Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Czego unikać. Czyli czego nie jeść i nie pić!!!!!!!

• Please log in to reply
149 replies to this topic

BialyMadball

BialyMadball

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 122 posts
http://cojesc.net/dieta-skuteczna/ - Bardzo obszerny artykuł odnośnie zdrowej diety
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
http://www.hghmagazi...hgh-production/
i http://www.hghmagazi...al-hgh-release/

Świetny artykuł, pokazujący jak bardzo to co wciskają nam twórcy suplementów jest dalekie od prawdy.
W skrócie, dla leniwych lub słabych w angielskim:
-nie jeść węglowodanów przez 2 godziny po treningu
-nie jeść węglowodanów przez 1,5 godziny przed snem
Obie te czynności podbijają nam poziom insuliny, a ta z kolei źle wpływa na wydzielanie się hormonu wzrostu. Ale i tak będą nam wciskać, że gainer po treningu absolutnie niezbędny.
  • 0
Shut up and get moving.

Maycky

Maycky

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 73 posts
Sopel
z drugiej strony skąd wiesz, że w tych artykułach piszą prawdę? Może to oni kłamią i wciskają nam kit? Według mnie w takich sprawach trzeba słuchać organizmu...
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Bo nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, a HGH magazine jest zaufanym źródłem informacji. Poza tym, ciężko mi sobie wyobrazić, po co mieliby nam wciskać, że po treningu powinno się zjeść kurczaka, a nie gainera.
Jak niby chcesz w takich sprawach słuchać organizmu? Ja nie potrafię mierzyć u siebie poziomu HGH...
  • 0
Shut up and get moving.

Maycky

Maycky

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 73 posts
Doświadczenie...
Wiesz jedyne co mnie zastanawia to fakt, że po treningu nie jedząc węgli katabolizm "zjada" nasze mięśnie - nie jestem fanem odżywek typu gainer, ale z doświadczenia swojego wiem, że mi mięśni ubywa jeśli nie dam po 2,5 godzinnym treningu MMA organizmowi trochę węgli... co prawda jest ich mało i zaraz po powrocie do domu jem czyste białko...
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Po 2,5 godzinnym treningu masz tak wysoki poziom kortyzolu, że nic dziwnego że Cię zjada.
Co jest uznawane od dawna za najlepszy antykatabolik? BCAA. Czyli białko. Nie potrzebujesz węglowodanów żeby powstrzymać katabolizm po treningu. Zwłaszcza skoro to rujnuje odpowiedź hormonalną.
  • 0
Shut up and get moving.

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Z tym kortyzolem to racja, dlatego myślę że w przypadku takich długotrwałych treningów spoźycie węgli jest wskazane bo insulina wyłącza wytwarzanie kortyzolu w pewnym stopniu.

Z drugiej strony nie samym hormonem wzrostu żyje człowiek. Dla jednych ważniejsze jest zrzucanie kg dla innych ich dorzucanie. Wiec do nabrania masy raczej białko w miksie z węglami, dla fitnesek ;-) samo białko.

Jakbym nie miał jeść przed i po treningu i na noc też nie i rano też nie bo stosuje intermitent fasting to kiedy jeśli ćwiczę popołudniami? Kiedy miałbym jeść węgle ? Wynikabz tego że nie ma na nie odpowiedniego czasu. Wiec spożywam je tylko po treningu.

Wysłane z Tapatalk2
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
To znaczy, że od treningu do snu masz 3,5 godziny? Nie wydaje mi się ;P Nawet przy IFie jest czas żeby jeść węgle.
A HGH jest bardzo ważne i na redukcji i na masie, tak samo jak teść, którego też insulina ogranicza.
  • 0
Shut up and get moving.

wolves2

wolves2

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 posts

Po 2,5 godzinnym treningu masz tak wysoki poziom kortyzolu, że nic dziwnego że Cię zjada.
Co jest uznawane od dawna za najlepszy antykatabolik? BCAA. Czyli białko. Nie potrzebujesz węglowodanów żeby powstrzymać katabolizm po treningu. Zwłaszcza skoro to rujnuje odpowiedź hormonalną.

Że niby BCAA to białko ?
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Że niby nie?
  • 0
Shut up and get moving.

wolves2

wolves2

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 posts
Że niby nie...BCAA to rozgałęzione aminokwasy ;>
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
>sugerowanie, że białka nie składają się z aminokwasów
>sugerowanie, że tabletki BCAA nie mają w składzie białka
  • 0
Shut up and get moving.

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts
Volves ma oczywiście racje... BCAA to rozgałęzione aminokwasy a to nie jest to samo co białko, to może być nawet zupełnie co innego, zależy od białka :)

Sopel białka składaja się z aminokwasów ale skąd wiesz ile jest akurat tam rozgałęzionych, może tylko śladowe ilości i pewnie tak jest ....
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Tam, czyli gdzie?
  • 0
Shut up and get moving.

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts

Tam, czyli gdzie?

Tam czyli chociażby w odżywce białkowej :)
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
A czy ja wspominałem gdzieś o odżywce białkowej? Masz chyba jakąś paranoję.
  • 0
Shut up and get moving.

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts

A czy ja wspominałem gdzieś o odżywce białkowej? Masz chyba jakąś paranoję.

Kolego trochę kultury bo ja Cię nie obrażam. Była mowa o BCAA a est odżywka dostarczajaca akurat te aminokwasy, więc poszedłem tym tropem.

Jeśli chodzi o białko pokarmowe to też nie masz pewnści ile tam jest aminokwasów rozgałęzionych.

Poczytaj trochę to sam uznasz że BCAA to nie to samo co białko, choć aminokwasy są składnikami głównymi składnikami białek.
  • 0

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 posts
  • LokalizacjaToruń
Wszystkie naturalne źródła białka zawierają aminokwasy. Jakie aminokwasy i ile to zależy od profilu aminokwasów w tym źródle. Profile te są opisane i zbadane więc nie wiem o czym teraz jest dyskusja. BCAA znajdują się w większości białek pochodzenia zwierzęcego i w różnym stopni w białkach pochodzenia roślinnego. BCAA to tylko 3 aminokwasy (l-leucyna, l-walina i l-izoleucyna). Wszystkie aminokwasy są prekursorami białka, ale te konkretnie aminokwasy o łańcuchach rozgałęzionych mają również inne znaczenie niż jedynie budulcowe. Poprzez ich działanie hamujące przenikanie innego białka "f"tryptofanu do mózgu powodują obniżenie poczucia zmęczenia. Dzięki termu poprzez utrzymanie wysokiego stężenia BCAA we krwi możemy ćwiczyć dłużej i wydatkować więcej energii, lepiej koncentrować się na tym co robimy itd. Poza tym działają antykatabolicznie. Nie jest powiedziane, że BCAA trzeba przyjmować saute. Można przyjmować BCAA jako część odżywki białkowej, ale żeby przyjąć 10g tych trzech aminokwasów musielibyśmy wypić shake'a ze 100g białka co nie jest zbyt dobrym pomysłem. Dlatego powstały oddzielne odżywki zawierające tylko te aminokwasy.

Żeby dostarczyć 6-7 g amonikwasów rozgałęzionych musielibyśmy zjeść 4 jajka :D
http://nutritiondata...-products/111/2 (w zakładce protein & amino acids)

Badania nad wpływem BCAA na wyniki sportowców badały dawki od 5 do 20g BCAA w porcji. Zaleca się minimum 0,1g na kg wagi ciała.
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
1g na kilogram? To strasznie dużo, na pewno nie chodziło Ci o zwykłe białko? :D Ja spotkałem się z porcjami ok. 20g dziennie, a nie 80...
I nie wiem skąd pomysł że Cię hotdogu obrażałem, tudzież pisałem niekulturalnie.
  • 0
Shut up and get moving.

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts
Sopel nie ważne :) Myślę że żle się też wyraziłem bo chodziło mi o to co Bar-manowi że dostarczając zwykłe białko bez względu czy z pokarmu czy odżywki ciężko jest dostarczyć tyle aminokwasów rozgałęzionych co daje te kilka tabletek :)
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users