Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Stary jak świat 5x5. Przykładowy plan treningowy na wzrost siły.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
450 odpowiedzi w tym temacie

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Dokładanie obciążenia jest jak najbardziej akceptowalne, ale nie pomoże wiele w osiągnięciu podciągnięcia jednorącz czy też szlifowania pistoletów jeśli to masz na myśli.

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

Zakrencony

Zakrencony

Member

• Użytkownik
  • 12 postów

Ogólnie chodzi mi o to ,że nie mogę osiągnąć 5x5 w podciąganiu i pistoletach. Przy pompkach na poręczach już w plecaku mam 13kg-a zaczynałem bez plecaka.Nie wiem czym to jest spowodowane. Myslalem,że jak dorzucę trochę kg to cos ruszy...

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Przyczyn stagnacji może być kilka. Zastanów się kiedy ostatnio robiłeś sobie luźny tydzień (przynajmniej dla cyklu podciągania i/lub pistoletów) i spróbuj go zrobić teraz. Poza tym istotne znaczenie ma fakt czy trenujesz do upadku czy też zostawiasz sobie powtórzenie zapasu. Oprócz tego może ostatnimi czasy się nie wysypiasz i/lub słabo się odżywiasz. 

Generalnie proponuję zrobić krok do tyłu i potem spróbować ruszyć z progresją. Jeśli to nie pomoże to być może trzeba będzie zmienić plan lub ćwiczenia i dopiero po jakimś czasie wrócić do 5x5 jeśli będziesz chciał. 

• 0

E = mc2

Zakrencony

Zakrencony

Member

• Użytkownik
  • 12 postów

Ćwiczę tak ,aby zrobić pełne powtórzenie. Jeżeli wiem ,że nastepne  mi się nie uda,albo będzie wyglądało kulawo-odpuszczam.Może teraz 2 nastepne treningi z podciaganiem i pistoletami ,zrobię bardziej lajtowe.

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Spróbuj, robienie luźniejszych sesji i pozwolenie organizmowi odpocząć niejednokrotnie przynosi pozytywny efekt.

• 0

E = mc2

Zakrencony

Zakrencony

Member

• Użytkownik
  • 12 postów

Może też poczytam cos o innych treningach,bo progres progresem,ale to fun z treningu jest najważniejszy,przynajmniej dla mnie ;)

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Jeśli trening nie sprawia radości mimo odnoszenia progresu to faktycznie problem może tkwić w sam czynności wykonywania ćwiczeń określonym planem, toteż zmiana schematu może wyjść na dobre.

• 0

E = mc2

Eagle15

Eagle15

Advanced Member

• Użytkownik
  • 35 postów
A co ze stosowaniem 5x5 wspomaganej pompki na 1 reku . Mamy przykladowo pompke z jedna reką na piłce robimy 5x5 na lewą reke i potem na prawą?? Przeciez prawa jest zmeczona bo brala jakis udzial juz wczesniej. To samo z podciaganiem z reką na reczniku - dwie rece biorą udział.
  • 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Zaczynasz wtedy od słabszej ręki i po krótkim odpoczynku (u mnie jest to przeważnie 20-60s) i robisz to samo drugą ręką. To jest jedna seria, po której odpoczywasz już dłużej (około 3-5 minut)

• 0

E = mc2

Pankiew

Pankiew

Advanced Member

• Użytkownik
  • 30 postów

Cześć

Mam mały problem z podciągnięciami. Według planu, siła powinna z tygodnia na tydzień rosnąć, z możliwymi chwilowymi wahaniami. Jak spoglądam w zeszyt, to u mnie wygląda tak, jakbym z tygodnia na tydzień był słabszy. 

U mnie wygląda to tak: (Robię podciąganie scyzorykowe, bo chwilowo drążka nie mam gdzie umieścić, a i pasuje to ćwiczenie by zrobić 5 powtórzeń dobrze w dwóch seriach, a reszta do wypracowania)

5,5,4,3,3

5,5,4,3,2

5,5,3,3, 2 - i na próbie 3 powtórzenia załamałem ruch

5,5,3,3,3 - przy drugiej serii 5 powtórzenie ciężko mi się robiło. 

Wygląda to tak, jakbym słabł.... może to tak wyglądać i nie potrzebnie się martwię? 

W pompkach na podniesieniu, wznosach i przysiadach wygląda wszystko dobrze, bo powtórzenia rosną, tylko w podciąganiu coś nie tak. 

Dziękuje. 

• 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Hmm. Niby to jest normalne że nie zawsze robimy progres ale w twoim przypadku jest tak że z treningu na trening coraz górze Ci idzie. A to powinno być tak że robisz tyle samo albo ewentualnie te 1 powt. mniej ale w następnym tyg to nadrabiasz. Jak na moje oko wybrałeś za trudne ćwiczenie dla Cb. Możliwe że w 1 tyg ćwiczeń miałeś wyjątkowy przypływ sił- często tak się zdarza. np. pewnego dnia masz nie wiadomo skąd tyle siły że możesz bić swoje wszystkie rekordy ale gdy próbujesz to powtórzyć na następnej sesji to nie wychodzi. Wiec potrenuj jeszcze z tydzień, i jak dalej będą spadki siły to wtedy rob łatwiejszy ćwiczenie :)
  • 0

Pankiew

Pankiew

Advanced Member

• Użytkownik
  • 30 postów

OK. Zobaczę co wyjdzie za tydzień, bo słabsze ćwiczenie to podciąganie do poziomu, tamtego ćwiczenia robiłem 3x20 ale na wysokości mostka, niżej nie dałem rady utrzymać prostej linii sylwetki i do tego czytałem (nawet chyba tu na forum), że te ćwiczenie można pominąć, ale nie pamiętam dlaczego... poszukam i znowu poczytam. 

A jeszcze takie pytanie... przy pompkach, mostkach i jak ćwiczę mięśnie głębokie (bolący kręgosłup mam, a te ćwiczenia pomagają w ukojeniu bólu), gdy mam zgiętą dłoń pod kątem ~90 stopni boli mnie nadgarstek od zewnętrznej strony, na zgięciu. Znalazłem w innych tematach o jego rozgrzewaniu i szukaniu innego ułożenia dłoni, ale nic nie pomaga. U lekarza byłem, robiłem prześwietlenia to nic nie znaleźli i powiedzieli, że jak boli to nie ćwiczyć i nie zawracać im głowy, a to głupota. 

Kiedyś miałem jeden połamany, a w drugim rozczepioną kość. Może boleć od tego? A jak nie to jak wzmocnić te nadgarstki? W skazanym czytałem, żeby robić pompki na palcach? 

• 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Nie ma sensu wykonywać ćwiczenia w systemie 5x5 w którym robisz na spokojnie 20 powt. Lepszym rozwiązaniem będzie odstawienie treningu 5x5 na rzecz smarowania gwintow. Ta metoda polega na tym że trzeba ćwiczyć jak najczęściej w ciągu dnia np. za każdym razem jak przechodzisz koło drążka. Robisz zawsze połowę swojego Maksa. Czyli że jak się podciągasz 6 razy to wtedy robisz 3 razy. Na forum jest troche o smarowaniu gwintów wiec poczytaj. Oczywiście tą metodę zastsluj jak dalej nie będziesz widział progresu. Może narazie tylko masz taki okres że słabo Ci idzie a po tem zaczniesz robić postępy nie wiadomo kiedy.

Co do nadgarstków. Weź jakiś mały ciężar- mały czyli 1-2 kg albo nawet bez ciężaru i rób takie ugięcia nadgarstka. Na siłowniach często robią to żeby rozbudować przedramię. Tylko oni biorą duże ciężary a to może tylko pogorszyć sprawę z nadgarstkami dlatego musisz brać bardzo małe bo Ci nie chodzi o rozbudowę przedramienia tylko wzmocnienie nadgarstków ;)
  • 0

Pankiew

Pankiew

Advanced Member

• Użytkownik
  • 30 postów
Oki doki. Zastosuje się. Dziękuję
  • 0

Chors

Chors

Ad Astra

• Bywalec
  • 354 postów
  • LokalizacjaPrawie Tatra

Z tym, że co do ugięć nadgarstka to lepiej robić to w sposób jaki opisuje Cacolin w "więcej niż bodybuilding" pt.1 - czyli przy zachowaniu pozycji ręki jakbyś trzymał walizkę. 

• 0

ShxRecords

ShxRecords

Brak

• Użytkownik
  • 5 postów

Witam ułożyłem sobie plan według Luko mniej więcej wygląda on tak:

Pon: Podciąganie taktyczne (hollow)

Śr: Dipy na krzesłach

Piątek: Przysiady

Myślę że nie muszę bardziej rozbudowywać tego planu jestem osobą początkująca więc powinno starczyć jak myślicie?

• 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Pewnie ze starczy. Jak dasz mocne ćwiczenie w którym musisz już się spinać od pierwszych powt. Tylko zawsze musisz wyciągnąć maximum z tych ćwiczeń. Bo gdybyś np. pierw zrobił jakiś rodzaj podciągania pierw ro w nim miałbyś 100% siły i byś wykorzystal te 100% t o w drugim rodzaju podciągania ćwiczył byś już na pół gwizdka. A w planach na siłę chodzi przede wszystkim o tym żeby trenować na świeżo bez zbędnego zmęczenia żeby wyciągnąć z ćwiczenia jak najwiecej. Oczywiście nie musisz ograniczać się do jednego rodzaju ruchu, ale gdy chcesz robić ich więcej musisz je robić je w inne dni. Np. mój plan wygląda teraz tak:

A- podciaganie nachwytem,+ ciężar pompki na poręczach,+ ciężar, pistolety
B- podciaganie podchwytem+ ciężar, pompki zwykłe + ciężar, pistolety

A- pon, B- pt.

Jak widzisz mam po dwa rodzaje ruchow push ( pompki ) i pull ( podciągania ) ale w osobne dni. Gdym robił je razem to zaczął bym od nachwytu gdzie miał bym 100% sił, a w podchwycie musiał bym zmniejszyć ciężar o połowę. A tu chodzi o to żeby dźwigać jak największe ciężary ( oczywiście z głową )
  • 1

KamilKonskie

KamilKonskie

Member

• Użytkownik
  • 25 postów

mam takie pytanie. Trenuje boks, startuje w zawodach. W najbliższym czasie wchodzę w wage wyżej, więc muszę zwiększyć siłę, ale jednocześnie nie chcę stracić jakby to powiedzieć sprawności. Myślicie, że dobrym rozwiązaniem będzie trening 5x5?

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Myślę, że trening 5x5 może przynieść Ci oczekiwane rezultaty. Wzrost siły jest motywem przewodnim tego schematu, a trenując z masą własnego ciała ciężko mówić o braku poprawy sprawności ;)

Dodatkowo nie będzie Cię on wiele kosztował jeśli chodzi o czas i energię, toteż będziesz go mógł wciskać nawet przed sesje bokserskie.

• 0

E = mc2

Lewykk

Lewykk

Suchy, ale wariat

• Użytkownik
  • 11 postów
  • Lokalizacjaok. Radomia

Jak wygląda połączenie z progresowaniem innych ćwiczeń? (stanie na rękach itp.) Powinienem robić je w dzień wolny?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych