Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Intermittent fasting

• Please log in to reply
181 replies to this topic

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts
no jak piszesz, ze rano twarozek a wieczorem jajecznica i styka ci na caly dzien to jednak jestes na iF
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
No tak, ale teraz już nie jestem na tłuszczowej. Dlatego jedząc gorsze produkty, moje ciało powinno je lepiej wykorzystać po okresie "głodu". czy nie?
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

No tak, ale teraz już nie jestem na tłuszczowej.

:s Dlaczego zrezygnowales?
Propagujesz diete z ktorej zrezygnowales? :D Troche to takie no....ne halo :D
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Nie będę wyciągał na forum swoich problemów. Jednak gdy wszytsko będzie ok, powrócę do tej diety.
Wiem, że teraz nie świecę przykładem, ale niestety póki co tak musi być.

Gdy propagowałem tę dietę to na niej byłem :P Teraz raczej się nie udzielam, ale doświadczenie już jakieś mam więc jakby coś to mogę komuś pomóc :)
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts
Szybko sie poddajesz....albo skaczesz z kwiatka na kwiatek. Jak cos jest dobre to ja nie zmieniam tego na inne, no chyba, ze na lepsze
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Jak mam się nie poddać? Przeciez nie będę tak jadł podczas gdy inni nie mają co zjeść.. Lepiej tymczasowo jeść gorzej, a potem jak już się wyjdzie na prostą wrócić do tego co jest najlepsze.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Dzisiaj pierwszy dzień diety. Wstałem specjalnie o 6 by mieć przy okazji dłuższy dzień. Trening wyszedł spoko. I tak planowałem dziś zmniejszyć liczbę powt. w seriach by organizm trochę odpoczął.
Trochę byłem śpiący, potem się znacznie poprawiło. Po treningu(14 godz.) przygotowałem ryż(200g) i 3 jajka. Ryżu całego nie zjadłem, jakaś połowa została. Teraz trochę spiący jestem, pewnie od tych węgli.
Myślę, że spokojnie do tej 18 bym bez jedzenia wytrzymał(2 razy zaburczało w brzuchu, potem czułem się najedzony o.O). Od poczatku chciałem jechać 20/4, ale z dnia na dzień będę obniżał.
Dzisiaj jem do 22, tyle razy na ile mam ochotę, wybierając mniej przetworzone produkty. Z dnia na dzień myślę, że godzinę będę odejmował, aż dojdę do 18:00-22:00 jedzenia.
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts
Dziwne to co robisz od strony dietetycznej (ryz+jajka, WTF?), no ale zobaczymy. Po co jesc ryz, ktory zrobi ci szybki skok insuliny a potem szybki spadek i byc na IF? To przeciez meczarnia a to powinno byc naturalne. Ja po pierwszym posilku ok poludnia drugi jem wieczorem, ale czasami go nie jem, bo zwyczajnie nie jestem glodny. Tylko ze u mnie jest HFLC
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Wszystkie węglowodany podnoszą insuline więc to bez różnicy czy zjem ryż, kasze, czy ziemniaki itd. Oczywiście nie piszę o produktach wysoko przetworzonych.
Po tym posiłku zgłodniałem dopiero po ok. 4 godzinach więc nie jest źle. Zjadłem już kolejny posiłek i pewnie koło 22 zjem ostatni.

A jeszcze wracając do tego ryżu z jajkami. Dlaczego to dziwne połączenie? Jest budulec i źródło energii więc w czym problem?
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Wszystkie węglowodany podnoszą insuline więc to bez różnicy czy zjem ryż, kasze, czy ziemniaki itd.

No ale jak krzywa glikemiczna opada to chyba ma znaczenie?

A jeszcze wracając do tego ryżu z jajkami. Dlaczego to dziwne połączenie? Jest budulec i źródło energii więc w czym problem?

Czyli jednak nie czytales zadnej ksiazki Kwasniewskiego? Zoltka na wysokich weglowodanach sa miazdzycorodne. Co do zrodla energii....no co kto woli, jeden lubi jezdzic maluchem inny mercedesem. :)
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Czytałem(bo inaczej bym, nie dyskutował w temacie o diecie tłuszczowej;)), ale nie pisał nic o tym, że 3 malutkie żółteczka(jako jedyne źródło tłuszczu, prócz tych z węgli) szkodzi. Jest 1b, 3t,0,5-1w. A więc spozywając pełno produktów zwierzęcych ze sporą ilością cholesterolu, do tego malutko węglowodanów też będziemy chorować? Jednak nie. Sam Kwaśniewski podawał diete węglowodanową i te 0,5g tłuszczu w niej.

Rozumiem jakbym jadł mniej więcej tyle samo węgli i tłuszczy, ale tutaj tego tłuszczu jest nieco powyżej 30g na cały dzień podczas gdy węgli prawie 400.

Czy źle to rozumiem? :)

Z tego ryzu i tak rezygnuje, mam 800g jeszcze i kaszy gryczanej 500g także żużyje to i będę jadł ziemniaki. W sumie ziemniaki mi najlepiej podchodzą z węglowodanów(i najbardziej smakują).

Krzywa glikemiczna? Jeszcze nie zapoznałem się z tym :P e: albo zapoznałem tylko pod inną nazwą :D
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Sam Kwaśniewski podawał diete węglowodanową i te 0,5g tłuszczu w niej.

O zgrozo :-/ Skad masz takie info?

Krzywa glikemiczna? Jeszcze nie zapoznałem się z tym :P e: albo zapoznałem tylko pod inną nazwą :D

Jak szybko spada poziom cukru we krwi, czyli jak sie ksztaltuje stosunek insuliny do glukagonu i jak szybko glodniejesz. Co prawa opieranie diety na samym iG jest bez sensu czego przykladem jest dieta Montignaca ale robiac sobie takie nagle skoki insuliny narazasz sie na hipoglikemie. Wytrwac na IF w takim modelu to raczej meczarnia niz styl zycia. No ale moze w tym roku wyjdzie ksiazka na temat IF takiego jednego zapalonego milosnika weglowodanow to sie zobaczy, moze tam beda jakies rady dla weglowodanowcow :)
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts

Wszystkie węglowodany podnoszą insuline więc to bez różnicy czy zjem ryż, kasze, czy ziemniaki itd.

No ale jak krzywa glikemiczna opada to chyba ma znaczenie?

Czyli jednak nie czytales zadnej ksiazki Kwasniewskiego? Zoltka na wysokich weglowodanach sa miazdzycorodne. Co do zrodla energii....no co kto woli, jeden lubi jezdzic maluchem inny mercedesem. :)

Akurat cholesterol zawarty w żółtkach przy niskim spożyciu węgli w takim samym stopniu może wywołać miażdzycę jak przy wysokim spożyciu węgli, to nie ma nic do rzeczy.
Natomiast istotny jest stosunek tłuszczy nasyconych do jednonienasyconych i wielonienasyconych. Ostatnio mówi się że najlepiej jest jak wynosi 1:1:1 lub coś koło tego i przy takim spożyciu miażdzyca ze względu na spożywanie tłuszczy nasyconych raczej nam nie grozi( oczywiście statystycznie).
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Salute, poszukaj sobie info na necie o tej diecie :) W jednej z książek też było o tym wspomniane, chyba "tłuste życie".
Zgłodnieć po 4 godzinach na węglowodanach to chyba nie jest mało. Ale dzisiaj znów poczułem moc usypiającą węglowodanów. Energia do posiłku węglowodanowego była spora, po zjedzeniu zacząłem być śpiący i musiałem się przespać mimo, że spałem ok. 10 godzin.

Ogólnie w necie jest sporo info właśnie o IF na węglowodanach. Ale ta ospałość po węglach pokazuje, że muszą one być spożywane na noc, a wiec najlepiej oprzeć dietę na tłuszczach..
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Salute, poszukaj sobie info na necie o tej diecie :) W jednej z książek też było o tym wspomniane, chyba "tłuste życie".

Prosze cie :) Nigdzie nie rekomenduje takiej diety, jedynie opisujac tzw "model japonski" oparty glownie o Okinawe opisuje to jako jedyna sensowna alternatywe wysoko-weglowodanowa. Co nie znaczy, ze jest lepiej, bo wtedy zwiekszone ryzyko udarow mozgu, co w okinawskich statystykach bylo widac :) Wtedy to owszem zamienic wegle z tluszczami i dostarczac jedynie niezbedne minimum tych przereklamowanych omeg :)

Zgłodnieć po 4 godzinach na węglowodanach to chyba nie jest mało. Ale dzisiaj znów poczułem moc usypiającą węglowodanów. Energia do posiłku węglowodanowego była spora, po zjedzeniu zacząłem być śpiący i musiałem się przespać mimo, że spałem ok. 10 godzin.

Ogólnie w necie jest sporo info właśnie o IF na węglowodanach. Ale ta ospałość po węglach pokazuje, że muszą one być spożywane na noc, a wiec najlepiej oprzeć dietę na tłuszczach..

Skaczac z kwiatka na kwiatek nie zapominaj, ze na przebudowe szlakow metabolicznych tez trzeba troche czasu, bo pewna inercja jest.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Tylko już któryś tydzień jestem na węglowodanach :P

A ja nie napisałem, że węglowodanowa jest zdrowsza od tłuszczowej :P Rekomenduje ją jako zdrowszą niż mieszaną, a gorszą niż tłuszczową. Prosze Cię :P
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
hotdog, a ktoś w ogóle jest w stanie dostarczyć te 1:1:1? Przecież to by trzeba było masło zalewać jakimś olejem lnianym. O tym, że spożycie węglowodanów ma kolosalne znaczenie z tłuszczami już dyskutowaliśmy (cykl pentozowy i te sprawy), ale naukowcy jak zwykle szukają cudownych połączeń zamiast się przyznać do błędu i obserwować tych, którym miażdżyca faktycznie nie grozi.
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Dziś znów zacząłem jeść o 14. Już coraz bardziej zaczynałem myśleć o jedzeniu :D
Na pierwszy posiłek poszedł rosół z kury i wołowiny(~500ml - cały talerz głęboki, chyba ma coś ponad 500ml[?]), nóżka z kurczaka(~150-200g) i jedno jajko(~60g).
Niestety nie mam jak policzyć tego rosołu.. Ogólone wartości brałem "na oko" bo nie ważyłem, pamiętam po prostu mniej wiecej wagowo jak to wygląda gdy liczyłem kiedyś.

Jak widać znów zacząłem jeść tłusto, jednak tego białka na dzisiaj jest więcej. Stawiam na jakieś 1b:2t.

Wpadłem na pomysł by w dni nietreningowe unikać węglowodanów, a jeść je jedynie z dni treningowe w mniejszych ilosciach(do 100g). Co o tym myślicie?
  • 0

Beyond

Beyond

Advanced Member

• Użytkownik
  • 45 posts
Witajcie. Z racji tego, że jeszcze jestem niepełnoletni, a moi rodzice jacy są tacy są, nie mogę prowadzić jakiejś konkretnej diety. Jedzenie od 12 do 20 pasowałoby mi.
Lecz ciekawi mnie, czy bez jakiegoś dokładnego planu, jedząc normalnie- oczywiście zero słodyczy i prawie zero cukru, często jakieś produkty zawierające w sobie dużo białka, ten sposób odżywiania coś da? Oczywiście + codziennie aktywności.
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1,921 posts
Tak da, fasting nie szkodzi dopóki podchodzisz do tego z rozumem i słuchasz swojego ciała.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users