To,że trafiłeś na złych lekarzy to nie jest moja czy Twoja wina, wszędzie są niedouczeni, ignoranci i nic na to nie poradzimy nawet jakbyśmy bardzo chcieli.
W cukrzycy typu 1 akurat zniszczenie komórek trzustki wcale nie musi następować bo ktoś spożywa za dużo węgli, oczywiście jak się je garściami słodycze i nagminnie dostarcza o wiele za dużo węglowodanów i to jeszcze prostych to ryzyko nagminnie wzrasta. To jest skomplikowane i nie tak proste, że wystarczy nie jeść węgli albo mało
Znam wielu ludzi z cukrzycą tego typu i żywią się normalnie( Ty normalnie traktujesz że je się fastfoody, pije cole itp.), dla mnie definicja normalnego odżywiania jest inna i pewnie stąd też wynika pewna część rozbieżnośći.
Typ 2 cukrzycy jak nazwa mówi jest insulinoniezależny czyli w więksości przypadków nie potrzeba insuliny zażywać, wystarczy zmiana nawyków żywieniowych i ograniczenie węgli. Oczywiście, że na diecie tłusczowej prawdopodobnie nie doświadczysz objawów tego typu cukrzycy bo jest mała podaż węgli ale ta dieta nie leczy cukrzycy a na pewno nie powszechnie bo wtedy wystarczyłoby powiedzmy 5 lat żywić się na tłuszczówce a potem można by swobodnie wrócić do normalnej diety. A tak różowo to nie wygląda niestety:)
Jest duża różnica między wyleczeniem złamanej nogi takk, że na powrót można chodzić, biegać a takim, że nie boli gdy nie biegamy:D I to jest podobnie z tą cukrzycą
Oczywiście nie twierdzę że nie zdarzają się przypadku wyleczenia bo medycyna jest pełna paradoksów i ,,cudów" ale są to bardzo rzadkie przypadki na tle ogółu.
Pamiętaj że insulina to związek naturalnie występujący w organiżmie
Też jestem przeciwny nagminnemu stosowaniu lekarstw gdy nie ma takiej potrzeby
Nie ma sensu żebyśmy się sprzeczali bo tylko zaśmiecimy forum chociaż obydwoje mamy swoje racje. Leczenie dietą jest dobre tylko potrzeba:
1. Świadomości ludzi a w obecnych czasach tylko jakiś ułamek procenta może sobie pozwolić na takie świadome i skuteczne leczenie.
2. Wykrycie nieprawidłowości w stosunkowo wczesnej fazie bo wtedy tak jak mówisz można zredukować objawy lub cofnąć rozwój choroby często bardzo skutecznie poprzez dietę, czy zmianę stylu życia.

Logowanie »

Do góry
Zgłoś