Czy plan 5x5 będzie działał na deficycie kalorycznym?
Zaloguj się Zarejestruj się
Stary jak świat 5x5. Przykładowy plan treningowy na wzrost siły.
Posted 08 February 2015 - 01:53 AM
Posted 08 February 2015 - 11:04 AM
Co masz na myśli mówiąc o deficycie?
Nie jestem w stanie przez internet ocenić czy indywidualnie jesteś gotowy na tego rodzaju program. Więc jakikolwiek program przeznaczony dla ogółu traktuj zawsze z przymrużeniem oka i przede wszystkim zawsze go dostosuje do swoich potrzeb.
Zacznij od 3x w tygodniu. Jeśli 3x w tygodniu to za dużo, to zmniejsz do 2x, jeśli to za dużo, to problem tkwi nie w planie treningowym tylko w odżywianiu, regeneracji oraz ogólnej profilaktyce i zdrowiu.
Posted 08 February 2015 - 18:07 PM
Posted 16 February 2015 - 18:31 PM
Trenuję obecnie wg "Skazanego..." i poważnie zastanawiam się nad przejściem na system 5x5, ponieważ zależy mi głównie na sile i masie czysto funkcjonalnej, chociaż widocznej (w stylu dawnych mistrzów kulturystyki). Miałbym zatem kilka pytań:
1) Czy dwie pierwsze serie można traktować jako rozgrzewkę, czy należy robić wcześniej jakieś dodatkowe serie z zakresu lżejszych ćwiczeń ?
2) Powtórzenia z dalszych serii (znaczy od 3-5) lepiej wykonywać do ostatniego poprawnego technicznie powtórzenia, czy zostawiać "zapas" siły (podobnie jak przy "smarowaniu gwintów" ?
3) Czy trening brzucha metodą 5x5 (wznosy nóg) ma sens ?
4) W przypadku treningu siłowego podobno im częściej tym lepiej, więc można próbować FBW 5x5 dwa razy w tygodniu czy jest to przesada ?
Przepraszam jeżeli powielam jakieś pytanie ale to długi wątek i mogłem coś przeoczyć.
Kalistenika - twoje ciało to najbliższa i najtańsza siłownia, jaką możesz znaleźć, w dodatku czynna całodobowo ![]()
Nie szukaj wymówek. Szukaj sposobów.
Posted 16 February 2015 - 19:13 PM
1. Rozgrzewkę wykonuj przed całym schematem 5x5 - tutaj każdą serię danego ćwiczenia wykonujesz w tym samym stylu, tylko z różną ilością powtórzeń.
2. Zawsze zostawiaj sobie jedno powtórzenie zapasu, nigdy nie trenuj do zmęczenia ( a na pewno nie rób tego przy schematach na siłę, ewentualnie od czasu do czasu )
3. Tak
4. To zależy czy wyrobisz z regeneracją, możesz spróbować.
E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.
Posted 16 February 2015 - 19:19 PM
Dzięki, ta rozgrzewka to ma być po prostu ogólnorozwojowa ?
Kalistenika - twoje ciało to najbliższa i najtańsza siłownia, jaką możesz znaleźć, w dodatku czynna całodobowo ![]()
Posted 16 February 2015 - 19:21 PM
Wykonuj klasyczną rozgrzewkę - jakieś aeroby, łatwiejsze warianty ćwiczeń ( przykładowo jeśli wykonujesz pompki nierówne w schemacie 5x5 to na rozgrzewkę wykonaj jedną czy dwie serie pompek zwykłych ) itd. Wątków o rozgrzewce było sporo, poszperaj na forum.
E = mc2
Posted 19 February 2015 - 14:39 PM
A jeszcze jedno pytanie, do trenujących systemem 5x5 - stosujecie zawsze specjalne techniki napięciowe (tzn. te z "Nagiego wojownika") czy raczej ćwiczycie "normalnie" ?
Posted 23 February 2015 - 23:03 PM
Techniki z "Nagiego wojownika" można stosować w każdym sporcie siłowym, a nawet powinno się to robić zważywszy na to, że ułatwiają one każde ćwiczenie i minimalizują ryzyko kontuzji. W zasadzie gdy będziesz kiedyś przenosił szafę czy inny ciężki mebel to przypomnij sobie o napięciu mięśniowym - z pewnością okaże się ono przydatne ![]()
E = mc2
Posted 24 February 2015 - 15:45 PM
Czy plan 5x5 będzie działał na deficycie kalorycznym?
Ponawiam pytanie. Chodzi o ujemny bilans kaloryczny (redukcja).
Posted 24 February 2015 - 18:51 PM
Posted 16 March 2015 - 21:10 PM
Siema,
Mam ten sam problem co @blackram. Trenuję wg. skazanego i szukałem innego planu treningowego na zwiększenie siły. Nie jestem jednak do końca przekonany ponieważ np. krok przejścia pełnych pompek wg. książki Wade nie jestem w stanie zrobić a przy schemacie 5x5 zrobiłem je spokojnie (3 minuty przerwy między seriami). Podobnie z innymi krokami. Jak teraz przechodzę do kroku cięższego to zrobić lżejszy tydzień 2x5 czy od razu przechodzić do 5x5?
Posted 17 March 2015 - 11:25 AM
Zgodnie z zaleceniami Luko - powinieneś. Ja na chwilę obecną przeszedłem do treningu obwodowego, za jakieś 2 - 3 miesiące zastanowię się czy wrócę do 5x5 czy zmienię na FBW (pod bardziej masowym kątem), na razie jednak chcę zrobić solidną podstawę ogólnorozwojową, skoro już rezygnuję z programu wg "Skazanego...".
Posted 17 March 2015 - 22:34 PM
Myślę że po 5x5 wrócę do planu wg. wskazanego. Wszystko zależy od tego jak się 5x5 sprawdzi.
Posted 18 March 2015 - 15:41 PM
Myślę, że (zwłaszcza wobec "Skazanego...") sprawdzi się tak, że nie wrócisz
Jesli jesteś zasadniczo początkujący, to warto jednak jakieś 2-3 miesiące potrenowac obwodowo, celem przygotowania się do cięższego treningu, jakim niewątpliwie jest 5x5. Przynajmniej tak radzi większość bardziej zaawansowanych użytkowników forum, więc warto posłuchać.
Posted 22 March 2015 - 14:30 PM
ile zrobic takich obwodów w kazdej z 5 serii aby przejsc do następnej progresjii??
Metoda wprowadzona jako urozmaicenie.
Posted 22 March 2015 - 20:20 PM
Tutaj jest kilka odmian tych samych ćwiczeń, więc lepiej byłoby się skupić na poszczególnych wariantach danego ruchu. Ten obwód pod koniec filmiku jest bardziej pod zbudowanie sylwetki niż wyrobienie siły.
E = mc2
Posted 24 March 2015 - 20:50 PM
Dzięki, a czy rozkład tygodniowy 5x5 może wyglądać tak:
Poniedziałek push
wtorek pull
sroda legs
czwartek push
piątek pull
sobota legs
Tylko 5x5 bez żadnych dodatków, rozgrzewka trening i do domu. Ewentualnie babycrawl i rocking w tej pozycji??
Posted 24 March 2015 - 22:48 PM
Plan jak najbardziej w porządku jeżeli wyrobisz z regeneracją, co przy treningu na siłę nie powinno stanowić dużego problemu. Dodanie resetów również jest dobrym pomysłem.
E = mc2
Posted 17 April 2015 - 00:56 AM
Witam,
Przymierzam się do 5x5. Proszę o ocenę planu
pon. podciąganie, zwis, pompki
śr. brzuch, przysiady
pt. podciąganie, pompki w staniu na rękach
Jak do tej pory dorzucałem w moich treningach ćwiczenia na triceps np. triceps extension push-ups. W dalszym ciągu ćwiczenie te jest dla mnie wyzwaniem i zastanawiam się nad wrzuceniem go w 5x5 na środę. Czy nie będzie to za dużo, biorąc pod uwagę, że i w pon i pt mam już pompki?
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report