Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
Ile serii by nabrać masy?
Rozpoczęty przez
Oskar Obieżyświat
, lut 14 2013 11:37
Napisano 15 lutego 2013 - 23:05
Raczej na wysokości klatki, ale z drugiej strony czy pchając coś machasz rękami od pełnego wyprostu do zgięcia. Z tą siłą funkcjonalną to jest dosyć skomplikowany temat. Dla mnie dopóki siła (chociaż chyba bardziej mięśnie) nam nie przeszkadza w wykonywaniu czegoś to jest funkcjonalna, ot co.
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain
Napisano 16 lutego 2013 - 10:22
Przedstawię Ci moje podejście. Jeśli Twoim celem jest nabranie masy, to wpierw bym zaczął od planu działania i wybrał możliwie jak najlepsze narzędzia i metody do tego. Bez dwóch zdań ciężarami szybciej zrobisz większe mięśnie. Więc dodaj je do swojego treningu i niekoniecznie musisz rezygnować z kalisteniki. Po prostu raz w tygodniu sobie zarzuć sesyjkę z ciężarami. Jeśli chodzi o tworzenie mięśni za pomocą kalisteniki, łap tutaj mój artykuł. Przeczytaj go od deski do deski bo masz tam wszystko zawarte. http://forum.kaliste...wna-kalistenika
Trzymaj się prostych zasad i nie komplikuj niczego.
Gdyby moim celem było zrzucenie brzucha i naprawdę bym tego chciał to nie bawiłbym się w jakieś 60minutowe aeroby tylko wziąłbym skuteczniejsze narzędzie: interwały. Jeśli chcesz budować mięśnie, zasada jest prosta ćwiczenia muszą być wymagające.
Trzymaj się prostych zasad i nie komplikuj niczego.
Gdyby moim celem było zrzucenie brzucha i naprawdę bym tego chciał to nie bawiłbym się w jakieś 60minutowe aeroby tylko wziąłbym skuteczniejsze narzędzie: interwały. Jeśli chcesz budować mięśnie, zasada jest prosta ćwiczenia muszą być wymagające.
Guest_zahir11_*
Napisano 17 lutego 2013 - 00:16
Guest_zahir11_*
Panowie pytanie co kto rozumie przez siłę funkcjonalną? Jeżeli przenoszenie ciężkich przedmiotów, to najlepszą dyscypliną będzie Strong Man. Jeśli natomiast panowanie nad własnym ciałem, to jak najbardziej gimnastyka. ciężko porównywać dwa specjalistyczne treningi służące innym celom i twierdzić, że któryś z nich jest lepszy.
Napisano 17 lutego 2013 - 02:28
W overcoming gravity jest napisane, że gimnastyk potrafiący zrobić planche pushup jest w stanie wycisnąć dwu krotność swojej wagi na ławeczce
Co za bzdura. o.O Kurduplowi 165cm łatwiej jest zrobić planche niż komuś +180cm, czyli na zdrowy, chłopski rozum nie potrzebuje tyle siły co dryblas, co z kolei jest dowodem na brak precyzji tej tezy. A drugi jest taki, że przy planche długie ręcę ułatwiają, a przy benczpresingu utrudniają zadanie. ;]
/e;
Na masę najlepszy "rosyjski niedźwiedź", jednak jest to trening z ciężarami. Ale czemu by nie zgapić z tego parę założeń (czyt. ilość serii, powtórzeń, długość przerwy między seriami, itp.)?
Napisano 17 lutego 2013 - 08:42
Napisano 17 lutego 2013 - 11:24
Panowie zaczynacie brnąć w jakieś dziwne odmęty tematów których wątek nie dotyczy.
Kilka moich sprostowań :
Typ somatyczny - czyli typ naszej budowy, są to pomiary antropometryczne czyli takie które określają np. szerokość miednicy, szer. barków, stosunek dł. kończyn górnych i dolnych, dł tułowia i z tego co mi moja prof. z Antropologi mówiła stopień umięśnienia niema tutaj znaczenia bardziej chodzi o wygląd czyli smukłość a szczupłość. Żeby trafić powyżej 70% w jakiś typ somatyczny trzeba mieć dużo szcześcia albo pecha. Każdy z nas zawiera mieszanke różnych typów i Pan Sheldon nie jest jedynym który klasyfikował ludzi pod względem budowy. Tak więc określenie naszego typu som. nie jest takie proste , wymaga to kilkunatsu pomiarów i obliczeń.
Rodzaje siły - Pan Wiesław Osiński w swojej książce Antropomotoryka podzielił siły na Statyczną i Dynamiczną czyli st. pasywną i aktywną a dynamiczną na wolną , szybką i zrywową dodatkowo w zależności na rodzaj oporu zew i wew dokonał podział na siłę względna i absolutną. Gdzie ta pierwsza to opór naszego ciała czyli sporty typu gimnastyka,biegi i skok o tyczce a absolutna gdzie oporem jest siła zew. to np. podnoszenie ciężarów i pchnięcie kulą . Jak można łatwo się domyśleć jedna nie równa się drugiej. Możliwe ,że istnieją jakies sposoby porównań ale dla mnie jest to mało znaczące. Tak więc fakt ,że robisz podpór wagą przodem nie determinuje do tego ,że podniesiesz 2x swojej wagi na ławce poziomej, ale istnieje możliwość ,że ktoś tak zrobił
(Aczkolwiek jeśli ktoś nigdy nie ćw. na ławce poziomej niema opcji żeby wycisnął taki ciężar. Myślę ,że taki temat jest szeroki jak ocean i kwestia różnych czyników treningowych ma tutaj znaczący wpływ)
@Maravilla - Czy jesteś pewien ,że wszystkie twoje odpowiedzi w akapicie pierwszym są prawdziwe ? :>
@frantic - Zbyt częste zmiany ćw. powodują ,że mm niema czasu na asymilacje czyli przystosowanie się do ćw. co za tym idzie wzrostu siły. Zbyt częste jak i zbyt rzadkiem zmiany planów powodują stagnacje ("brak rozwoju") , większość trenerów stosuje jeden plan od 4 -8/10 tygodni.
Program na masę - czyli przedział pow. w granicy 6-12 przy intensywności powyżej 65% i seriach 5-6. Chyba taki najbardziej suchy , oczywiście ilu trenerów tyle zdań w tej kwestii. Najważniejsze to utrzymywanie odpowiedniej int. ćw., zachowanie techinki i ilości pow.
Jeśli chodzi o program który chce ci zaproponować czyli 5x5x5 P. Tsatsouline.
(Czyli wybierasz 5 ćw.) robisz 5 serii 5 pow. i trenujesz 5 razy w tygodniu
Przykładowo :
Pompki w podporze przodem 5pow.
Podciąganie w chwycie na szer. barków 5pow.
Przysiady ,nogi złączone 5pow.
Brzuch , podciąganie zgiętych nóg w zwisie do kl.p. 5pow.
Triceps ,ugięcia ramion na por. sym. 5pow.
Najważniejsze żebyś utrzymywał odpowiednia int.(zawsze zostawiaj rezerwę na jeszcze kilka pow. ale nie ćw tak żebyś nie odczuwał zmęczenia) + technike (panuj nad odechem, napinaj mm. i dokładnie wykonuj każdej pow. ) !!
Pamietaj o zdrowym odżywianiu ! Tak , tak koniec pasztetu z kogucikiem na śniadanie !
Ten program został napisany pod ciężary ale odpowiednie modyfikacje dadzą ci porządane efekty.
Pozdrawiam, czekam na twoje wyniki a od reszty o "konstruktywną krytykę"
*Sprostowanie odnośnie siły względnej i bezwzględnej - bardziej pasuje podział na absolutną i względną.
Kilka moich sprostowań :
Typ somatyczny - czyli typ naszej budowy, są to pomiary antropometryczne czyli takie które określają np. szerokość miednicy, szer. barków, stosunek dł. kończyn górnych i dolnych, dł tułowia i z tego co mi moja prof. z Antropologi mówiła stopień umięśnienia niema tutaj znaczenia bardziej chodzi o wygląd czyli smukłość a szczupłość. Żeby trafić powyżej 70% w jakiś typ somatyczny trzeba mieć dużo szcześcia albo pecha. Każdy z nas zawiera mieszanke różnych typów i Pan Sheldon nie jest jedynym który klasyfikował ludzi pod względem budowy. Tak więc określenie naszego typu som. nie jest takie proste , wymaga to kilkunatsu pomiarów i obliczeń.
Rodzaje siły - Pan Wiesław Osiński w swojej książce Antropomotoryka podzielił siły na Statyczną i Dynamiczną czyli st. pasywną i aktywną a dynamiczną na wolną , szybką i zrywową dodatkowo w zależności na rodzaj oporu zew i wew dokonał podział na siłę względna i absolutną. Gdzie ta pierwsza to opór naszego ciała czyli sporty typu gimnastyka,biegi i skok o tyczce a absolutna gdzie oporem jest siła zew. to np. podnoszenie ciężarów i pchnięcie kulą . Jak można łatwo się domyśleć jedna nie równa się drugiej. Możliwe ,że istnieją jakies sposoby porównań ale dla mnie jest to mało znaczące. Tak więc fakt ,że robisz podpór wagą przodem nie determinuje do tego ,że podniesiesz 2x swojej wagi na ławce poziomej, ale istnieje możliwość ,że ktoś tak zrobił
@Maravilla - Czy jesteś pewien ,że wszystkie twoje odpowiedzi w akapicie pierwszym są prawdziwe ? :>
@frantic - Zbyt częste zmiany ćw. powodują ,że mm niema czasu na asymilacje czyli przystosowanie się do ćw. co za tym idzie wzrostu siły. Zbyt częste jak i zbyt rzadkiem zmiany planów powodują stagnacje ("brak rozwoju") , większość trenerów stosuje jeden plan od 4 -8/10 tygodni.
Program na masę - czyli przedział pow. w granicy 6-12 przy intensywności powyżej 65% i seriach 5-6. Chyba taki najbardziej suchy , oczywiście ilu trenerów tyle zdań w tej kwestii. Najważniejsze to utrzymywanie odpowiedniej int. ćw., zachowanie techinki i ilości pow.
Jeśli chodzi o program który chce ci zaproponować czyli 5x5x5 P. Tsatsouline.
(Czyli wybierasz 5 ćw.) robisz 5 serii 5 pow. i trenujesz 5 razy w tygodniu
Przykładowo :
Pompki w podporze przodem 5pow.
Podciąganie w chwycie na szer. barków 5pow.
Przysiady ,nogi złączone 5pow.
Brzuch , podciąganie zgiętych nóg w zwisie do kl.p. 5pow.
Triceps ,ugięcia ramion na por. sym. 5pow.
Najważniejsze żebyś utrzymywał odpowiednia int.(zawsze zostawiaj rezerwę na jeszcze kilka pow. ale nie ćw tak żebyś nie odczuwał zmęczenia) + technike (panuj nad odechem, napinaj mm. i dokładnie wykonuj każdej pow. ) !!
Pamietaj o zdrowym odżywianiu ! Tak , tak koniec pasztetu z kogucikiem na śniadanie !
Ten program został napisany pod ciężary ale odpowiednie modyfikacje dadzą ci porządane efekty.
Pozdrawiam, czekam na twoje wyniki a od reszty o "konstruktywną krytykę"
*Sprostowanie odnośnie siły względnej i bezwzględnej - bardziej pasuje podział na absolutną i względną.
Guest_zahir11_*
Napisano 17 lutego 2013 - 23:10
Guest_zahir11_*
Zahirze, jedynym funkcjonalnym zastosowaniem "panowania nad masą ciała" na jakie mogę wpaść jest muscle up. A i tak jeszcze nigdy nie znalazłem się w konieczności wykonania go, w przeciwieństwie do tyrania ciężkich rzeczy w najróżniejszych kierunkach.
Nie zgodzę się, umiejętności gimnastyczne są nieocenione w praktycznie każdej dyscyplinie sportu poza pływaniem. Np. w sztukach walki dynamika, gibkość, poczucie równowagi i doskonałe opanowanie swojego ciała będą pomocne nie tylko w stójce ale i w parterze. Dlatego właśnie Rickson Gracie ostro ćwiczy na kółkach:)
Mrówek, rep dla Ciebie za profesjonalną odpowiedź i zwrócenie uwagi, że off topujemy;) Jakoś wcześniej nie miałem serca przerywać tej dyskusji, choć poszła nie na temat:)
Napisano 26 lutego 2013 - 16:03
W Sile dla ludu jest plan na masę. Jeśli możesz wykonać max.10-12 powtórzeń jakiegoś ćwiczenia, to robisz codziennie po 6 powtórzeń w 10-20 seriach codziennie (oprócz 1 dnia wolnego) z przerwami od 3 do 6 minut. Ważne jest żeby co kilka miesięcy zmniejszyć obciążenie treningowe. Ja nigdy tego planu nie stosowałem ale Tsatsouline pisze że po kilku miesiącach ludzie mieli ponad 40 centymetrów w obwodzie ramienia. Co prawda plan jest do ciężarów ale na pewno da go się przełożyć na ćwiczenia z masą ciała.
Napisano 28 lutego 2013 - 23:00
Napisano 01 marca 2013 - 20:48
Nic nie przeczę, wyraźnie napisałem, że jeżeli jest krótsza przerwa niż czas wykonywania ćwiczenia to trenujemy wytrzymałość.
e: pewnie chodzi Ci o to, że podałem 15 powtórzeń? To bez znaczenia ile powtórzeń. Możesz robić 5 powtórzeń wolnych z dużym obciążeniem i budować siłę, a możesz też robić 15 szybkich powtórzeń mniejszym obciążeniem, ale z szybszym wykonywaniem ćwiczenia i też idzie siła w górę. Przecież siła to masa * przyśpieszenie.
e: pewnie chodzi Ci o to, że podałem 15 powtórzeń? To bez znaczenia ile powtórzeń. Możesz robić 5 powtórzeń wolnych z dużym obciążeniem i budować siłę, a możesz też robić 15 szybkich powtórzeń mniejszym obciążeniem, ale z szybszym wykonywaniem ćwiczenia i też idzie siła w górę. Przecież siła to masa * przyśpieszenie.
Napisano 01 marca 2013 - 22:22
Podejście logiczne i z doświadczenia. Dodatkowo były robione badania, jaki czas trwania całej serii jest najlepsza na siłę(do 20 sek.) i masę(20-60 sek.).
e: chciałbym też dodać, że to żadna rewolucja
Jeden dobrze rośnie na 15 powtórzeniach, drugi dobrze na 5. Źródeł jest mnóstwo, połączone w całość wychodzi to co napisałem.
e: chciałbym też dodać, że to żadna rewolucja
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś