Cześć!!
Na forum jest mnóstwo wątków dotyczących odżywania (zwłaszcza dla sportowców - tych zawodowych i amatorów), ale poza pojedynczymi przepisami nie znalazłem żadnego (mniejszego ani większego) zbioru przepisów. Dlatego postanowiłem założyć ten wątek. Wrzucajcie tu swoje przepisy niezależnie od diety, którą stosujecie: może być tłuszczowa, wegańska, czy inna. Jest jednak kilka warunków: używamy jak najmniej przetworzonych produktów, a dania muszą być pełnowartościowe - czyli nie wrzucamy dań z pustymi kaloriami.
Na początek mój przepis na wołowinę dla tych, którzy nie przepadają za krwistymi stekami, inspirowany tradycyjnym włoskim ossobucco:
Składniki:
500 g wołowiny (może być polędwica, antrykot, szponder cięty w poprzek kości - wszystko co nadaje się na steki)
3-4 gałązki selera naciowego
tłuszcz do smażenia - może być olej kokosowy, gęsi smalec lub inny o wysokiej temperaturze dymienia
puszka krojonych pomidorów lub 4-6 świeżych, pokrojonych i obranych ze skóry pomidorów
garść czarnych oliwek
czosnek - 3-6 ząbków (wedle uznania)
oregano
sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy na steki o grubości ok. 3-4 centymetrów. Oczyszczamy seler z listków i kroimy na plasterki. Kroimy oliwki na plasterki lub połówki. Siekamy czosnek. Mięso obsmażamy na patelni ok. 3 min z każdej strony. Uwaga nie dodajemy soli ani pieprzu przed smażeniem, ale dopiero po. Nie wyłączamy patelni tylko wrzucamy na nią pokrojony seler, oliwki i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy/dusimy około 10-15 minut. Wyłączamy patelnię i dodajemy oregano oraz pomidory. Usmażone steki układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie i zalewamy sosem z pomidorów, selera, oliwek i czosnku. Wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i pieczemy ok. 50 minut do godziny. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody do sosu w trakcie pieczenia.
Danie podawać z dowolnymi dodatkami. Ja podaję z brązowym ryżem, ziemniakami, komosą ryżową lub kaszą jaglaną, w zależności od tego na co mam ochotę.
Użytkownik bartnick edytował ten post 28 stycznia 2016 - 11:11