Zaloguj się Zarejestruj się
Progresja ciężaru w ćwiczeniach kettlami
Napisano 04 czerwca 2013 - 17:46
Napisano 04 czerwca 2013 - 18:20
Mylisz się ale nie tylko znam kettle z jednego źródła, nie mógłbym być takim ignorantem ;]
Ale okej uznajmy że nie mam wiedzy, nie muszę jej mieć, mam rezultaty, tyle wystarczy.
Podaj mi jakieś ciekawe źródła, tylko oprócz Cotterra, Fedorenki i Ruudneva ![]()
Napisano 04 czerwca 2013 - 19:08
Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.
Napisano 05 czerwca 2013 - 17:49
Napisano 05 czerwca 2013 - 19:06
Jeśli nie interesuje Cię siła na tą chwilę, to odpuść sobie pressy na tą chwilę.
2-3 razy w tygodniu Swingi. Polecam ten plan http://www.strongfir...at-programming/ + get up (nawet tylko jego pierwsza część) tak ze 2 razy w tygodniu, nawet jako rozgrzewka przed kali. Wszystkie Twoje wyniki w kali, skoczą do góry. Podstawy to podstawa
Jak łączyć swingi z get up? Ćwiczymy je tego samego dnia czy na przemian? W jaki sposób dobrać ilość powtórzeń i serii get up? ![]()
Napisano 05 czerwca 2013 - 19:20
Get up - dni 1,3,5
Swinig - dni 2,4,6
Jeśli dojdziesz do świetnej formy możesz robić smarowanie gwintów.
Get upy najlepiej robi się na czas. Ustawiasz sobie stoper na 5-10 minut i jedziesz. Zaczynaj od słabszej strony. A dobór jest zawsze prosty: czujesz że spada technika, to proste przerywasz i dziękujesz na ten dzień.
Napisano 05 czerwca 2013 - 19:21
Na skrzynkę dostałam więc macie i Wy
http://www.kettlebel...ttlebell-intro/
Miał warsztaty 1 czerwca w Gdańsku na które miałem jechać. Ale ostatecznie zrezygnowałem. Hmmm GS mnie bardzo interesuje po tym co czytałem o nim autorstwa Cottera.
Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.
Napisano 05 czerwca 2013 - 22:40
Napisano 06 czerwca 2013 - 10:15
Cotter jest najlepszym anglojęzycznym źródłem jeśli chodzi o GS. Trenował kilka lat z Fedorenką, brał udział w masie zawodów. Jeśli masz jego Encyclopedia of Lifting to masz praktycznie wszystko co wiąże się z kettlami. W tym jego DVD pojawia się nawet Fedorenko.
IKFF jest jedną z najlepszych federacji dotyczących GS. Jest ich oczywiście mnóstwo, ale reszta to raczej takie gadanie typu: 'mój styl jest prawdziwy a Twój nie' co mi zawsze przypomina klasyczną już dyskusję na forach muzycznych 'moja muzyka jest prawdziwa, a Twoja to podróba' ![]()
I również proszę o ten materiał w języku rosyjskim, uczę się rosyjskiego więc spokojnie obadam sobie ;]
Napisano 06 czerwca 2013 - 18:50
Zainteresowanym tematem różnic ideowych pomiędzy GS i Hardstyle polecam poniższy artykuł:
http://practicalpale...ettlebell-sport
Autor świetnie uchwycił sens obu stylów (bardziej chyba metod) w akapicie:
"... he considers Kettlebell Sport a sport like tennis or basketball or football or whatever. He uses Hardstyle training to create efficient movement patterns, build strength and body awareness and correct imbalances in ALL the athletes he coaches. He lays the foundation with Hardstyle and that makes the “sport specific” training work that much better."
czyli po naszemu
"...uważa GS za dyscyplinę sportu taką jak tenis, koszykówka, futbol, itp. Używa natomiast treningu Hardstyle w celu nauki efektywnych (poprawnych) wzorców ruchu, budowy siły i świadomości ciała oraz korekcji równowagi wśród wszystkich swoich podopiecznych. Dzięki Hardstylowi tworzy podstawę, która zdecydowanie ułatwia później trening specjalistyczny (charakterystyczny dla danej dyscypliny)."
Ale artykuł wart przeczytania cały. Dotyczy właściwie podstaw czyli Programu RKC Minimum. Autor porównuje dwa podstawowe ruchy tego programu do "kata" z karate i jest w tym wiele racji. Coraz bardziej zaczynam wierzyć w słowa dr. Lucluca ;D żeby po rekonwalescencji zacząć od podstaw podstaw.
Ale bym sobie poćwiczył. Tymczasem mam teraz mnóstwo wolnego czasu.
Napisano 04 lipca 2013 - 23:39
Hej,
Właśnie stoję przed wyborem pierwszego własnego kettla, stąd pytanie: czy ktoś miał, próbował, testował takie kettle:
http://allegro.pl/35...3340026004.html
http://allegro.pl/d3...3355017117.html ?
Warto?
Nie chcę na początku szastać kasą, ale też nie chcę kupować byle czego ![]()
Napisano 05 lipca 2013 - 08:42
Napisano 05 lipca 2013 - 14:17
Spokojnie. Jeszcze Ci się znudzi ![]()
Napisano 05 lipca 2013 - 15:52
Na początek zamiast planu proponuję Ci zapoznać się z ciężarem i pouczyć się techniki w poszczególnych ćwiczeniach. Bez spięcia, mierzenia czasu i liczenia powtórzeń. Później zapamiętasz ten miesiąc jako najmilszy miesiąc z kettlem ![]()
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś