Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Dziennik treningowy na rok 2016

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
350 odpowiedzi w tym temacie

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz
Gdy osiągniesz pełnych osiem drabin daj znać czy liczba maksymalnych powtórzeń coś ruszyła, fajnie że testujesz tę metodę.

Ruszyła i to dużo, ostatnio w dzień wolny zrobiłem sobie 30 powtórzeń i w ogóle nie czułem zmęczenia, myślę że minimum 35 powtórzeń będzie w pompkach na poręczach, a wcześniej było 20 kilka. Tylko ja tutaj mówię o pompkach na poręczach w normalnym tempie, nie szybkim, ok. 3 sekundy na powtórzenie. Jak osiągnę 8 pełnych drabin to na pewno będzie duży progres, dopiero jak je osiągnę sprawdzę sobie rekord.
  • 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Dzisiaj dzień treningu siłowego, trening przebiegał bardzo fajnie, powtórzenia robione idealnie, zero szarpania, czuję siłę po prostu. Chcę budować czystą siłę i postanowiłem, że nie będę na razie progresował z ciężarem przez 2-3 tygodnie żeby przyzwyczaić organizm do treningu z obciążeniem, bo dawno go nie wykonywałem. :P

Piątek

Podciąganie nachwytem na szerokość barków:

5x5 z obciążeniem 30 kg.

Na dobitkę od razu po treningu (bez żadnych przerw):

10 powtórzeń z ciężarem 10 kg.

10 powtórzeń bez obciążenia

Pompki na poręczach:

5x5 z obciążeniem 30 kg.

Ciężar jest troszkę za mały moim zdaniem, bo miałem spory zapas powtórzeń, ale i tak uważam, że z tym ciężarem podziałam jeszcze te 2-3 tygodnie żeby ostatecznie robić z tym ciężarem i z zatrzymaniami w górnej i dolnej fazie na 3 sekundy (teraz robię na 1 sekundę), bo to pomoże zbudować więcej czystej siły. :)

• 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Progres 9 powtórzeń w porównaniu do zeszłego tygodnia. Dzisiaj trening zacząłem później niż zwykłe i przed treningiem dużo jadłem, więc było mi na treningu troszkę ciężej, ale i tak dałem radę. W następnym tygodniu dobijam do 12 powtórzeń w ostatnim szczebelku 4 drabiny, a potem powtarzam taki trening kolejny tydzień. Ważne, że ciągle idzie wszystko do przodu. :)

Poniedziałek

Podciąganie szerokim nachwytem

1. 3,6,9,12
2. 3,6,9,12
3. 3,6,9,12
4. 3,6,9,9
5. 3,6,9
6. 3,6,9
7. 3,6,9
8. 3,6,9

• 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Dzisiaj dzień pompek na poręczach i 12 powtórzeń progresu, więc o 3 powtórzenia większy progres niż w podciąganiu, ale to jeszcze nie jest tak dużo żebym musiał to wyrównywać. Po prostu wczoraj miałem gorsze warunki trenowania i dlatego nie weszła pełna 12. :P

Wtorek

Pompki na poręczach

1. 3,6,9,12
2. 3,6,9,12
3. 3,6,9,12
4. 3,6,9,12
5. 3,6,9
6. 3,6,9
7. 3,6,9
8. 3,6,9

• 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Trening z wczoraj wykonany ponownie z ciężarem 30 kg., już czuję się z nim pewniej i wykonuję dłuższe zatrzymania w górnej i dolnej fazie. :)

Piątek

Podciąganie nachwytem na szerokość barków:

5x5 z obciążeniem 30 kg.

Pompki na poręczach:

5x5 z obciążeniem 30 kg.

• 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Wczoraj dzień podciągania i powtórzony trening z poprzedniego tygodnia. Za tydzień zaatakuję 4 pełne drabiny i w 5 drabinie dodam jeszcze jeden szczebelek w postaci 9 powtórzeń. Jednak zbyt długo ta równowaga sił w podciąganiu i pompkach na poręczach nie trwała, ale nadal dysproporcja nie jest duża, więc się nie martwię. :P

Poniedziałek

1. 3,6,9,12
2. 3,6,9,12
3. 3,6,9,12
4. 3,6,9,9
5. 3,6,9
6. 3,6,9
7. 3,6,9
8. 3,6,9

Dzisiaj ok. godz. 20 kolejny wpis dotyczący treningu pompek na poręczach, dziś w tym ćwiczeniu również powtarzam poprzedni trening, a za tydzień progres. :)

• 0

novy

novy

Student Siły

• Bywalec
  • 495 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Planujesz progres?

• 1

“Tension is strength. Tension is power. Tension is slow. Tension is fatigue.
Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

Wczoraj dzień podciągania i powtórzony trening z poprzedniego tygodnia. Za tydzień zaatakuję 4 pełne drabiny i w 5 drabinie dodam jeszcze jeden szczebelek w postaci 9 powtórzeń. Jednak zbyt długo ta równowaga sił w podciąganiu i pompkach na poręczach nie trwała, ale nadal dysproporcja nie jest duża, więc się nie martwię. :P

Poniedziałek

1. 3,6,9,12
2. 3,6,9,12
3. 3,6,9,12
4. 3,6,9,9
5. 3,6,9
6. 3,6,9
7. 3,6,9
8. 3,6,9

sporo tego, pod 190 powtórzeń podchodzi jak dobrze liczę:) Ile czasu zajęło?

• 1

novy

novy

Student Siły

• Bywalec
  • 495 postów
  • LokalizacjaWarszawa
Obstawiam do 40 minut :-)
  • 1

“Tension is strength. Tension is power. Tension is slow. Tension is fatigue.
Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

ładne tempo

• 1

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Planujesz progres?

Tak, progresuję o jeden szczebelek  w kolejnej drabinie co 2 tygodnie. Czyli np. 3 pełne drabiny i 5 niepełnych, a potem za tydzień powtórka i w kolejnym tygodniu już 4 pełne drabiny i powtórka i potem znów progres. Oczywiście jak widać nie zawsze wejdzie pełne 12 powtórzeń progresu i progresuję tylko 9, ale ważne że progres jest stały. Jak na razie wszystko idzie niemalże idealnie według planu, jak osiągnę 8 pełnych drabin z masą ciała to wtedy dorzucę jakiś niewielki ciężar np. 5 kg. i znowu będę dążył do 8 pełnych drabin. Jeżeli chodzi o siłę to w tym tygodniu ostatni raz robię 5x5 z ciężarem 30 kg. i już w następnych tygodniach będę progresował, jednak tutaj nie chodzi mi tyle o ciężar, a zatrzymania na górze i na dole, sądzę że to super sposób na dużą siłę dlatego kosztem tego mam tylko 30 kg. na pasie. :)

sporo tego, pod 190 powtórzeń podchodzi jak dobrze liczę :) Ile czasu zajęło?

Sporo powtórzeń, bo w końcu wytrzymałość, kiedyś robiłem pełne 12 drabin, ale kontuzja mi zabrała tą wytrzymałość, dobrze że już od ponad miesiąca wracam do formy. Trening zajmuje mi troszkę ponad 40 minut jak tutaj dobrze novy podpowiedział, bo nie robię tych powtórzeń szybko, ale przerwy to tylko 1 minuta, więc czasowo to i tak mało zajmuje.

Zaraz zaczynam trening, jakąś godzinkę temu zrobiłem sobie 8 serii po 20 sekund advanced tuck front lever z przerwami 2 minutowymi, a potem 4 serie po 10 wznosów do front levera, dawno nie ćwiczyłem pod fronta, bo nie jest to moim celem, ale tak jako dodatek do wczorajszego treningu podciągania dzisiaj sobie też zmęczyłem trochę plecy. :P

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Przy drabinach spora liczba powtórzeń to norma, dlatego tak dobrze działają w kontekście budowania wytrzymałości.

• 1

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Przy drabinach spora liczba powtórzeń to norma, dlatego tak dobrze działają w kontekście budowania wytrzymałości.

Jak zaczynałem to nie powtórzenia, ale te krótkie przerwy tak dawały w kość. Teraz w czasie przerwy nie oddycham jakbym się dusił tylko mam opanowany spokojny oddech i po prostu się do nich już przyzwyczaiłem. Bo gdyby przerwy trwały 3 minuty to ja bym mógł zrobić z 15 takich drabin. :P

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

zgadzam się, przerwy w drabinie robią tę różnicę.też tak to czuję  jak robię swoją skromną drabinkę podciągania (62 powtórzenia 13-15 minut). Nadgarstki mam już prawie jak nowe więc niedługo będzie ostrzejszy atak

• 1

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Dlatego też zalecałem przerwy w granicach 30-60 sekund, moim zdaniem są najbardziej efektywne w kontekście budowania wytrzymałości w przypadku drabin. Oczywiście można eksperymentować.

• 1

E = mc2

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Wczoraj zrobiłem trening na poręczach i tak jak mówiłem po prostu powtórzyłem poprzedni trening. Wy wiecie o tym treningu, ale wpis i tak zamieszczam, bo wtedy mi łatwiej zobaczyć ile w danym dniu mam robić powtórzeń i kiedy progresuję. :P

Wtorek

Pompki na poręczach

1. 3,6,9,12
2. 3,6,9,12
3. 3,6,9,12
4. 3,6,9,12
5. 3,6,9
6. 3,6,9
7. 3,6,9
8. 3,6,9

• 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Trening z obciążeniem odpuszczony, bo ból łokcia nie ustępuje od długiego czasu. I dlatego nie progresuję tak dużo w tym podciąganiu, ale znalazłem super metodę żeby pozbyć się bólu od razu. Polecam tego gościa jestem mu bardzo wdzięczny, bo dzięki niemu mogę teraz znów ćwiczyć bez żadnego bólu. Myślałem, że te fitnesowe gwiazdki na youtube są do niczego i tylko zależy im na hajsie, a nie pomocy, dlatego oglądałem biednych rusków czy innych normalnych szarych ludzi, a nie "trenerów", ale ten koleś mi pomógł i ode mnie ma już suba i like, tyle mogę dla niego zrobić. Jeżeli macie ból w łokciu podczas podciągania to zobaczcie metodę tego kolesia. :)

• 0

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

Dzisiaj poniedziałek czyli dzień podciągania na drążku. Uznałem, że dziś jest idealna pogoda, nie za ciepło i bez deszczu to zrobię trening na zewnątrz na moim własnym placyku. O dziwo średnica drążka o 0,5 cm. większa od drążka rozporowego w domu bardzo pomaga w mojej kontuzji i mogę podciągać się bez bólu nawet nie stosując techniki z poprzedniego filmiku, więc postanowiłem, że będę trenował na dworze na tym grubszym drążku. Ze względu na tą średnicę właśnie spodziewałem się spadków liczy powtórzeń itp., bo wiadomo przedramiona bardziej dostają popalić niż na cieńszym drążku, ale dotlenienie na zewnątrz jest o wiele lepsze niż w domu w pokoju i spokojnie progresowałem od poprzedniego tygodnia. Dzisiaj bez szaleństw i tylko 3 powtórzenia progresu, nie ze względu na to że nie mogłem więcej, ale ze względu na to, że wolę progresować na spokojnie, za 2 tygodnie będzie czas na szaleństwa, bo wtedy mam nadzieję ból łokcia minie i nawet na cienkim drążku będę mógł się podciągać komfortowo. Aby wyleczyć kontuzję stosuję 3 treningi z internetu mające na celu rehabilitować i wzmacniać nadgarstki oraz łokcie, jakby ktoś chciał linki to o ile będę przy komputerze to podeślę. Dodatkowo stosuję długotrwałe okłady lodem na bolące miejsce, długotrwałe tzn. trzymam lód dopóki do końca się nie rozpuści. To by było na tyle z dzisiejszego podsumowania, cyferki poniżej. ;)

Poniedziałek

1. 3,6,9,12
2. 3,6,9,12
3. 3,6,9,12
4. 3,6,9,12
5. 3,6,9
6. 3,6,9
7. 3,6,9
8. 3,6,9

• 1

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Podeślij w każdym razie te filmiki, może komuś się przydadzą. A nuż znalazłeś coś nowego ;)

• 1

E = mc2

iamtheweakone

iamtheweakone

Fanatyk

• Bywalec
  • 1 017 postów
  • LokalizacjaSieradz

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1