lucluca ma rację, musisz słuchać swego ciała bo nawet najlepszy sposób odżywiania nie musi być wcale dobry dla Ciebie. Tylko słuchania też trzeba się nauczyć, przejść przez stan adaptacji do nowych nawyków a dopiero potem patrzeć czy nam to odpowiada czy nie.
Zaloguj się Zarejestruj się
Intermittent fasting
Posted 10 April 2013 - 09:55 AM
lucluca ma rację, musisz słuchać swego ciała bo nawet najlepszy sposób odżywiania nie musi być wcale dobry dla Ciebie. Tylko słuchania też trzeba się nauczyć, przejść przez stan adaptacji do nowych nawyków a dopiero potem patrzeć czy nam to odpowiada czy nie.
Posted 10 April 2013 - 10:20 AM
Zasada jest prosta - więcej ruchu i mniej jedzenia. W moim przypadku sprawdza się to w 100%, ale to zależy dużo od lifestajlu.
Posted 10 April 2013 - 15:19 PM
Mam jeszcze pytanko, czy gdy mamy czas jedzenia to przez te np. 8h jemy tyle ile przed wprowadzeniem IF przez cały dzień czy bardziej ograniczamy?
Posted 10 April 2013 - 16:03 PM
Posted 10 April 2013 - 16:19 PM
Co do produktów to lepiej IF wychodzi gdy jemy coś mniej odpowiedniego. Po treningu naczczo organizm lepiej spożytkuje węgle. Ale pamiętajmy.. to nei znaczy, że możemy się opychać czymkolwiek. Takie podstawy jak zrezygnowanie z przetworzonej żywności to konieczność.
Beyond, powiedź rodzicom, że zamiast kupować Ci slodycze i tego typu rzeczy, niech kupią jakiś owoc/warzywo. Lepiej na tym wyjdziesz.
Posted 10 April 2013 - 17:08 PM
Posted 16 April 2013 - 17:08 PM
Ja od wczoraj postanowiłem sprawdzić jak się u mnie sprawdzi IF według Leangains. Głównie dlatego, że od razu po śniadaniu zawsze byłem głodny… bardzo ciekaw jestem efektów.
"Uważaj, żeby nie pomylić nieba z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu."
Posted 17 April 2013 - 10:49 AM
Jezeli jestes glodny po sniadaniu, to znaczy, ze sklad tego sniadania nie byl zbyt...sycacy
smalcownia.pl
Posted 17 April 2013 - 12:43 PM
Dokładnie, ja zazwyczaj jadam śniadanie tak około 9-10 i jak je zjem to nie odczuwam głodu tak do 17.
Posted 17 April 2013 - 14:18 PM
Czy jest jakaś różnica w wyborze pory dnia na czas konsumpcji? Teoretycznie można się uwinąć do 7 do 14. To teoria a jak jest w praktyce?
Posted 17 April 2013 - 14:58 PM
Ja tam jednak wolę część postu przespać, wtedy przynajmniej o jedzeniu nie myślę
.
Więc wydaje mi się, że to sprawa indywidualna.
Pozdrawiam ![]()
"Kondycja i silna wola, samokontrola..."
"Błogosławiony silny, który nie krzywdzi słabszych."
Posted 17 April 2013 - 15:59 PM
Czy jest jakaś różnica w wyborze pory dnia na czas konsumpcji? Teoretycznie można się uwinąć do 7 do 14. To teoria a jak jest w praktyce?
Jest, zalezy to glownie od trybu zycia, nawykow, pracy etc. Tu nie chodzi o to zeby sie "przemeczyc" jakos przez te 16 godzin, tylko, zeby sie one staly twoim elementem zycia, ktory z niczym nie koliduje a nawet sie uzupelnia. Ja np lubie cwiczyc rano i na czczo. Poza tym wklejalem ciekawa linke, ze sniadania mozna sobie odpuscic z korzyscia dla zdrowia.
smalcownia.pl
Posted 19 April 2013 - 17:03 PM
Znacie jakąś polską stronę o intermitten fasting, gdzie ludzie dają przykłady posiłków, opisują swoje wrażenia itp.
Bardzo zaciekawiła mnie ta dieta, ale zanim bym ją wdrożył, chciałbym ułożyć posiłki na conajmniej tydzień.
Wg. tego kalkulatora http://www.1percentedge.com/ifcalc/ bazowo mam zapotrzebowanie ok 1666kcal dziennie, chciałbym spalać tłuszcz przy metodzie +20%kcal w dni treningowe i -20% w nie trenignowe, ale wyszło mi, że przy 5ciu treningach tygodniowo BF będzie szedł do góry, a po zatym wychodzą strasznie duże ilości węgli w dni trenigowe.
Salute! napisz coś więcej o sobie, ile jesz, jak często trenujesz, waga, BF i jak dieta działa na Ciebie
"Nie obawiaj się porażki – to nie porażka, ale mało ambitny cel jest błędem. W wielkiej próbie honorowo jest nawet polec."
Bruce Lee
Posted 19 April 2013 - 17:42 PM
Jesz normalnie jakbyś miał jeść, fast to nie dieta. Z tą różnicą że raz w tygodniu nic nie jesz przez cały dzień. Od tego polecam Ci zacząć zanim przejdziesz do bardziej zaawansowanych rzeczy.
Jadam dwa razy dziennie, w BF się nie bawię, jestem zadowolony ze swojej sylwetki, trenuje codziennie.
Posted 20 April 2013 - 11:17 AM
Posted 20 April 2013 - 19:00 PM
Ja opierałem się na węglach i po paru dniach sobie odpuściłem. Nie wyliczałem żadnego zapotrzebowania, po prostu jadłem tyle razy i takie ilości by się najeść. Po paru dniach coraz trudniej było wytrzymać do tej 14..
Posted 20 April 2013 - 23:27 PM
Idzie bardzo elegancko, kaloriami sie w ogole nie przejmuje, trzymam sie glownie proporcji, i z reguly jadam "w oknie" ale zostawiam ttutaj ostatnie zdanie dla glodu. Jezeli go nie ma pod koniec okna to nie zajadam sie "zeby zdazyc" przed koncem tylko czekam na niego i wtedy. A jak nie nadchodzi to nic nie jem i tez jest ok, tego strasznego nocnego katabolizmu co to zzera miesnie zywcem nie uswiadczylemNo dosyć ciekawy jest ten system. Jakiś czas temu już doszedłem do tego, że te 5-6 posiłków to mordęga bez sensu i bez większych efektów. Ale oni tam wszędzie piszą o węglach, jak tam Salute idzie Ci na tłuszczowej? Rozumiem, że nie liczysz kalorii, tylko trzymasz się proporcji i jadasz w oknie?
smalcownia.pl
Posted 20 April 2013 - 23:29 PM
Kiedys tez mi bylo trudno, niemal czekalem z zegarkiem zeby w koncu cos wszamac w oknie. Ale uzmyslowilem sobie, ze to taka sama durnota jak jedzenie co 3 godziny z zegarkiem. Dopiero dieta oparta na tluszczu pozwolila mi bezstresowo zastosowac to dobrodziejstwo inwentarza IFJa opierałem się na węglach i po paru dniach sobie odpuściłem. Nie wyliczałem żadnego zapotrzebowania, po prostu jadłem tyle razy i takie ilości by się najeść. Po paru dniach coraz trudniej było wytrzymać do tej 14..
smalcownia.pl
Posted 21 April 2013 - 11:04 AM
Tak, tłuszczowa jest najlepsza. Jak wszystko będzie ok to do niej wracam ![]()
Posted 21 April 2013 - 11:35 AM
PS. szkoda, ze temat odzywek i zdrowia zamkniety, troche dziwi mnie to, ze jezeli dyskusja jest ciekawa, jest w niej ozywiona wymiana pogladow, przeplyw mysli i scieranie sie roznych teorii to drazni to nie bioracych udzialu w niej i jest zamykana. Pewnie lepiej by bylo jakby sie wszyscy zgodnie p0klepali po plecach i ok, kolejny fajny temacik gdzie panuje jeden poglad. W koncu forum jest do dyskusji a jakby sie wszyscy we wszystkim zgadzali to fora by umarly smiercia naturalna, bo nie mialby kto dyskutowac jezeli by panowala jednomyslnosc.
Naprawde szkoda, bo wyglada to jak jakas chinska cenzura, gdzie pewne tematy sa zabronione, w koncu nikt nikogo nie obrzucal blotem, nie bluzgal, to nastepny temat gdzie beda takie polaryzacje opinii tez zostanie zamkniety? To zaprzeczenie idei forum.
smalcownia.pl
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report