Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

chwyt

chwyt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

KimLee

KimLee

Advanced Member

• Użytkownik
  • 32 postów
Cześć!- pierwszy post.
Otóż stanąłem na 7 kroku ze skazanego i stoję. Problemem nie jest sama siła podczas podciągania, lecz siła chwytu. Nie jestem w stanie wytrzymać więcej niż 10 sek w zwisie na jednej ręce, a trening palców zaczerpnięty z forum nie przynosi poprawy. Jakieś pomysły, rady jak mógłbym się przełamać? Z góry dzięki!
  • 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

Zaleca się mieć opanowane 30sek zwisu jednorącz przed jakimikolwiek wprawkami do podciągania na jednej. Nie ma rady, zacznij po prostu ćwiczyć te zwisy, te 10 sek w paru seriach codziennie i chwyt się wzmocni.

• 0

KimLee

KimLee

Advanced Member

• Użytkownik
  • 32 postów
Problem w tym, że raz wytrzymam 10, raz 5, a czasem od razu spadam :P
  • 0

Justy^a

Justy^a

Advanced Member

• Instruktor

• 1 013 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Kwalifikacje:Trener Personalny

Zgadzam się z Czillautem, dodam jeszcze: zwróć szczególną uwagę na rozgrzanie i mobilizację nadgarstków, np tak jak tu:

We wszystkim się przydaje.

• 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

Te ćwiczenia ze skazanego są wgl tragicznie dobrane wg mnie. 6 krok wąskie, 7 za nadgarstek, 8 już masz półpodciągnięcia na jednej. Za duże skoki, po opanowaniu wąskich nie jest się przygotowanym imo do zaczynania zabawy jednorącz. Luknij w dziale metodyka opisałem ostatnio progresję różnych ćwiczeń, w tym podciągania. Dłuższa, trudniejsza ale przynajmniej nie będzie sytuacji, że zaczynając trening do jednej ręki nie umiesz nawet na niej wisieć.

• 0

KimLee

KimLee

Advanced Member

• Użytkownik
  • 32 postów
Korzystając z okazji co sądzicie o takim planie:
Pon i Pt : 5x5 pompki według progresji ze skazanego + trening chwytu
Śr: 2x5 pompki + chwyt
Wt Czw Sob : bieganie, pistolety i brzuch
Nie : przerwa

Oczywiście przed treningiem rozgrzewka ( jakieś aeroby + lżejsze odmiany ćwiczeń z treningu ) i rozciąganie mięśni po.

Jeszcze takie pytanie czy przy pomoce na 1 ręce najbardziej pracuje triceps? :)

Edit : Prawda! Progresja jest źle ułożona, dzięki na pewno zerknę i możliwe, że zastosuje.

Użytkownik KimLee edytował ten post 15 czerwca 2015 - 00:49

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 postów

Ja nigdy nie ćwiczyłem zwisów a dłoni nie mam słabych. Wystarczy tylko podciąganie. Na początek czanij się podciągać na dwóch rękach na ręczniku, najpierw pojedynczy a potem składaj żeby był grubszy. Potem zacznij krok 7 i nie przejmuj się że wytrzymasz tylko jedno podciągnięcie. Zrób tak kilka serii. Dłonie bardzo szybko nabierają siły i szybko zaczniesz wytrzymywać dłużej. U mnie średnio trwa to tak 3-4 treningi i chwyt wzmacnia się na tyle że można bez problemu zwiększać ilość powtórzeń.

• 0

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 145 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Chcesz poprawić siłę chwytu ? Weź jakiś patyk, miotłe czy coś cięższego złap na samym końcu i wyprostój rękę i trzymaj z czasem nabierzesz odpowiedniej sił chwytu i przedramienia, a i żeby np ten patyk ważył z 5,6 kg żeby to było wyzwanie dla CIebie a nie pół kg. Druga sprawa to ćwicz podciąganie normalne, dzięki temu polepsza się chwyt, jak ja robie 3 podciągnięcia  w czasie 30,40 sekund to w tym czasie trzeba wytrzymać, wszystko się przyzwyczają :)

• 0

Dipsiarz

Dipsiarz

Pracuj ciężko w ciszy, niech efekty robią hałas!

• Bywalec
  • 586 postów

Bejek, to co mu proponujesz myślę, że bardziej zadziała na jego barki niż na siłę chwytu, przykładowo weź taki 3 kilogramowy przedmiot i wyprostuj rękę przed siebie, chwyt bez problemu da radę, nie da rady bark, tak samo weż dwa jednokilogramowe przedmioty w obie dłonie i rozłóż ręce do góry na boki tak aby dłonie były na wys. barków i wytrzymaj tak z minute, bez ruszania nadgarstkami, jeśli wytrzymasz to dobry jesteś, tylko nie opuszczaj rąk- efekt? bolą cię barki a chwyt jaki był taki jest, przy cięższych przedmiotach raz dwa zmęczysz barki a chwyt się nie wyćwiczy. Lepiej jeśli już weź jakiś krawężnik od kostki brukowej taki abyś mógł go złapać palcami, pochyl się do przodu i w swobodnym zwisie utrzymuj go samymi palcami, kolejne ćwiczenie to zwis oburącz na jakiś ręcznikach czy czymś takim, potem, zwis jednorącz na ręczniku asekuracyjny ( druga ręka też chwyta za ręcznik ale to jedna odwala 80% pracy) jeśli opanujesz ten zwis asekuracyjny na ręczniku myślę, że z chwyt będziesz miał na tyle wyćwiczony, że spokojnie sobie powisisz na jednym ręku na DRĄŻKU :)

• 1

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 145 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Tak masz dużo racji, ale chyba mi nie powiesz że chwyt się nie polepsza? przedramie też dostaje w kość. Potrenuj według tego sposobu to zobaczymy :)

• 0

KimLee

KimLee

Advanced Member

• Użytkownik
  • 32 postów
Jest może jakiś filmik prezentujący zwis asekuracyjny, bo ciężko mi to odtworzyć tak z opisu? Dzięki za rady, każda technika zaproponowana przez was przybliża mnie do silniejszego chwytu. Odniósł by się ktoś może do mojego planu treningowego? :)
  • 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

Ja tam robię chwyt wg Skazanego 2. Obecnie dobijam do 4 serii po 50 sekund zwisu "normalnego" i niedługo przechodzę na zwis nierówny. Kiedyś bawiłem się ściskaczem i przedramiona może i były lepiej widoczne ale stawy w palcach bolały jakby mi je łamali

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

A zwis asekuracyjny to też w skazanym 2 , jedną ręką drążek drugą ręcznik przewieszony trzymasz. Jak coś to jeszcze nie próbowałem ale może być dobra zabawa :D Osobiście stosuję chwyt otwarty żeby kciuk też był zaangażowany (na tej łapie bez ręcznika bo jak ręcznik chwycę to wiadomo, że kciuk też jest w akcji :) )

• 0

KimLee

KimLee

Advanced Member

• Użytkownik
  • 32 postów
No właśnie czytałem tylko pierwsza część, drugiej nie znalazłem pdfa :P
  • 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

na chomikuj jest 

• 0

Dipsiarz

Dipsiarz

Pracuj ciężko w ciszy, niech efekty robią hałas!

• Bywalec
  • 586 postów

Nie mogłem jakoś tego znaleźć na necie więc zrobiłem w paincie :P to pomarańczowe to ręczniki :) Bejek, chwyt też się napewno ćwiczy ale naprawdę wydaje mi się, że 90 % pracy wykonują barki i zwykły zwis na drążku by mógł dać więcej bądź ugniatanie (ściskanie) dużego kawałka plasteliny ( wielkości pięści, zimnej plasteliny, bo gdy jest ciepła to łatwiej ją gnieść) 

Załączone pliki

• 3

KimLee

KimLee

Advanced Member

• Użytkownik
  • 32 postów
Dipsiarz twój rysunek tak bardzo pomocny! Dziena. Pdfy skazany 2 na chomiku są niestety puste :(
  • 0

eGzu

eGzu

Advanced Member

• Użytkownik
  • 160 postów

Mogę wrzucić linki, do 1 i 2 częśći? To będą linki na 36h, potem można usunąć post.

Z tego co pamiętam 1 części brakowało dosłownie kilku stron, ale ćwiczenia były chyba wszystkie.

edit:

wysłałem na PW

Użytkownik eGzu edytował ten post 18 czerwca 2015 - 00:09

• 1

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: chwyt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych