Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Małymi kroczkami do marzeń

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
265 odpowiedzi w tym temacie

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Robiąc tyłem do ściany możemy po prostu łatwiej oszukiwać. Jest to też mniej korzystne pod dalsze ćwiczenia związane z HSPU bez podparcia czy nawet dla naszego kręgosłupa (wyginanie się w banana nie jest najlepszym posunięciem). Dlatego też polecam wersję brzuchem do ściany bo jego opanowanie daje więcej perspektyw i zwiększa prawdopodobieństwo poprawnej techniki.

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

konop90

konop90

Advanced Member

• Bywalec
  • 290 postów
Rozumiem tylko, że tak na prawdę nie wiem czy nie będzie mnie blokowało możliwość zrobienia fikołka, szczególnie że za bardzo na to nie ma miejsca. Może uda mi się poćwiczyć to gdzieś na podwórku i sprawdzić jak będzie z równowagą.
Remix666 akurat talerze nie są strasznie duże, coś koło 5cm więc nie schodzę tak strasznie w dół. Jak zabiorę się za 10-15kg to już będzie wtedy wyzwanie

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Nie cykaj o równowagę ponieważ w pozycji z brzuchem do ściany jesteś pod takim kątem, że nie ma opcji na to aby się wywalić na plecy :) Nie podchodź z rękami bliżej niż te 10 cm od ściany i nie ma opcji na upadek ;)

• 0

konop90

konop90

Advanced Member

• Bywalec
  • 290 postów
Ale i tak dla pewności jeżdżąc gdzieś rowerem może znajdę jakiś plac zabaw żeby była możliwość sprawdzenia, tak dla mojego własnego umysłu :-)

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

Robiąc tyłem do ściany możemy po prostu łatwiej oszukiwać. Jest to też mniej korzystne pod dalsze ćwiczenia związane z HSPU bez podparcia czy nawet dla naszego kręgosłupa (wyginanie się w banana nie jest najlepszym posunięciem). Dlatego też polecam wersję brzuchem do ściany bo jego opanowanie daje więcej perspektyw i zwiększa prawdopodobieństwo poprawnej techniki.

Trudno mi się z tym nie zgodzić. skoro taki tu nacisk na to, to pewnie nie mam wyjścia i też będę tak robił:)

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

Rozumiem tylko, że tak na prawdę nie wiem czy nie będzie mnie blokowało możliwość zrobienia fikołka, szczególnie że za bardzo na to nie ma miejsca. Może uda mi się poćwiczyć to gdzieś na podwórku i sprawdzić jak będzie z równowagą.
Remix666 akurat talerze nie są strasznie duże, coś koło 5cm więc nie schodzę tak strasznie w dół. Jak zabiorę się za 10-15kg to już będzie wtedy wyzwanie

zejście jest w bok, ja nie próbowałem ale pewnie w końcu będę robił w ten sposób, trochę miejsca trzeba bo teraz to ja se mogę zejść nogami w piec:)

• 0

konop90

konop90

Advanced Member

• Bywalec
  • 290 postów
Jak to zejście jest w bok? Jakoś tego nie widzę :-D
Ale wracając do treningów wczoraj zacząłem 2 tydzień z treningiem wytrzymałościowym i myślałem że zwątpię i pójdę do domu. Było tyle ludzi na siłowni że szok. Jak wcześniej już się uspokoiło to teraz jest chyba druga fala chętnych do zrobienia wakacyjnej formy.
Plan lekko zmieniony oraz słabiej wpadł jakoś.
Obwody :
Przysiad z kettlem 16kg 2/4/6/8/10/12/10/8/6/4/2
Podciąganie australijskie 2/4/6/8/10/8/7/6/6/4/2
Pompki diamentowe 2/4/6/8/10/10/8/8/6/4/2
Brzuch + Rozciąganie

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

No w bok, tak jak gwiazdę się robi. Można też przerzut do przodu ale lepiej to przećwiczyć

• 0

konop90

konop90

Advanced Member

• Bywalec
  • 290 postów
Uuu to całkiem dużo miejsca będę potrzebował wtedy, sam bardziej myślałem o zejściu powoli schodząc w dół :-D ale gorzej będzie jak nie będzie już sił na nic

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

powoli w dół raczej odpada w tej pozycji

• 0

konop90

konop90

Advanced Member

• Bywalec
  • 290 postów
Też mi tak się wydaje cóż zobaczymy w trakcie jak to wygląda bo tak to nie ma co myśleć. A mam jeszcze pytanie odnośnie podciągania australijskiego. Jak należy trzymać ręce? Podciągam się na kółkach i staram się cały czas mieć je tak jak na zwykłym drążku coś jak nachwytem. Wcześniej robiłem zaczynając nachwytem a kończąc na palcach skierowanych do siebie (w stronę ciała). I nie wiem jak jest poprawnie chociaż widziałem iż niektórzy robią cały czas jakby na biceps.

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

Australian nie robię:) Ale wydaje mi się, że na kółkach to obie formy są poprawne bo kółka jak kółka-tu już może być wolna amerykanka:) Ja robię podciąganie na kółkach też nachwytem z rotacją nadgarstka w górnej fazie, tu jest na pewno mnóstwo kombinacji 

• 0

konop90

konop90

Advanced Member

• Bywalec
  • 290 postów
Oki doki 2 dzień 2 tygodnia wytrzymałości. Obwód przerwy maks 1,20 min.
Przysiad ze sztangą 50kg 2/4/6/8/10/12/10/8/6/4/2
Podciąganie australijskie 2/4/6/8/10/12/10/8/6/4/2
Pompki diamentowe 2/4/6/8/10/12/10/8/6/4/2
Rozciąganie

I potem szybki powrót do domu i rower 25 km szybszym tempem.

• 0

konop90

konop90

Advanced Member

• Bywalec
  • 290 postów

Sobota ostatni dzień z 2 tygodnia wytrzymałości.

Obwód:

Przysiad ze sztangą 50kg 2/4/6/8/10/12    40kg   /10/8/6/4/2

Podciąganie australijskie 2/4/6/8/10/12/10/8/6/4/2

Pompki diamentowe 2/4/6/8/10/12/10/8/6/4/2

Rozciąganie 

Wszystko szło pięknie jedynie w przypadku przysiadów muszę zmniejszyć ciężar gdyż na najwyższych powtórzeniach zaczynam gubić technikę a trochę szkoda mi kolan. 

Ogólnie tydzień uważam za bardzo udany, zrobiłem wszystkie 3 treningi, doszedł do tego rower. Za tydzień zwiększam całość o jeden stopień w górę i robię do 14 wszystko zobaczymy jak pójdzie.

• 0

konop90

konop90

Advanced Member

• Bywalec
  • 290 postów
I zaczął się kolejny trzeci już tydzień treningu siłowego. Jednak ze względu na problem z prawym kolanem odpuszczam ćwiczenia nóg z ciężarem oraz pistolety. Wczorajszy trening :
Hspu na talerzach 5kg 1/2/3/4/5/4/3/2/1
Podciąganie nachwytem +5kg 1/2/3/4/4/4/3/2/1
Dipy +5kg 1/2/3/4/5/4/3/2/1

Potem 3 obwody (mam zamiar wprowadzać coś takiego po kasyn treningu, różne ćwiczenia połączone w różne schematy) w 15min:
200m bieżnia
10 burpees
25kcal ergometr

Na koniec rozciąganie.

Trening fajny szczególnie, że jest różnica w podciąganiu. Dzięki radom Pablo trzymam głowę prosto i od razu bardziej czuje plecy że pracują mocniej.

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Myślę że odniesiesz efekty takiej techniki przy podciąganiu, poza tym jest dużo bezpieczniejsza dla kręgosłupa.

• 0

E = mc2

konop90

konop90

Advanced Member

• Bywalec
  • 290 postów
Wcześniej znając siebie bym zignorował podpowiedzi bo spada liczba powtórzeń ale cóż. Treningi z własnym ciałem i prowadzenie dziennika wyrobiły we mnie trochę pokory jak widzę po sobie.

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Takie podejście pojawiło się również u mnie po pewnym czasie treningów, na początku uznawałem że jestem "wszechwiedzący". Treningi uczą pokory, to prawda.

• 0

E = mc2

konop90

konop90

Advanced Member

• Bywalec
  • 290 postów
Szczególnie jeśli na początku nie odpuścimy to potem już będzie tylko łatwiej.
Wczorajszy trening 3 tydzień treningu siłowego 2 trening. Obwód :
Hspu na talerzach 5kg 1/2/3/4/5/4/3/2/1
Podciąganie nachwytem +5kg 1/2/3/4/4/4/3/2/1

Potem coś a'la crossfit:
Na czas :
Bieżnia 500 m
30 powt podciąganie sztangi do brody 30kg
30powt wskoki na skrzynię 50cm
Orbitrek 500m
Wszystko zrobiłem w czasie 11 min a na koniec rozciąganie.

• 0

konop90

konop90

Advanced Member

• Bywalec
  • 290 postów
Dzisiejszy trening 3 tydzień treningu siłowego 3 trening.
Hspu na talerzach 1/2/3/4/5/4/3/2/1
Podciąganie nachwytem +5kg 1/2/3/4/5/4/3/2/1

Potem jak najwięcej rund w 10 min ćwiczeń:
Skakanka 30 powt na
Wyciskanie żołnierskie sztangi 20 kg 10 powt
Pompki 10 powt.

Udało mi się zrobić 4 rundy jednak na początku zacząłem robić przysiad z wyciskaniem sztangi nad głowę i to był błąd. Potem poszło to co wyżej i również było ciężko ale fajnie, coraz bardziej podobają mi się takie sesje.
Potem już na koniec 100 razy skakanka i rozciąganie. Za tydzień wytrzymałość więc sesje po treningu będą bardziej siłowe. Tylko muszę jeszcze coś wymyślić :-D

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych