Dokładanie obciążenia jest jak najbardziej akceptowalne, ale nie pomoże wiele w osiągnięciu podciągnięcia jednorącz czy też szlifowania pistoletów jeśli to masz na myśli.
Zaloguj się Zarejestruj się
Stary jak świat 5x5. Przykładowy plan treningowy na wzrost siły.
Napisano 30 listopada 2015 - 23:38
Przyczyn stagnacji może być kilka. Zastanów się kiedy ostatnio robiłeś sobie luźny tydzień (przynajmniej dla cyklu podciągania i/lub pistoletów) i spróbuj go zrobić teraz. Poza tym istotne znaczenie ma fakt czy trenujesz do upadku czy też zostawiasz sobie powtórzenie zapasu. Oprócz tego może ostatnimi czasy się nie wysypiasz i/lub słabo się odżywiasz.
Generalnie proponuję zrobić krok do tyłu i potem spróbować ruszyć z progresją. Jeśli to nie pomoże to być może trzeba będzie zmienić plan lub ćwiczenia i dopiero po jakimś czasie wrócić do 5x5 jeśli będziesz chciał.
E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.
Napisano 01 grudnia 2015 - 21:03
Napisano 09 grudnia 2015 - 18:34
Napisano 09 grudnia 2015 - 18:50
Napisano 02 stycznia 2016 - 22:36
Cześć
Mam mały problem z podciągnięciami. Według planu, siła powinna z tygodnia na tydzień rosnąć, z możliwymi chwilowymi wahaniami. Jak spoglądam w zeszyt, to u mnie wygląda tak, jakbym z tygodnia na tydzień był słabszy.
U mnie wygląda to tak: (Robię podciąganie scyzorykowe, bo chwilowo drążka nie mam gdzie umieścić, a i pasuje to ćwiczenie by zrobić 5 powtórzeń dobrze w dwóch seriach, a reszta do wypracowania)
5,5,4,3,3
5,5,4,3,2
5,5,3,3, 2 - i na próbie 3 powtórzenia załamałem ruch
5,5,3,3,3 - przy drugiej serii 5 powtórzenie ciężko mi się robiło.
Wygląda to tak, jakbym słabł.... może to tak wyglądać i nie potrzebnie się martwię?
W pompkach na podniesieniu, wznosach i przysiadach wygląda wszystko dobrze, bo powtórzenia rosną, tylko w podciąganiu coś nie tak.
Dziękuje.
Napisano 02 stycznia 2016 - 23:04
Napisano 02 stycznia 2016 - 23:25
OK. Zobaczę co wyjdzie za tydzień, bo słabsze ćwiczenie to podciąganie do poziomu, tamtego ćwiczenia robiłem 3x20 ale na wysokości mostka, niżej nie dałem rady utrzymać prostej linii sylwetki i do tego czytałem (nawet chyba tu na forum), że te ćwiczenie można pominąć, ale nie pamiętam dlaczego... poszukam i znowu poczytam.
A jeszcze takie pytanie... przy pompkach, mostkach i jak ćwiczę mięśnie głębokie (bolący kręgosłup mam, a te ćwiczenia pomagają w ukojeniu bólu), gdy mam zgiętą dłoń pod kątem ~90 stopni boli mnie nadgarstek od zewnętrznej strony, na zgięciu. Znalazłem w innych tematach o jego rozgrzewaniu i szukaniu innego ułożenia dłoni, ale nic nie pomaga. U lekarza byłem, robiłem prześwietlenia to nic nie znaleźli i powiedzieli, że jak boli to nie ćwiczyć i nie zawracać im głowy, a to głupota.
Kiedyś miałem jeden połamany, a w drugim rozczepioną kość. Może boleć od tego? A jak nie to jak wzmocnić te nadgarstki? W skazanym czytałem, żeby robić pompki na palcach?
Napisano 03 stycznia 2016 - 16:30
Co do nadgarstków. Weź jakiś mały ciężar- mały czyli 1-2 kg albo nawet bez ciężaru i rób takie ugięcia nadgarstka. Na siłowniach często robią to żeby rozbudować przedramię. Tylko oni biorą duże ciężary a to może tylko pogorszyć sprawę z nadgarstkami dlatego musisz brać bardzo małe bo Ci nie chodzi o rozbudowę przedramienia tylko wzmocnienie nadgarstków
Napisano 04 stycznia 2016 - 15:08
Napisano 04 stycznia 2016 - 15:36
A- podciaganie nachwytem,+ ciężar pompki na poręczach,+ ciężar, pistolety
B- podciaganie podchwytem+ ciężar, pompki zwykłe + ciężar, pistolety
A- pon, B- pt.
Jak widzisz mam po dwa rodzaje ruchow push ( pompki ) i pull ( podciągania ) ale w osobne dni. Gdym robił je razem to zaczął bym od nachwytu gdzie miał bym 100% sił, a w podchwycie musiał bym zmniejszyć ciężar o połowę. A tu chodzi o to żeby dźwigać jak największe ciężary ( oczywiście z głową )
Napisano 23 stycznia 2016 - 11:31
Myślę, że trening 5x5 może przynieść Ci oczekiwane rezultaty. Wzrost siły jest motywem przewodnim tego schematu, a trenując z masą własnego ciała ciężko mówić o braku poprawy sprawności ![]()
Dodatkowo nie będzie Cię on wiele kosztował jeśli chodzi o czas i energię, toteż będziesz go mógł wciskać nawet przed sesje bokserskie.
E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś