Zaloguj się Zarejestruj się
Struc - treningi i takie tam...
Napisano 13 listopada 2014 - 19:49
Ja robiłem z ojcem poręcze mobilne i mam je przyciśnięte dwoma krążkam po 10kg i lajtowo się robi, nawet bez tego obciążenia jest bezpiecznie.
Sprawność/funkcjonalność/moc/siła/wytrzymałość/mobilność > wygląd
Mięśnie są niczym jeśli nie mają użytku poza siłownią.
Napisano 13 listopada 2014 - 20:33
Napisano 14 listopada 2014 - 15:50
Mi doszły w tamtym tygodniu te poręcze magnusa. Raczej stabilne, ale mimo wszystko mam zamiar je połączyć na dole profilem wsuwanym w te dwa profile stanowiące podpórki poręczy. Poręcze ogółem bardzo fajne, ale rurka mogłaby być trochę grubsza, ale zawsze można ją czymś owinąć i po problemie. ![]()
Napisano 17 listopada 2014 - 23:37
z dzisiejszym dniem zacząłem trening terenowy ![]()
ciemno, sam na osiedlu i do dzieła
rozgrzewka
bieg - okrążenie ok. 500 m
hspu przy siatce
pociąganie na bramce
pompki diamentowe
pistolety (przy drugim obwodzie już z asystą)
unoszenie nóg wisząc
supermeny na ziemi
(3 obwody - odpoczywałem ile musiałem)
rocking + rozciąganie + ćwiczenia z gumą na barki
zwis na drążku na czas
siad atg na czas
miałem ze sobą - opaskę na głowę, rękawiczki wampirki, gumę fitness do barków
przez pół godziny po treningu trzęsłem się jak galaretka ![]()
planuję 3x w tyg. taki trening
...
Napisano 21 listopada 2014 - 23:36
drugi trening terenowy w tym tygodniu
trenuję już prawię rok same podstawowe ćwiczenia, w tym czasie schudłem 10 kg oraz przybyło mi sporo siły i czuję, że muszę już iść dalej ![]()
powoli myślę o celach na następny rok, jest ich kilka, ale myślę, że jak się zepnę to do ogarnięcia
gimnastyczny sposób trenowania mnie nie kręci, dokładanie ciężarów również, więc cele są takie
pompka na 1 ręce i 1 nodze
podciąganie na 1 ręce (to chyba będzie najtrudniejsze)
chód na rękach - min. 10 metrów
kółko ze stania
piękny pistolet (obecnie wykonuje pistolet dosyć koślawo)
dodatkowo chciałbym zejść poniżej 20 minut w biegu na 5 km (dłuższe dystanse mnie nie interesują - przynajmniej na razie) i poprawić mocno crawling na czas
chciałbym też zaliczyć start w jakimś krótszym biegu terenowym lub biegu typu "spartan race" - kiedyś myślałem o triatlonie ale to na razie odpada
...
Napisano 23 listopada 2014 - 14:17
Zrobiłem jakiś czas temu worek bułgarski z dętki, mały bo 10 kg i w sumie nie używałem go, ale teraz znalazłem dla niego świetnie rozwiązanie. Jako, że zależy mi na sile środka ciała - to jest zawsze ważne, to zacząłem go wrzucać na plecy w podporze przodem i na brzuch w podporze tyłem... i powiem wam, że 10 kilo robi różnicę. Dawałem redę bez problemu minutę bez obciążenia to z 10kg balastem pieczenie zaczyna się po 20 sek
i to zarówno w łapach jak i środku - do minuty będę robił progres a potem się zobaczy.
...
Napisano 26 listopada 2014 - 22:42
dzisiaj w parku już po zmroku
bieg 20 min.
odpoczynek ok. 5 min.
3 obwody na placu zabaw (hspu, podciągi, dipy, pistolety) na końcu 3 obwodu po 1 serii na brzuch i prostowniki
odpoczynek ok. 5 min.
5 min. pająk
coraz bardziej lubię te treningi, proste, działają kompleksowo na ciało, żadnych podziałów na partie - wydolność się poprawia, siła też powoli w górę - po każdym takim treningu mam zakwasy na prawie całym ciele, czuję że świetnie ![]()
...
Napisano 30 listopada 2014 - 14:01
Co dalej?
Zaczynam, właściwie już zacząłem, treningi pod biegi z przeszkodami i biegi terenowe, na początku, w 2015 krótkie (5-6 km), na dłuższe mam za mały staż biegowy (man nadzieję że w 2016 będę już robił 10 i 15 km). Na 2015 mam zaplanowane kilka takich imprez, mam nadzieję, że w między czasie wyjdą również inne. Nie jestem już młokos (35 lat i zaledwie rok regularnego treningu kali za sobą) ale mam nieodpartą chęć porywalizować i sprawdzić swoje możliwości. Street workout czy nauka gimnastyki mnie nie kręci, natomiast wkręca mnie bieganie i najfajniejszym dla mnie rozwiązaniem są tego typu zawody sprawnościowe.
Jak będzie mój trening wyglądał. Prosto.
Bieganie na 5 km + crawling na czas + trening kali + worek 20-30 kg (czy kupię, czy zrobię, zobaczymy) do podnoszenia, przenoszenia i przerzucania.
Nie będę już prowadził regularnego dziennika, ale co jakiś czas podam wyniki w bieganiu, crawlingu i ćwiczeniach siłowych oraz co i jak z zawodami.
...
Napisano 18 grudnia 2014 - 00:57
mniej biegam bo pogoda do kitu i brak czasu ale trenuję regularnie
dzisiaj 6 serii podciągania, 3 serie pistoletów i 5 min spidera przeplatanego rockingiem, cały trening dość intensywny bo między seriami i ćwiczeniami po 1 min. przerwy
kombinuję z treningiem progresywnym, czyli zaczynam od ruchu najłatwiejszego a kończę na najtrudniejszym
przy podciągnięciach wygląda to tak
1 seria podciągania australijskiego chwytem zamkniętym
1 seria podciągania na szerokość barków
1 seria podciągania szerokiego
2 lub 3 takie obwody z przerwą 1 min między seriami i max powtórzeniami
bardzo dobrze czuć całe plecy, biceps i te serie przy najtrudniejszej wersji podciągania rzeczywiście dają w d..pę
przy push może to wyglądać tak
1 seria pompek diamentowych
1 seria dipów na klatę
1 seria hspu
2 lub 3 takie obwody z przerwą 1 min między seriami i max powtórzeniami
mam kilka talerzy, w sumie 30 kg, dokupiłem sobie gryf krótki i zaczynam trening funkcjonalny z jednym hantlem - swingi, tgu, podrzuty, rwania itp ![]()
...
Napisano 03 stycznia 2015 - 20:49
Od tygodnia trenuję planem armstronga i bardzo ładnie mi wchodzi.
Jedynie zmodyfikowałem poranny push na bardziej wszechstronny i wymagający (2 serie pompek, dipów i hspu).
Wyszło mi, że mam sporo słabszy pull od push, stąd armstrong.
Dodatkowo zacząłem robić zwis na jednej ręce i ćwiczenia izometryczne takie jak podpór przodem na 1 ręce i kilka innych, czyli przygotowanie pod ćwiczenia unilateralne.
Nogi robię 2-3x w tyg. z bieganiem.
Crawling prawie codziennie.
Tak jest obecnie u mnie.
Z planem armstronga zostaję do osiągnięcia 15 powtórzeń w krzesełku - bo tak trenuję.
Potem z tydzień lekkiego treningu i będę chciał rozpocząć progresję do pompki i podciągania na 1 ręce.
...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś