalny argument a jest to pusty zarzut.

[quote='Michal' pid='18216' dateline='1357901607'] Skoro sam olałeś trening wg Skazanego i wybrałeś własną drogę, to jak możesz wypowiadać się na temat jego skuteczności? Jakie masz porównanie?[/quote]Seriously, jakieś kłopoty z logicznym myśleniem? Właśnie dlatego mam porównanie, że olałem trening według Skazanego i wybrałem własną drogę (nie taką własną, tylko klasyczny FBW tyle, że z ćwiczeniami kalistenicznymi). To pytanie można odwrócić, jakie porównanie może mieć osoba która ćwiczyła tylko Skazanym?

I jeszcze odpowiedź na jedną kwestię z poprzedniego posta:

[quote='Michal' pid='18136' dateline='1357825481']Brakuje też skakanki, pompek francuskich, planche, back lever itd. itp. bla bla bla...
Książka prezentuje określone, podstawowe ćwiczenia i wrzucanie 1000 innych nie ma tu sensu. Poza tym dipy masz w podrozdziale "Co dalej". Tak samo brzuszki Jandy i zdanie autora na ich temat oraz L-Sit (który jest dodatkowo opisane w drugiej części).
Nie odrobiłeś pracy domowej kolego. Przeczytaj książkę jeszcze raz uważniej. [/quote]Planche jest, to też mogę teraz powiedzieć, ze nie odrobiłeś pracy domowej, przeczytaj książkę uważniej, ale nie stosuję takich dziecinnych argumentów. Co z tego, że jest i planche i dipy i przysiady Jandy (z idiotycznym komentarzem, że po co izolować) jak te ćwiczenia są wymienione na marginesie i nie włączone do planu treningowego, mimo że są skuteczniejsze niż te przedstawione w głównym programie.

[quote='Hannibal' pid='18220' dateline='1357904367']
nie trzeba udawadniać że książka skazany na trening jest b. dobra, skoro wiele osób w Polsce jak i na świecie trenuję tym systemem
te krytyki nie uzasadnione bezpodstawnie Nihila nie mają się nijak z tym system treningowym :)
[/quote]No i jakie to proste, trzeba było tak od początku a uniknęlibyśmy niepotrzebnej dyskusji

[quote='Hannibal' pid='18220' dateline='1357904367']te krytyki nie uzasadnione bezpodstawnie Nihila nie mają się nijak z tym system treningowym :)[/quote]Nie za bardzo to po polsku jest, ale nie mają się nijak, czyli jakoś tam się mają, tak?

Gdy tak to zbierzemy do kupy, to nienajlepszy dobór ćwiczeń (pompki które w miarę kolejnych kroków ćwiczą biceps a nie klatkę, podciągnięcia które w miarę kolejnych kroków ćwiczą biceps a nie plecy), podciągnięcia nóg, które ćwiczą głównie zginacze bioder, bezsensowny trening dzielony, ćwiczenie jednego ćwiczenia 2-3 serie jeden raz w tygodniu, jakieś śmieszne początkowe ruchy, które mają niby wzmacniać stawy i ścięgna, ale na jakiej zasadzie i czy faktycznie to robią, nikt tego nie sprawdził, a wszystko to pisane przez nie wiadomo kogo, ze statycznymi zdjęciami treningowymi na podstawie opisów. Krzyżyk na drogę, kto poleca tę książkę sam się kompromituje. Pa, lecę, bo i tak mnie zaraz stąd wywalą :)
  • 0

Maycky

Maycky

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 73 postów

Krzyżyk na drogę, kto poleca tę książkę sam się kompromituje. Pa, lecę, bo i tak mnie zaraz stąd wywalą :)

Nie wiem jak bardzo musisz być zakompleksiony że ciągle wszystkich obrażasz, czy naprawdę nie można dyskutować bez wyzywania... Każdy może mieć swoje zdanie...

Prosiłbym moderatorów o przeniesienie dyskusji z Nihilem do nowego tematu aby nowi użytkownicy szukający informacji o CC mogli spokojnie sobie poczytać ten temat...
Proponuję zakończyć dyskusję....
  • 0

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1 598 postów
  • LokalizacjaWawa
[quote='Nihil' pid='18228' dateline='1357908568']
[quote='Michal' pid='18216' dateline='1357901607']
Czyli zastosować "idiotyczną progresję"... :) [/quote]Człowieku, myśl trochę, mówiłem o progresjach ze skazanego, nie o progresjach w ogóle. Przecież progresje to w kalistenice podstawa. [/quote]
A uśmiech zauważył?

Tylko muszą być dobrze ułożone. W Skazanym nie są. Twój wywód tutaj:
[quote='Michal' pid='18216' dateline='1357901607']Pisałem już o tym - każdy jest inny. Niektórym przysiady wąskie sprawiają wielką trudność, tak samo jak nierówne. Ja potrafię zrobić prawą nogą jeden pistolet z kroku 10, a z kroku 7 potrafię ich zrobić 5.[/quote]jest tego dowodem. [/quote]
Może przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem, bo mi ręce opadają.

[quote='Michal' pid='18216' dateline='1357901607'] Tak patrząc na to ćwiczenie, to jeśli boli łokieć, to nie należy go całkowicie prostować. Wtedy nie powinno być problemu. Może ból spowodowany jest właśnie złą techniką? Zdjęcia z książki są niestety czasem mylące, bo Jim robił je wyłącznie na podstawie opisów.[/quote] Tak się zastanawiam jaki stopień dysonansu poznawczego występuje u osoby która jest świadoma takich rzeczy, pisze je na forum a jednocześnie broni tej książki i poleca ją. [/quote]
Jestem, po prostu świadomy, że nie ma rzeczy idealnych. A ta książka mimo swoich błędów jest wartościową pozycją.

[quote='Nihil' pid='18228' dateline='1357908568'][quote='Michal' pid='18216' dateline='1357901607'] Czytając Twoją wypowiedź dotyczącą tego jak trenujesz dochodzę do wniosku, że nie można niestety z Tobą dyskutować inaczej niż teoretycznie, bo swoje przekonania opierasz na wypowiedziach innych. [/quote]Powiedz mi jeszcze jak doszedłeś do tego wniosku, bo jest sformułowany tak, że brzmi jak racjonalny argument a jest to pusty zarzut. [/quote] Wystarczyło przeczytać kolejne zdanie.

[quote='Michal' pid='18216' dateline='1357901607'] Skoro sam olałeś trening wg Skazanego i wybrałeś własną drogę, to jak możesz wypowiadać się na temat jego skuteczności? Jakie masz porównanie?[/quote]Seriously, jakieś kłopoty z logicznym myśleniem? Właśnie dlatego mam porównanie, że olałem trening według Skazanego i wybrałem własną drogę [/quote]
Aż nie wiem co napisać. To mniej więcej tak jakbyś całe życie jeździł autem z silnikiem benzynowym i twierdził, że diesel jest beznadziejny i nie da się nim jeździć (on w ogóle nie ma prawa działać!!), mimo, że nigdy nie miałeś okazji tego spróbować. I mimo, że wiele osób dieslami jeździ i sobie chwali.

To pytanie można odwrócić, jakie porównanie może mieć osoba która ćwiczyła tylko Skazanym? [/quote]
Ale ja nic nie porównuję. Twierdzę tylko, że trening wg Skazanego działa i mimo niedociągnięć w książce jest metodą wartościową. Nigdzie też nie twierdziłem, że w swoim życiu ćwiczyłem tylko wg Skazanego.

Co z tego, że jest i planche i dipy i przysiady Jandy (z idiotycznym komentarzem, że po co izolować) jak te ćwiczenia są wymienione na marginesie i nie włączone do planu treningowego, mimo że są skuteczniejsze niż te przedstawione w głównym programie. [/quote]
Nie wiem jakbyś chciał włączyć planche do treningu Skazanego. W którym ćwiczeniu i w którym kroku? Dipy są świetne ale pytanie czy mieszczą się w kanonie ćwiczeń wykonywanych w celi? Czy są tam do tego warunki?
A propos brzuszków Jandy - jeśli ćwiczymy wznosy nóg, to może nie potrzeba robić brzuszków by do tego dojść?
Spójrz może na tą książkę tak, że to nie ma być super najlepszy mega program wykorzystujący każde istniejące ćwiczenie na świecie. Są tam wyznaczone cele - Wielka Szóstka i ćwiczenia są tak dobrane by do nich dojść. A, że można pójść dalej i np. robić wznosy V albo pompki w planche? No, można ale to już jest coś dalej/coś innego. Równie dobrze można wyskoczyć z tekstem, że ten trening jest beznadziejny bo nie ma tam kettli i sandbagów.

Gdy tak to zbierzemy do kupy, to nienajlepszy dobór ćwiczeń (pompki które w miarę kolejnych kroków ćwiczą biceps a nie klatkę, podciągnięcia które w miarę kolejnych kroków ćwiczą biceps a nie plecy), podciągnięcia nóg, które ćwiczą głównie zginacze bioder, bezsensowny trening dzielony, ćwiczenie jednego ćwiczenia 2-3 serie jeden raz w tygodniu[/quote]
Hmmm... patrząc na ten i poprzedni cytat mam wrażenie, że chciałbyś aby ten trening wpasował się idealnie pod Ciebie ale że tak nie jest to go krytykujesz.
Tak sobie myślę i kombinuję, choć się przecież nie znam, że może ćwiczenia są tak dobrane żeby dojść do wykonywania ostatnich kroków. A, że nie np. w pompkach kolejne kroki ćwiczą bardziej triceps niż klatę... może właśnie bardzo silny triceps jest potrzebny żeby wykonać ten krok? I to jego właśnie należy głównie ćwiczyć?
No, ale skoro Ty chciałbyś ćwiczyć głównie klatę, a tu jest triceps, no to rzeczywiście beznadziejny system...

jakieś śmieszne początkowe ruchy, które mają niby wzmacniać stawy i ścięgna, ale na jakiej zasadzie i czy faktycznie to robią, nikt tego nie sprawdził[/quote]
Jak to nikt? Ja to sprawdziłem empirycznie i napisałem już o tym w tym wątku. Mało tego, gdy zaczynałem ćwiczyć miałem kontuzję barku i dzięki temu treningowi wyleczyłem ją.

Pa, lecę, bo i tak mnie zaraz stąd wywalą :)[/quote]
Nikt Cię stąd nie wywali tylko dlatego, że prezentujesz swoje zdanie i go bronisz.
  • 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL
Michal, nie odpowiadaj Nihil'owi
nie odpowiadajcie jemu
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
Byś się Michale kettli i sandbagów nie czepiał ;-)

Wysłane z Tapatalk2
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Siedzimy właśnie z Cassi w hotelu i czujemy się wywołani do tablicy jako osoby robiące krok 9. Łokcie nas nie bolą ale to pewnie świadczy o dużym dysonansie poznawczym.

Ponieważ zamiast przeprosin znowu padł bezczelny tekst o jeżdżeniu na wózku daję Nihilowi ostrzeżenie. Nihil dokonałeś rzeczy trudnej by mnie do tego zmusić
  • 0

Nihil

Nihil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 17 postów
[quote='Michal' pid='18244' dateline='1357918362']
[quote='Michal' pid='18216' dateline='1357901607']
Czyli zastosować "idiotyczną progresję"... :) [/quote]Człowieku, myśl trochę, mówiłem o progresjach ze skazanego, nie o progresjach w ogóle. Przecież progresje to w kalistenice podstawa. [/quote]
A uśmiech zauważył? [/quote]No tak, ale dobrze jeszcze jak żart ma sens.

[quote='Michal' pid='18244' dateline='1357918362'][quote='Nihil' pid='18228' dateline='1357908568']Tylko muszą być dobrze ułożone. W Skazanym nie są. Twój wywód tutaj:
[quote='Michal' pid='18216' dateline='1357901607']Pisałem już o tym - każdy jest inny. Niektórym przysiady wąskie sprawiają wielką trudność, tak samo jak nierówne. Ja potrafię zrobić prawą nogą jeden pistolet z kroku 10, a z kroku 7 potrafię ich zrobić 5.[/quote]jest tego dowodem. [/quote]
Może przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem, bo mi ręce opadaj[/quote]
Przeczytałem, napisałeś "jak dla mnie". Ja cały czas mówię jednak, że obniżanie punktu oparcia jest uniwersalną, łatwą do stopniowania progresją zarówo w pompkach jak i w przysiadach. Progresje ze Skazanego takie nie są. To jest zarzut, dość poważny, bo na progresjach się ta książka opiera.

[quote='Michal' pid='18244' dateline='1357918362']Aż nie wiem co napisać. To mniej więcej tak jakbyś całe życie jeździł autem z silnikiem benzynowym i twierdził, że diesel jest beznadziejny i nie da się nim jeździć (on w ogóle nie ma prawa działać!!), mimo, że nigdy nie miałeś okazji tego spróbować. I mimo, że wiele osób dieslami jeździ i sobie chwali. [/quote] Ćwiczyłem programem Skazanego. To, że nie przyjmujesz tego do wiadomośći, lub że pojawiają się jakieś sugestie, że ja wszystko przepisuję z anglojęzycznych forów to chyba jakiś syndrom wyparcia. Wiem, że łatwo by było wszystko zbyć argumentem: nie znasz się, nie ćwiczyłeś, wymyślasz, ale on niestety nie ma tutaj zastosowania. Idąc Twoim porównaniem, wiele osób jeździ dieslem? Ciekawe ile jest tych ćwiczących ściśle według planów treningowych ze Skazanego którzy mogą się pochwalić jakimiś wymiernymi rezultatami. Ciekawe zresztą jakie miałyby to być rezultaty, bo jest tutaj tendencja do wyśmiewania kulturystów, parę osób mówiło tutaj, że ćwiczy dla siebie, dla ogólnej sprawności, że nie warto się spieszyć, że rezultaty przychodzą powoli. Są jakieś dowody wyjątkowości tego treningu?

[quote='Michal' pid='18244' dateline='1357918362'] Dipy są świetne ale pytanie czy mieszczą się w kanonie ćwiczeń wykonywanych w celi? Czy są tam do tego warunki?[/quote] Ano tak, zapomniałem, że Skazany na trening to autentyczny trening więzienny a Paul Wade to autentyczna postać, która ukrywa się za zdradzenie więziennych sekretów super siły. My bad.

[quote='Michal' pid='18244' dateline='1357918362'] A propos brzuszków Jandy - jeśli ćwiczymy wznosy nóg, to może nie potrzeba robić brzuszków by do tego dojść? [/quote]Lubię argumenty zaczynające się od "może". Fakty natomiast są takie, że we wznosach nóg dużą część pracy wykonują zginacze bioder. Wznosy nóg to najprostszy Masterstep, ja na samym początku potrafiłem wykonać 12. Nie wiem czy znasz podstawy hipertrofii i wzmacniania mięśni, kluczowe dla treningu siłowego i budowania sylwetki, ale ilość powtórzeń powyżej 12 powoduje tylko wzrost wytrzymałości mięśni, rozwojowi siły i masy może wręcz przeszkadzać. Brzuszki Jandy zapewniają średnio sprawnej fizycznie osobie możliwość progresji, wznosy nóg nie. Ale "może" można zawsze napisać, bo może tajemniczy bezosobowy autorytet ma rację. Jak to mówią zwolennicy teorii spiskowych „nie można tego wykluczyć”.

[quote='Michal' pid='18244' dateline='1357918362'] Spójrz może na tą książkę tak, że to nie ma być super najlepszy mega program wykorzystujący każde istniejące ćwiczenie na świecie. [/quote]Wiesz, to są naprawdę puste, zupełnie nic nie znaczące argumenty używane nagminnie we wszelkich dyskusjach przez mało wprawnych dyskutantów którzy nie mają nic do powiedzenia. No bo zastanów się co taki argument "nic nie jest idealne" komunikuje. Ja wskazuję na słabe punkty programu treningowego z książki, słaby wybór ćwiczeń a Ty mówisz "nic nie jest idealne". I co z tego wynika? Nic.

[quote='Michal' pid='18244' dateline='1357918362'] [quote='Nihil' pid='18228' dateline='1357908568']
Gdy tak to zbierzemy do kupy, to nienajlepszy dobór ćwiczeń (pompki które w miarę kolejnych kroków ćwiczą biceps a nie klatkę, podciągnięcia które w miarę kolejnych kroków ćwiczą biceps a nie plecy), podciągnięcia nóg, które ćwiczą głównie zginacze bioder, bezsensowny trening dzielony, ćwiczenie jednego ćwiczenia 2-3 serie jeden raz w tygodniu[/quote]
Hmmm... patrząc na ten i poprzedni cytat mam wrażenie, że chciałbyś aby ten trening wpasował się idealnie pod Ciebie ale że tak nie jest to go krytykujesz. [/quote]Program nie trenuje wszystkich partii ciała równomiernie, z równą intensywnością i do tego jest tak podzielony, że nie zapewnia odpowiedniej hipertrofii. To jest subiektywny argument, tak? Krytykuję bo nie jest dobrany do mnie? Ok.

[quote='Michal' pid='18244' dateline='1357918362'] A, że nie np. w pompkach kolejne kroki ćwiczą bardziej triceps niż klatę... może właśnie bardzo silny triceps jest potrzebny żeby wykonać ten krok? I to jego właśnie należy głównie ćwiczyć? [/quote]Aha, to jeśli w Skazanym kroki są priorytetem i zaliczanie ich ma większe znaczenie, niż równomierny rozwój to ok. Cieszę się, że to zostało jasno powiedziane.

[quote='Michal' pid='18244' dateline='1357918362'] No, ale skoro Ty chciałbyś ćwiczyć głównie klatę, a tu jest triceps, no to rzeczywiście beznadziejny system... [/quote]Nie głównie, ale również i faktycznie wtedy jest beznadziejny.

[quote='Michal' pid='18244' dateline='1357918362'] [quote='Nihil' pid='18228' dateline='1357908568']jakieś śmieszne początkowe ruchy, które mają niby wzmacniać stawy i ścięgna, ale na jakiej zasadzie i czy faktycznie to robią, nikt tego nie sprawdził[/quote]
Jak to nikt? Ja to sprawdziłem empirycznie i napisałem już o tym w tym wątku. Mało tego, gdy zaczynałem ćwiczyć miałem kontuzję barku i dzięki temu treningowi wyleczyłem ją. [/quote]Ok, można zrozumieć, że powolne lekkie ćwiczenia pomagają w regeneracji kontuzji, ale że same takie ruchy bez kontuzji nie są stratą czasu to nie jestem przekonany i nie wiem czy jest to gdzieś potwierdzone poza prawdą objawioną w książce tajemniczego autora.

[quote='Michal' pid='18244' dateline='1357918362'] Nikt Cię stąd nie wywali tylko dlatego, że prezentujesz swoje zdanie i go bronisz.
[/quote]Zobaczymy, póki co widzę, że temperatura rośnie :)
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 postów
Tak na podsumowanie tego wątku :)
1. Nihil masz swoje zdanie i swoje przekonania i masz do tego prawo, szkoda że nie podpierasz za bardzo tego autentycznymi faktami ale tak samo możesz powiedzieć o tych co bronią Skazanego więc nie ma się co sprzeczać.
2. Faktem jest że brak Ci ewidentnie kultury osobistej i po Twoich postach widać że nie dorosłeś do wypowiadania się na forum.
3. Znasz lepszy program treningowy to nam go opisz, na pewno każdy chętnie skorzysta, bo narazie mówisz że jest zły a nie podajesz nic w zamian poza tym że Twoim zdaniem progresja w Nagim wojowniku jest lepsza. Tylko nie zauważasz że te ćwicznenia z Nagiego są jednym z kroków w Skazanym więc skoro Nagi Wojownik jest taki dobry to Skazany musi być conajmniej na równi bo zawiera też te ćwiczenia. Nie jest tam tak opisane dokładnie jak dochodzić do tego aby zejść do ziemi ale chyba każdy potrafi pomyśleć i pokomibnować co nie świadczy że takie rozpisanie jak w Nagim Wojowniku jest złe, jest bardzo przydatne :)
4. Dla Ciebie wyznacznikiem treningu jest jak najszybsze dojście do pistoletów i innych trudnych ćwiczeń. Zapominasz że te głupie ćwiczenia po drodze jak choćby zwykłe pompki, podciągnięcia czy przysiady też wzmacniają nasze mięśnie,stawy i więzadła.
5. Zgodzę się z Tobą że jeśli komuś zależy na szybkim dojściu do pistoletów to Skazany w tym nie pomoże bo pewnie dojdzie do tego o wiele szybciej innymi metodami i to jest raczej nie do podważenia ale jeśli komuś zależy na poprawianiu ogólnej sprawności, siły mięśni i bezpieczniejszym treningu to opuszczanie poprzednich ćwiczeń jest głupotą.

Życzę więcej szacunku dla innych ludzi.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Nihil, nadal nic konstruktywnego:( Zamiast krytykować przyjedź na jutrzejsze seminarium. Nie będzie go prowadził Paul Wade więc nic nie ryzykujesz;D
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń

Nihil, nadal nic konstruktywnego:( Zamiast krytykować przyjedź na jutrzejsze seminarium. Nie będzie go prowadził Paul Wade więc nic nie ryzykujesz;D

Touche ;-)

Wysłane z Tapatalk2
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Nihil

Nihil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 17 postów

A według mnie ta książka ma bardzo wiele zalet. Jest prosto i przejrzyście napisana i zawarty w niej trening na pewno nikomu nie zaszkodzi. Osobiście wykonuje go już prawie dwa lata i jestem zadowolony. Dzięki niemu jestem w stanie wykonać ćwiczenia o jakich kiedyś nie marzyłem.

Nie jest to w żadnym wypadku naśmiewanie się czy jakiś argument ad personam, ale Zahir, jeśli Ty po 2 latach treningu wyglądasz i ćwiczysz tak
http://www.youtube.com/watch?v=rZUgavLpV7k&NR=1
to nie mam więcej pytań. Myślę, że to najlepszy epilog całej dyskusji. Nie będę wam więcej psuł dobrego nastroju. Pozdrawiam.
  • 0

gsmt

gsmt

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 137 postów
ból dupy u forumowiczow za 3, 2, 1.... :)
czekam tylko na teksty typu "pokaz co ty potrafisz":)
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 postów
  • LokalizacjaRzeszów
Nihil dotychczas że tak powiem miałem cie za gościa od "Konstruktywnej" krytyki, tudzież w sieci zwanej trollingiem (aczkolwiek za to dostałem kulturalne upomnienie od Zahira :) ). Niestety miałem racje, a postem powyżej utwierdzasz mnie w tym przekonaniu. Gdy brakuje sensownych argumentów najlepiej zaatakować kogoś bezpośrednio. Nie wiem czy czymś takim rekompensujesz swoje braki czy zaniżone poczucie wartości, wszystko mi jedno gdyż wydaje mi się że dzięki temu bardzo szybko zakończysz swoją przygodę z tym forum oraz jego społecznoscia.

@gsmt twój post powyżej uważam za całkowicie zbędny, wręcz zachęcający do dalszego trollowania, nie widzę też sensu tego spamu nawet w tym całym off topie.
  • 0

phpl

phpl

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 146 postów
Zahir jak na 40 latka bez odzywek wyglada calkiem dobrze, napweno lepiej niz jego rowiesnicy. Ja wlasnie wole wygladac jak zahir niz jak kolesie z silowni, wpierdzielajacy odzywki ( wiem ze sa tez osoby co jada na czysto). Tak samo obraz budowy faceta w mediach jest troche nierealny ( co zaburza troche swiatopogląd) - zdjecia na czco, zfotoszopowane zeby zrobic wieksze miesnie. Jak na 6 miesiecy kalisteniki musze przyznac, ze ladnei sie rozbudowalem, wygladam jak normlany troche umiesniony czlowiek i to mi sie podoba w kalistenice - za darmo, cialo po nim wygląda fajnie, niektore cwiczenia efektowne( glownie gimnastyczne).
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość

Nie jest to w żadnym wypadku naśmiewanie się czy jakiś argument ad personam, ale Zahir, jeśli Ty po 2 latach treningu wyglądasz i ćwiczysz tak
http://www.youtube.com/watch?v=rZUgavLpV7k&NR=1
to nie mam więcej pytań. Myślę, że to najlepszy epilog całej dyskusji. Nie będę wam więcej psuł dobrego nastroju. Pozdrawiam.

Fajnie, że przytoczyłeś ten argument. Film jest wprawdzie dość stary ale nadal jestem z niego dumny. Moja prawa nogą trzykrotnie była operowana. Dwie rekonstrukcje więzadeł krzyżowego prostego. Czeka mnie czwartą operacja. Żeby do niej doszło muszę jednak wzmocnić udo. Ubytek mięśniowy wynosił cztery centymetry. Jak widać na filmie pistolety robiłem tak polecaną przez Ciebie metodą Tsatsoulina. Na tym filmie doszedłem do jednego schodka:)

Tak Nihil, w pewnym sensie wiem co to niepełnosprawność. Dlatego tak mnie oburza, że podawałeś się za sparaliżowanego:(

I jeszcze jedno. Masz rację, wyglądam fatalnie. Ale gdybyś przejrzał wątek kiedyś/dziś wiedziałbyś, że było dużo gorzej.

A jutro założę na moją nogę stabilizator i będę uczył się gimnastyki, by dalej pokonywać swoje słabości. Dołączysz do mnie?!
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych