Witam,
Wzrost: 177 cm.
Waga: 57 kg.
Kalistenikę trenuję od 6 miesięcy (pierwszy trening - 27 kwietnia 2015 roku), od początku ćwiczyłem według moim zdaniem dobrego planu treningowego jakim jest 10x5. Trenowałem tym planem przez pierwszych kilka tygodni, potem przerzuciłem się na plan push/pull/legs i trenowałem nim kolejne kilka tygodni zawuważając znaczny progres w sile i delikatne zmiany w sylwetce. Postanowiłem zacząć trenować całe ciało podczas treningu i planem FBW trenowałem aż do 15 września i dzięki niemu wyrobiłem sobie przyzwyczajenie do długich treningów (trening całego ciała zajmował mi ok 1,5h + rozciąganie po treningu). Od 15 września dzięki wskazówkom i poradom użytkownika Dipsiarz ułożyłem sobie konkretny plan treningowy na zasadzie treningu dzielonego, dzięki za pomoc ziomeczku. Ćwiczę planem który wtedy ułożyłem aż do dzisiaj bez większych zmian (dodałem tylko ćwiczenia na lędźwie tak jak radzili mi bardziej doświadczeni na forum). Gdy zaczynałem ze względu na moją małą wagę byłem w stanie wykonać 11 podciągnięć, 13 pompek i 25 przysiadów (oczywiście wszystko wtedy robiłem beznadziejnie technicznie), nie poddawałem się i w dniu dzisiejszym moje rekordy prezentują się następująco:
Podciąganie: 22
Pompki: 30
Pompki na poręczach: 5 (z obciążeniem zewnętrznym 20 kg.) i 20 bez obciążenia zewnętrznego
Przysiady na jednej nodze: 22
Moimi głównymi celami są:
- free handstand
- podciągnięcia na jednej ręce
- wzrost masy mięśniowej
siłowy muscle up (trochę mi brakuje)- cel osiągnięty 2 listopada 2015 roku- planche (może za kilka lat będę w stanie utrzymać tą pozycję chociaż przez kilka sekund)
- wzrost siły
Plan treningowy którym ćwiczę:
Każdy trening poprzedza krótka 10 minutowa rozgrzewka całego ciała, staram się najbardziej rozgrzać mięśnie które będę w danym dniu katował.
Rozkład treningu:
Poniedziałek - plecy i biceps
Wtorek - klatka piersiowa, barki i tricepsy
Środa - brzuch
Czwartek - nogi i ćwiczenia na lędźwie
Piątek - dzień zabaw (szlifowanie zdobytych umiejętności i progresowanie do osiągnięcia moich głównych celów)
Odpoczynek:
od 20 sek. (w pierwszych seriach) do 3 min. - między seriami
do 1 min. - między ćwiczeniami
Progresja:
Tydzień I - Przykładowe ćwiczenie (powtórzenia w kolejnych seriach) 8 8 8 8 8 8
Tydzień II - Przykładowe ćwiczenie (powtórzenia w kolejnych seriach) 9 8 8 8 8 8
Poniedziałek
Podciąganie szerokim nachwytem 6x9
Podciąganie nachwytem na szerokość barków 6x9
Podciąganie wąskim podchwytem 6x9
Podciąganie podchwytem na szerokość barków 6x9
Wtorek
Pompki na poręczach 6x9
Pompki diamentowe 6x9
Pompki z nogami na wysokim podwyższeniu 6x9
Pompki zwykłe 6x9
Środa
Wznosy kolan na drążku 6x15
Skręty tułowia z obciążeniem 6x15
Wznosy prostych nóg w zwisie do pozycji "L" 6x15
Wznosy kolan na skos 6x15
Czwartek
Przysiady na jednej nodze 6x9
Przysiady zwykłe 6x15
Wspięcia na palce na jednej nodze 6x15
Wspięcia na palce na dwóch nogach 6x30
Wykroki 6x15
Sprint 10x100m
Martwy ciąg 6x8 (mały ciężar, nie mam się czym chwalić )
Unoszenie tułowia z opadu 6x8
Mostek krótki 6x15
Piątek
Muscle up
L-sit
V-sit
Wymyk na drążku
Progresja do planche
Próby wolnego stania na rękach
i wiele innych, w tym dniu po prostu bawie się na drążku i nie tylko.
Dziennik zakładam, ponieważ chcę kontrolować swój progres. Mam nadzieję, że za kilka lat wrócę do tego wpisu i będę zadowolony z tego jakie postępy poczyniłem od samego początku moich treningów.
Użytkownik Mateusz01 edytował ten post 02 listopada 2015 - 21:24