Zaloguj się Zarejestruj się
Napisano 14 czerwca 2015 - 23:49
Otóż stanąłem na 7 kroku ze skazanego i stoję. Problemem nie jest sama siła podczas podciągania, lecz siła chwytu. Nie jestem w stanie wytrzymać więcej niż 10 sek w zwisie na jednej ręce, a trening palców zaczerpnięty z forum nie przynosi poprawy. Jakieś pomysły, rady jak mógłbym się przełamać? Z góry dzięki!
Napisano 15 czerwca 2015 - 00:20
Te ćwiczenia ze skazanego są wgl tragicznie dobrane wg mnie. 6 krok wąskie, 7 za nadgarstek, 8 już masz półpodciągnięcia na jednej. Za duże skoki, po opanowaniu wąskich nie jest się przygotowanym imo do zaczynania zabawy jednorącz. Luknij w dziale metodyka opisałem ostatnio progresję różnych ćwiczeń, w tym podciągania. Dłuższa, trudniejsza ale przynajmniej nie będzie sytuacji, że zaczynając trening do jednej ręki nie umiesz nawet na niej wisieć.
Napisano 15 czerwca 2015 - 00:21
Pon i Pt : 5x5 pompki według progresji ze skazanego + trening chwytu
Śr: 2x5 pompki + chwyt
Wt Czw Sob : bieganie, pistolety i brzuch
Nie : przerwa
Oczywiście przed treningiem rozgrzewka ( jakieś aeroby + lżejsze odmiany ćwiczeń z treningu ) i rozciąganie mięśni po.
Jeszcze takie pytanie czy przy pomoce na 1 ręce najbardziej pracuje triceps?
Edit : Prawda! Progresja jest źle ułożona, dzięki na pewno zerknę i możliwe, że zastosuje.
Użytkownik KimLee edytował ten post 15 czerwca 2015 - 00:49
Napisano 15 czerwca 2015 - 15:20
Ja nigdy nie ćwiczyłem zwisów a dłoni nie mam słabych. Wystarczy tylko podciąganie. Na początek czanij się podciągać na dwóch rękach na ręczniku, najpierw pojedynczy a potem składaj żeby był grubszy. Potem zacznij krok 7 i nie przejmuj się że wytrzymasz tylko jedno podciągnięcie. Zrób tak kilka serii. Dłonie bardzo szybko nabierają siły i szybko zaczniesz wytrzymywać dłużej. U mnie średnio trwa to tak 3-4 treningi i chwyt wzmacnia się na tyle że można bez problemu zwiększać ilość powtórzeń.
Napisano 16 czerwca 2015 - 14:36
Chcesz poprawić siłę chwytu ? Weź jakiś patyk, miotłe czy coś cięższego złap na samym końcu i wyprostój rękę i trzymaj z czasem nabierzesz odpowiedniej sił chwytu i przedramienia, a i żeby np ten patyk ważył z 5,6 kg żeby to było wyzwanie dla CIebie a nie pół kg. Druga sprawa to ćwicz podciąganie normalne, dzięki temu polepsza się chwyt, jak ja robie 3 podciągnięcia w czasie 30,40 sekund to w tym czasie trzeba wytrzymać, wszystko się przyzwyczają ![]()
Napisano 16 czerwca 2015 - 15:14
Bejek, to co mu proponujesz myślę, że bardziej zadziała na jego barki niż na siłę chwytu, przykładowo weź taki 3 kilogramowy przedmiot i wyprostuj rękę przed siebie, chwyt bez problemu da radę, nie da rady bark, tak samo weż dwa jednokilogramowe przedmioty w obie dłonie i rozłóż ręce do góry na boki tak aby dłonie były na wys. barków i wytrzymaj tak z minute, bez ruszania nadgarstkami, jeśli wytrzymasz to dobry jesteś, tylko nie opuszczaj rąk- efekt? bolą cię barki a chwyt jaki był taki jest, przy cięższych przedmiotach raz dwa zmęczysz barki a chwyt się nie wyćwiczy. Lepiej jeśli już weź jakiś krawężnik od kostki brukowej taki abyś mógł go złapać palcami, pochyl się do przodu i w swobodnym zwisie utrzymuj go samymi palcami, kolejne ćwiczenie to zwis oburącz na jakiś ręcznikach czy czymś takim, potem, zwis jednorącz na ręczniku asekuracyjny ( druga ręka też chwyta za ręcznik ale to jedna odwala 80% pracy) jeśli opanujesz ten zwis asekuracyjny na ręczniku myślę, że z chwyt będziesz miał na tyle wyćwiczony, że spokojnie sobie powisisz na jednym ręku na DRĄŻKU ![]()
Napisano 17 czerwca 2015 - 15:55
Napisano 17 czerwca 2015 - 16:00
A zwis asekuracyjny to też w skazanym 2 , jedną ręką drążek drugą ręcznik przewieszony trzymasz. Jak coś to jeszcze nie próbowałem ale może być dobra zabawa
Osobiście stosuję chwyt otwarty żeby kciuk też był zaangażowany (na tej łapie bez ręcznika bo jak ręcznik chwycę to wiadomo, że kciuk też jest w akcji
)
Napisano 17 czerwca 2015 - 17:05
Nie mogłem jakoś tego znaleźć na necie więc zrobiłem w paincie
to pomarańczowe to ręczniki
Bejek, chwyt też się napewno ćwiczy ale naprawdę wydaje mi się, że 90 % pracy wykonują barki i zwykły zwis na drążku by mógł dać więcej bądź ugniatanie (ściskanie) dużego kawałka plasteliny ( wielkości pięści, zimnej plasteliny, bo gdy jest ciepła to łatwiej ją gnieść)
Załączone pliki
Napisano 17 czerwca 2015 - 19:22
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: chwyt
|
Trening →
Trening - pomoc / pytania →
Zwis jednorącz na ręcznikuNapisany przez Inspector General , 23 cze 2015 |
|
|
|
Trening →
Trening - pomoc / pytania →