Zaloguj się Zarejestruj się
Czy mięsień może urosnąć na deficycie ? [wydzielone]
Napisano 23 czerwca 2017 - 17:37
Trener ze sztuk walk mi kiedyś powiedział zawodostwo=doping, chyba że masz farta i mega talent to wygrasz pare starć.
Co do jedzenia to tak im bardziej przetworzone to szybciej głód wraca i jemy ponad nasze zapotrzebowanie i tyjemy.
Napisano 23 czerwca 2017 - 18:05
Piszesz o głodzie a ja o burczeniu.Gdybym mial jeść wtedy kiedy jestem głodny to byłbym dwa razy większy i to nie byłyby mięśnie xd
Jak burczy mi w brzuchu to nie czuje jakiegoś specyficznego glodu, zeby rzucic sie na jedzenie.
Merfi, widze, ze ja zadaje nie wygodne pytania. Nie odpowiadaj jak nie masz nic do powiedzenia. Dziwnie odpowiadasz jak ja o cos pytam.
Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Napisano 23 czerwca 2017 - 21:06
Hannibal ma rację, burczenie w brzuchu a uczucie głodu to są kompletnie dwie inne sprawy, a ludzie mają tendencje do stawiania ich jako jedność.
Burczenie w brzuchu może wystąpić za nie długi czas tuż po zjedzeniu posiłku, dalej to nazwiemy uczuciem głodu ? Trzeba to odróżniać. Jeżeli ktoś ma problemy z burczeniem a jest syty i najedzony, warto do diety dodać błonnik. Poza tym burczenie w brzuchu to oznaka gazów w jelitach.
Napisano 23 czerwca 2017 - 21:29
Napisano 23 czerwca 2017 - 23:02
Tutaj tak, zgadzam się z tobą Merfi. Trzeba umieć odróżnić różne "burczenia"
tak jak wymieniłeś. ALE nie do końca ZAWSZE oznacza uczucie głodu, wiele osób np. po godzinie od posiłku znów odczuwa "burczenie z głodu", co nie jest możliwe, organizm próbuje go powiedzmy szantażować, co nazywany zaburzeniami odżywiania.
No ale tak "ściśnięcie, obkurczenie żołądka + burczenie" to oznaka, że trzeba szybko coś wszamać.
Czillaut,a próbowałeś kiedyś zażywać jakieś suplementy diety zawierające maślan sodu typu debutir?
/nie/cz
Użytkownik czillaut edytował ten post 24 czerwca 2017 - 11:10
Napisano 24 czerwca 2017 - 10:46
Przecież jak ja mam załóżmy 2500kcal zwykłego zapotrzebowania to zwiększam to o 300 i nie jest to duża liczba. Jak ktos lubi jeść to jest jeszcze lepiej. Gdy jadłem 3500kcal to nie czułem sie wgl przejedzony.
Abstrahujac od tego, ze nie jestes w stanie wyliczyc swojego zapotrzebowania, bo te uogolnione wzory ze wspolczynnikami znikad, nie uwzgledniaja pory roku, twojego nastroju, poziomu stresu itp to generalnie smieszne jest zalozenie, ze organizm bedzie spalal bialka uzyskujac z nich 4kcal, alkohol 7 a tluszcze 9. Takie wartosci uzyskano spalajac te substancje w kalorymetrze ale cialo ma milion potrzeb jednoczesnie i nie spala ich z taka wydajnoscia, to uklad biologiczny a nie maszyna. Wiec bialko na pewno nie da 4kcal, bo organizm go nie spali tylko spozytkuje na rozne potrzeby (budowa, regeneracja, enzymy itp) a alkohol jako trucizne w pierwszej kolejnosci watroba zechce zutylizowac i usunac z organizmu zamiast spalac na energie. To samo jest z tluszczem. Jezeli bialko daje 4kcal to sprobuj utyc zywiac sie samym bialkiem, zobaczysz ile jest energii netto z niego a ile idzie na same procesy jego rozlozenia itp.
Popatrz sobie na energetyke bialka i zastanow sie czy to na pewno 4kcal...
![]()
smalcownia.pl
Napisano 24 czerwca 2017 - 11:25
Ale do czego zmierzasz? Jeśli chcesz udowodnić, że liczenie kalorii jest błędem to ok, nie będę przecież walczył z całym forum, zostawiam to dla siebie i robię jak robiłem. Oczywiste jest, że to wszystko jest umowne, każdy jest inny i kaloria kalorii nie równa, w wielu znaczeniach.
Pozdro :]
Napisano 24 czerwca 2017 - 11:31
Zmierzam do tego, ze wszedzie trzeba myslec a nie wierzyc na slowo, a jak sie nie chce myslec, to nie ma co zawracac glowy nikomu tylko korzystac z gotowych wzorow. Kazdy ma wybor ktora chce pigulke: czerwona czy niebieska. Moge ci wrzucic pare badan robienia masy miesniowej na deficytach zwanych ujemnymi rzedu 800-1500kcal ale podejrzewam, ze to tez cie nie przekona, wiec nie bede tracil czasu i energii. Jak ktos chce byc przecietny robiac to samo co 99% takich samych przecietniakow, k torzy siedzac latami na silowniach robia ciagle to samo i wygladaja tak samo, to jego wolny wybor i wola. ;]
smalcownia.pl
Napisano 24 czerwca 2017 - 11:40
Napisano 24 czerwca 2017 - 11:53
Aaaa, jestes kulturysta, trzeba bylo tak od razu, nie tracilbym nawet liter. Zatem pozdro i wielkich muskli zycze ![]()
smalcownia.pl
Napisano 24 czerwca 2017 - 12:18
Jak masz pod ręką, to wrzuc te badania o budowaniu masy mięśniowej i jednoczesnym traceniu tkanki tłuszczowej (badz badani byli juz chudzi i nie było potrzeby "spalac tłuszcz" na przysłowiowym deficycie kalorycznym.Zmierzam do tego, ze wszedzie trzeba myslec a nie wierzyc na slowo, a jak sie nie chce myslec, to nie ma co zawracac glowy nikomu tylko korzystac z gotowych wzorow. Kazdy ma wybor ktora chce pigulke: czerwona czy niebieska. Moge ci wrzucic pare badan robienia masy miesniowej na deficytach zwanych ujemnymi rzedu 800-1500kcal ale podejrzewam, ze to tez cie nie przekona, wiec nie bede tracil czasu i energii. Jak ktos chce byc przecietny robiac to samo co 99% takich samych przecietniakow, k torzy siedzac latami na silowniach robia ciagle to samo i wygladaja tak samo, to jego wolny wybor i wola. ;]
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Napisano 24 czerwca 2017 - 12:41
Tyle, że niewolnicy pracujący ciężko fizycznie w większości i z reguły wyglądali jak kulturyści
Abstrahując od niewolników. Twoja wypowiedź zgadza się w całości z tym co napisałem. Jeśli będziesz jadł pełnowartościowe, naturalne jedzenie - zawsze wtedy jak jesteś głodny to co ma bilans ujemny, dodatni czy trzymanie go na zero do czegokolwiek? A nawet jak nie dojesz przez parę dni to według Ciebie tkanka tłuszczowa jaką ma rolę w organizmie? Przy tkance na poziomie 10% u faceta ważącego 80kg to jest 8kg tłuszczu - czyli we współczesnym przeliczaniu na kcal to jest ok 72 000kcal. Nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie to od cholery energiiA sytuacja o której piszesz, że organizm się boi zagłodzenia i nie wydatkuje energii - pełna zgoda ale nie piszemy tutaj o budowaniu mięśni na 1 posiłku dziennie czy na głodzeniu się. Mówimy o bzdurze jaką jest gadanie, że do budowania mięśni potrzebny jest jakiś wymyślony surplus kaloryczny czy nawet tak jak Ty napisałeś - bilans zerowy. To jest bzdura bzdura i jeszcze raz bzdura
Pamiętaj, że ciało nie ma pojęcia czy ty budujesz mięśnie czy nie i czy powinien zwiększyć masę czy nie. Ciało regeneruje, naprawia i odbudowuje to co musi. Jeśli musi odbudować i wzmocnić mięśnie, które Ty poddajesz mikrouszkodzeniom to to zrobi. Jeśli będzie miało do tego za mało energii to sobie weźmie z zapasów. A jeśli będziesz miał wszystkiego notorycznie za mało, np. w przypadku głodu, to dopiero wtedy zacznie wartościować co jest priorytetem.
Jeśli nie mamy żadnej nadwyżki kalorii, bo nie potrzebujemy i ciało może i tak zbudować wtedy mięśnie, pobierając do wszystkich procesów energie z tkanki tłuszczowej, to ta tkanka maleje, czyli wychodzi, że zdobywamy mięśnie i tracimy tkankę tłuszczową. Tak to wszystko odebrałem, jeśli znowu źle, to znowu proszę o poprawienie.
Napisano 24 czerwca 2017 - 13:03
Jak masz pod ręką, to wrzuc te badania o budowaniu masy mięśniowej i jednoczesnym traceniu tkanki tłuszczowej (badz badani byli juz chudzi i nie było potrzeby "spalac tłuszcz" na przysłowiowym deficycie kalorycznym.
Chłopaki macie takie badanie wrzucone wcześniej dla Whizzkida. Zerknijcie sobie.
Whizzkid - tak dobrze zrozumiałeś. Budowanie mięśni to budowanie mięśni i jest to proces zupełnie niezależny od gubienia tkanki tłuszczowej. Jedno drugiemu w żaden sposób nie przeszkadza. Jeden to proces anaboliczny (wzrostu), a drugi energetyczny. Organizm umie sobie poradzić w każdych warunkach dlatego próba obliczania miliona czynników i sprowadzania ich do 2300 czy tam 2500kcal na dzień jest idiotyzmem
To tak jakbyś budował dom i mógł położyć tylko 20 cegieł na dzień. Taką miał wydajność. Jak dostaniesz w dostawie 15 to sobie poradzisz bo masz awaryjny zapas ale jak ktoś Ci zacznie przywozić nagle po 25 na dzień to i tak położysz tylko 20 bo taką masz wydajność. Reszta będzie zwyczajnie powiększała zapas, a dom powstanie i tak w swoim, przewidzianym czasie
Napisano 24 czerwca 2017 - 14:56
Nie każdy kto liczy kalorie jest kulturystą, nikt mnie nie zje za to, że dbam o sylwetkę.
Cykle masowe i redukcyjne istnieja wylacznie w kulturystyce, gdzie nie jest wazny zaden aspekt silowy a liczy sie jedynie wyglad i pod ten cel sie cwiczy Trojboisci, strongmeni, ciezarowcy i cala reszta sportowcow silowych nie zajmuje sie takimi pierdolami, bo ma inne, konkretnie wyznaczone cele: okreslony ciezar, ilosc powtorzen albo wykonanie jakiejs figury. Dbanie o sylwetke to domena kobiet i kulturystow, bo co komu z ladnych muskli jezeli robi sie w martwym ciagu 100kg i nie jest w stanie sie podciagnac na drazku? A miara sukcesu jest subiektywna ocena jakiegos "zyri".
Nota bene, wiekszosc kulturystow poza sezonem lazi kompletnie zalana i z wielkimi wypchanymi bebzunami, zatem powodzenia ![]()
Użytkownik Salute! edytował ten post 24 czerwca 2017 - 14:57
smalcownia.pl
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: dieta, rekompozycja, bilans, deficyt
|
Trening →
Odżywianie →
10 produktów spożywczych zapewniających zdrowieNapisany przez warrumin , 22 lut 2018 |
|
|
|
Trening →
Odżywianie →
Sposób odżywiania się forumowiczów.Napisany przez Bueno , 01 mar 2017 |
|
|
|
Trening →
Odżywianie →
Odżywki białkowe jako uzupełnienie białka w diecieNapisany przez Kalisteniczny , 02 gru 2016 |
|
|
|
Trening →
Odżywianie →
Szczupła sylwetka, jak to osiągnać ?Napisany przez Jinxman , 25 lis 2016 |
|
|
|
Trening →
Odżywianie →
Wege vs PaleoNapisany przez Bobcio , 02 cze 2016 |