Skocz do zawartości

Nasze strony:



Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Kalisteniczna książka kucharska

odżywianie dieta przepisy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1
bartnick

bartnick

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 95 postów
  • LokalizacjaZąbkowice Śląskie

Cześć!!

 

Na forum jest mnóstwo wątków dotyczących odżywania (zwłaszcza dla sportowców - tych zawodowych i amatorów), ale poza pojedynczymi przepisami nie znalazłem żadnego (mniejszego ani większego) zbioru przepisów. Dlatego postanowiłem założyć ten wątek. Wrzucajcie tu swoje przepisy niezależnie od diety, którą stosujecie: może być tłuszczowa, wegańska, czy inna. Jest jednak kilka warunków: używamy jak najmniej przetworzonych produktów, a dania muszą być pełnowartościowe - czyli nie wrzucamy dań z pustymi kaloriami.

 

Na początek mój przepis na wołowinę dla tych, którzy nie przepadają za krwistymi stekami, inspirowany tradycyjnym włoskim ossobucco:

 

Składniki:

 

500 g wołowiny (może być polędwica, antrykot, szponder cięty w poprzek kości - wszystko co nadaje się na steki)

3-4 gałązki selera naciowego

tłuszcz do smażenia - może być olej kokosowy, gęsi smalec lub inny o wysokiej temperaturze dymienia

puszka krojonych pomidorów lub 4-6 świeżych, pokrojonych i obranych ze skóry pomidorów

garść czarnych oliwek

czosnek - 3-6 ząbków (wedle uznania)

oregano

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

 

Mięso kroimy na steki o grubości ok. 3-4 centymetrów. Oczyszczamy seler z listków i kroimy na plasterki. Kroimy oliwki na plasterki lub połówki. Siekamy czosnek. Mięso obsmażamy na patelni ok. 3 min z każdej strony. Uwaga nie dodajemy soli ani pieprzu przed smażeniem, ale dopiero po. Nie wyłączamy patelni tylko wrzucamy na nią pokrojony seler, oliwki i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy/dusimy około 10-15 minut. Wyłączamy patelnię i dodajemy oregano oraz pomidory. Usmażone steki układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie i zalewamy sosem z pomidorów, selera, oliwek i czosnku. Wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i pieczemy ok. 50 minut do godziny. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody do sosu w trakcie pieczenia.

 

Danie podawać z dowolnymi dodatkami. Ja podaję z brązowym ryżem, ziemniakami, komosą ryżową lub kaszą jaglaną, w zależności od tego na co mam ochotę.


Użytkownik bartnick edytował ten post 28 stycznia 2016 - 11:11

  • 4

#2
Orel

Orel

    Szeryf :D

  • Administrator - Boss

  • 582 postów

Super :), już niedługo start nowego portalu dla KP i tam jest już przygotowane specjalne miejsce na przepisy, dania, shaki itp :)


  • 0

#3
Tysonek0

Tysonek0

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 85 postów

Znana jest bliższa data na otwarcie tego nowego portalu? :) Nie mogę się doczekać, bo bardzo coś takiego się przyda i sam chciałbym parę przepisów zamieścić :)


  • 0

#4
bartnick

bartnick

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 95 postów
  • LokalizacjaZąbkowice Śląskie

Jak już portal ruszy, to trzeba skopiować to, co tu wrzucimy. Mam nadzieję, że admini jakoś to załatwią :D


Użytkownik bartnick edytował ten post 28 stycznia 2016 - 16:59

  • 0

#5
Orel

Orel

    Szeryf :D

  • Administrator - Boss

  • 582 postów
Cierpliwości, cały czas trwają prace :)
Tak, wszystkie przepisy jakie tu będą zamieścimy w odpowiednim miejscu na portalu.
Jak wrzucacie jakies dania, przepisy itp to możecie pisać kaloryczność danej potrawy, czas przygotowania, zawartosc węglowodanów,białka,tłuszczy, jakies składniki mineralne, witaminy ;) będzie to bardzo fajnie wyszczególnione graficznie i takie informacje na pewno się przydadzą choć nie są koniecznosścią. Dobra nie zaśmiecajmy tego wątku, wrzucajcie swoje przepisy ;)
  • 0

#6
soldier

soldier

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 166 postów

To może dorzucę przepis na tortillę, którą często robię na wynos.
Do pojemnika wbijamy 3-4 jajka. Jeśli ktoś woli białka lub nie łączy węgli z tłuszczem niech wbije np. 3 białka i jedno całe jajko. Jak kto lubi. Do tego 4 łyżki płatków jakich chcecie. Mogą być gryczane, owsiane itd. Jak kto woli. Blenderujemy, następnie przyprawiamy. Ja najczęściej dodaję natkę pietruszki, suszone pomidory, pieprz i sól. Mieszamy i na patelnię. Smażymy po 5 min na stronę, pod przykryciem, na bardzo małym ogniu. Tortillkę odkładamy na talerz żeby ostygła. Kładziemy na nią farsz. Warzywa jakie lubicie + mięso np. podsmażoną pierś z kurczaka lub inne. Lubię dać podsmażoną mieloną wołowinę. Na to sos np. czosnkowy na bazie śmietany lub jogurtu naturalnego. Zawijamy i gotowe.
Ja najczęściej zawijam w folię spożywczą i na noc odkładam do lodówki. Na następny dzień takie dwie tortilki w każdej chwili mogę wyciągnąć i zjeść w zasadzie wszędzie. Świetna alternatywa dla popularnych kanapek z tą różnicą, że tortilki to pełnowartościowe posiłki. Można ją oczywiście odgrzać i wciągnąć na ciepło.

Ostatnio mam zajawkę na tortilkę z farszem z surowej mielonej wołowiny + cebula + ogórek kiszony + żółtko + sól i pieprz ( coś jak tatar ). Całość na ostro. ;)

 

Jeśli kogoś interesuje BTW to podam np. dla wersji z 3 jajek + 3 łyżki płatków gryczanych + papryka czerwona 0,5 sztuki + ogórek kiszony + sałata + 0,5 cebuli + pomidor 0,5 sztuki + 200 g piersi + 2 łyżki sosu na bazie jogurtu naturalnego. Oczywiście wszystko można regulować ilością i rodzajem mięsa, ilością i rodzajem płatków itd.

 

Dla podanej wersji:

B - 76 g

T - 24 g

W - 40 g

 

Jeśli ktoś jest zwolennikiem nie jedzenia tłuszczu np. po treningu to robiąc tą samą tortilkę z 1 całego jajka i dwóch białek otrzymujemy:

B - 68 g

T - 12 g

W - 40 g


Użytkownik soldier edytował ten post 16 lutego 2016 - 08:50

  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: odżywianie, dieta, przepisy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych