Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Ile serii by nabrać masy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

wietri

wietri

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 239 postów
  • LokalizacjaLegnica
Po pierwsze: istnieją różne rodzaje siły.

Pod drugie: siła maksymalna to - cytując Tsatsoulina: "umiejętność napięcia mięśni". Więc nijak ma się do tego przypadku przyspieszenie.

Po trzecie: są różne sposoby wzrostu mięśni. Bez wątpienia kulturystyczny sposób treningu jest najlepszy na budowanie masy mięśniowej, co nie oznacza, że mięśnie kulturysty będą funkcjonalne. Przy każdym treningu z oporem mięsień będzie rósł na swój charakterystyczny sposób ale posiadać będzie adekwatną do treningu strukturę i będzie lepszy w trenowanej "dziedzinie" , chyba, że ktoś trenuje typowo "sylwetkowo". :)
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
W jednym zdaniu napisałeś że czas ćwiczenia ma być dłuższy, w następnym że to przerwa ma być dłuższa. Zdecyduj się.
  • 0
Shut up and get moving.

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
To Ty przeczytaj jeszcze raz to zdanie co napisałem. W pierwszy jest wyraźnie, że jak czas wykonywania ćwiczenia jest dłuższy od przerwy to budujemy wytrzymałość. W drugim natomiast napisałem, że jak przerwa jest dłuższa od czasu wykonywania ćwiczenia to budujemy siłę/masę.
e: Ale to tak jest jak czyta się tylko wybrane fragmenty, a reszte się pomija.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość

Podejście logiczne i z doświadczenia. Dodatkowo były robione badania, jaki czas trwania całej serii jest najlepsza na siłę(do 20 sek.) i masę(20-60 sek.).

e: chciałbym też dodać, że to żadna rewolucja ;) Jeden dobrze rośnie na 15 powtórzeniach, drugi dobrze na 5. Źródeł jest mnóstwo, połączone w całość wychodzi to co napisałem.

Sorry ale z tego co napisałeś nic nie wynika. Piszesz o jakichś badaniach ale nie podajesz o jakie chodzi. Wspominasz też coś o swoim doświadczeniu ale to nie jest weryfikowalne. Nie widziałem Cię na oczy, nie pokazujesz swojego zdjęcia, nie bierzesz udziału w wyzwaniach itp. Czytałem mnóstwo książek na temat budowania mięśni. Często autorzy mieli w nich różne podejście do budowania masy mięśniowej ale zawsze skupiali się na stymulowaniu ich a nie twierdzeniu, że ma tu jakiekolwiek znaczenie by przerwa była dłuższa niż czas trwania ćwiczenia. Powiem więcej, wszyscy byli zgodni, że za długa przerwa jest niekorzystna i wręcz niebezpieczna. Ma być taka, byś nie zdążył ostygnąć! Inaczej cały wysiłek z rozgrzewki idzie na marne i narażasz się na kontuzję, że o marnych efektach treningu nie wspomnę.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Nigdzie nie napisałem, że Masz robić tak długie przerwy by całkowicie odpocząć. Nie lubię jak ktoś mi wmawia coś czego nie napisałem.
Przerwa ma być dłuższa niż wykonywane ćwiczenie, ale nie tak długa byś całkowicie odpoczął.

Dodatkowo w kwestii książek nie poruszane są takie ćwiczenia, które wykonujesz ćwiczenie dłużej niż odpoczywasz, dlatego nie zostało tam za wiele napisane, jak w ogóle coś o tym znajdziesz.

Badań nie podaje bo ja(nie wiem jak inni) nie zapisuje każdego linka specjalnie by komuś kiedyś tam pokazać by mi uwierzył.

Dla mnie bynajmniej pokazywanie twarzy na forum i zachwycanie się przed wszystkimi jaki to jestem silny to nie jest priorytet. Wolę trenować w swoim zaciszu domowym i nie pokazywać się całemu światu bo mnie to wcale nie interesuje.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Ćwiczenie jednej serii dobrze technicznie wykonywanego ćwiczenia, to czas ok.2-3.min. Jeśli przerwa ma być dłuższa, to niestety ale można ostygnąć. Co do reszty Twojej wypowiedzi o nie pokazywaniu twarzy na forum, to tak myślałem. Nie jesteś pierwszym który zarzuca wszystkim którzy biorą aktywny udział szpanerstwo. Szkoda tylko, że głosząc tak kontrowersyjne poglądy w wielu sprawach nie popierasz ich osobistym doświadczeniem:(
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Pokaż mi ćwiczenie wykonywane 2-3 minuty w tempie 4 sek. neg. 1sek. przytrz. 2 sek. pozytyw(lub podobne wartości) w czasie 2-3 minut + obciążenie rzędu 90% lub ciut mniej bo nie mówimy o wytrzymałości tylko sile. Chciałbym kogoś takiego zobaczyć.

Co do szpanerstwa nie miałem akurat na myśli tego. Nie będę nikogo osądzał, jednak ja się pokazywac gdziekolwiek nie potrzebuję.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Przejrzyj wątek "wyzwania" kategorię techniczna praktycznie w każdym ćwiczeniu. Co do ciężaru 90%, to mamy tu do czynienia z obciążeniem własnego ciała, więc nie wiem jak chcesz to wyliczyć. Zmieniać się mogą tylko warianty ćwiczenia. ale nawet w tych dość trudnych, jeśli dochodzę do 20 technicznie wykonanych powtórzeń, to tyle to trwa. Nie zapominaj też o ćwiczeniach statycznych takich jak stanie na rękach, deska, czy wagi. One też potężnie budują siłę a ich czas wykonywania trwa bardzo długo. Np. w planku Cassi osiągnął 10min.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Techniczne wykonywanie ćwiczenia z tego co pamiętam tutaj na forum to niepełne powtórzenia + odbijanie + bardzo łatwa wersja ćwiczenia itd. To nie ma nic wspólnego z siłą. Mylisz podstawowe pojęcia.

Weźmy sobie pod lupę ćwiczenie, którego maksymalne wykonasz 5 powtórzeń. Zrobisz to ćwiczenie wolno, ale nie na tyle wolno by to zajęło ponad minutę lub dłużej. Zrobisz je siłowo to znaczy ustalona ilość sekund w dół, przytrzymanie na dole(bez odbijania) i ustalona ilość w górę. Każde powtórzenie wykonane tak samo.
Nie ma mowy byś zrobił ciężkie ćwiczenie tak jak wytrzymałościowo łatwiejsze.

Akurat ćwiczenia statyczne to ćwiczenia siłowe tylko wtedy gdy ledwo trzymasz parę sekund, ale nie minutę i dłużej. Jeśli chcesz siły to po osiągnięciu dajmy na to planche musisz dołożyć obciążenia lub robić trudniejszą wersję.

e: to co dla jednych jest trudne, dla innych jest łatwe i na odwrót. To, że robisz ćwiczenie 20 razy, gdzie w jakiejś książce jest napisane, że to jest trudne to nie znaczy, że dla Ciebie jest ono trudne. To znaczy, że Masz tyle siły by wykonać to ćwiczenie, a teraz doskonalisz już wytrzymałość. Wymyśl jeszcze trudniejsza wersję, jeśli nie możesz wykonać za wiele powtórzeń tą wersją to znaczy, że budujesz siłę.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość

Techniczne wykonywanie ćwiczenia z tego co pamiętam tutaj na forum to niepełne powtórzenia + odbijanie + bardzo łatwa wersja ćwiczenia itd. To nie ma nic wspólnego z siłą. Mylisz podstawowe pojęcia.

Masz całkowita rację. Wszyscy błądzimy i nie umiemy wykonywać technicznie ćwiczeń. Robimy też same proste wersje. Ale kiedyś może dorośniemy do czegoś trudniejszego. Dzięki, że zwróciłeś nam na to uwagę. Choć trochę szkoda, że nie pokażesz jak trzeba poprawnie wykonywać ćwiczenia.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Widocznie nie zrozumiałeś tego co napisałem. I nie odwołuj się do urywka, ale do całości, tak na przyszłość.

Nie chodzi mi o to co Wy robicie, piszę jak wygląda ćwiczenie na siłe. Jeżeli ktoś robi ćwiczenie "powszechnie uważane za trudne" i ilość powtórzeń jest duża to wcale nie znaczy, że dla TEJ osoby jest to ćwiczenie trudne. Skoro ktoś robi duże ilości powtórzeń, bądź dużą ilość sekund to znaczy, że taka osoba jest dobra wytrzymałościowo. Piszę o konkretnej osobie, a nie o wszystkich, bo nie można porównywać ćwiczenia do dwóch osobó gdyż parametry siły, czy wytrzymałości dla każdego sa inne.

Zreszą nie ma sensu tego tłumaczyć, rozumiej to jak chcesz i nadal uważaj, że wytrzymałość to wielka siła.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Odniosłem się do kawałka wypowiedzi, bo według mnie oceniała poziom ćwiczenia prezentowany na tym forum. Co do pojęcia siły to istnieje co najmniej kilkanaście jej rodzajów. Polecam książkę dr. Zenona Ważnego pt."Trening siły mięśniowej". Poza tym w gimnastyce bardzo ważna jest siła techniczna, której bez wytrzymałości się nie zbuduje. A ćwiczenia statyczne wykonywane długo wzmacniają gorset mięśniowy stymulacją izometryczna. to bardzo ważne, bo jest to jeszcze jeden rodzaj stymulacji który warto wykorzystać. I przekłada się to bardzo również na siłę względną, którą jak rozumiem miałeś na myśli.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Nie oceniam Was, pisze jedynie, że techniczne powtórzenia to nie siłowe powtórzenia. W siłowych powtórzeniach są trudne wersje ćwiczeń, bez żadnego odbijania, powolne tempo ćwiczeń. techniczne wykonywanie ćwiczenia to szybkość + odbijanie + coś tam jeszcze. Nie naśmiewam się z Was tylko opisuję różnice między siłowym, a wytrzymałościowym wykoanniem ćwiczenia. Jedni wykonują trudne dla siebie ćwiczenia i wykonują małą ilość powtórzeń, a są też tacy, którzy wybierają łatwiejszą wersję i robią tych powtórzeń dużo. Nie zrozumiałęś tego co napisałem i tyle.
  • 0

Konto usunięte

Konto usunięte

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 316 postów
Co do odpoczynku to Dom ma rację. W ćwiczeniach siłowych odpoczywa się dłużej - często gęsto i z 5min albo jeszcze więcej. Jak odpoczywasz minutkę, to znaczy, że to nie jest trening siłowy, tylko siłowo wytrzymałościowy.

Przy naprawdę dużych ciężarach nie dało by rady pojechać swoim prawdziwym maksem - a często gęsto supramaksem. A taki właśnie jest wymagany przy prawdziwym treningu siłowym. Popatrzcie sobie jak to robią zawodowcy. Robi taki niby 3 powtórzenia i wygląda jakby szedł na kawkę. Nie. On po prostu regeneruje się do kolejnego ponad maksymalnego wysiłku. Swoją drogą przy treningu sprintów jest podobnie.

To jest co innego niż np wolne wciąganie się na nadgarstkach na drążek.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Kartofelek, prawdziwy trening siłowy jest na trójboju siłowym. W kalistenice ćwiczymy z ciężarem ciała i nawet jeśli wykonujemy maksymalnie trudne ćwiczenie, to nie jest ono tak obciążające jak w sportach siłowych. Gimnastycy bardzo często trenują stacyjnie z przerwą nie dłuższą niż 30 sek. A jak widać na każdych zawodach gimnastycznych masę i tak udaje im się zbudować. Masa nie musi być zaprzeczeniem wytrzymałości. można osiągnąć rozsądny kompromis.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Tylko, że gimnastycy budują sylwetkę latami. Nikt nie zaprzeczy, że z dużymi obciążeniami masa Nam przybędzie najszybciej.
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1 921 postów
Rozumiem Doma doskonale.
Podciąganie na jednej ręce, Janda situps, pompki na jednej ręce, pompki na rękach, pistolety to są typowo przykłady siłowych ćwiczeń, więc nie niekoniecznie potrzeba tylko trójboju siłowego i sztangi. Oczywiście wiadomym jest że sztanga to świetne narzędzie do budowania siły. Jednak gdy jej nie mam, to z powodzeniem możemy budować potężną siłę w oparciu tylko o kalistenikę. Polecam poczytać dobrze 'Nagiego wojownika' tam jest wszystko idealnie napisane.
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość

Tylko, że gimnastycy budują sylwetkę latami. Nikt nie zaprzeczy, że z dużymi obciążeniami masa Nam przybędzie najszybciej.

Całkowicie się z tym gadzam. Zawsze powtarzam, że jeśli ktoś chce szybko zbudować masę albo zależy mu wyłącznie na sylwetce, to najlepsza jest siłownia!

Natomiast, jeśli zależy Ci również na sprawności fiycznej to polecam kali.

Jest też druga strona medalu: Masa zdobyta na siłowni przeszkadza w treningu gimnastycznym:(
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 postów
Ja to chyba jednak rozumiem inaczej niż Dom. Dla mnie właśnie techniczne powtórzenie to powolny ruch, brak odbijania. Jak chcesz wykrzesać największą siłę, na np. zawody to właśnie tam stosuje się niepełne powtórzenia, odbijanie i maksymalne spożytkowanie rozpędu.

Inna sprawa, że technicznie można robić pompki na ścianie i te na jednej ręce. Pierwsze "siły" nie zbudują, a drugie jak najbardziej.
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Mageusz, masz 100% racji:)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych