Korzystam z mikrofali bardzo często jest to wygodne urządzenie i teraz tak z jednej strony wiem jak działa fizyka i wiem na czym polega ten proces. Z drugiej strony jest dużo głosów/mitów (sam nie wiem) ze jedzenie z mikrofali jest bezwartościowe. Jakie macie zdanie na ten temat, może jakiś artykuł czy coś. Jest to mój pierwszy temat na forum jak był to sorki
Zaloguj się Zarejestruj się
#2
Napisano 21 lutego 2016 - 21:02
Podczas pierwszego roku studiów przeczytałem bardzo dużo na ten temat bo w tym czasie 95% moich potraw było przygotowywanych w mikrofali i też się nad tym zastanawiałem. Z tej całej przeczytanej teorii wywnioskowałem, że mikrofala jest totalnie nieszkodliwa, także z tym że witaminy i wgl wyparowywują to ponoć mit. A tak z praktyki to mogę powiedzieć, że mi się przez ten rok nic nie stało a i progres normalnie szedł na tym żarciu
Przeniosłem temat.
#3
Napisano 21 lutego 2016 - 22:01
Trzecia para rąk Ci nie wyrośnie.
Nawet od gotowania czy smażenia ulatniają Ci się witaminy itp więc nie masz czym się przejmować.
Podczas pierwszego roku studiów przeczytałem bardzo dużo na ten temat bo w tym czasie 95% moich potraw było przygotowywanych w mikrofali i też się nad tym zastanawiałem. Z tej całej przeczytanej teorii wywnioskowałem, że mikrofala jest totalnie nieszkodliwa, także z tym że witaminy i wgl wyparowywują to ponoć mit. A tak z praktyki to mogę powiedzieć, że mi się przez ten rok nic nie stało a i progres normalnie szedł na tym żarciu
Przeniosłem temat.
Przeniosłeś temat do artykułów? Już poprawiłem i przeniosłem do odżywiania.
/
Nie, przeniosłem do dieta lol xD był w artykułach na poczatku
#4
Napisano 22 lutego 2016 - 21:42
#5
Napisano 23 lutego 2016 - 09:45
http://archiwum.wiz....00/00062900.asp
Innym przykładem jest proces hydrolizy skrobi. Weźmy trochę mąki kartoflanej i zalejmy ją rozcieńczonym wodnym roztworem kwasu solnego. Doprowadźmy następnie mieszaninę do wrzenia na kuchence gazowej lub elektrycznej. Skrobia zacznie się rozpuszczać, ulegając jednocześnie hydrolizie do glukozy. Nawet po 8 godz. gotowania część skrobi (3-10%) pozostanie jednak nie rozpuszczona. Wynika to z innej struktury (tzw. struktury tej grupy jej cząsteczek.
Jeśli ktoś ma cierpliwość, może ogrzewać mieszaninę jeszcze dłużej. Po 7 dobach roztwór staje się brązowo-czarny, nierozpuszczalna forma skrobi pozostaje jednak w nim nadal. A co się stanie, gdy taką samą mieszaninę skrobi z roztworem kwasu ogrzejemy w kuchni mikrofalowej? Wystarczy 5 min wrzenia roztworu, aby cała skrobia uległa hydrolizie! Promieniowanie mikrofalowe musi więc "deformować" strukturę b, przekształcając ją w formę rozpuszczalnąDoc. dr hab. Jacek Tyczkowski pracuje w Centrum Badań Molekularnych i Makromolekularnych w Łodzi
+
https://kefir2010.wo...pinia-fachowca/
http://wolnemedia.ne...-mikrofalowych/
Użytkownik Salute! edytował ten post 23 lutego 2016 - 09:46
smalcownia.pl
#6
Napisano 23 lutego 2016 - 10:02
Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
#7
Napisano 23 lutego 2016 - 10:47
"The Proven Dangers of Microwaves" http://www.mercola.c...ve/hazards2.htm
https://www.facts-ar...en#.VswcS-aognk
smalcownia.pl
#8
Napisano 24 lutego 2016 - 10:07
Jak dla mnie to tu żadnych danych nie trzeba, badań etc. żeby olać ten sprzęt
Pierwsze i podstawowe, jedzenie z mikrofali zauważalnie jest gorsze niż podgrzane na ogniu/w piekarniku. Wzrokiem, węchem i smakiem odróżnisz które gdzie było podgrzane. Jakby kto nie wierzył to może przyjrzeć się kolejkom w wielu miastach w Polsce do zapiekanek z pieca.
Po drugie, nigdy też nie widziałem, żeby restauracje przygotowywały jedzenie na czymś innym niż płomień. Dlaczego więc nie uczyć się od najlepszych i robić na standardowym gazie a nie jakieś grzałki i indukcje?
No i po trzecie ostatnie, jak ktoś kiedyś pracował w korpo (ale takim z prawdziwego zdarzenia) to już do końca życia jedzenie z mikrofali będzie mu się kojarzyć z lunchem na zawsze za krótkiej przerwie w otoczeniu ludzi biorących udział w wyścigu szczurów o 100zł. premii rocznej, Nie idź tą drogą, jedz świeże - taka moja dewiza
Użytkownik _Rafał_ edytował ten post 24 lutego 2016 - 10:07
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: mikrofala, odżywianie
Trening →
Odżywianie →
Odżywianie po treningu - co jeść ?Napisany przez Kalisteniczny , 14 gru 2016 Odżywianie, Po treningu |
|
||
Trening →
Odżywianie →
Wege vs PaleoNapisany przez Bobcio , 02 cze 2016 wege, wegetarianizm, paleo i 7 więcej |
|
||
Trening →
Odżywianie →
Wpływ diet niskowęglowodanowych na wagę ciała i procentowy udział tłuszczu w ogólnej masie ciałaNapisany przez bartnick , 07 mar 2016 dieta niskowęglowodanowa i 2 więcej |
|
||
Trening →
Odżywianie →
Ksylitol. Czy warto?Napisany przez bartnick , 17 lut 2016 ksylitol, odżywianie, dieta |
|
||
Trening →
Odżywianie →
Kalisteniczna książka kucharskaNapisany przez bartnick , 28 sty 2016 odżywianie, dieta, przepisy |
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych