Coś mi się wydaje, że to kolejna fitnesowa ściema.
Poniżej garść "zalet" ksylitolu, których pełno w sieci:
1. Jest równie słodki jak cukier, ale nie powoduje wahnięć insuliny we krwi.
2. Jest o wiele mniej kaloryczny od rafinowanego cukru.
3. Ponieważ nie poddaje się fermentacji przez bakterie i grzyby, wzmacnia szkliwo i pomaga w leczeniu drożdżyc.
4. Fińskie badania dowodzą, że wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie - ponoć zwiększa wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego
5. Powoduje wytwarzanie specyficznych kwasów tłuszczowych w jelitach, ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym.
6. Ksylitol w małym stężeniu jest naturalnie obecny w naszym organizmie.
W latach 60 ubiegłego wieku przeprowadzono badania, które dowiodły szkodliwości ksylitolu u zwierząt, np. u psów może spowodować śmierć na skutek uszkodzenia wątroby i hipoglikemii.
Niby otrzymuje się go z soku brzozowego, więc wydaje się być naturalny, ale tak na prawdę drewno brzozowe poddaje się dość agresywnej obróbce chemicznej i ciśnieniu, aby otrzymać ksylitol. Amerykanie wynaleźli wprawdzie sposób na produkcję ksylitolu z kukurydzy na drodze fermentacji bakteryjnej (podobnej do fermentacji alkoholowej), ale nigdy nie wiadomo, jak ten ksylitol jest w końcu produkowany i z czego.
I trochę negatywnych aspektów dotyczących ksylitolu:
1. Duże dawki ksylitolu mogą wywołać wzdęcia i biegunki Przy dużych dawkach pozostaje w jelitach i zatrzymuje w nich wodę i stać się pożywką dla niektórych bakterii.
2. Ksylitol jest niewskazany dla osób z uszkodzonymi nerkami dlatego, że nasila katabolizm puryn.
3. Większość ksylitolu jest metabolizowana przez wątrobę do glukozy, którą organizm musi zmagazynować w postaci glikogenu, więc jednak indukuje wydzielanie insuliny. Na plus można jedynie dodać, że metabolizm ksylitolu jest wolny, więc skok wytworzonej z niego glukozy nie jest gwałtowny.
4. W badaniach na myszach wykazano jednak, że zwierzęta karmione ksylitolem przybierają na wadze bardziej niż te karmione fruktozą lub glukozą.
W miarę rzetelne informacje znalazłem tutaj http://pinkcake.blox...enaturalny.html.
Użytkownik bartnick edytował ten post 17 lutego 2016 - 15:01