Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Stary jak świat 5x5. Przykładowy plan treningowy na wzrost siły.

• Please log in to reply
450 replies to this topic

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts

Witam, chciałbym się dowiedzieć, czy dobrze zrozumiałem ten plan.
Czy to nie będzie trochę za mało? jak kiedyś ćwiczyłem na siłowni to po 4-5 ćwiczeń robiłem 12 powtórzeń i schodziło z półtorej godziny a tutaj zejdzie na to znacznie mniej. Czy po tym treningu mogę dodać mostki i stanie na rękach?

Tez tak kiedys myślałem ;) uwierz ze to nie jest malo jak weźmiesz takie ćwiczenie w ktorym musisz walczyć o każde powt. A po za tym wykonywales tyle ćwiczeń ale bylo pewnie dużo izolowanych a to jest kalistenika tutaj nie wyizolujesz mięśnia:)

Edited by Cloud99, 25 September 2015 - 15:22 PM.

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Witam, chciałbym się dowiedzieć, czy dobrze zrozumiałem ten plan.

Czy to nie będzie trochę za mało? jak kiedyś ćwiczyłem na siłowni to po 4-5 ćwiczeń robiłem 12 powtórzeń i schodziło z półtorej godziny a tutaj zejdzie na to znacznie mniej. Czy po tym treningu mogę dodać mostki i stanie na rękach?

W takim razie na siłowni trenowałeś pod hipertrofie strukturalną i to z jej górnego zakresu powtórzeń. Natomiast schemat o którym mówisz skupia się na budowaniu siły, czyli hipertrofii miofibrylarnej - poczytaj o tym na forum.

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

gniewko

gniewko

Member

• Użytkownik
  • 15 posts

wyczytałem tu że można ćwiczyć przemiennie tzn tydzien np. pompki wstaniu na rękach i np zwykłe pompki i tak wymysliłem sobie taki oto plan w oparciu o inne gotowe
pn. pompki wstaniu + wznosy nóg

śr. pistolety + wznosy tułowia

pt. podciagnie podchwytem szeroko + wznosy nóg

i żeby troche to urozamaicic kolejny tydzien pompki zamienił bym nate na poręczach a podciaganie na szeroko zamienił bym na wąsko
Ma to sens ?

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Co do pompek ma to sens, gdyż wykonujesz nieco inny ruch natomiast w podciąganiu lepiej skupić się na odmianie sprawiającej Ci problemy. Lepiej jest wymieniać zwykłe podciąganie (w domyśle jednorącz) na podciąganie z obciążeniem/podciąganie we front leverze etc.

• 0

E = mc2

gniewko

gniewko

Member

• Użytkownik
  • 15 posts

no dobra i tak jest już dobrze że plan jest sensowny ;p czyli skupię się na podciąganiu i ewentualnie w nastepnej sesji (tygodniu) zrobic takie samo podciąganie ale z obciążeniem, dobrze zrozumiałem ? i dzieki za pomoc :)

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Wcale nie musisz co tydzień zmieniać danej odmiany, możesz trzymać się jednej aż do osiągnięcia w niej zamierzonego celu (przykładowo w pompkach dojście do pompek jednorącz). Oczywiście jeśli będziesz chciał możesz wykonywać po kilka ćwiczeń na dany ruch i co tydzień je wymieniać, ale ciężej będzie Ci wtedy odnotowywać progres. Jeśli mimo wszystko chcesz w ten spsoób postępować to najpierw opanuj dobrze podciąganie nachwytem w hollow i potem kombinuj, dodawanie obciążenia bez opanowania wzorca ruchu jest najprostszą drogą do kontuzji i stagnacji.

• 0

E = mc2

gniewko

gniewko

Member

• Użytkownik
  • 15 posts

zastanawia mnie jeszcze jak przy tym planie trenować brzuch i lędźwia, tak samo jak pozostałe partie ? w 5x5 czy może nalezy tu dodać coś innego ? moim celem jest dojść do dragon flag, czy wznosy nóg w 5x5 i progresja jest prawidłowym pomysłem ?

• 0

phillix

phillix

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,213 posts

ja bym dał 5 serii hollow + 3 serie arch body i kołyski

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

zastanawia mnie jeszcze jak przy tym planie trenować brzuch i lędźwia, tak samo jak pozostałe partie ? w 5x5 czy może nalezy tu dodać coś innego ? moim celem jest dojść do dragon flag, czy wznosy nóg w 5x5 i progresja jest prawidłowym pomysłem ?

Tak

• 0

E = mc2

Zakrencony

Zakrencony

Member

• Użytkownik
  • 12 posts

Pewnie głupie pytanie,ale jak długo mogę stosować ten trening?Przez ostatnie 3 msc miałem duże zawirowanie noo i nie ćwiczyłem skrupulatnie na 100% więc i progressu brak.

Zastanawiałem się ,czy zacząć ćwiczyć teraz tak na serio znowu tym 5x5 czy czegos innego spróbować. Nawyk z siłowni,żeby zmieniać trening co kilka msc jednak nadal siedzi w głowie  :mellow:

• 0

phillix

phillix

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,213 posts

Jeżeli działa to próbuj. Równie dobre na siłeę są drabiny lub smarowanie gwintów.

• 0

gregor92

gregor92

Advanced Member

• Użytkownik
  • 34 posts

Witam, czy takie dwa zestawy mogą być? Czy może lepiej zrobic sobie jeden?

Zestaw A:

podciąganie 5x5

pompki na poręczach 5x5

pistolety 5x5

wznosy tułowia 5x5 (tu też zrobić 5x5 czy może lepiej 3-4x10)?

Zestaw B:

podciąganie 5x5

pompki na poręczach 5x5

wykorki/bułgarskie 5x5 na noge

Martwy Ciąg 5x5 

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,214 posts

moim zdaniem to jest ci nie potrzebne. Skoro robisz pistolety w 1 tygodniu to dlaczego w kolejnym chcesz się cofnąć do wykroków?? Po co ci ten martwy ciąg skoro dół pleców wystarczająco jest obciążony przy pistoletach?? Ja oprócz tych 3 podstawowych ćwiczeń (pull up, dipy, pistolety) dałbym na koniec treningu 2x10 wznosy kolan do klatki na drążku i wznosy nóg w staniu na głowie ale to w momencie gdy nie robię podciągania w l-sit lub w wadze przodem tylko gdy dążę do OAP.

• 0

gregor92

gregor92

Advanced Member

• Użytkownik
  • 34 posts

Czyli zostać przy czymś takim?

podciąganie 5x5

pompki na poręczach 5x5

pistolety 5x5

wznosy kolan do klatki na drążku 2x10 

Z podciąganiem mam problem i ćwiczę je metodą ze skazanego więc na siłowni póki co ono odpada. Chyba ze zastąpić je jakimś innym ćwiczeniem zanim się nauczę podciągać?

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Plan w porządku o ile dorzucisz coś na lędźwie po wznosach.

• 0

E = mc2

gregor92

gregor92

Advanced Member

• Użytkownik
  • 34 posts

Mogą być te wznosy tułowia czy może lepiej próbować coś bardziej coś w stylu mostków?

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,214 posts

ja preferuję wznosy zamiast mostków :)

• 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts

ja preferuję wznosy zamiast mostków :)

Czemu ? Bo tez się zastanawiam czy wart robic mostki :)
  • 0

gregor92

gregor92

Advanced Member

• Użytkownik
  • 34 posts

Mostki są fajne o ile się je opanuje :) znacie jakieś fajne ćwiczenie, które można robić w systemie 5x5 by wzmocnić barki?

• 0

Zakrencony

Zakrencony

Member

• Użytkownik
  • 12 posts

Witam. Od dłuższego czasu nie notuje progresu w pistoletach i podciąganiu,co innego w pompkach na poręczach.Czy mogę wbrew założeniom 5x5 ,dołożyć trochę kg?

• 0

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users