Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Ile serii by nabrać masy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Ja pisze o innym technicznym widocznie. Nie pisze bynajmniej o technice wykonywania ćwiczenia.

Raczej o rodzaj, gdzie techniczne pomagają rozbujać ciało by było lżej, a siłowe by było trudniej.
  • 0

wietri

wietri

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 239 postów
  • LokalizacjaLegnica
A czasem wykonywanie techniczne ćwiczeń nie jest trudniejsze? Pierwszy raz spotykam się z określeniem, że techniczny sposób to taki, który jest najłatwiejszy. Ja czytywałem tylko tego typu zwroty: "Dbaj o technikę ćwiczenia, nie szarp, nie pomagaj sobie nogami, kontroluj swój ruch w każdej fazie ćwiczenia".
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
A ja właśnie próbowałem wytłumaczyć, że nie chodzi mi o technikę wykonywania ćwiczenia, typu plecy proste, głowa do góry i tak dalej.
  • 0

wietri

wietri

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 239 postów
  • LokalizacjaLegnica
Heh sorry, ale nie rozumiem :) "Raczej o rodzaj, gdzie techniczne pomagają rozbujać ciało by było lżej, a siłowe by było trudniej. " - może gdybyś to wytłumaczył, to było by mi lepiej prowadzić dyskusję, bo na razie to chyba jestem za mało bystry :)
  • 0

Konto usunięte

Konto usunięte

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 316 postów
To co wy wypisujecie to nie są typowo siłowe ćwiczenia, a siłowo wytrzymałościowe. To jest zwyczajna anatomia i nic więcej.
Mięsień składa się z jednostek motorycznych, które są w skurczu pobudzane. Ale normalnie tylko część jest pobudzana, głównie dlatego, że organizm dąży do jak najbardziej optymalnego zużywania energii. Jak chcesz pobudzać więcej jednostek motorycznych (mieć większą siłę), musisz użyć dużego ciężaru. A dużego ciężaru nie podnosi się długo i technicznie (jeżeli tak robisz to znak, że to nie jest dla ciebie duży ciężar).

A żeby nie rzucać słów na wiatr. Zróbcie powiedzmy totalny maks podciągnięć na jednym ręku. Ale taki maks nad maksy. Po 20 sekundach zróbcie jeszcze raz tyle samo powtórzeń. Nie da się? Znaczy że to już jest wytrzymałościowo-siłowy. Tak samo jest z bieganiem, z pływaniem, przysiadami itp.
Dlatego właśnie w siłowym treningu odpoczywa się dłużej, by organizm wchodził na inny tryb działania (hormony). Dlatego też sprinterzy po serii sprintu nie robią sobie 15min biegania, tylko dają na luz i szykują do kolejnej bomby sprintowej.

Czy w podciaganiu to działa? No jak zawiesisz na pasek 60kg to raczej o technice zapomnij. Ale po kilku takich treningach będziesz skakał na drążku jak głupi, a podciąganie na jednym ręku to będzie pikuś.

Co do pytania z wątku:
Jak będziesz potrafił sprawić by te 12 serii na tydzień naprawdę dało ci w kość, to tak - sprawdzi się to. W praktyce większość ludzi nie jest w stanie tego sprawić. Bo nie tylko liczba serii się liczy, ale i ilość powtórzeń. Chcesz robić 12 serii? Zrób je tak by przy 12 powtórzeniu mieć dość. Jak robisz normalne przysiady czy pompki może być ciężko uzyskać taki efekt. Właśnie dlatego trzeba wtedy kombinować z przenoszeniem ciężaru na jedną rękę, przysiadami rewolwerowymi itp wariantami. Ogólnie nie rób po 30-40 powtórzeń, bo to nie jest na wielkość, tylko wytrzymałość.
No i masę robi się jedzeniem. Nie obżeraniem, ale bez większej liczby kalorii możesz nawet robić idealne ćwiczenia a i tak będziesz suchar.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów

Heh sorry, ale nie rozumiem :) "Raczej o rodzaj, gdzie techniczne pomagają rozbujać ciało by było lżej, a siłowe by było trudniej. " - może gdybyś to wytłumaczył, to było by mi lepiej prowadzić dyskusję, bo na razie to chyba jestem za mało bystry :)

Tłumaczenie nie jest moją dobrą stroną, ważne, że ja wiem o co chodzi :D

kartofelek dobrze napisał o treningu siłowym, właśnie o to mi chodziło.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Wietri, Domowi chodziło o to, że jeśli np. muscle upa chcesz wykonać technicznie, to dopuszczalna jest praca nóg. Jeśli robisz go siłowo, to jest to wykluczone. Robisz wtedy np. z siadu, by wyeliminować pracę nóg (choć można też ze stójki). Czyli technicznie jest wtedy, gdy do wykonania ćwiczenia wykorzystujesz umiejętność poruszania ciałem (rozpęd itp.). A siłowo, kiedy maksymalnie wykorzystujesz siłę mięśni do wykonania ćwiczenia, nie ułatwiając sobie ruchami ciała. Natomiast prawidłowa technika jest przy wykoaniu siłowym. Wdało nam się jednak nieporozumienie, bo ja również pisząc o technicznym wykonaniu miałem na myśli siłowe, czyli takie, gdzie jest nienaganna technika.

Kartofelek nie rozumiem czemu ciągle piszesz o podejściu stricte treningu siłowego. Nie trenujemy ciężarami zewnętrznymi i jak już pisałem cele naszego treningu są zupełnie inne. Priorytetem nie jest szybkie zdobycie masy i siły bezwzględnej, lecz względnej siły czynnościowej połączonej z wytrzymałością i pełną kontrolą nad ciałem. Definicja siły będzie więc w kalistenice całkiem inna niż w sportach siłowych i można ją porównać do definicji stosowanej w gimnastyce.
  • 0

wietri

wietri

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 239 postów
  • LokalizacjaLegnica
Dzięki zahir za wytłumaczenie :) Teraz już rozumiem, bo z takim określeniem co do muscle upa to się spotkałem.
  • 0

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1 598 postów
  • LokalizacjaWawa
Co do wykonania technicznego/siłowego:
http://forum.kaliste...id=3718#pid3718
Domowi chodziło o definicję 1.
  • 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

Konto usunięte

Konto usunięte

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 316 postów
Zahir ty to rozumiesz i ja rozumiem.
A teraz popatrz na gościa który jest na zdjęciach w Skazanym:

http://www.beastskil...hin-up-pull-up/

Gdzieś w połowie masz bardzo polecane przez autora ćwiczenie (Weighted Chins). Nie - nie techniczne. Szybkie, z ciężarem. To jest właśnie ćwiczenie siłowe, które ułatwia późniejsze ćwiczenia techniczne. Tu nie ma się co bawić w pierdoły, wolne techniki, trzeba walnąć ciężar i zrobić porządną siłową serię. A potem odpocząć.
Ja rozumiem, że w gimnastyce, kalistenice ćwiczy się inaczej. Ale wiesz co - w kulturystyce przecież też nie ćwiczysz non stop siły (co było by głupotą). Trening siły to tylko fragment cyklu treningu, coś co ma ci pomóc później uzyskiwać rezultaty.

Ah i nie bierzcie mojego gadania jako wrzuty czy próba awanturowania się.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Kartofelek, nie wiem czemu ciągle stajecie w obronie siłowni której nikt tu nie krytykuje. To tak jakbyśmy porównywali narciarstwo alpejskie do biegowego. Inny sport, inne cele itp. nie rozumiem po co nad tym dyskutujemy.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych