Zaloguj się Zarejestruj się
podciąganie FL i HS ile razy w tygodniu
Napisano 11 sierpnia 2016 - 01:50
Ręce mam minimalnie ugięte, tego nie widać ale ja czuje, że mógłbym się doprostować, popracuje nad tym. Gimnastykiem nie jestem i nie będę ściągał łopatek, nie potrzebne mi to, jak wy chcecie się bawić w takie coś to nie ma sprawy, ja mam fronta prostego jak strzała i to mi wystarczy xd
Napisano 12 sierpnia 2016 - 14:48
Generalnie umówmy się - robienie fronta bez ściągnięcia łopatek to jak robienie podciągania bez spięcia barków - po prostu prosi się to to o kontuzję prędzej czy później i tyle
Zawsze trzeba zadbać o prawidłową pozycję ciała. Nawet w "głupich" przysiadach nie zadbanie o proste plecy (szczególnie odcinek lędźwiowy) grozi bardzo poważnymi konsekwencjami z czasem. Tam też se można powiedzieć "a ja tam nie będę prostował pleców bo po co mi to, mój przysiad jest głęboki" ![]()
Bejek, bądź mądrzejszy i popraw to co jest do poprawienia bo olewając te błędy możesz przypłacić nawet niemożnością wykonywania tego ćwiczenia już nigdy. Na gimnastykach jest nawet gościu co bark sobie wywalił i już nigdy se nie poćwiczy tak jakby mógł. Szkoda zdrowia na taki "hazard". No ale rób jak chcesz wiadomo ![]()
Napisano 12 sierpnia 2016 - 15:50
Napisano 12 sierpnia 2016 - 18:36
Tak jak pisze Merfi, wato stosować tę technikę żeby "schować" barki w stawie. Generalnie tak samo postępuje się przy dipach i innych odmianach pompek, dodatkowo pozwala to aktywować mięśnie najszersze grzbietu w wyniku czego zwiększamy swoją siłę w danym ćwiczeniu.
E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.
Guest_Clyde_*
Napisano 12 sierpnia 2016 - 20:18
Guest_Clyde_*
Uwazam że to bardzo ważne ćwiczenie, a ten gość ma fajną rutynke na scapule :]
https://youtu.be/QbGLZWtG0uI
Napisano 12 sierpnia 2016 - 22:24
Też zawsze robiłem podciąganie z opuszczonymi barkami ale ostatnio robię do dead hang'u - jest trudniej no i potrzebuję to do podciągnięć na jednej ręce. Pełny zakres ruchu jest ważny w każdym ćwiczeniu (przekłada się to na maksymalną funkcjonalność) jednak na początku przygody z podciąganiem warto chować barki i równolegle można praktykować zwisy pasywno-aktywne, aktywne no i w końcu podciąganie ze zwisu pasywnego. Jednak nie próbowałbym takiego czegoś przy dipach...
-Bruce Lee
Napisano 15 sierpnia 2016 - 22:05
Ja podciąganie stosuję do dead-hangu i zawsze przy wychodzeniu z niego spinam i chowam barki.
Dokładnie, najpierw napięcie obręczy barkowej a później normalne podciągnięcie, tzn najlepiej w HB ![]()
Podciąganie do dead hangu jest o wiele trudniejsze. Kto nie wierzy niech spróbuje. To jest trochę tak jak z uginaniem na bajcepsa - do wyprostu jest trudniej nawet z mniejszym ciężarem. Na siłce mówią "nie do wyprostu bo spada napięcie, blablabla..." gówno prawda. Pełny zakres ruchu w danym ćwiczeniu i siła w każdej pozycji powininna być priorytetem a nie napompowanie mięśni w zakresie <100% ruchu.
Jak słyszę, ze ktoś robi 20 podciągnięć a wierzga jak byk (oraz najczęściej brak sylwetki i pełnego zakresu ruchu jak i brak kontroli w fazie negatywnej) to śmiać mi się chce. Zwykle taki "kozak" nawet 10 nie zrobi w pełnym zakresie ruchu i w sylwetce. Za to 15 z tymi wszystkimi bajerami to moim zdaniem jest zaje*isty wynik. Liczy się jakość a nie ilość!!!!
Zresztą kiedyś było wyzwanie w podciąganiu w sylwetce (z zaakcentowaniem pozycji u góry i na dole + kontrolowany ruch) i jak dobrze pamiętam maks to było 13 podciągnięć.
-Bruce Lee
Napisano 18 sierpnia 2016 - 20:00
Napisano 18 sierpnia 2016 - 20:48
Poprawnie gimnastycznie BL robi się nachwytem, kciuki skierowane na zewnątrz.
Poprawnie gimnastycznie kolego robi się podchwytem i tak, kciuki na zewnątrz ![]()
jeśli odczuwam kłucie w łokciach powinienem sie przerzucić na podchwyt? czy więcej czasu poświecić na rozciągnięcie w łokci?
Prawdopodobnie Twoje stawy łokciowe nie są przygotowane na tak duże obciążenia i nie zdołały się zaadoptować - co wymaga czasu. Dlatego stosuje się te progresje by tak się stało. Chociaż faktem jest to, że przy podchwycie łokcie dostają nieźle popalić ![]()
Napisano 18 sierpnia 2016 - 21:13
Poprawnie gimnastycznie kolego robi się podchwytem i tak, kciuki na zewnątrz
Prawdopodobnie Twoje stawy łokciowe nie są przygotowane na tak duże obciążenia i nie zdołały się zaadoptować - co wymaga czasu. Dlatego stosuje się te progresje by tak się stało. Chociaż faktem jest to, że przy podchwycie łokcie dostają nieźle popalić
Względem ciała to jest nachwyt. Tak czy inaczej myślałem o tym samym. ![]()
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś