Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Ile serii by nabrać masy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

Oskar Obieżyświat

Oskar Obieżyświat

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 postów
Cześć,

mam sporą niedowagę. Jem teraz bardzo dużo i to się poprawia. Proszę o rady, ile serii ćwiczeń na daną partię wykonywać w tygodniu, by stymulować przyrost mięśni. Na sfd zalecali 12 serii/duża partia/tydzień, by nabrać masy. Czy przy ćwiczeniach kalistenicznych obowiązują takie same zasady?

Co sądzicie o 15 seriach drążka i 12: wznosów nóg, przysiadów, pompek?

Wykonywane w krokach ze skazanego, dzielone na kilka dni.

Z góry dzięki, pozdrawiam
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Obowiązują te same zasady, bo trening się nie zmienia, zmienia się tylko wykorzystywane narzędzie.
  • 0
Shut up and get moving.

frantic

frantic

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 188 postów
Najważniejsza jest dieta. Dla mnie najlepszy trening na przyrost siły i masy jest taki, że co dany trening partii wykonujesz inne ćwiczenie np.
Triceps: Pompki wąskie > Dipy bez pochylania > Pompki odwrotne na ławeczce
Wtedy mięsień co trening dostaje inne bodźce i się nie przyzwyczaja.
  • 0

Mateo

Mateo

No excuses

• Użytkownik
  • 125 postów
Piszesz że masz sporą niedowagę , wnioskuję że masz budowę ectomorficzną, a tak tylko od siebie chcę dodać że czytałem raz gdzieś (nie pamiętam gdzie) że dla ecto dobry jest krótszy intensywniejszy trening.
  • 0
Uzależniony od ćwiczeń :D

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Racja, najlepiej trzymać trening poniżej 45 minut, zresztą nie tylko ekto skorzystają z tej reguły.
  • 0
Shut up and get moving.

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 postów
Krótki, intensywny trening zdecydowanie. Ale z tą ilością serii bym się nie zgodził. 12 serii podciągania na drążku to sporo więcej niż to co "kulturyści" uważają za swoje splity gdzie robią 1-2 ciężkie ćwiczenia, a później dobijają się machaniem na tych śmiesznych maszynach albo jakimiś izolowanymi ćwiczeniami ze sporo mniejszym ciężarem.
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Divajd

Divajd

Wanna-Be Leonidas

• Użytkownik
  • 402 postów
  • LokalizacjaSzczecin
Trening kalisteniczny nie działa aż tak na masę, jak na siłę. Oczywiście, mięśnie rosną, ale nie w tym tempie jak byś ćwiczył na siłowni. Ćwicząć kalistenikę mięśnie będą prędzej czy później, do tego wyrzeźbione, ale jak już to chyba zahir ujął "masa mięśniowa w kalistenice to taki efekt uboczny".
  • 0
"Now if you know what you're worth then go out and get what you're worth. But ya gotta be willing to take the hits, and not pointing fingers saying you ain't where you wanna be because of him, or her, or anybody! Cowards do that and that ain't you! You're better than that!" ~R.Balboa

Dołączona grafika

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Seba, ale po pierwsze kulturyści są na SAA, po drugie mają o wiele większy staż treningowy, a po trzecie nawet oni zaczynali od FBW z kilkoma ciężkimi seriami 3x w tygodniu.
I będę się kłócił o robienie masy kalisteniką. Mięśnie nie wiedzą co to sztanga czy drążek. Odpowiadają bezpośrednio na stymulację. O ile uważam że używając masy ciała nie da się wykształcić nawet połowy siły funkcjonalnej dostępnej dzięki wolnym ciężarom, o tyle gdy chodzi o masę nie ma to tak wielkiego znaczenia. Po prostu większość userów kalisteniki ma daleki od doskonałości plan treningowy i dietetyczny, hamujący ich postępy. Do tego dochodzi kwestia naturalności - popatrzcie na filmiki z zawodów kulturystyki naturalnej. Mają niewiele większe mięśnie od "czempionów" Street Workoutu (pozostaje pytanie o naturalność tych ostatnich...).
Masa może być efektem ubocznym w Skazanym, ale nie rozciągałbym tego na całą kalistenikę, bo po prostu masa ciała jest jednym z wielu narzędzi i wszystko zależy od tego, jak je stosujemy.
  • 0
Shut up and get moving.

Divajd

Divajd

Wanna-Be Leonidas

• Użytkownik
  • 402 postów
  • LokalizacjaSzczecin
Ale jak sam zauważyłeś, ćwiczenia na ciężarach mogą dać więcej siły. Jednak przy ćwiczeniach kalistenicznych stymulujesz więcej mięśni, gdy np. na wolnych ciężarach możesz wyizolować daną partię mięśni przez co można zwiększyć ich przyrost.
  • 0
"Now if you know what you're worth then go out and get what you're worth. But ya gotta be willing to take the hits, and not pointing fingers saying you ain't where you wanna be because of him, or her, or anybody! Cowards do that and that ain't you! You're better than that!" ~R.Balboa

Dołączona grafika

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Zdecydowanie jednak izolacji nie używają wychudzeni początkujący :D Tylko compoundy - przysiad, martwy, press...
  • 0
Shut up and get moving.

jurek321xd

jurek321xd

"Cały świat leży u twych stóp" !!

• Użytkownik
  • 100 postów
Może zostanę potępiony ale jeśli chodzi o mój trening na masę to oprócz kali... chodzę sobie 1x w tygodniu na siłownię i dowalam sobie ciężkimi ciężarami co daje mi efekty, bo klata aż się rozrywa od hantli+dipy i pompki. Może niektórzy powiedzą, że siłownia obniża sprawność. Fakt ale zależy to od tego jak dużo jej poświęcasz czasu i czy robisz coś jeszcze oprócz tego.

Wracając do tematu nigdy nie miałem z góry określonego treningu po prostu robię tyle serii aż czuję palenie w mięśniach i koniec.(chyba, że na siłowni to wtedy 3/4 serie)
  • 0
"Liczy się nie to, kim ktoś się urodził, ale kim wybrał, by być". - Joanne Kathleen Rowling

Divajd

Divajd

Wanna-Be Leonidas

• Użytkownik
  • 402 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Może zostanę potępiony ale jeśli chodzi o mój trening na masę to oprócz kali... chodzę sobie 1x w tygodniu na siłownię i dowalam sobie ciężkimi ciężarami co daje mi efekty, bo klata aż się rozrywa od hantli+dipy i pompki. Może niektórzy powiedzą, że siłownia obniża sprawność. Fakt ale zależy to od tego jak dużo jej poświęcasz czasu i czy robisz coś jeszcze oprócz tego.

Wracając do tematu nigdy nie miałem z góry określonego treningu po prostu robię tyle serii aż czuję palenie w mięśniach i koniec.(chyba, że na siłowni to wtedy 3/4 serie)

Zacząłem robić tak samo z bicepsem i tricepsem. Myślę, żeby raz robić na siłce klatkę + biceps, a za tydzień klatkę + triceps i do tego jeszcze pompki. Brak monotonii w treningu jest dość ważny.
  • 0

Dołączona grafika

Mateo

Mateo

No excuses

• Użytkownik
  • 125 postów
Zgodzę się tu z Divajd'em, ale po części Sopel też ma trochę racji, tylko że ćwiczenia na wolnych ciężarach a kalistenika to dwie różne drogi do siły, ciężary oczywiście pomagają w nabijaniu masy mięśniowej i siły, ale to kalistenika stymuluje ogrom mięśni wewnętrznych których nie widać i "uczy" współgrania mięśni ze sobą co prowadzi do perfekcji panowania nad swoim ciałem. Takie to moje krótkie zdanie na ten temat, a to że każdy bez stażu, nawet jeśli będzie chciał w przyszłości uczęszczać na siłke, powinien zaczynać od FBW aby adoptować i wzmacniać stawy, jak i przygotowywać je do większych obciążeń :) pzdr
  • 0

Oskar Obieżyświat

Oskar Obieżyświat

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 postów
Dzięki bardzo za odpowiedzi, panowie ;)

No cóż, ciężko mi to wszystko zgrać do kupy. Na pewno nie chcę być jak Al Kavado czy ten cały Duf z barbarians, którzy są wysportowani, ale mają postury nastolatków, gdy są w koszulce.

Na początku któryś z Was pisał, że większość osób ma po prostu zły plan treningowy i dlatego nie łapie masy. Mógłbyś w takim razie pomóc mi ułożyć własny? Założyłem wątek, jak na razie nikt nic nie zaproponował: KLIK

Z góry dzięki, pzdr :)
  • 0

phpl

phpl

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 146 postów
Co do tych 2 dróg do siły. W overcoming gravity jest napisane, że gimnastyk potrafiący zrobić planche pushup jest w stanie wycisnąć dwu krotność swojej wagi na ławeczce, jednak taki bywalec siłowni który wyciśnie dwu krotność swojej wagi nie zrobi planche pushup, nawet nie wiem czy planche zrobi bo nie nauczył i nie wzmocnił mięśni w całym ciele do określonego ruchu.
  • 0

Mateo

Mateo

No excuses

• Użytkownik
  • 125 postów

Co do tych 2 dróg do siły. W overcoming gravity jest napisane, że gimnastyk potrafiący zrobić planche pushup jest w stanie wycisnąć dwu krotność swojej wagi na ławeczce, jednak taki bywalec siłowni który wyciśnie dwu krotność swojej wagi nie zrobi planche pushup, nawet nie wiem czy planche zrobi bo nie nauczył i nie wzmocnił mięśni w całym ciele do określonego ruchu.

Tak oczywiście, o tym mówiłem tylko się nie rozpisywałem :) w kalistenice jest rozwijanych o wiele więcej mięśni wewnętrznych a to pomaga tak jak w przykładzie wyciskania na ławce, bo wbrew pozorom wyciskanie na takiej ławce to nie tylko głównie klata, ale angażuje się więcej mięśni ciała, a jeśli tak jak napisałeś ktoś potrafi zrobić planhe push up i wyciska na ławce dwukroć swojej wagi to z tego względu że dużo mięśni wewnętrznych bardzo dobrze wspomaga mięśnie angażowane w ćwiczeniu ;)
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
I co z tego?
Równie dobrze mogę powiedzieć, że skoczek narciarski zrobi bez problemu przysiad na jednej nodze, a ktoś kto zrobi pistolet w większości przypadków nie będzie mógł skoczyć na chociaż 120m. Porównaj sobie ile trzeba ćwiczyć żeby dojść do pompek w planche a ile do wyciskania swojej wagi na ławce (niby czemu miałby wycisnąć dwukrotność? chyba że robi pompki w planche na jednej ręce...). Nie wspominając już o tym, że siła z BP jest o wiele bardziej funkcjonalna niż z planche - bench press to praktycznie ćwiczenie całego ciała, razem z nogami.
Gdyby szybszą drogą do lepszego wyciskania było robienie planche, to każdy zawodowy ciężarowiec by je robił.
  • 0
Shut up and get moving.

phpl

phpl

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 146 postów
Może dwukrotność z powodu niekorzystnej dźwigni?
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Właśnie przez tą dźwignię nie będzie dobrego przełożenia siły na bench press, nie mówiąc już o tym że będzie to siła zupełnie niefunkcjonalna. Ale mamy na grupie Street Workout Poland kilka osób robiących pompki w planche, niech wycisną dwukrotność swojej wagi (tyle razy ile robią pompek). Zobaczę, to uwierzę.
  • 0
Shut up and get moving.

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 postów
W czym bench press jest funkcjonalne? W jaki sposób trenuje ciało poza klatką, tricepsami i barkami?
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych