Plan jest w porządku, przetestuj go i sprawdź jak na Ciebie zadziała. Jeśli chodzi o dorzucenie tych pompek to jedna czy dwie serie nie powinny zaszkodzić, ale bardziej w ramach praktyki niż zmęczenia organizmu.
Zaloguj się Zarejestruj się
Stary jak świat 5x5. Przykładowy plan treningowy na wzrost siły.
Posted 17 April 2015 - 16:12 PM
Posted 22 May 2015 - 15:40 PM
Co do 5x5 to mam jedną poprawkę dotyczącą podciągania. Krok numer 2, czyli tak zwane wiosłowanie polecam wykonywać jako osobny rodzaj ćwiczenia, nie mający za wiele wspólnego z podciąganiem. Możesz wrzucić go właśnie w środę jako 5x5. Ułatwiać możesz w ten sposób że wiosłujesz z ugiętymi kolanami, a utrudniać poprzez prostowania nóg i podnoszenie ich co raz wyżej.
Mam pytanie co do ustawienia tego w treningu, Jeżeli chciałbym robić 5x5 tak jak to opisujesz na podstawie skazanego to jak powinienem wpleść krok drugi w podciąganiu?
Pon pompki zwykłe, przysiady
Sr mostki, stanie na głowie i krok 2 w podciąganiu
Pt krok 3 w podciąganiu i wznosy?
Tylko wtedy byłaby dysproporcja miedzy ruchami (pchanymi a ciągnącymi) więc lepiej dodać jakiś ruch pchany czy zrezygnować z 2 kroku skazanego?
Posted 22 May 2015 - 16:30 PM
Push:
pompki zwykłe
stanie na głowie
pull:
krok 3 w podciaganiu
krok 2 w podciaganiu.
Czyli 2:2
Gdzie dysproporcja? Mostki również można zaliczyć do ćwiczenia push, ponieważ niejako wypychasz ciało na rękach w górę (oczywiście nie jest to ćwiczenie stricte siłowe, ale izometryczne).
Stanie na głowie to tylko nazwa, ale ćwiczenie to nie polega na dosłownym staniu na głowie. Głowa ma stanowić tylko trzeci punkt do zachowania równowagi. Cała siła ma być skierowana na dłonie, a tym samym ma pracować triceps oraz barki, dlatego stanie na głowie nie powinno być idealnie pionowe względem podłoża, lecz pochylone w kierunku dłoni, aby zmaksymalizować właśnie mięśnie do pracy.
Piękno i siła, a nie pompa i masa
Posted 22 May 2015 - 20:24 PM
Posted 22 May 2015 - 22:22 PM
to przeczytaj jeszcze raz a jak nie dojrzysz to jeszcze raz
Posted 23 May 2015 - 09:46 AM
Witam, jak ułożyć trening 5x5? Przeczytałem ten artykuł i nie doszukałem się przykładu jakiegoś planu :PP. Na co działa taki trening 5x5?
Paluch69 jesteś jednym z niewielu użytkowników, do których moja cierpliwość się skończyła i zaczynam omijać Twoje posty, ponieważ usilnie próbujesz pokazać nam, że masz w tyle nasze rady i chcesz trenować po swojemu ![]()
W tytule tematu jak byk napisane "na wzrost siły", a Ty głupio pytasz "na co jest trening". Plan treningowy jest opisany w pierwszym poście. Mało tego. Jest rozpisanych nawet kilka wariantów, aby wybrać coś dla siebie. Jest to około 30 linijek tekstu odnośnie ułożenia planu, więc tego nie da się nie zauważyć. Nie przeczytałeś nawet pierwszego postu w całości.
Posted 24 May 2015 - 17:30 PM
Witam
Realizuje teraz plan 5x5. Moje pytanie dotyczy treningu brzucha. Czy też musi być on 5x5?
Posted 24 May 2015 - 17:44 PM
Nie. Wznosy nóg na drążku 3-4serie po 8-10 powtórzeń wystarczą.
Posted 24 May 2015 - 19:31 PM
Witam
Realizuje teraz plan 5x5. Moje pytanie dotyczy treningu brzucha. Czy też musi być on 5x5?
To zależy od Twojego celu, jeśli jest num siła to 5x5 powinien się sprawdzić, jeśli masa mięśniowa to przedział serii i powtórzeń może być taki jaki zaproponował Powadzi. Ewentualnie różne hybrydy w stylu 10x5 (masa mięśniowa + siła w drugiej kolejności).
E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.
Posted 24 May 2015 - 19:45 PM
Do takich cwiczen moze np nalezec smocza flaga, gdzie nie licza sie tylko miesnie brzucha, a prawie wszystkie w calym ciele.
Choc czytalem, ze miesnie proste brzucha to miesnie zlozone z wlokien bialych, wiec lubia dostac mocno w ciry.
wysłane za pomocą TapaTalk
Posted 24 May 2015 - 20:10 PM
W zasadzie każde ćwiczenie wykonywane w systemie 5x5 może wytwarzać wiele napięcia mięśniowego i przeginanie z takimi schematami może wpływać negatywnie na organizm, ale jest to temat na osobną dyskusję ![]()
E = mc2
Posted 24 May 2015 - 21:18 PM
Moim celem jest L sit z póżniejszym V sitem.
Posted 25 May 2015 - 19:32 PM
W takim razie możesz próbować, choć trening progresji statycznych różni się od treningu ruchów lokomocyjnych.
E = mc2
Posted 27 May 2015 - 16:21 PM
Dzięki wszystkim
Posted 04 June 2015 - 20:33 PM
Witajcie mam pytania co do tego planu a mianowicie czy mozliwe jest wykonywanie 2 albo nawet 3 razy w ciagu tygodnia dana partie czyli np pon-pistolet 5x5, podciaganie nachwyt szeroki 5x5, pompki nierowne 5x5, dipy 5x5, pike push ups 5x5 w srode i piatek tak samo, czy takie treningi nie beda zbyt intensywne i czy zdaze sei zregenerowac?
Posted 04 June 2015 - 21:32 PM
Ps. Profesor prawa gospodarczego mial zasade, ze na dziwne pytanie udziela dziwnej odpowiedzi. Skad mamy wiedziec, czy zdazysz sie zregenerowac?
Przeciez jest to indywidualna sprawa i wplywa na nia mnostwo czynnikow.
Najlepiej sprobuj i sprawdz na sobie.
Jesli po 2 tygodniach takich treningow rozwalisz jakis budzik to znaczy, ze organizm nie nadaza z regeneracja (regenerujemy sie w czasie snu).
Ps2. Twoj plan treningowy jest pozbawiony sensu
wysłane za pomocą TapaTalk
Posted 04 June 2015 - 21:58 PM
chodzilo mi o to ze we wtorki, czwartki, soboty robilibym taki "glowny" trening czyli poprostu maksymalna sila, ktora chce uzyskac danym cwiczeniem . w srody, piatki, niedziele mialbym mostki,wznosy nog do drazka,planka,stanie na glowie, progresja do back lever,wycieraczki na ziemi,supermena,sprinty. czy ma to jakikolwiek sens czy raczej dac sobie spokoj ?. ewentualnie we wtorek i sobote milabym 5x5, a w czwartek lzejszy trening np 2-3x5 chodzi mi o podobny trening do tego http://workout-polsk...ut-wasze-opinie lub tego http://kalistenikapo...5x5-izometryka/
Edited by ekipa123, 04 June 2015 - 22:33 PM.
Posted 04 June 2015 - 23:53 PM
W jednym treningu 4 push, 1 pull . W treningu na siłe (i w żadnym innym) nie może być takich dysproporcji. Zakładam że po tych progresjach chcesz być mistrzem w dipach, pompkach jednorącz i hspu?? Wyznacz sobie jeden cel i go zrealizuj. Potem kolejny i kolejny a nie wszystko na raz.
Posted 05 June 2015 - 00:26 AM
nie napisalem, ze dokladnie taki sam trening, ale rozumiem co masz na mysli. jeszcze jedno pytanie. dzielic 5x5 na push i pull czy moze na push-pull-squat ?
Posted 05 June 2015 - 01:34 AM
Jak chcesz, ale i tak wypadałoby wykonywać pistolety w ramach schematu 5x5. Zatem albo push/pull/leg, albo podział góra/dół albo próba upchania wszystkiego w schemacie FBW (chyba najmniej polecany przeze mnie sposób w treningach czysto siłowych, ale jak zawsze eksperymentuj i reaguj na to co podpowiada Ci ciało).
E = mc2
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report