Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Dziennik dipsiarza!:D

• Please log in to reply
506 replies to this topic

Dipsiarz

Dipsiarz

Pracuj ciężko w ciszy, niech efekty robią hałas!

• Bywalec
  • 586 posts

Chywt niby mam już przystosowany, naskórka jest sporo i jest twardy ale po dłuższym treningu odciski jakby puchną i bolą, następnego dnia już jest ok, ale podczas treningu, szczególnie w końcowych seriach, albo w cięższych wariantach chwytu ręce wręcz same chcą puścić drążek, nie z braku siły tylko z bólu :/

• 0

MED

MED

Advanced Member

• Użytkownik
  • 71 posts
Może spróbuj przez jakiś czas ćwiczyć w rękawiczkach żeby to się trochę zagoiło albo chociaż przy tych trudniejszych wariantach jak chwyt puszcza, może to coś pomoże.
  • 0

Dipsiarz

Dipsiarz

• Bywalec
  • 586 posts

już ćwiczę w rękawiczkach :P właśnie przez rękawiczki takie mam, bez rękawiczek to bym już dłoni nie miał xd taka jest cena tylu podciągnięć :/ 

Dzisiejszy trening klatki i barków

7x7 HSPU ze zwiększonym zakresem ruchu
7x20 pompki zwykłe ze zwiększonym zakresem ruchu
7x20 pompki diamentowe
7x25 bench dips

dziś jakoś tak nie było czasu na coś więcej :/

• 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts
Moim zdaniem musisz odpocząć na jakiś treningi. Też kiedys mnie lapy bolały od podciagania ale jakoś tak się stało że nie mogłem trenować bodajże przez tydzień i po tej przerwie już nie bolały. Moim zdaniem skóra to tak jak mięśnie. Im bardziej je uszkodzisz tym staje sie wytrzymalsza, może nie wieksza tak jak mięśnie ale twardzsza :D oczywiście pod warunkiem odpowiedniej regeneracji :) wiem że łatwo powiedzieć bo też bym nie wytrzymał bez treningu. Jak dla kogoś to jest pasja to po prostu nie wytrzyma psychicznie. :) ale na pewno wyjdzie Ci to ma dobre. Zreszta kiedyś Lazar Novoic dodał na fb zdjęcie jak miał całe dłonie w odciskach. Bym wstawił te zdjęcie ale znaleźć nie mogę. Ale miał tak poranione dłonie że aż to nieprzyjemnie wyglądało. I ktoś sie go zapytal w komentarzu czy kiedyś musiał przerwać treningi przez to. Odpisał że tak i w takiej sytuacji trzeba dać ciału odpocząć żeby się zregenerowało i wyleczylo :)
  • 0

Dipsiarz

Dipsiarz

• Bywalec
  • 586 posts

Nie sądzę, że taka regeneracja coś tu da :P bo ból ustaje już następnego dnia, mogę je dusić i nie bolą, tylko jak już pomacham na drążku trochę więcej to się odzywają, mam ręce można powiedzieć, że normalnego chłopaka, a nie takie "gorylaste" a takie "gorylaste" najlepsze do podciągania :D myślę, że z czasem jak trochę mięsa wskoczy na same dłonie to to pomoże:)

• 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts
Właśnie ja chciałbym mieć takie " gorylaste " tylko nw jak to zrobić :) Zauważyłem że ludzi starszej daty maja solidne przedramiona i dłonie. Ale to jest spowodowane tym że gdy byli młodzi to ostro pracowali na polu, w pracy itd. A teraz większość nastolatków, nawala tylko w klawiaturę komputera :) Ja robię zwisy na jednej rece pompki na palacach a moje dłonie dalej są słabe:( może w tym wielu nie da się jeszcze aż tak rozbudować przedramion :)
  • 0

Dipsiarz

Dipsiarz

• Bywalec
  • 586 posts

No właśnie i ja tak zauważyłem, ale myślę, że to też kwestia genetyki, jak się witasz w szkole/pracy to myślę, że przy podaniu ręki widać różnicę u ludzi, jedni mają grube dłonie inni chude inni średnie, ja mam takie raczej średnie.. 

• 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts
Tak racja. Ale to nie zmienia faktu że dosłownie każdy facet + 40 ma naprawdę solidne przedramiona i dłonie. Jak podasz takiemu rękę to dwa razy wieksza od twojej a uścisk tak mocny że jakby chciał ją zacisnąć z całej siły to połamał by palce :D I do takiego ma się od razu respekt :D
  • 1

novy

novy

Student Siły

• Bywalec
  • 495 posts
  • LokalizacjaWarszawa
Silny chwyt zawsze budzi respekt. Coś w tym jest. Ja widzisz wielkie przedramiona to też szacun się włącza;)
  • 0

“Tension is strength. Tension is power. Tension is slow. Tension is fatigue.
Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Bruce Lee był fanatykiem jeśli chodzi o wzmacnianie mięśni przedramion (a co za tym idzie chwytu), faktycznie przydaje się w wielu różnych sytuacjach. Poza tym jest niezbędny do niektórych ćwiczeń jak podciąganie, wznosy nóg, martwe ciągi i sporo innych ćwiczeń z żelastwem.

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 posts

Siła i wielkość przedramion przychodzą z czasem. Tak samo twarda i gruba skóra na dłoniach. Aby sobie twardą skórę wyrobić potrzeba kilka lat pracy dłońmi w szorstkim środowisku np. kopanie ogródka, przenoszenie drewna, cięcie drewna siekierą/piłą, przerzucanie kamieni.Gruba skóra ma też swoje minusy, ja mam czasem tak że skóra na dłoniach łuszczy mi się co nie jest fajne, zwłaszcza jak masz gotować :/ W sumie to rozważam też przymocowanie papieru ściernego do mojego drążka, ciekwy jestem jak zadziała to na dłonie.

Z ćwiczeń na duże, silne przedramiona i chwyt to polecam, oprócz pracy fizycznej, ścikacze(nie te z marketu), podciąganie na ręcznikach. Możecie też obejżeć sobie jak ćwiczą chwyt armwrestlerzy, są to tytani uścisku.

Bruce Lee był fanatykiem jeśli chodzi o wzmacnianie mięśni przedramion (a co za tym idzie chwytu), faktycznie przydaje się w wielu różnych sytuacjach. Poza tym jest niezbędny do niektórych ćwiczeń jak podciąganie, wznosy nóg, martwe ciągi i sporo innych ćwiczeń z żelastwem.

Widziałem filmik jak Bruce Lee robi pompkę na jednej ręce na dwóch palcach, mega widok :o

• 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts
Co do armwrestlerów

https://m.youtube.co...h?v=Al0n1QiPDso

Najlepsze od 1 min :o
  • 1

Dipsiarz

Dipsiarz

• Bywalec
  • 586 posts

Właśnie i mi się wydaje, że dłonie też częściowo nabierają masy i twardnieją z czasem. Armwestlerzy to prawdziwa masakra, rozwaliło mnie jak koleś podciągał hantlę 80 kg .. 

• 0

novy

novy

Student Siły

• Bywalec
  • 495 posts
  • LokalizacjaWarszawa
A takiego pana jak Iron Tamer David Whitley znacie? Albo Jedda Johnsona?

Edited by novy, 30 November 2015 - 09:00 AM.

• 1

“Tension is strength. Tension is power. Tension is slow. Tension is fatigue.
Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”

SW96

SW96

Sportowa rutyna, która cieszy ponad wszystko!

• Bywalec
  • 643 posts
  • LokalizacjaŁódzkie

Na silny chwyt, duże przedramiona i dłonie to liny, martwy ciąg, wszystkie podciągania i ćwiczenia fizyczne rodem ze wsi, jak rąbanie drewna, przerzucanie kamieni, itd. są najlepsze. Oczywiście w ramach treningu można robić przerzucanie opony i uderzanie młotem o oponę.

• 1

Sprawność/funkcjonalność/moc/siła/wytrzymałość/mobilność > wygląd

Mięśnie są niczym jeśli nie mają użytku poza siłownią.

Ważny jest sposób w jaki budujesz swoje ciało i co potrafisz z nim zrobić.

Dipsiarz

Dipsiarz

• Bywalec
  • 586 posts

Novy, obaj panowie od kettlebelli, z tego co patrzyłem.. :D ale przedramiona mają konkretne :D 

SW96, no właśnie, nie wiem jak z linami ale jeden gościu od nas ze szkoły ma strasznie wielkie przedramiona od martwego ciągu, wręcz nieproporcjonalne do reszty ciała, zawsze bierze 100 kg i prostowników niema aż tak wywalonych a przedramiona :D W sumie może się pobawię trochę z liną.. :D 

Dzisiejszy workout z duużym progressem wytrzymałościowym
znów plecy, dziś bez obciążenia :P

Podciąganie:
Szeroki nachwyt
Chwyt neutralny na wys. barków
nachwyt
podchwyt
wąski neutralny chwyt
wąski podchwyt

3 takie cykle po 12 powtórzeń!!!! co daje mi 18 serii różnymi sposobami po 12 powt. (wynik z zeszłego tygodnia 3 takie cykle po 10 powt.)
Szczerze jestem zaskoczony, chociaż to może przez to, że nie zakładałem dziś maski treningowej :) (na masce mam zawsze ustawienie 2700 m [czyli dostaję tyle powietrza ile byłoby na 2700 m]) może niedługo porwę się zrobić 3 cykle po 15 powt. bez maski zobaczymy jak wyjdzie :P 

Zdradzę wam mój mały sekret:P po treningu biorę prysznic i zmieniam na przemian strumień wody zimna-ciepła i to tak co 20 sekund ze 3-4 razy zmieniam, doskonały zastrzyk energii po treningu, czuję się jakbym nie zrobił treningu, taki prysznic generalnie rozbija napięcie mięśniowe i pomaga się zrelaksować mięśniom :)) także polecam, dzięki temu praktycznie nigdy nie mam też tzw "zakwasów" :) wiadomo, wszystko z głową:)

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 posts

Na silny chwyt, duże przedramiona

ale przedramiona mają konkretne :D 

SW96, no właśnie, nie wiem jak z linami ale jeden gościu od nas ze szkoły ma strasznie wielkie przedramiona od martwego ciągu, wręcz nieproporcjonalne do reszty ciała, zawsze bierze 100 kg i prostowników niema aż tak wywalonych a przedramiona :D W sumie może się pobawię trochę z liną.. :D

A jakie według Was to duże i konkretne przedramiona? Chodzi mi o obwód. Pytam z ciekawości ;)

• 0

SW96

SW96

Sportowa rutyna, która cieszy ponad wszystko!

• Bywalec
  • 643 posts
  • LokalizacjaŁódzkie

Nawet nie chodzi tu o obwód, ale żyły i nabicie, twardość, to się rzuca od razu w oczu :)

• 1

Sprawność/funkcjonalność/moc/siła/wytrzymałość/mobilność > wygląd

Mięśnie są niczym jeśli nie mają użytku poza siłownią.

Ważny jest sposób w jaki budujesz swoje ciało i co potrafisz z nim zrobić.

Dipsiarz

Dipsiarz

• Bywalec
  • 586 posts

Podpisuję się pod tym co napisał SW96:))

Dziś znów klatka i barki
10x 7 full HSPU + powiększony zakres ruchu (po grubej książce pod obiema rękami)
10x20 pompki klasyczne ze zwiększonym zakresem ruchu
10x 20 pompki diamentowe:)

dziś na bench dips brak czasu:(

Ale przynajmniej czuję barki i to konkretnie, ogólnie zauważam progres, odważniej już schodzę coraz niżej, bo wcześniej tak niepewny byłem przy każdym powt. czy się wypchnę (mowa o hspu ze zwiększonym zakresem ruchu)

• 0

Dipsiarz

Dipsiarz

• Bywalec
  • 586 posts

Dziś niestety lipny trening trochę :/

Front lever progresje i ogólnie trochę zabawy z tym

90 min piłki nożnej
45 min siatkówki 

niby dziś trening brzucha i nóg, te nogi to poniekąd można odhaczyć ale brzucha nie mogłem bardziej potrenować, bo złapał mnie na początku złośliwy skurcz który nie dał mi zrobić normalnego treningu..

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users