Skocz do zawartości

Nasze strony:



Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Wpływ diet niskowęglowodanowych na wagę ciała i procentowy udział tłuszczu w ogólnej masie ciała

dieta niskowęglowodanowa odżywianie odchudzanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1
bartnick

bartnick

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 95 postów
  • LokalizacjaZąbkowice Śląskie

Znalazłem taki artykuł (a w zasadzie abstrakt artykułu) potwierdzający odwrotnie proporcjonalną zależność spożycia węglowodanów do masy ciała i udziału tkanki tłuszczowej w ogólnej masie ciała: http://ajcn.nutritio.../3/290.abstract

 

W skrócie:

Naukowcy badali trzy grupy mężczyzn na 9-tygodniowych dietach redukcyjnych 1800 kcal, różniących się jedynie ilością spożywanych węglowodanów dziennie: dieta A - 104 g ww, dieta B - 60 g ww, dieta C - 30 g ww.

 

Wyniki: spadek masy ciała, masy tkanki tłuszczowej i udziału tkanki tłuszczowej w ogólnej masie ciała jest odwrotnie proporcjonalny do ilości spożywanych węglowodanów. Każda z trzech diet skutecznie hamowała łaknienie. Nie stwierdzono znaczących różnic w stężeniu azotu, sodu i potasu między dietami. Zaobserwowano niewielki wpływ na zawartość lipidów we krwi w przypadku diety A. Różnice oczywiście pojawiły się w ilości ciał ketonowych wydalanych w moczu - w diecie najbardziej restrykcyjnej pod kątem ilości ww ciał ketonowych było najwięcej, choć na początku ciała ketonowe stwierdzono w podobnej ilości we wszystkich 3 dietach - zmiana była bardziej widoczna bliżej końca okresu badań.

 

Wnioski: najbardziej praktyczna w długim okresie czasu jest dieta najmniej restrykcyjna (choć i tak jest to tylko 104 g ww na dobę). Z punktu widzenia obecności ciał ketonowych w okresie przejściowym, najlepiej utrzymać jest spożycie ww na poziomie 60 g dziennie, przy diecie 1800 kcal dostarczającej 115 g białka dziennie.


Użytkownik bartnick edytował ten post 07 marca 2016 - 12:23

  • 0

#2
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1 391 postów

No jak gotowe wnioski, to tylko brac i stosowac.


  • 0

#3
Merfi84

Merfi84

    Advanced Member

  • Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

"Dieta redukcyjna" :D :D :D


  • 0

#4
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1 391 postów

Takie badania robia ludziom wode z mozgu, bo nie dosc, ze nie przedstawiaja calosci zagadnienia a tylko wybrany element, ktory nigdy nie wystepuje w oderwaniu od calosci, to czesto wnioski naukowcow sa wziete z sufitu.

 

2 diety "niskoweglowodanowe", czym sie roznia?

 

1.(BTW) 200:100:72 ~ 1988kcal

2.(BTW) 60:200:72 ~ 2328kcal

 

Efektem finalnym, na jednej sie tyje na drugiej chudnie, a dlaczego?


Użytkownik Salute! edytował ten post 20 kwietnia 2016 - 15:02

  • 0

#5
Merfi84

Merfi84

    Advanced Member

  • Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk
Tam gdzie białka jest tak dużo, że zaczyna się zachowywać jak cukier? ;)

Słynne 5 shakeów serwatkowych dziennie i problem wydętego brzucha :D
  • 0

#6
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1 391 postów

1 przypadek - z 200g bialka o glukogennym skladzie aminokwasowym moze wyjsc 120 albo i wiecej bialka, dokladajac te slynne 72g (6 jednostek chlebowych, maximum na diecie Lutza) mamy spokojnie 200g. Dupa rosnie? Rosnie, bo wtedy wychodzi wegli 2 razy wiecej niz tlusczu, czyli typowa codzienna dieta Kowalskiego. gdzie bialka, tluszcze i weglowodany sa wymieszane mniej wiecej w proporcji procentowej 30:30:40 (inna sprawa, ze podobnie jak na slynnej Zone Diet czyli diecie strefowej)

 

2 przypadek - przy 60g bialka o najwyzszej jakosci biologicznej (zoltko, watroba, podroby) organizm dorobi sobie aminokwasy endogenne wlasnie z puli weglowodanow, bo im wyzsza wartosc bialka tym wiecej weglowodanow mozna praktycznie bezkarnie zjesc, nawet w stosunku do tluszczu W:T 1,5:1.Dlaczego? Bo weglowodany to praktycznie budulec a nie paliwo jak wszyscy fachowcy z forek, portali i fitness blogow twierdza. A dlaczego tak twierdza? Bo nie czytaja tego co trzeba, tylko powtarzaja to co wszyscy, wiekszosc z nich biochemii w reku nie miala, bo jak ktos pisze "biochemia Charpera" to od razu widac, ze nie wie ocb :)


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: dieta niskowęglowodanowa, odżywianie, odchudzanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych