Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Odżywki a zdrowie

• Please log in to reply
218 replies to this topic

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość

Kolejny raz bo kolejny raz ktoś w wątek o odżywkach wrzuca informację o negatywnym działaniu sterydów i to w dodatku rzekomym, bo infekcja nerek równie dobrze może ale nie musi mieć powiązanie z dopingiem, a z artykułu nie wynika w żaden sposób co miało negatywny wpływ na stan zdrowia "bohatera" newsa.

Jak będzie temat o rowerach i ich oddziaływaniu na zdrowy tryb życia to będziemy wrzucać foty ciał rowerzystów z wypadków i negować jednoślady bo bieganie jest lepsze?

Trochę jest to zamknięte koło.

Opal, mam wrażenie, że w wątek o odżywkach dyskretnie wrzucasz pochwałę sterydów. Apeluję do Ciebie, żebyś przestał, bo na tej stronie nie promujemy tego świństwa.
  • 0

opal

opal

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 69 posts

Nie popieram SAA, ale pragnę po raz kolejny zwrócić uwagę na różnicę między nimi a odżywkami typu kreatyna, czy nawet spalacze lub boostery przedtreningowe, to tak jakby porównywać czołg z osobówką, bo też jeździ.

Chyba muszę się ciągle powtarzać! Jeszcze może napiszesz, że jest tutaj niesamowite lobby sterydów i narkotyków, które jest moim dziełem.

Jak sam napisałeś jest to wątek o odżywkach i przejrzyj proszę wcześniejsze posty i ogarnij kto tutaj wrzuca teksty o SAA w kontekście suplementów diety.... na pewno nie ja! bo dla mnie sterydy to sterydy a odżywki to odżywki dwa różne tematy.
To, że napisałem prawdę dotyczącą domysłów na co ktoś umarł lub ktoś inny będzie umierał nie jest równoznaczne z moim poparciem dla nielegalnego dopingu.

Bo sam chyba przyznasz, że nie ma potwierdzonych faktów na szkodliwość dla zdrowia a co dopiero na śmiertelność po sterydach, a tym bardziej po odżywkach, które są zupełnie czym innym... nie ta liga!
Opierajmy się na faktach nie domysłach, tym bardziej filozofów i myślicieli, szukających spisku we wszystkim.

Już wiem co napiszecie, że SAA/ suple nie zabiją bezpośrednio a pośrednio.
1. SAA nie równa się odżwyką! abstrakcja jakaś
2. jedzenie tłustego lub samego białka mocno niszczy organizm i na to są dowody, a jakoś nie widzę specjalnego piętnowania tych chorych praktyk
3. kogo obchodzi mocna farmakologia w kulturystyce? jak ktoś chce poczytać na ten temat to jest przynajmniej kilka forum polskojęzycznych gdzie są odpowiednie działy temu tematowi poświęcone, a nie pisanie bzdur o koksach w świetle suplementów diety

Robi się już to monotonne, bo jak chłopak pyta o kreatynę to nie chce czytać o szarlataństwie związanym z sterydami i biznesem, a ciągle widzę takie newsy ;)
Zawsze można założyć nowy temat, a nie mydlić oczy ludziom tutaj!
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts

Bo sam chyba przyznasz, że nie ma potwierdzonych faktów na szkodliwość dla zdrowia a co dopiero na śmiertelność po sterydach, a tym bardziej po odżywkach, które są zupełnie czym innym... nie ta liga!
Opierajmy się na faktach nie domysłach, tym bardziej filozofów i myślicieli, szukających spisku we wszystkim.

Opal a czy Ty aby też mijasz się z faktami.

Sterydy to leki a "każdy lek niewłaściwie stosowany może zagrażać Twojemu życiu lub zdrowiu" tę formułkę chyba każdy z nas dobrze zna słysząc ją kilka razy dziennie w radiu lub tv - to a pro po nie potwierdzonych faktów na szkodliwość dla zdrowia czy śmiertelność po niezgodnym z przeznaczeniem (niewłaściwym) stosowaniu leków. Informacja ta jak sugerujesz jest oparta na domysłach filozofów i myślicieli.

Co do dopingu i odżywek. Niestety od ładnych paru lat obie te ligi się mocno przenikają a to za sprawą rozluźnionej polityki USA co braku wymaganych zezwoleń na wprowadzanie nowych specyfików na rynek i tak kolejno pro-hormony, efedryna i ostatni hit 1,3 dimetyamylamina. Składniki "suplementów", które obecnie znajdują się liście środków dopingujących. Wiele takich specyfików trafiło m.in. na Polski rynek ku uciesze siłownianych herkulesów.
  • 0

Konto usunięte

Konto usunięte

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 316 posts
W sumie to prawda. Gość zapytał o kreatynę i białko a tu dyskusja o najsilniejszych sterydach na rynku :D
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts
Ja uwazam, ze co jak co ale forum kalisteniczne powinno sie w ogole odbywac bez takich produktow, od tego sa dziesiatki for z reklamami i swoimi sklepikami. W koncu to nie kulturystyka, ze trzeba ladnie bicka na sezon wypucowac i zaokraglic a raczej w pewnym sensie styl zycia. Co mi da monohydrat w planche czy l-sicie? Po kiego mi tony bialka do pompek na rekach czy muscle-upa? Czy jak bedzie akcja na jakims placu z drabinkami czy drazku typu "pokaz no flage albo muscleupa" to wtedy powiesz "sorkasy, akurat nie jade na kreatynce, nie dam rady" ?

Sam Pavel w wiekszosci swoich ksiazek wyglada jak chuderlak co wysmiewaja brojlery na forkach typu *fd i jakos nie przychodzi mu do glowy zeby sie nawciagac supli, co przeciez moze zrobic bez problem, nie? Bo sztuka jest wygladac tak, zeby nikt na podstawie twojego wygladu nie mogl cie posadzic o to co w rzeczywistosci potrafisz. Prawo minimum :)
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
To może odchudź się do 40kg żywych kości, przecież ma być nic nie widać ;)
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts
Nie hiperbolizj :)
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
A ja suplementuję i się tego nie wstydzę. Biorę kreatynę od chyba 9 miesięcy non stop, małe dawki rzędu 2 gramów dziennie. Nie dla pompowania sylwetki tylko po to by przyśpieszyć regenerację (odbudować zapasy ATP). Biorę witaminy i mikroelementy oraz tłuszcz rybi. Po treningu zawsze wciągam szejka z izolatu białka i prostych węgli. Nie po to by moje mięśnie były większe lecz żeby przyśpieszyć regenerację pomiędzy treningami. Nie jadam przed godziną 12tą więc rano zawsze wciągam 10g BCAA. Czasem dlatego że lubię wciągam sobie boostera przedtreningowego albo mocną kawę. Nie zawsze bo przed ćwiczeniami w pionie z głową w dół (mostki czy stanie na rękach) lepiej sobie ciśnienia nie podnosić. Poza tym zdrowo się odżywiam i czuję się świetnie jak na 40 latka. Uważam, że suplementy nie są szkodliwe jeśli nie zastępują diety lecz są dodatkiem i używane są z rozsądkiem i umiarem, czasem po prostu dla wygody. Jednocześnie jestem świadomy, iż nawet najlepsze suplementy nie zastąpią treningu. Dobrze skomponowany trening daje więcej niż najlepszy booster testosteronu :D i jest przyjemniejszy niż łykanie tabletek.

Suplementy trzeba brać tak by ich wpływ na nas był kontrolowany. Tak, by ich nagły brak na rynku miał znikomy wpływ na nasze osiągnięcia.

Wrzucanie leków i suplementów do jednego wora uważam za nieporozumienie. Zarówno przez zwolenników sterydów jak i zatwardziałych przeciwników suplementów i orędowników jazdy "na czysto".
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts
Wszystko fajnie tylko wpływ kreatyny na szybkość odbudowy ATP jest bliski zeru:) Kreatyna działa inaczej :) Suplementacja kreatyną sprawia że zwiększamy ilość zmagazynowanej w mięśniach fosfokreatyny i to jest całe cudowne działanie.

W normalnych warunkach tych zapasów starcza do 2-5s pracy mięśni, jak się suplementujemy to tego zapasu starczy na trochę dłużej i to jest cała filozofia kreatyny :)

Jako ciekawostkę dodam, że zapas fosfokreatyny w mięśniach regeneruje się w czasie do 10-15 minut u każdego zdrowego człowieka nie będącego zawodowym sportowcem :)
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Biorę kreatynę od chyba 9 miesięcy non stop, małe dawki rzędu 2 gramów dziennie. Nie dla pompowania sylwetki tylko po to by przyśpieszyć regenerację (odbudować zapasy ATP)

Czujesz jakies wielkie plusy tej suplementacji, ktorych nie bylo bez niej?

Jak skonczysz cykl to co bedzie? Bedziesz czul, ze znowu jestes jeden level do tylu?
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Salute - nie biorę kreatyny w cyklu. To stała suplementacja. Po jej całkowitym odstawieniu nie poczuję nic poza wolniejszą regeneracją. Nie biorę jej 15 gramów dziennie tylko 2. To poziom niższy niż dawka podtrzymująca w zwykłym cyklu.
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
Ale tak w zasadzie to skąd wiesz, że bez kreatyny było by gorzej skoro bierzesz ją cały czas? :)
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
To przypuszczenie, ale taka suplementacja wyjątkowo kosztowna nie jest wiec stosuję.

Wysłane z Tapatalk2
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Mi pozostała kretka jeszcze jak dostałem bonus na sfd. 2 kapsułki po 750mg raz dziennie po trenie. Wybiorę i nic więcej już nie kupuje. mam trochę białka(z tauryną) jeszcze, jeżeli data przydatności jeszcze jest dobra to też pewnie zuzyje do końca, choć dużo tego nie ma.
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Ale tak w zasadzie to skąd wiesz, że bez kreatyny było by gorzej skoro bierzesz ją cały czas? :)

No wlasnie, organizm sie zaadoptuje i przyzwyczai, w dodatku taka mikra dawka...dziwne to dla mnie.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Jeżeli Mu to pomaga i chce to kupować to niech bierze.
  • 0

opal

opal

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 69 posts
http://anabolicminds...ne-should-3270/
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts

http://anabolicminds.com/forum/content/supplements-everyone-should-3270/

no i jasne, dziwne że cały pakerski światek wciąż łyka noxpumpy czy inne jack3d :s
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts
No argument "should" na stronce anabolics mind przekonywujacy :D
  • 0

bicek

bicek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 206 posts
Według mnie odżywki które szkodzą to boostery No,wszystkie przedtreningówki (w niektórych przedtreningówkach jest kreatyna,ale nie o nią tu chodzi ale o inne substancje jak właśnie kofiena która pobudza,i środki które odpowiadają za pompę mięśniową) np SAW firmy trec czy Hyper Pump firmy burnieka sports(to wszystko szkodzi sercu),tribulusy(przy hormonach ja wolę nie majstrować) i bym jeszcze mógł długo wymieniać te środki którym nie ufam.Wymieniłem tylko przykłady,nie robię anty-reklamy tych produktów które wymieniłem.Odżywki które według mnie nie szkodzą to kreatyny,białka,węglowodanowo-białkowe,gainery, też suplementy witaminowo-minerlane.Ale pamietajcie WSZYSTKO Z UMIAREM.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users