Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

trening zwisów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
66 odpowiedzi w tym temacie

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

zwis aktywny jest bardzo dobry natomiast jak chodzi o pasywny to nie mam pojęcia co można sobie w ten sposób zniszczyć. Mi to wzmacnia poważnie łapy i ścięgna. Warto pamiętać, że Ido radzi wisieć pasywnie minimum 2 minuty jednym ciągiem zanim przejdziemy do zwisu jednorącz. Ja rozumiem, że jak ktoś od razu na jednej wisi na maxa to może być kontuzja ale na dwóch nie widzę problemu dla wzmocnienia. Dodam, że już mi się zaczęła robić nawet taka jakby rzeźba na dłoniach :D odciski mogą być męczące ale da się wytrzymać bo skóra stwardnieje tak czy owak

• 0

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 145 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Okej, rozumiem. ;p

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

nie jestem specem ale no wiszę i nic mi to nie szkodzi a wręcz przeciwnie

• 0

Boski

Boski

Advanced Member

• Bywalec
  • 320 postów

Generalnie chodzi o to, że mięśnie szybko rosną i szybko się wzmacniają jak i regenerują, w przeciwieństwie do innych tkanek takich jak np. ścięgna i stawy. Dla osób nigdy nie ćwiczących jak i otyłych lub wybitnie słabych takie ćwiczenia mogą się okazać kasujące. Zwykle osoby zaczynające przygodę ze sportami odnoszą kontuzje z powodu przetrenowania - za krótkiego odpoczynku lub zbyt dużych ciężarów. Istnieje zasada stopniowania obciążeń między innymi po to, żeby dać czas układowi ruchu (stawy i ścięgna - potrzebują najwięcej czasu) na przystosowanie się do większych obciążeń. Tak więc przy pasywnym zwisie całe obciążenie przejmują głównie stawy i ścięgna.

Jednak jeśli chodzi o samo wiszenie to dla osób trenujących już jakiś czas nie powinien to być żaden problem a korzyści mogą być spore - zmniejszenie podatności na urazy (wzmocnienie stawów i ścięgien) jak i lokalny wzrost wytrzymałości. 

Edit:

Tip na odciski.

Przy regularnie występujących odciskach skóra twardnieje (zupełnie jak na piętach), na dłoniach może to być szczególnie uciążliwe jak i uniemożliwiające dalszy trening (odrywanie się płatów skóry). Na palcach można stosować taping z plastra - nawet na oderwaną skórę i trening można kontynuować bez większego bólu. Sztuka jednak tkwi w zapobieganiu. W tym celu powstałe zgrubienia skóry należy traktować papierem ściernym/pumeksem/pilnikiem - jak przy piętach ;) odciski powstają gdyż pot gromadzi się pod zgrubieniem, nie ma jak odparować - powstaje odparzenie a przy dalszym tarciu oderwanie naskórka. Tak więc poza samym przyzwyczajeniem skóry należy ją ścierać aby pot mógł odparowywać jak i ciepło szybciej się odprowadzało.

Użytkownik Boski edytował ten post 09 sierpnia 2015 - 21:55

• 2
“Absorb what is useful, Discard what is not, Add what is uniquely your own.”

-Bruce Lee

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

po 10 dniach zwisów dzisiaj próbowałem na jednej ręce powisieć i poszło bardzo dobrze. Tyle, że wisiałem tylko kilka sekund żeby nie przegiąć.Na pewno postęp jak chodzi o wytrzymałosć jest spory bo robiłem też wznosy nóg na drążku w sumie 100  i ręce miałem całkiem świeże po tym (na jednej wisiałem na zakończenie treningu). Niestety odpuściłem na razie drugie wyzwanie Ido tj. siedzenie w głębokim przysiadzie codziennie. Cholernie męczące to było ale mam zamiar wrócić bo po 5 dniach takiego siedzenia po 15 minut dziennie niebotycznie poprawiła mi się technika przysiadów i równowaga w tej pozycji.

• 1

Dewy

Dewy

Advanced Member

• Użytkownik
  • 109 postów
I jak, ukończył ktoś ten trening zwisów?
  • 0

Powadzi

Powadzi

Wymówki domeną ludzi słabych

• Administrator

• 2 335 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
Temat zaczety 30.07. Dzis 20.08. Plan byl na miesiac, wiec jeszcze 10 dni do konca, o ile ktos zaczal 30.07 :)

wysłane za pomocą TapaTalk
  • 0

Piękno i siła, a nie pompa i masa

JoteMSW

JoteMSW

Advanced Member

• Bywalec
  • 239 postów
  • LokalizacjaLBC

o kurczę, całkiem o tym zapomniałem :(

• 0

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 145 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Zacząć można zawsze ;p

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

zacząłem 1 sierpnia, wczoraj niestety jeden dzień przerwy-nadwyrężony nadgarstek, ale dam radę.Podkreślam, że nie został nadwyrężony od zwisów (jak wiszę nic mnie nie boli) a raczej od hspu

• 1

Dewy

Dewy

Advanced Member

• Użytkownik
  • 109 postów
Zwisy powinno się stosować nachwytem oraz podchwytem?
Na czym polega ten swing przedni? ;d wiem, ze boczny to kolysanie sie na boki, a przedni to kolysanie się przód-tył?
  • 0

Chors

Chors

Ad Astra

• Bywalec
  • 354 postów
  • LokalizacjaPrawie Tatra

W sumie to też przyłączam się do pytania, czy zwisochwyt lepiej wykonywać pod czy nachwytem. :) 

• 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów

Hmm...

Zwis to zwis - gdyby wisieć jednorącz i ciało by zrotowało, to by się nie liczyło??

:-)

• 0

Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!! :D

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL
W sumie to też przyłączam się do pytania, czy zwisochwyt lepiej wykonywać pod czy nachwytem. :) 

Myślę że lepiej robić tak i tak.
Ostatnio w podchwycie robiłem przejścia z l-hang do tuck front i z powrotem z pełnym wyprostem w łokciach.
Była różnica ogromna w pracy przedramion gdy potem zmieniłem na nachwyt.
Tak samo robiac skin the cat czy back levera podchwytem.

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Chors

Chors

Ad Astra

• Bywalec
  • 354 postów
  • LokalizacjaPrawie Tatra

Czyli nie ma przeciwwskazań, by jedną serię zrobić nachwytem a drugą podchwytem? 

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL
Nie ma przeciwwskazań.

Tak samo jak tylko ograniczysz się jedynie do podciagania nachwytem.

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
  • 1

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Dewy

Dewy

Advanced Member

• Użytkownik
  • 109 postów
Macie jakiś sprawdzony sposób na odciski? Samo ścieranie ich nie wiele daje, po jednym dniu wykonywania zwisow dziś nie jestem w stanie przez odciski długo utrzymać na drążku z powodu bólu...
  • 0

Justy^a

Justy^a

Advanced Member

• Instruktor

• 1 013 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Kwalifikacje:Trener Personalny
Skóra to jest narząd, największy ze wszystkich zresztą. Tak samo jak mięśnie i stawy musi się zaadaptować do specyficznej pracy. Czyli najlepiej poczekać, aż się zagoi. Jeśli Ci się śpieszy, to znajdź coś innego, z czego można zwisać - gałąź czy murek, albo owiń czymś drążek. Moim zdaniem lepiej przeczekać.
  • 0

Boski

Boski

Advanced Member

• Bywalec
  • 320 postów
Początki są trudne ;) Tak jak wyżej, potrzebny jest czas a później pilnik. Nakremuj dłonie ale nie za mocno, zbytnie rozmiękczenie skóry nie jest tu wskazane.
  • 0
“Absorb what is useful, Discard what is not, Add what is uniquely your own.”

-Bruce Lee

Powadzi

Powadzi

Wymówki domeną ludzi słabych

• Administrator

• 2 335 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
Macie jakiś sprawdzony sposób na odciski? Samo ścieranie ich nie wiele daje, po jednym dniu wykonywania zwisow dziś nie jestem w stanie przez odciski długo utrzymać na drążku z powodu bólu...

Kup sobie magnezje. Bardzo pomaga, aby skora dloni znalazla sie na swoim miejscu przy zwisie. Nie dochodzi do sytuacji, ze "miazdzysz" odcisk.

I oczywisvie tak jak Justa napisala. Praktyka praktyka praktyka.
Ja mam zgrubienia ma calej dloni, a i tak zwis robie po kazdym treningu na kolkach lacznie okolo 7min

wysłane za pomocą TapaTalk
  • 0

Piękno i siła, a nie pompa i masa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych