Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Progresja ciężaru w ćwiczeniach kettlami

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
292 odpowiedzi w tym temacie

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów

Ja to właśnie dziś robiłem - 300 ketlebell challenge (Steve Maxwell), tylko zamiast deck-squat (17:00) robiłem goblet squat.
Nie mogę sobie poradzić z tym ćwiczeniem :/ ale dla mnie ta "trzysetka" to taka odskocznia, więc nie ma co płakać :)

Bar-Man - ładnie..
Takie coś jak u Ciebie pod palcem serdecznym, to u mnie jest pod serdecznym i środkowym.
Już nawet z tym nie walczę - co jakiś czas zedrę skórę :)

Przykładowo - w swingu 24kg też mi się skóra niszczy, bo wymachiwany kettel jakby mi ją rozciągał (skórę).
Rękawiczki trochę pomagają. Też mam nakrapiane, ale zakładam je "normalnie" :)
Nakrapiane za 2zł - jedne z lepszych!

A u Ciebie widzę jeszcze wspominany niegdyś sandbag, gumy, skakanka, łańcuchy (do wiązania, czy do dźwigania - jako obciążenie?) no i kolekcja kettli :)
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
Piszecie o tych zwykłych szmaciankach z gumkami? Hym...mam takie dość opięte.. Spróbuję

No Piotrek to z arsenałem tu sobie zdjęcie zrobił :)

Czy ktoś natknął się na art o tym jak poprowadzić trening z kettlami dla dziecka? Młody waży 34 w porywach, 146 wzrostu. Z tą moją 12 to trzyma się dzielnie ale stracha mam i myślę, że im szybciej kupię jakąś 8 tym lepiej. Tylko czy to nie za dużo jak dla takiego niezbyt dużego człowieka?
  • 0
Każdy ma swego uciekającego króliczka

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Posted Image

POLECAM!
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
Salute powinnam napisać, że spróbuję w piątek ale pewnie jutro jakoś się przymierzę. Dzięki :)

Heh pewnie widzieliście
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
No to co na zdjęciu to wyhodowałem w poniedziałek, a dziś sie urwało przy C&P :-D tak w sumie co tydzień coś nowego wyskakuje. Rękawiczki nie lubię ale czasem to konieczność. Musze sobie kupić dobrą magnezje.

Łańcuch do podwieszania obciążeń do podciągnięć i dipsów. Wieszam sobie kettla czasem żeby nie było za lekko. Czasem w weekend gumami trochę macham zgodnie z wytycznymi Adama Kalmana.

Kocie - jeśli zrobiłaś "tylko" drabinę swingów zamiast piramidy to może i dobrze. Przynajmniej możesz dziś chodzić :-D. Powoli do przodu. Im mniej pośpiechu tym lepsze rezultaty.

Widzę, że się towarzystwo kettlowe to ożywia :-D

Ja dzisiaj tylko 5 serii podciągań na drążku i trx, 5 serii przysiadów i 5 drabin od 1 do 4 powt. Double Clean&Press z 2x20kg.

Ja swojemu dziecku (8 lat, 33 kg)kupiłem najpierw kettla 4kg ale widzę że już posłuży raczej jako przycisk do papieru ;-)
Nauczyłem go podstawowych ćwiczeń jak swing, clean, press. Na razie nie chce cisnąć zbyt dużo żeby nie zniechęcić. I tak chłopak ćwiczy dużo kalisteniki i innych.

Wysłane z Tapatalk2
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
4 kilo..Młody by się obruszył na mnie za to. Może 6' znajdę. 8 to już 1/4 wagi ciała.
Właśnie chodzić to tak średnio. Bardziej mnie boli jak robię schodki pojedynczo niż po dwa :P Może to dlatego, że zawsze po 2 chodzę stąd i mięsień przywykł.
Heh Piotrku to mamy podobnie. Chwała, że chłopaki myślą by trenować... Młody mnie ostatnio glebi pompkami na ścianie na 1 łapie ale w nogach jest słabszy :P A co, dowartościuję się publicznie :P

Żarty na bok. Trzeba iść spać i się zregenerować. Kolorowych :)
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
No 4kg wydawało sie wagą bezpieczną :-D ale okazało sie, że takim to on macha bez przerw miedzy seriami ;-)

Wysłane z Tapatalk2
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
http://allegro.pl/ha...3141743513.html zamówiliśmy z Młodym 6" Heh taką z podstawką gumową. Nie wiem czemu ale żeliwne 6' na allegro mają jakiś dziwny uchwyt. Ta jako jedyna wydawała mi się przystępna.

Uda nadal bolą ale znacznie mniej. Podgonię papiery i znowu pomacham.Fajnie dzień się zapowiada. Mam niedosyt na łydki i brzuch. Plecy też jakoś nic na siebie nie wzięły. Wg kali dzisiaj mam podciąganie i wznosy nóg. Spróbuję sit up'y zrobić z kettel przed klatką. Może uda się wycisnąć :P
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

No to co na zdjęciu to wyhodowałem w poniedziałek, a dziś sie urwało przy C&P :-D

Co nie zabije to wzmocni. Wazne, ze sciezki neurologiczne sie przecieraja :D Ja tam jestem przeciwnikiem, wole miec czucie i dobry chwyt niz sie obawiac, ze mnie lapy zapieka :) Rekawiczki kojarza mi sie z silownia i rozowym kolorem ;)

Spróbuję sit up'y zrobić z kettel przed klatką. Może uda się wycisnąć :P

Poprobuj takich z wyciagneta reka do gory, bedziesz miala dobry start do tgu.
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
Salute - to prawda, że ćwiczenie w rękawiczce jest dziwne. Nie lubię tego bo chwyt wtedy niepewny i człowiek zmienia od razu napięcie mięśni by nie upuścić kettla. Po takim treningu w rękawiczce miałem mega napompowane bicepsy bo ciągle kontrolowałem ciężar podczas jego lotu w dół. Poza tym też można się nabawić odcisków i obtarć jak się rękawiczka zagnie w jakimś miejscu. Tak czy siak ćwiczyć trzeba. Jak boli nie do zniesienia to rękawiczka pomaga.

Odciski pojawiają się niby przy niewłaściwej technice przy wykonywaniu snatch. Staram się więc tą technikę modyfikować we właściwą stronę, czyli przy zrzucaniu ciężaru w dół rączka kettla opiera się tylko na palcach jak na haku, przy ciągnięcu w górę również, a lądowanie odbywa się w podstawie otwartej dłoni. Taka jest teoria. Niestety w praktyce nie zawsze tak się ułoży jak się robi tych powtórzeń po 70 na rękę. Myślę, że sama skóra się do tego nigdy nie przyzwyczai, ale liczę, że technika z czasem dojdzie do właściwej. Tempo zmian wydaje się bardziej ewolucyjne niż rewolucyjne ;)
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Kiedyś widziałem filmik jak jakiś kilkulatek zasuwał LCCJ - chyba z 2x16 - coś koło 30 powtórzeń w 2-3min (a może to były same JERKI).
Niestety nie znalazłem..

Garść innych:

Zacząć można wcześnie ;)

Jakaś "trzysetka" pewnie :)

• 0

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
Kano - na tym etapie chodzi bardziej o bezpieczeństwo niż efekty treningowe. Uwierz mi :D
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
No to może tak:

Posted Image

http://www.youtube.com/watch?v=hUS0xzzU6sM&feature=player_embedded
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
Wzrok Młodego bezcenny :P
Rany jak dziewczynką majtnęło.
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Ja mam hantel 20kg(50zł) i nim sobie macham jak mam ochotę, nie potrzebuje kupować kettla 20kg za ponad 200 stówy jak nie lepiej :)

Tu masz porownanie. Sprobuj, tylko zaladuj sobie 24 albo 32 kg na hantla i zaloz dobre ochraniacze na kolana :D

http://www.youtube.com/watch?v=j1f5Ou0yIu8&feature=player_embedded
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów

• 0

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
Ciekawostka przyrodnicza. We wtorek przyjrzałem się moim kettlom stojącym pod ścianą. Wszystkie podobne do siebie, tego samego kształtu i koloru czarnego. Różnią się tylko wagą o 4kg. Obecnie ćwiczę tymi 20kg. Jakie było moje zdziwienie, kiedy odkryłem ślady magnezji od ręki zaciśniętej na jednym z 24kilogramowych odważników. Nie przypominam sobie bym chwytał dla zabawy którykolwiek z nich, a nawet jakby, moje ręce są pokryte magnezją tylko kiedy ćwiczę. Co się okazało? W sobotę zrobiłem trening (TGU, wiatraki i swingi) z większym ciężarem, a przekonanie, że ćwiczę tylko 20 kilogramami w ręku spowodowało, iż dodatkowe 4kg nie wpłynęło na liczbę powtórzeń w większości ćwiczeń (zgodnie z rozpiską nawet je zwiększyłem względem wcześniejszego treningu). Oszukałem nieświadomie swój mózg. Jutro ćwiczę już 24kg kettlem programowo.
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
No pieknie I jak tu napisac ze przytaszczylam do domu 6' :P najlepszy tekst kuriera:" pani sprawdzi czy nie uszkodzony" :) zartownis :) kettel ma gumowa podstawke, Jakby to cokolwiek zmienialo. Zreszta lepiej sie nie przekonywac na własnym doświadczeniu. Napisane jest na nim stayer, raczka wyprofilowana tak samo jak w moim..zeby tylko Młody dał pocwiczyc :)

Co to sa wiatraki?
Przepraszam za pisownie...jablkopad :(
  • 0

Konrad SF

Konrad SF

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 10 postów
Czarny Kocie wiatraki to tzw windmill. Zobacz pod tym linkiem
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
wiatraki to inaczej windmill
http://www.mikemahle...fo_windmill.jpg

Haha to pomyśl co mówił kurier jak przywiózł paczkę 2x24kg ;) i miał wnieść na 2 piętro :P używał zaklęcia ale nie działało khyhy
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych