Witam, nie znalazłem nigdzie na forum podobnego tematu, więc postanowiłem zrobić przejrzystą liste przykładowych produktów, które są podzielone na źródła węglowodanów, białka i zdrowych tłuszczy.
Węglowodany.
Węglowodany złożone.
- Ryż (Brązowy, biały)
- Płatki i otręby owsiane
- Płatki kukurydziane
- Makaron durum lub razowy
- Pieczywo ciemne (razowe, żytnie [...])
Węglowodany proste.
- Owoce (Banany, Jabłka, brzoskwinie [...])
- Owoce leśne (maliny, truskawki, porzeczki [...])
- Cukier brązowy
Białko
Wartościowe źródło Białka
- Białko jaja kurzego
- Twaróg
- Mięso (kurczak, wołowina [...])
- Ryby (tuńczyk - zawiera dużą ilość rtęci dlatego zaleca sie spożywanie do 200g tygodniowo, makrela [...])
Tłuszcze.
Zdrowe źródło Tłuszczy
- Orzechy (ziemne, laskowe, włoskie [...])
- Oliwa z oliwek
- Nasiona (pestki dyni, pestki moreli, słonecznik [...])
Temat będzie aktualizowany, więc jeśli macie jakieś propozycje to oczywiście dodam