Skocz do zawartości

Nasze strony:



Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Mikrofala dobra czy nie?

mikrofala odżywianie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1
WaRninnG

WaRninnG

    Brak

  • Użytkownik
  • 4 postów

Korzystam z mikrofali bardzo często jest to wygodne urządzenie i teraz tak z jednej strony wiem jak działa fizyka i wiem na czym polega ten proces. Z drugiej strony jest dużo głosów/mitów (sam nie wiem) ze jedzenie z mikrofali jest bezwartościowe. Jakie macie zdanie na ten temat, może jakiś artykuł czy coś. Jest to mój pierwszy temat na forum jak był to sorki


  • 0

#2
czillaut

czillaut

    Advanced Member

  • Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

Podczas pierwszego roku studiów przeczytałem bardzo dużo na ten temat bo w tym czasie 95% moich potraw było przygotowywanych w mikrofali i też się nad tym zastanawiałem. Z tej całej przeczytanej teorii wywnioskowałem, że mikrofala jest totalnie nieszkodliwa, także z tym że witaminy i wgl wyparowywują to ponoć mit. A tak z praktyki to mogę powiedzieć, że mi się przez ten rok nic nie stało a i progres normalnie szedł na tym żarciu :P

 

Przeniosłem temat.


  • 0

#3
Dom1nus

Dom1nus

    Padre

  • Moderator Fanpage
  • 223 postów
  • LokalizacjaKielce

Trzecia para rąk Ci nie wyrośnie. :)

Nawet od gotowania czy smażenia ulatniają Ci się witaminy itp więc nie masz czym się przejmować. :)

 

 

Podczas pierwszego roku studiów przeczytałem bardzo dużo na ten temat bo w tym czasie 95% moich potraw było przygotowywanych w mikrofali i też się nad tym zastanawiałem. Z tej całej przeczytanej teorii wywnioskowałem, że mikrofala jest totalnie nieszkodliwa, także z tym że witaminy i wgl wyparowywują to ponoć mit. A tak z praktyki to mogę powiedzieć, że mi się przez ten rok nic nie stało a i progres normalnie szedł na tym żarciu :P

 

Przeniosłem temat.

 

Przeniosłeś temat do artykułów?  ;) Już poprawiłem i przeniosłem do odżywiania. :D

 

/

Nie, przeniosłem do dieta lol xD był w artykułach na poczatku


  • 0

#4
pk187

pk187

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 120 postów

http://www.damianpar...-mikrofalowka/


  • 0

#5
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1 391 postów

http://archiwum.wiz....00/00062900.asp

Innym przykładem jest proces hydrolizy skrobi. Weźmy trochę mąki kartoflanej i zalejmy ją rozcieńczonym wodnym roztworem kwasu solnego. Doprowadźmy następnie mieszaninę do wrzenia na kuchence gazowej lub elektrycznej. Skrobia zacznie się rozpuszczać, ulegając jednocześnie hydrolizie do glukozy. Nawet po 8 godz. gotowania część skrobi (3-10%) pozostanie jednak nie rozpuszczona. Wynika to z innej struktury (tzw. struktury B) tej grupy jej cząsteczek.
Jeśli ktoś ma cierpliwość, może ogrzewać mieszaninę jeszcze dłużej. Po 7 dobach roztwór staje się brązowo-czarny, nierozpuszczalna forma skrobi pozostaje jednak w nim nadal. A co się stanie, gdy taką samą mieszaninę skrobi z roztworem kwasu ogrzejemy w kuchni mikrofalowej? Wystarczy 5 min wrzenia roztworu, aby cała skrobia uległa hydrolizie! Promieniowanie mikrofalowe musi więc "deformować" strukturę b, przekształcając ją w formę rozpuszczalną

Doc. dr hab. Jacek Tyczkowski pracuje w Centrum Badań Molekularnych i Makromolekularnych w Łodzi

 +

https://kefir2010.wo...pinia-fachowca/
http://wolnemedia.ne...-mikrofalowych/


Użytkownik Salute! edytował ten post 23 lutego 2016 - 09:46

  • 0

#6
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL
Jak od Adriana usłyszałem z kanału zycie na sportowo, to nie uzywam mikrofali. Wole zjesc juz na zimno.

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#7
Salute!

Salute!

    Salute!

  • Zasłużony
  • 1 391 postów

"The Proven Dangers of Microwaves"  http://www.mercola.c...ve/hazards2.htm

https://www.facts-ar...en#.VswcS-aognk


  • 0

#8
_Rafał_

_Rafał_

    Member

  • Użytkownik
  • 29 postów

Jak dla mnie to tu żadnych danych nie trzeba, badań etc. żeby olać ten sprzęt ;)

Pierwsze i podstawowe, jedzenie z mikrofali zauważalnie jest gorsze niż podgrzane na ogniu/w piekarniku. Wzrokiem, węchem i smakiem odróżnisz które gdzie było podgrzane. Jakby kto nie wierzył to może przyjrzeć się kolejkom w wielu miastach w Polsce do zapiekanek z pieca.

Po drugie, nigdy też nie widziałem, żeby restauracje przygotowywały jedzenie na czymś innym niż płomień. Dlaczego więc nie uczyć się od najlepszych i robić na standardowym gazie a nie jakieś grzałki i indukcje?

No i po trzecie ostatnie, jak ktoś kiedyś pracował w korpo (ale takim z prawdziwego zdarzenia) to już do końca życia jedzenie z mikrofali będzie mu się kojarzyć z lunchem na zawsze za krótkiej przerwie w otoczeniu ludzi biorących udział w wyścigu szczurów o 100zł. premii rocznej, Nie idź tą drogą, jedz świeże - taka moja dewiza :D


Użytkownik _Rafał_ edytował ten post 24 lutego 2016 - 10:07

  • 1





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: mikrofala, odżywianie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych