Zaloguj się Zarejestruj się

Pomoc dla Clouda
Napisano 26 stycznia 2016 - 08:34

Cloud najprostsze rozwiązania są z reguły najlepsze. Bierzesz kawałek materiału - na pewno mama Ci coś znajdzie, a jak nie to idziesz do pasmanterii albo krawca i prosisz o jakiś odpad typu 1x1 metra. Robisz naokoło tego kawałka materiału dziury w odstępie co 15-20cm i przewlekasz przez nie sznurek. Prawie darmowa "sakwa", a do środka wrzucasz co Ci się żywnie podoba i nie martwisz się czy coś się popruje czy nie
Napisano 26 stycznia 2016 - 21:59

PS: Dzieki za wcześniejszą pomoc

Merfi- już nie jest mi to potrzebne zobaczyłem dzisiaj filmik jak gościu miał 50 kg w plecaku i nic sie nie rwało

Napisano 26 stycznia 2016 - 22:15

Preferuję takie tempo, jakie jest odpowiednie do zachowania pełnej kontroli nad ćwiczeniem. Dla mnie kluczowe jest robienie krótkich zatrzymań izometryczno-dynamicznych w górnej i dolnej fazie ćwiczenia. Przeważnie wychodzi mi 3-3,5 sekundy na powtórzenie wliczając zatrzymania bez względu na to czy wykonuję schemat czysto siłowy czy też bardziej wytrzymałościowy. W sumie pisałem o tym trochę w ostatnim tekście i nie chcę tego przepisywać, ale dla mnie jest to najbardziej wartościowy sposób wykonywania ćwiczeń.
E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.
Napisano 27 stycznia 2016 - 08:23

Ja robię obecnie wszystko wolno. Z podciągnięciami fakt - też zauważyłem, że jest ciężej utrzymać wolne tempo nie mniej jednak staram się to robić. Robię również te zatrzymania izometryczno-dynamiczne o których pisze Pablo. Dzięki temu mięsień pozostaje pod naprawdę dużym napięciem, a możliwość "oszukania" ruchu staje się praktycznie zerowa. Widać to chociażby po tym, że bez zatrzymań conajmniej podwajam liczbę powtórzeń w danym ćwiczeniu
Generalnie wychodziłoby na to, że im dłużej masz mięsień pod maksymalnym napięciem tym bardziej rozwijasz układ nerwowy. Tak więc jak najwolniejszy czas będzie sprzymierzeńcem w budowaniu siły na pewno.
Napisano 27 stycznia 2016 - 15:35

Napisano 30 stycznia 2016 - 13:59

Guest_Clyde_*
Napisano 30 stycznia 2016 - 14:29

Od pewnego czasu zastanawia mnie jedno pytanie. Czy w treningu eksplozywnym korzysta sie również z technik wysokiego napięcia? Nie zamierzam teraz jej trenować bo narazie mam inne cele i sie ich trzymam, ale że powoli budowanie siły i ogólnie treningi siłowe stają się moją pasją na maxa ( do tego stopnia że wystarczy mi sama siła, już mi nie zależy na innych aspektach
) to chciałbym się jak najwięcej o niej dowiedzieć. Niestety nigdzie na necie nie można znaleźć informacji- bynajmniej na polskich stronach a moja znajomość języków obcych jest znikoma dlatego zwracam się z tym pytaniem tutaj
W ksiazce "sila dla ludu" jest taka krzywa zwana "Krzywą Hilla" pokazuje ona że: duże napięcie = mała prędkosc a duża prędkosc = male napiecie.
Napisano 16 lutego 2016 - 11:57

“Tension is strength. Tension is power. Tension is slow. Tension is fatigue.
Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”
Napisano 16 lutego 2016 - 11:59

Myślę, że podciąganie z asystą ręcznika będzie dobrą opcją, ewentualnie możesz podciągać się z normalnym rozstawem rąk tylko podczas fazy pozytywnej angażować bardziej jedną rękę i z czasem zwiększać szerokość chwytu aż dojdziesz do pełnych archerów.
E = mc2
Napisano 16 lutego 2016 - 12:05

Myślę, że podciąganie z asystą ręcznika będzie dobrą opcją, ewentualnie możesz podciągać się z normalnym rozstawem rąk tylko podczas fazy pozytywnej angażować bardziej jedną rękę i z czasem zwiększać szerokość chwytu aż dojdziesz do pełnych archerów.
Jak z asystą to im niżej trzymasz jedną rękę tym.bardziej pracuje druga. Szerzej jest podobnie.
Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”
Napisano 16 lutego 2016 - 12:27

Napisano 16 lutego 2016 - 12:30

Napisano 16 lutego 2016 - 22:10

Co do ręcznika to możesz wypróbować standardową szerokość chwytu, sądzę że jak opanujesz podciągnięcia z asystą końcówki ręcznika to archery nie będą stanowiły już wyzwania. Przynajmniej ja tak miałem, pomocne też były podciągnięcia nierówne, ale nie doprowadziły mnie bezpośrednio do archerów.
E = mc2
Napisano 17 lutego 2016 - 13:36

Wtedy podciąganie pójdzie na dalszy plan ale myślę że również progres będzie dobry bo 5x5 jest to również dobry system.
Mój plan wyglądał by mniej więcej tak:
Pn- Sb- smarowanie- pistolety+ pompka jednorącz
Niedziela- 5x5 podciąganie- 15 kg- albo jednorącz z asysta ręcznika ( oczywiście chodzi o system w którym dochodzimy do 5x5 a nie że robimy 5x5 )
Myślę że w podciąganiu osiągnę swój cel bo jak dojde do 5x5 w podciąganiu z 15 kg ( aktualnie 5 razy ) to również poprawie swojego swój wynik z 20 kg ( aktualnie 2 razy )
Opłaca się coś takiego robić czy zbyt komplikuje wszystko niepotrzebnie i wyjdzie z tego lipa ?

Sorry za filozofowanie ale taki już jestem że sto pomysłów naraz i ciągle coś zmieniam. Męczące to.. :/
Napisano 17 lutego 2016 - 14:11

Możesz spróbować połączyć te metody, ale nie jestem pewien co z tego wyjdzie. Były już pomysły łączenia smarowania gwintów z 5x5 i przeważnie ten pomysł odradzałem. Lepiej się skupić na którejś z nich, a jeśli już chcesz to połączyć to zadbaj o to, by ilość dni treningowych przeznaczona na każdą z nich była identyczna. Osobiście robiłbym też wszystkie 3 ćwiczenia w obydwu metodach aby wykluczyć możliwość dysproporcji.
E = mc2
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych