Zaloguj się Zarejestruj się
Planche
Napisano 24 sierpnia 2015 - 06:53
A może ma to coś wspólnego z łokciem golfisty
Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Napisano 24 sierpnia 2015 - 07:57
Podejrzewam, że to kłucie jest spowodowane nadmiernym wygięciem dłoni i że to kłują mięśnie lub ścięgna. Spróbuj porządnie rozgrzać przedramiona. Zaciskaj szybko dłonie w pięść, wkręcaj żarówki, połóż przedramię górną częścią na krześle tak, żeby dłoń z ciężarkiem (mały ciężarek, młotek, odważnik itd itp) wystawała ponad krawędź i przyciągaj dłoń do siebie, później obróć przedramię spodem do krzesła i rozgrzej prostowniki. Trzymając w dłoni młotek/sztangielkę z jednym odważnikiem mając górę przedramienia na krześle/ławce kręcisz nadgarstkiem na boki. Są to 3 świetne wzmacniające ćwiczenia na przedramiona, bardzo dobre do rehabilitacji i na rozgrzewkę. Możesz tez zrobić masaż. Prostymi palcami jednej ręki masujesz przedramię drugiej w poprzek ścięgien od nadgarstka do łokcia stopniowo zwiększając nacisk.
Popróbuj też plansze z innym ułożeniem dłoni.
Użytkownik Boski edytował ten post 24 sierpnia 2015 - 17:29
-Bruce Lee
Napisano 24 sierpnia 2015 - 13:32
Hannibal, łokieć golfisty to nie jest tylko samego ból łokcia ale często i mięśni w jego pobliżu:) Spiczaga w staniu na głowie w podporze rękoma to progresja do pełnej spiczagi, bez wykonywania pełnej spiczagi moim zdaniem planche się nie zrobi, bo moim zdaniem utrzymywanie stóp kilka cm nad ziemią w staniu na rękach to coś pomiędzy zaawansowanym tuck planche a staddle planche
Napisano 25 sierpnia 2015 - 12:47
Załączam na linją prostą, gdzie mniej więcej występuje ten ból, ale tylko przy trzech ćwiczeniach.
Gdy robię tuck planche push ups na ziemi/poręczach, i czasami gdy trzymam tuck planche, oraz na drążku, gdy broda jest nad drążkiem to przechodzę z prawej na lewą stroną i z powrotem, ręka jest maksymalnie wyprostowana, i nawet lekko ugięta też czuję ten ból. Nie zawsze tak jest.
I często jest tak, gdy przy robieniu pompek w tuck planche schodzę/puszczam to kłuje mocniej.
Czy to jest właśnie łokieć golfisty?
Rozciąganie, czy wzmacnianie przedramion/nadgarstków to robię to od wieków.
A np na taśmach trx z pompkami z jedną ręką odwodzoną na bok to ten ból nie występuje. Może to wina pronacji przedramienia ?
Załączone pliki
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Napisano 25 sierpnia 2015 - 15:10
Hannibal, też odczuwam czasem ból w tym miejscu, ale gdy zbyt słabo się rozgrzeje, stawiam na 95% na łokieć golfisty ale może nie doszło u Ciebie do uwypuklenia stawu, tylko doszło do samego uszkodzenia więzadeł "Ból występuje głównie przy pchaniu ciężkich przedmiotów (push) rzadziej przy podnoszeniu (pull)" Pchanie ciężkich przedmiotów... chyba nie ma ćwiczenia które bardziej obciąża łokcie niż planche, takie pytanie dodatkowe .. jak ustawiasz dłonie do planche? aby odciążyć łokcie powinieneś przenieść obciążenie na nadgarstki czyli wypadało by ustawiać dłonie całkowicie w przód, równolegle do ciała.
Napisano 25 sierpnia 2015 - 16:32
Napisano 25 sierpnia 2015 - 19:43
phillix właśnie zeby odciążyć łokcie powinien kierować dłonie na wprost przed siebie a nie do zewnątrz. Bo jak przekręca się od zewnątrz to większe przeciążenia idą na łokcie a mniejsze na nadgarstki, powinien najlepiej stopniowo coraz bardziej przekręcać je do przodu (aby stopniowo nadgarstki się przyzwyczaiły) Ja też fronta za nic w świecie nie zrobię na prostych rękach nie zrobie bo właśnie w zgięciach ból:P a dragon flag zawsze się robi przy delikatnie ugiętych z tego co wiem
Napisano 25 sierpnia 2015 - 19:57
Ja odczuwam ból w łokciach przy BL, nie da się długo wytrzymać a w przedramionach przy planszaku w miejscu zaznaczonym przez Hannibal na zdjęciach. Nie sądzę, żeby to wynikało z przeprostu w łokciu. Bardziej obstawiam nadmierne rozciąganie słabo rozgrzanych i nie przyzwyczajonych do takiego kąta zginaczy palców. Jak dla mnie jest to najbardziej prawdopodobna opcja, przynajmniej w moim przypadku
Użytkownik Boski edytował ten post 25 sierpnia 2015 - 19:58
-Bruce Lee
Napisano 25 sierpnia 2015 - 21:07
phillix właśnie zeby odciążyć łokcie powinien kierować dłonie na wprost przed siebie a nie do zewnątrz.
Nie chodzi mi o ułożenie dłoni, a o odkręcenie łokci tak, że jak ugniesz ręce to łokcie będą przy ciele, a nie na zewnątrz.
a dragon flag zawsze się robi przy delikatnie ugiętych z tego co wiem
Jest to łatwiejsza wersja. Spróbuj z prostymi rękoma, najlepiej w hollow.
Napisano 26 sierpnia 2015 - 13:10
Właściwie nadgarstki trenuje palcami na przeciw oraz lekko skręcone, tak pod ukos.
A co do łokci, jak skręce je do ciała, to łatwiej jest się podnieść, niż żeby te łokcie szły na zewnątrz. Większa siła jest, gdy łokcie są przy ciele.
Napisano 26 sierpnia 2015 - 21:46
Ale dobra będę opanowywal słonia i żabę i pompki z żabą do pełnego wyprostu
Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych